• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Jižní Čechy

úvodní foto
Publikováno 31. 8. 2018

Když se řekne „jižní Čechy“, každému se vybaví majestátné rybníky, krásné hrady, romantická příroda, hluboké lesy. A také třeboňský kapr, blahodárné lázeňské procedury nebo mimořádně zajímavé historické památky z dob husitského hnutí. K tomu přidejme skvěle upravené cyklostezky, turistické trasy, sportoviště, dětské atrakce, akvaparky a bazény.

Připomeňme i filmy režiséra Zdeňka Trošky – mohou se vám líbit nebo ne, ale jedno jim nelze upřít. Dokázaly proslavit půvabné jihočeské vesničky i tamní krajinu. 

Nádherné zámky pro malé i velké

Okouzlující zámek Hluboká nad Vltavou nabízí čtyři různé prohlídkové okruhy a atraktivní park. Skvostné dobové interiéry návštěvníky nadchnou, stejně jako dobře vybavená historická zbrojnice. Za svůj pohádkový vzhled vděčí Hluboká královskému zámku Windsor, který se stal při přestavbách jeho vzorem.

Z vody vystupující zámek Červená Lhota patří k nejfotogeničtějším, natáčela se tu řada pohádek a filmů. V komnatách, kde žila šlechta, je nádherný renesanční nábytek, takže vše vypadá jako v době největšího rozkvětu.

Na břehu jezera se vypíná zámek Orlík s bohatými historickými sbírkami, impozantními interiéry a rozlehlým parkem.

Víte, kde najdete třetí nejrozsáhlejší zámecký komplex v zemi? V Jindřichově Hradci, a je to skutečný skvost. Zámek se pyšní 320 místnostmi a 10 000 uměleckými předměty.

Poblíž Jindřichova Hradce, najdete také unikátní románský hrad Landštejn, z jehož vyhlídkové věže můžete obdivovat romantickou krajinu České Kanady, ve které hrad leží.

Kdo si chce dopřát krásný výhled na Šumavu, může navštívit zříceninu hradu Helfenburk nedaleko Bavorova.

Zámek Jemčina nedaleko Nežárky sloužil bohatým šlechticům jako místo, odkud pořádali lovecké výpravy a hony. Proto také v okolí založili spoustu obor. Kromě klasické prohlídky zámku se návštěvníci díky loveckým trofejím a dalším předmětům seznámí blíže s touto aristokratickou zábavou.

Strakonický hrad budí respekt už zdálky. Tato masivní středověká stavba je naší národní kulturní památkou a vtiskla městu nezaměnitelnou podobu. Podle legendy se i na tomto hradu zjevovala tajemná Bílá paní. Když se usmívala, čekala pány dobrá budoucnost. Pokud se mračila, znamenalo to, že někdo z rodu Rožmberků brzy zemře.

Co takhle jeskyně, muzeum čokolády nebo baroko?

České Budějovice leží na soutoku Vltavy a Malše a historické jádro tvoří budovy církevní i světské. Náměstí Otakara Přemysla II. Patří k největším ve střední Evropě. Kousek odsud jsou legendární Masné krámy, jejichž příběh se začal psát díky Karlu IV. už ve 14. století. Dodnes je tato kultovní pivnice nepsaným symbolem města.

Takzvané selské baroko, to jsou jedinečné hospodářské usedlosti v jihočeské vesničce Holašovice. Tyto unikátní stavby z 19. století byly zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

V táborském Muzeum čokolády a marcipánu najdete třeba čokoládovou sochu Jaromíra Jágra, čokoládovou fontánu nebo pohádkové peklo plné perníku. Nenechte si ujít ani krasovou Chýnovskou jeskyni, která je jednou z největších svého druhu u nás. Koho bolí nohy, může se svézt historickým vláčkem z Tábora do Bechyně a navštívit například Bechyňský zámek.

Nezapomenutelnou historickou osobností byl bezesporu Mistr Jan Hus. Dům v Husinci, kde se narodil, se podařilo nejen uchovat, ale pietně mu vrátit jeho starý vzhled. Dvě vysazené lípy jen podtrhují jeho prostou krásu.

Gotická tvrz Žumberk leží na Českobudějovicku. Uvnitř uvidíte, jak vypadal venkovský nábytek v chudých, ale i bohatých rodinách. Zatímco jedni měli nábytek hrubě otesaný a napuštěný volskou krví, ti druzí se obklopovali nábytkem pečlivě vyřezávaným, zdobeným a krásně malovaným.

Lázně, kam se podíváš

Jižní Čechy jsou proslavené díky vynikající lázeňské péči s bohatou tradicí. K nejznámějším a nejvyhledávanějším patří lázně v Třeboni. Rozsáhlé rybníky a mokřady v okolí, meandry řeky Lužnice a zajímavý střed města tvoří nenapodobitelný celek. Rozmanité spektrum procedur nabízejí i lázně v Bechyni nebo malebné Lázně Vráž nedaleko Písku. Relaxaci v podobě pivní a bylinné koupele, nebo čokoládovou lázeň, si můžete dopřát například v Jindřichově Hradci ve wellness centru Oáza klidu.

Děti vezměte ke krokodýlům nebo do Zeměráje

S dětmi se určitě zastavte v přírodním zážitkovém parku Zeměráj v Kovářově na Písecku. Více než stovka her, hlavolamů, hádanek a dobrodružných úkolů je perfektně zabaví.

Sportovně-rekreační areál Hluboká slouží celé rodině k odreagování. Je tu lanové centrum, dětské hřiště, skákací boty, trampolína, minigolf a další atrakce.

Housův mlýn v Táboře, to je zážitkový skanzen, kde se ratolesti vyřádí při husitských hrách a prohlédnou si mimo jiné i filmovou zbrojnici, jedinou svého druhu v Evropě. K vidění je 3 000 exponátů, nejčastěji jde o historické zbraně a výzbroj. Na památku se tu nechte vyfotit v rytířském brnění nebo v jiném historickém oděvu.

Spoustu zábavy si děti užijí i v táborském Muzeu lega, kde se také více dozvědí o historii kostiček, které učarovaly světu a potěšily už několik generací. Tato expozice se řadí nejen mezi evropské, ale také světové unikáty.

V Krokodýlí ZOO v Protivíně na Písecku, jediné svého druhu ve střední Evropě, najdete pod jednou střechou desítky těchto plazů. Kdo chce vidět 300 druhů zvířat, ten by měl zamířit do klasické ZOO v Hluboké nad Vltavou.

Historická atmosféra vás pohltí ve starobylém Táboru, kde se v létě pravidelně konají husitské slavnosti, a to na počest vojevůdce Jana Žižky z Trocnova. Ten převzal před téměř šesti sty lety nad městem nadvládu. Místo něj se této pravomoci v dnešní době symbolicky ujímá hejtman, a to za doprovodu věrných husitů. K dokreslení dobové atmosféry tu rachotí bubny, plápolají ohně, odevšad se ozývá zpěv a tradiční hudba.

Na kole, po svých i na bruslích

Léto, to je především pohyb. Sportovci ocení dobře udržované cyklostezky. Řada z nich vede kolem rybníků, jízdu zvládnou i začátečníci. Krásná příroda láká k pěším výletům, procházkám a houbaření. Milovníci in-line bruslí se v jižních Čechách nudit nebudou, naopak, terén je tu pro ně jako stvořený.

Lanová centra využívají hlavně dospělí nebo větší děti, ale v Slověnickém mlýnu na Třeboňsku mysleli v tomto ohledu i na na předškoláky. Místní Centrum outdoorových programů nabízí bohaté sportovní vyžití pro všechny věkové kategorie, a to včetně aktivních seniorů.

Rybářské pruty i plavky s sebou

Jihočeské řeky lákají vodáky snad odjakživa. Oblíbená je hlavně Lužnice, Otava a Vltava. Kdo nemá loď, může si ji půjčit. Tábor, Hluboká nad Vltavou, Písek, Strakonice, Třeboň, Orlík nebo České Budějovice, to jsou místa, kde se můžete osvěžit, ať už v bazénu, na koupališti nebo aquaparku.

Pokud jde o koupání pod širým nebem, je skutečně z čeho vybírat. Například plovárna Dobrá Voda na Českobudějovicku uspokojí nejenom plavce, ale potěší i malé děti, které se tu vyřádí na nejrůznějších atrakcích. Tři kilometry od Hluboké nad Vltavou, v nádherné zalesněné krajině, je přírodní koupaliště Bezdrev, vzdálené jen kousek od stejnojmenného rybníku. V Horní Stropnici se zase můžete vykoupat na místní venkovní plovárně, kde je vstup zdarma.

Charakteristickou podobu vtiskly před staletími jižním Čechám desítky, možná stovky rybníků. Na Třeboňsku jich ve středověku vzniklo tolik, že se této oblasti říká „krajina dvojího nebe“. Největším je Rožmberk, známý jako „jihočeské moře“. Právě tato oblast společně s Jindřichohradeckem patří k nejvyhledávanější a nejoblíbenějším, pokud jde o rybaření, které má na jihu Čech bohatou tradici.

Lázně, sport i kultura

Jižní Čechy, přitažlivé především svou bohatou historií a nádhernou krajinou, toho nabízejí mnohem více. Ideální dovolenou tu prožijí rodiny s dětmi, sportovně založené party přátel, stejně jako milovníci pěších výletů a cyklisté.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje