• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Po stopách naší české historie

úvodní foto
Publikováno 3. 3. 2019

Vydejte se s námi na výlet v čase a přeneste se do minulosti. Možná se budete chtít dovědět něco víc o nás Slovanech. Nebo o nedávné válečné minulosti našeho národa. Připomeňme si Den vítězství, který slavíme 8. května. Využijte květnové státní svátky, přidejte si k nim pár dnů volna a udělejte si jarní dovolenou! V článku Vám přinášíme zajímavé turistické cíle, kam si vyjeďte na výlet za poznáním a zážitky při Vaší dovolené.

Klínovec, Boží Dar a Plešivec jsou jen namátkou vybraná lyžařská střediska, která patří k hojně navštěvovaným. Ale i menší města jako Jáchymov, Kadaň nebo Duchcov mají turistům co nabídnout. Vždyť právě radioaktivní lázně v Jáchymově byly první svého druhu na světě. V Duchcově prožil poslední roky před smrtí nejznámější svůdník všech dob, slavný Casanova. A Kadaň? Najdete tu jeden z našich nejlépe udržovaných hradů, který se tyčí na skále nad řekou Ohře. Zcela ojedinělý zážitek si dopřejete při koupání v kamencovém jezeře v Chomutově. Jde o naprostý unikát, a to v celosvětovém měřítku. Druhé kamencové jezero bylo svého času v Kanadě, ale už vyschlo. Zůstalo tedy jedno jediné na světě. V Chomutově.

Rozmanité hrady, zámky a mauzoleum z vodní elektrárny

I Krušnými horami procházela historie a zanechala tu nesmazatelné stopy. Překrásné barokní interiéry a honosné vybavení aristokratických komnat si můžete prohlédnout v Červeném Hrádku kousek od Jirkova.

Dechberoucí je také zámek Jezeří nedaleko Litvínova. Genialita stavitelů vás nenechá na pochybách, že tehdejší šlechta si života uměla užívat. Původně to byl hrad, přestavěný na renesanční zámek, ale svoji konečnou podobu získal až během baroka. Už v 19. století se sem sjížděli světoznámí skladatelé a hudebníci a pořádaly se zde velkolepé koncerty. Zřícenina hradu Hartenberg ze 13. století je také oblíbeným výletním místem.

Zámek Jezeří

Zhruba 5 km na sever od Teplic je město Krupka, kde najdete několik turistických cílů. Udělejte si pěkný celodenní výlet, nejprve vyjeďte lanovkou na Komáří hůrku do výšky 808 m n. m. a cestou dolů se zastavte ve Štole Starý Martin s nejdelší cínovou rudní žílou v České reublice a střední Evropě. Až sejdete dolů do města, můžete navštívit muzeum hasičů a samotného města Krupka. Minout nelze ni Kostel Nanebevzetí Panny Marie ze 14. století a nedaleko pak zříceninu hradu Krupka. Z původně mohutného gotického toho už moc nezbylo, ale výhled je odsud krásný a navíc se tu můžete v hradní restauraci rovnou občerstvit.

Zarsík

Přečtete si na našem blogu článek kam na výlet, pokud si pronajmete chatu Zadní Telnice - Slunečná stráň.

Panovník Přemysl Otakar II. Nechal postavit zámek v Kadani, který zažil lepší, ale i horší časy – třeba když několikrát vyhořel. Obdivuhodný je i místní františkánský klášter. Díky unikátní architektuře, malbám a oltáři se řadí k nejvýznamnějším pozdně gotickým stavbám a je to národní kulturní památka.

Zřícenina hradu Hartenberg

Františkánský klášter v Kadani

Kdo si oblíbil klasicismus, měl by navštívit zámek Korozluky na Mostecku. Zatímco v 1. patře jsou autentické šlechtické pokoje, v přízemí našly své místo vzácné sakrální památky z mosteckých kostelů. Za podívanou rozhodně stojí i zámecká obora s jeleny a daňky. K nevšedním zážitkům patří i prohlídka Jindřichovic. Kromě kostela, zámku a fary je tu také mauzoleum. To vzniklo z bývalé vodní elektrárny a skrývá ostatky vojáků z 1. světové války.

Zámek Korozluky

Mauzoleum Jindřichovice

Dominantou Lázeňského měsraTeplice je Doubravská hora a na ní Hrad Doubravka. Který stojí rozhodně za to, nejen pro svou mnhaletou historii, ale také krásný výhled, který se Vám odsud otevírá.

Zámek Jindřichovice

Co proslavilo Krušné hory? Porcelán, rozhledny i 1. radioaktivní lázně na světě

S Krušnými horami je nerozlučně spjata výroba porcelánu. Klášterec nad Ohří na Chomutovsku patřil ke špičkám ve svém oboru. Překrásný novogotický zámeks přilehlým Anglickým parkem, kde najdete letohrádek Sala Terrena se sochami Jana Brokofa. Tyto pamětihodnosti dokumentují úspěchy mistrů, z jejichž rukou vzešly porcelánové skvosty. Řemeslo se tu začalo rozvíjet zejména v 19. století díky nedaleké těžbě kaolinu. Zrovna tak Dům porcelánu s modrou krví v Dubí mapuje vše, co bylo s výrobou porcelánu v tomto místě spjato.

Zámek Klášterec nad Ohří

Letohrádek Sala Terrena

Snad každý slyšel o neodolatelném svůdníkovi jménem Casanova, jehož milostný život je opředen mnoha tajemstvími. Málo se už ale ví, že to byl zároveň muž velice kultivovaný, moudrý, vzdělaný a vědecky založený. Není divu, že v Duchcově, kde Casanova prožil poslední roky života a kde také zemřel, na něj nezapomněli. Casanova pobýval na zámku v Duchcově, kde je mu věnovaný jeden ze tří prohlídkových okruhů. V místním Muzeumu najdete dokonce casanovistickou badatelnu, jedinou svého druhu na světě. Děti vezměte do muzea s sebou, ať vidí, jak kdysi vypadaly kočárky a nejrůznější dětská vozítka. Je tu jejich jedinečná expozice.

Zarsík

Aktivní dovolená v Krušných horách - článek na našem blogu.

Kdo miluje historii, tomu doporučujeme navštívit třeba obec Stříbrná, že se jedná o typickou horskou obec napoví i plot z lyží. Romanticky zvlněné kopce, malebné chalupy stejně jako pohádkový, vesnický kostelík vás okouzlí.

Obec Stříbrná - plot z lyží

Zavzpomínat můžete i na neveselé události 50. let 20. století, a to díky naučné stezce Jáchymovské peklo. Zde velice těžce a v nelidských podmínkách pracovali političtí vězni. I když minulost byla krutá, příroda je laskavá a ukazuje tu svoji nádhernou tvář. V Jáchymově vznikly 1. radioaktivní lázně na světě Přispěla k tomu náhoda i nehoda, když při dobývání rudy vytryskl ze země silný pramen vody a zatopil šachtu. Teprve později se přišlo na to, že voda má léčebné účinky. Roku 1906 tu vznikly maličké lázně, které se později rozšířily. Město bylo svého času 2. nejlidnatější město hned po Praze. Můžete si tu prohlédnout i řadu kostelů a muzeum.

Schody hrůzy na stezce Jáchymovské peklo

Jáchymov

Nejstarší lázeňské město Teplice neboli "malá Paříž" má spoustu lákadel, mezi ně patří Aquacentrum, botanická zahrada i Teplický zámek s muzeem a zámecká zahrada, kde najdete minizoo s opičkami.

Malebné lesy, rašeliniště, perfektní cyklostezky i turistické okruhy

Krušné hory nabízejí nekonečné toulky přírodou, ať už pěšky nebo na kole. Místy zádumčivá, mlčenlivá zákoutí, ale zrovna tak krásné výhledy, rozkvetlé louky, zdravé lesy a čistý vzduch, to je to, co turisty nepřestane na Krušných horách lákat. V rezervaci Haar se projdete po dřevěných chodnících, které se klikatí mezi slatinami a rašeliništi. Naučná stezka vede i rašeliništěm na Božím Daru. Během pěkného výletu na Vlčí jámy se dozvíte více o dějinách hornictví, které vtisklo této části země osobitý charakter.

Rašeliniště Haar

Vlčí jámy

Město Kraslice se proslavilo výrobou hudebních nástrojů. Dnes přiroste k srdci hlavně cyklistům díky výbornému terénu. V 16. století spatřil světlo světa Blatenský vodní příkop. Dnes patří mezi technické kulturní památky. Kdysi bylo zapotřebí hodně vody pro doly a hutě, protože se tu těžila ruda. Z toho důvodu vzniklo toto blatenské vodní koryto, jehož šířka je místy až 2 metry. Vede podél něj naučná stezka s 24 zastávkami. Trasa měří 12 kilometrů.

Kostel v Kraslicích

Blatenský vodní příkop

Děti baví Ježíškova cesta, výstava mašinek, ale i výšky!

Rodiny s dětmi se v Krušných horách nudit nebudou. Příroda zve ke kratším vycházkám, ale i delším výletům. Pokud máte caparta, který věří, že dárky nosí Ježíšek, určitě ho vezměte na Boží Dar. Právě tudy vede Ježíškova cesta. Kromě něj se tu děti setkají s dalšími zajímavými postavami. Dva různě dlouhé okruhy lze absolvovat pěšky nebo na kole.

Muzeum, kde uvidíte pohromadě modely vláčků, miniaturní železniční tratě a vše, co k tomu patří, patří k chloubě zámku v Trmicích. Jedinečná sbírka vznikla díky nadšení a celoživotní vášni zámeckého kastelána a jde o největší expozici modelové železnice u nás. Na zámku si můžete rozšířit i vědomosti o hornictví, tomuto řemeslu je věnována samostatná výstava.

Zámek Trmice

Ježíškova cesta

Pokud máte nezbedné ratolesti a přemýšlíte, jak je trochu unavit, vezměte je na hrad Hněvín. Výstup na prohlídkovou věž jim odebere trochu přebytečné energie. Za odměnu se všichni pokocháte úžasným výhledem. Za pěkného počasí uvidíte i České středohoří.

Město Hora Svaté Kateřiny je místem, které vás překvapí. Domy stojí na úbočí a hřbetu hory. Ve skutečnosti jde vlastně o dvě ulice a otevírá se tu nádherný rozhled. Takto položených obcí je u nás jen málo. Na nejvyšším místě stojí rozhledna.

Flájský plavební kanál sloužil od 17. století k plavení dřeva a jedná se o nejstarší památku tohoto typu u nás. Na jeho budování se podíleli nejenom horníci, ale i trestanci. Podél vody dojdete k jediné pilířové přehradě u nás. Vodní nádrž Fláje slouží jako zdroj pitné vody a tak je zde koupání zakázáno.

Světová rarita? Koupání v Kamencovém jezeru!

Aquacentrum v Jáchymově splní vaše představy o tom, jak si parádně užít vody a vodních radovánek. Nejenom bazény, ale i solná jeskyně, wellness či sauna poslouží k odpočinku, zábavě a regeneraci. Zajet můžete i do německého aquaparku Schöneck. K největší atrakci tu patří 65 metrů dlouhá skluzavka, kde se vzrušení a adrenalin mísí s legrací a zábavou.

Příjemné přírodní koupaliště na vás čeká v Merklíně. Pozvolný vstup do vody vyhovuje zejména rodičům s menšími dětmi. Příležitost ke koupání najdete i v Nové Roli a Duchcově, stejně jako v Ottově rybníce. Také Vítkov nabízí dobře vybavené přírodní koupaliště. Nádherné písčité a travnaté pláže se rozkládají u vodní nádrže Tatrovice. Sice tu nenabízejí žádné služby, ale koupání vás bude bavit. 

Zarsík

Naprostou raritu, která nesnese srovnání s ničím jiným na světě, najdete v Chomutově. Kamencové jezero je jediné, žádné jiné neexistuje, a vy se v něm můžete vykoupat a zaplavat si. Nejsou tu žádné sinice ani řasy. Vysoká koncentrace kamence je vyhubila, a tím je právě unikátní. Rekreační areál kamencového jezera je výborně vybavený. V jeho blízkosti vyrostl Aquasvět Chomutov, který nabízí dostatek zábavy dětem i dospělým.

Vodní nádrže Tatrovice

Ráj lyžařů, běžkařů, snowboardistů, to jsou Krušné hory!

Krušné hory nabízejí vynikající podmínky pro zimní sporty. Výborně udržované běžecké trasy stejně jako lyžařská střediska s bohatým zázemím lákají jak začátečníky, tak i velmi zdatné lyžaře. Každý si tu najde, co mu vyhovuje. Běžkaři nedají dopustit na Krušnohorskou magistrálu, k vyhledávaným patří i nejdecký běžecký areál, kde je 60 km udržovaných tras.

Ski areál Klínovec baví i běžkaře, ti tu najdou 50 km upravených tratí. Jako ryba ve vodě si tu budou připadat milovníci sjezdovek, protože tu je 18 km svahů o různé obtížnosti a také dětský skipark. Tento největší krušnohorský lyžařský areál je v těsné blízkosti Ski areálu Fichtelberg, kam můžete zajet. Se sněhem tu nebývá problém, což je velké plus.

Krušnohorská magistrála

Skvělé lyžování najdete i ve Ski areálu Boží Dar, kde jsou sjezdovky různé obtížnosti. Vyřádí se tu i malé děti, vynikající terén si užijí pokročilí a zkušení lyžaři, stejně jako snowboardisté či vyznavači freeskiing stylu.

Snowboardpark s pestrou škálou sjezdovek vznikl i ve Ski centru Bublava – Stříbrná. K nejmladším zimním střediskům v republice patří Ski areál Plešivec, na jehož vrcholu se vypíná rozhledna. Pokud máte rádi adrenalin, vyzkoušejte na Božím Daru také kiteboarding.

Vydejte se s námi po stopách Slovanů. Jak Slované žili uvidíte na vlastní oči v unikátním komplexu Archeoskanzen Modrá. Navštivte místo původního osídlení s celou rodinou. Nejmenší děti budou nadšení z volně pobíhajících prasátek, koz, slepic a ovečky, kterou si mohou pohladit. Rodiče i děti si mohou vyzkoušet střelbu z luku, navštívit centrum slováckých tradic a poznat tak naši dávnou historii. Ve Skanzenu to stále žije a konají se tu různé akce a naučné programy a představení.

Zarsík
Zarsík

Další slovanské hradiště najdete v Mikulčicích na Moravě, bývalo to jedno z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše. Dnes zde můžete obdivovat základy osmi kostelů a knížecího paláce. Vše krásně uvidíte z vyhlídkové věže. V pavilonu díky dvěma archeologickým expozicím nahlédnete do života Moravanu tehdejší doby.

"Slovou-li se Slované od slávy, či od slova?" Tento citát od Josefa Dobrovského vystihuje národ Slovanů, kteří přišli do Evropy při stěhování národů v v 6. století. Slované prý byli stateční a neohrožení lidé, kteří dovedli statečně bojovat a získat si tak slávu. Zároveň byli velmi pohostinní a starali se o své rodiče a pečovali o nemocné. Slovany spojoval společný jazyk praslovanština. Teprve na přelomu 9. a 10. století se začali formovat jazyky dle území, jak je známe dnes.

O slovanském svátku v předvečer prvního května, o FilipoJakubské noci přivítejte jaro a upalte krutou bábu zimy! Tradičně se zapalovali ohně na vyvýšeném místě, kolem kterého se tančilo a lidé upalovali čarodějnici, vyrobenou ze starých šatů. Čarodějnice Morana byla stará slovanská bohyně smrti. Přinášela zimu, a proto byla na jaře upalována, aby definitivně skončila její vláda. Někde Moranu lidé místo upalování házeli do vody. Zvyk zapalování ohně je stále dodržován, na vesnicích se konají společenské akce pálení čarodějnic, kde si děti i dospělí užijí zábavu.

Pálení čarodějnic

Maškarní kostýmy na akci pálení čarodějnic

Skvělé zážitky a poznání o životě našich slovanských předků nenásilnou formou hry vás čekají v přírodním parku Zeměráj ve středních čechách u Milevska. Více než sto různých her, hlavolamů, dobrodružných úkolů a oživená slovanská vesnice na ploše devíti hektarů jsou připraveny tak, aby se do hry a poznávání mohla zapojit celá rodina.

Zarsík

Při naší výpravě za historií Slovanů stojí určitě za zmínku a hlavně návštěvu magická hora Radhošť v Moravskoslezských Beskydech. Toto místo bylo v minulosti pro Slovany přímo magické, stávala zde svatyně s ohromnou pohanskou dřevěnou sochou boha Radegasta. Nyní zde stojí socha věrozvěstů Cyrila a Mětoděje, kteří vytvořili Cyrilici, první písmo pro společný jazyk slovanů - staroslověnštiny. Velkou kamennou sochu slovanského boha slunce a ohně na hoře najdete i dnes, i když už ne na vrcholu, ale pod ním. Krásný výlet s nádhernými výhledy Vás čeká, když se vydáte po modré turistické značce na horu Radhošť.

Zarsík

V souvislosti se Slovany nesmíme opomenout naši druhou nejslavnější horu. I když není zdaleka nejvyšší a měří jen 465 m n.m. je určitě nejpamátnější. Podle pověsti vystoupal na Horu Říp praotec Čech. Vůdce slovanů se rozhlédl do krásné okolní krajiny a rozhodl se zde usadit. Procházka do převážně mírného kopce je možná i s kočárkem, na vrcholu si prohlédněte románskou rotundu Sv. Jiří a Vojtěcha.

Zarsík

Dovolená v Českém středohoří skýtá mnoho možností návštěv turistických cílů, krom již zmíněné hory Říp je to například i památník Lidice. A tím se v naší cestě za poznáním české historie posuneme v časové ose do ne tak dávné historie k památkám 2. světové války.

Není to tak dávno, co osud našeho národa visel na vlásku. Dnes jsme tu již podle plánů německých nacistů neměli být. Dopadlo to ale naštěstí jinak. Nacistické Německo bylo poraženo spojenci. Z nich největší zásluhu na vítězství měl tehdejší SSSR a jeho Rudá armáda, která osvobodila i převážnou část našeho území. Toto vítězství si každoročně připomínáme o státním svátku 8. května jako Den vítězství, v tento den v roce 1945 byla podepsáním kapitulace Německa ukončena 2. světová válka.

Tak, jako ve všech okupovaných zemích, byla i u nás řada kolaborantů a aktivních přisluhovačů režimu. Bylo však množství těch, kteří se nevzdali a bojovali. Naše země ztratila v boji 600 000 vlastenců. Bylo u nás silné partyzánské hnutí a naši vojáci bojovali na východní i západní frontě. Naši výsadkáři zlikvidovali i jednoho z nejmocnějších nacistů tzv 3.říše – R. Heydricha. Takovými bojovými úspěchy se nemůže pochlubit žádná jiná tehdy Němci okupovaná země.

Právě jako odplatu za atentát na Heydricha byla nacisty v roce 1942 vyhlazena obec Lidice. Na původním místě obce dnes stojí muzeum a Pomník lidických dětí od sochařky Marie Uchytilové, která po dvě desítky let vytvářela osmdesát dva dětských soch na památku dětským obětem války.

V předválečném období jsme budovali systém hraničního opevnění, které nás mělo chránit před nacistickým Německem. Bohužel jsme tuto obranu nikdy nevyužili, naši spojenci podepsali Mnichovskou dohodu a tím nás zradili. Jedním za zachovalých železobetonových opevnění je Dělostřelecká tvrz Hanička. Nenechte se zmást přívětivým jménem, tento mohutný kolos se skládá te šesti podzemních bojových objektů. Prohlídkou krytu určitě nadchnete hlavně mužskou část rodiny a všechny obdivovatele vojenské techniky a historie.

Zarsík

Součástí opevnění na obranu naší země byl i pevnostní areál Slavonice. Projděte naučnou stezku o délce 3 km se 13 zastaveními a dozvíte se zajímavosti o opevnění Československa. Každou první sobotu v srpnu tu můžete na živo zažít bojovou ukázku "Přepadení řopíků 1938".

Zarsík

Dalším významným místem bojů za naše osvobození je Památník padlým hrdinům u Bunče v pohoří Chřiby ve Zlínském kraji.Tento pomník z pískovcových kvádrů nese jména devatenácti padlých partyzánů oddílu Olga, ke kterému se mu podařil ojedinělý úspěch, když zajali a generála Von Müllera. Za což se nacisté pomstili a brutálně povraždili devatenáct mužů.

Zarsík
Zarsík

Poslední památkou na naší cestě po stopách 2. světové války je národní památník Hrabyně. Nachází se na místě, kde probíhaly nejtěžší boje ostravsko-opavské operace v závěru druhé světové války. Na místě památníku uvidíte těžkou bojovou techniku a můžete navštívit stálou expozici mapující dějiny války od jejího počátku až k jejímu konci v roce 1945.

Zarsík

Nečekejte s dovolenou na léto a užijte si jarní volné dny! A co na jarní dovolené podniknout? Přečtete si článek, kde Vám přinášíme několik tipů!

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje