• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Jeseníky

úvodní foto
Publikováno 16. 1. 2019

Do Jeseníků proudí turisté nepřetržitě. V létě podnikají výlety pěšky či na kole, v zimě mají v hledáčku moderní sportovní střediska. Díky rozmanité přírodě, parádnímu koupání, zajímavým kulturním památkám a historickým kuriozitám je jasné, že Jeseníky o své fanoušky nepřijdou.
Důstojnou dominantou této oblasti je 1492 metrů vysoká hora Praděd. Nádherná příroda je tím nejcennějším, co oblast Jeseníků nabízí a kvůli čemu je lidé bezvýhradně milují. Nudit se tu rozhodně nebudete a patříte-li ke sportovně založeným turistům, pak si tu vyloženě přijdete na své.
Dovolte, abychom vám nabídli malý předkrm z bohatého, štědrého turistického menu: rozhledna Praděd, unikátní vodní elektrárna Dlouhé Stráně, tajuplná příroda Králického Sněžníku, zámek s ruční papírnou ve Velkých Losinách, světově vyhlášené lázně Jeseník… A to jsme teprve na začátku! Nechte si chutnat…

Ruční papír, světoznámé lázně, unikátní elektrárna Dlouhé Stráně

Velké Losiny přicházejí hned s několika exkluzivními nabídkami. Vyhlášené termální lázně s devíti bazény jsou jediné svého druhu v zemi. Město se proslavilo i díky renesančnímu zámku, kterému dominují nádherné interiéry se vzácnými koženými tapetami a gobelíny. Až tu budete, nezapomeňte si prohlédnut dvousedadlová nosítka. Jsou nejstarší na světě. Zámek učaroval i filmařům, seznam jejich děl je dlouhý. Připomeňme alespoň Kladivo na čarodějnice, Bathory nebo O králi Ječmínkovi.

Renesační zámek Velké Losiny

K nejnavštěvovanějším místům se bez debat řadí unikátní kulturní památka, a to velkolosinská ruční papírna. První papír tu vyrobili už v 16. století a dodnes se vyváží do celého světa.

Zarsík

Technické novoty umí chytit za srdce i naprostého laika. Jedinečná přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně patří mezi 7 největších divů ČR. O exkurzi tohoto velkolepého díla je neutuchající zájem. Nahoru vás vyveze šestimístná lanovka.

Velkolosinská ruční papírna

Vodní elektrárna Dlouhé stráně

Jesenické podhůří je jako stvořené k tomu, aby své návštěvníky hýčkalo. K tomu slouží i známá lázeňská centra.

Světově proslulé vodoléčebné lázně Jeseník, známé také jako Priessnitzovy, patří zároveň k cenným památkám. Na relativně malé ploše napočítáte na 80 pramenů, vyhlídek, pomníků, památných skal a slavnostních křížů, což je něco zcela výjimečného.

V Karlově Studánce, kde jsou naše nejvýše položené lázně, vyvěrá 8 léčivých pramenů. Samotné lázeňské budovy vypadají zvenčí téměř pohádkově, neboť jde o historické stavby vysokohorského rázu, nicméně upravené tak, že nabízejí veškerý přepych a komfort. List The New York Times dokonce zařadil v roce 2013 Karlovu Studánku do přehledu nejzajímavějších míst na světě, kam patřilo například Rio de Janeiro, Amsterdam či Istanbul. Na rozdíl od těchto velkoměst tu však najdete nádherně čistý vzduch, svou kvalitou srovnatelný s alpskými středisky.

Priessnitzova hrobka

Co nabízí zámky? Historické knihy, sbírku šicích strojů, nádherné komnaty i noční prohlídky

Kdo miluje knihy, neměl by minout zámek Bruntál. V jeho knihovně uvidí více než 20 000 historických svazků. Točila se tu i pohádka Císař a tambor a také Zlatník Ondra. Nebo navštivte zámek, kde se hrávali lidské šachy. Zámek Slezké Rudoltice má zlatou historii, plnou společenského života a i dnes má co nabídnout.

Hrad Sovinec už zdáli budí respekt. Jde o největší moravský hrad, založený ve 14. století. V létě se tu koná řada kulturních akcí, své vystoupení tu mívají šermíři a kejklíři, často v doprovodu jarmarků. Od roku 2016 si můžete prohlédnout 1 000 metrů dlouhou podzemní chodbu, která byla dříve zavalená.

Zámek Bruntál

Lesopark a malebné podhradí tvoří známou kulisu hradu Šternberk. Toto středověké sídlo nelze díky válcovité věži přehlédnout. Vybírat můžete ze dvou prohlídkových okruhů.

Noční prohlídky zámku za svitu loučí pro vás připravili v Kolštejně. Tam, kde se dnes rozpíná renesanční zámek, stál už ve 13. století gotický hrad. Zámek Linhartovy nabízí večerní prohlídky a najdete v něm první dětskou galerii v České republice.

Zámek Jánský Vrch figuruje na seznamu národních kulturních památek. Kromě pompézních interiérů patří k největším vzácnostem unikátní 200 let staré záclony nebo sbírka dýmek, jedna z největších u nás.

Příroda? Mystický Praděd, mladičké sopky, vodopády i rašelinové jezírko

Jeseníky už odpradávna přitahují milovníky přírody a pěší turistiky. K nim se tak, jak šel čas, přidali i lyžaři a cyklisté. Dnes sem jezdí rodiny s dětmi, party přátel, ale i lidé, jejichž fyzická kondice není na vrcholové úrovni. Každý si tu najde to, co mu vyhovuje.

Zarsík

Plastickou představu o tom, jak Jeseníky vypadají, získáte, když vystoupáte na rozhlednu na hoře Praděd. Ve výšce 80 m je prosklená kruhová vyhlídka. K rozhledně dojedete pohodlně i s kočárkem a místo schodů lze použít výtah.

Na Praděd se dostanete třeba i z Karlovy Studánky po naučné stezce Bílá Opava, kde můžete obdivovat divokou krásu přírody, tvořenou mimo jiné stejnojmennou horskou říčkou Bílá Opava.

Rozhodně si nenechte ujít výlet na Červenohorské sedlo, Ovčárnu, Petrovy kameny, Švýcárnu nebo výpravu k Vřesové studánce, což jsou největší turistické evergreeny.

Oblast Králického Sněžníku proslula nádhernou přírodou. Symbolem stejnojmenné hory, vysoké 1424 metrů, se stala žulová socha slůněte. Z místa, kde stojí, uvidíte za dobrého počasí dva nejvyšší body republiky, a to Sněžku a nedaleký Praděd.

Jeskyně Na Pomezí v Rychlebských horách patří k našim největším, pokud jde o způsob jejich vzniku. Chodby jsou úzké, místy vysoké a tam, kde se kříží, vznikly takzvané dómy. Tento krasový jeskynní komplex je vyzdoben nádhernými krápníky. Teplota tu bývá okolo necelých 8 °C, vlhkost vzduchu 99 %.

Ovčárna

Jeskyně Na Pomezí

Na Bruntálsku leží pětice sopek, nejmladším svého druhu v zemi. Na jedné z nich, Uhlířském vrchu, leží malebný kostelík.

Rejvíz, to je přírodní klenot. Po povalovém chodníku pohodlně dojdete až k rašelinnému Velkému mechovému jezírku. Jen pozor na to, že léto tu trvá zhruba jen 15 dní a bývá tu chladněji.

Klidné, romantické lesní partie si prohlédnete během cesty k Rešovským vodopádům. Tvoří zajímavé kaskády a díky dřevěným mostům a schodům se dostanete až do jejich bezprostřední blízkosti.

Mechové jezírko Rejvíz

Příjemná a nenáročná procházka na vás čeká, půjdete-li z obce Černá Voda směrem k rybníku U Dubu. Rybník dostal své jméno podle více než 420 let starého dubu, jenž zde roste. Procházku doporučujeme spojit i s návštěvou cca 2 kilometry vzdáleného skalního městečka Venušiny misky, nacházejícího se na vrcholu Smolný, odkud je krásná vyhlídka do krajiny. 

V Jeseníkách není nouze ani o rozhledny. Udělejte si výlet například na nedávno (r. 2014) otevřenou rozhlednu Nová Ves, nedaleko Malé Morávky. Dospělí se mohou kochat krásnými výhledy na Jeseníky, Velký a Malý Kotel či Vysoké Tatry. Ty menší zase potěší dětské hřiště s dřevěnými průlizkami, klouzačkou, sítěmi apod., které se nachází přímo pod rozhlednou.

Dechberoucí výhled se vám otevře také z rozhledny Biskupská kupa, která se nachází poblíž česko-polských hranic. Tuto první kamennou rozhlednu v Jeseníkách postavili již v roce 1898 k padesátiletému výročí vlády císaře Františka Josefa. O rok později byla vybudována rozhledna Zlatý chlum, ležící přímo u města Jeseník. K rozhledně vede několik turistických tras, díky kterým objevíte nádhernou atmosféru jesenické přírody.

Nástroje z celého světa, naleštění veteráni, Muzeum silnic a Čarodějnické procesy

Pivovarské muzeum Holba Hanušovice vás nadchne, pokud se zajímáte o výrobu zlatavého moku. A to i díky vzácným historickým exponátům, které se podařilo dochovat. Uvidíte letité, dřevěné sudy, dobové výčepy a další originální vybavení.

Tajuplně mrazivé je sklepení Evropského domu v Šumperku. Expozice Čarodějnické procesy mapuje události, spojené s takzvaným honem na čarodějnice, a to už od 17. století.

Do dob nedávno minulých se přenesete díky venkovskému skanzenu v Bělé pod Pradědem. Prohlédnete si tu stařičké zemědělské stroje a vše ostatní, co lidé v té době potřebovali k životu.

Nablýskané staré automobily a motocykly se skrývají v Auto moto veterán muzeu v České Vsi. Výstava je doplněna o vzácné klubové trofeje a historický nábytek.

Muzeum silnic najdete ve Vikýřovicích u Šumperka. Důkladně mapuje historii prvních důležitých stezek až po současnost. Prohlédnout si můžete historické mapy, dobové dokumenty, silniční saně, ale i bryčku nebo kololis.

Sedm set hudebních nástrojů z celého světa se soustředilo v Ostružné. Expozice obsahuje i nejrůznější rarity a historické lahůdky. K vidění jsou hlavně strunné nástroje. Ale víc napovídat nebudeme, přijeďte se podívat!

Muzeum silnic ve Vikýřovicích

Expozice hudebních nástrojů v Ostružné

Milovníci historických památek jezdí na Osoblažsko. Úzkorozchodná železnice a jízda vláčkem s parní lokomotivou pro ně určitě nebude ztrátou času.

Rýžujte zlato, zchlaďte se v labyrintu, svezte v minikáře a navštivte klokany!

Chcete rýžovat zlato jako kdysi mužní kovbojové? Jeďte do středověkého hornického městečka ve Zlatých Horách. Uvidíte tu věrné kopie historických srubů a další vybavení, které vám připomene bájnou dobu, kdy svět zachvátila zlatá horečka.

V jeskynním labyrintu v Jeskyni na Špičáku nedaleko Písečné se vám možná trochu zatočí hlava, ale projít těchto 220 zpřístupněných metrů patří k zajímavému turistickému zpestření.

Nostalgii a překvapení zažijete při pohledu na sbírku 155 kočárků a panenek v Muzeu kočárků v Albrechticích. Tato vydařená kolekce se stále rozrůstá.

Viděli jste Největší betlém na světě? Ne? Tak zajeďte do Jiříkova, kde je betlém s 250 figurami. Zasloužil se o zápis do Guinessovy knihy rekordů, stejně jako socha děda Praděda. Ta váží 15 tun, měří 10,4 metru a trůní na stejném místě.

Pokud chcete dětem dopřát zábavu a rychlost, navštivte Ramzovou. Kromě letních horských minikár je tu i atrakce pro mladší děti – letní tubing. Prostě pohyb a zábava k létu patří.

Smích se ozývá i z areálu letní bobové dráhy v Petříkově, převýšení je 100 metrů a bob může dosáhnout rychlosti až 45 km za hodinu. Slušný výkon!

Kdo se chce pokochat pohledem na domácí i exotická zvířata, tomu je určen Fauna Park v Horní Lipové. Zblízka uvidíte třeba klokany, surikaty, americkou pumu nebo pestrobarevné papoušky.

Fauna Park v Horní Lipové

Z Horní Lipové se také dostanete po turistické trase k oblíbenému Lesnímu baru, který je ukrytý hluboko v lese. Tento dřevěný bar je samoobslužný a vy si zde můžete uvařit kávu nebo čaj, dát si vychlazené pivko, opéct si špekáček, či si zakoupit drobné občerstvení. Tento bar je také skvělé zpestření při výšlapu na Smrk (1125 m.n.m.) - nejvyšší horu Rychlebských hor.

Zkuste minikáry, Stezku v oblacích, psí spřežení, tee – pee vesničku nebo discgolf

Areál Kouty na Šumpersku zabaví každého. Najdete tu nový bike park, in-line dráhu s velkolepými výhledy, nepříliš známý discgolf, ale i půjčovnu koloběžek, bruslí a jízdních kol. Šestisedačková lanovka je současně největší na Moravě.

Zarsík

Stejně tak Relax & sport resort Dolní Morava přichází s pestrou nabídkou nejrůznějších atrakcí. Kromě dětských zábavních parků a adrenalin parku si tu můžete vyzkoušet jízdu na bobové dráze, půjčit si koloběžky, řádit na trampolínách, užít si zábavu při seskoku do obří vzduchové peřiny nebo sjet prudké kopce díky vybudovaným single trails. Pokud dáváte přednost šlapacím kárám, i tato možnost tu je, stejně jako prohlédnout si tee – pee vesničku, vypravit se na Stamichmanovu stezku nebo se nechat vyvézt lanovkou na Králický Sněžník.

Zde najdete i vyhledávanou atrakci Stezka v oblacích. Tato stavba je vysoká 55 metrů, a kromě parádního výhledu tu na vás čekají adrenalinové chuťovky. Takzvaný „rukáv“, to je síť, která slouží k tomu, abyste přelezli z jednoho patra lávky do druhého. Postát můžete i ve výšce 50 metrů v síti, zvané „kapka“. Komu by i toto bylo málo, může svištět dolů tobogánem dlouhým 100 metrů.

Jeseníky jsou jako stvořené pro cyklisty. Jezdí tu rodiče s cyklistickým vozíkem, kde se veze jejich nejmenší ratolest, stejně jako začátečníci nebo lidé v letech, kteří nechtějí lámat rekordy, ale užít si rekreační jízdu. Výborné podmínky tu jsou i pro vyznavače cross country, takže ti mohou brázdit krajinu na kole křížem krážem. Ovšem i cyklisté na špičkové úrovni tu najdou výborný terén.

Zrovna tak in-line bruslaři si v této oblasti perfektně protáhnou tělo, a to díky štědrému množství rozmanitých tras.

Rychlebské stezky milují čistokrevní adrenalinoví bikeři. Terén plný balvanů, křivolakých cest, který také vede hlubokými lesy, k ostřejší jízdě doslova vybízí. V oblasti vzniklo několik trail center a bike parků na špičkové úrovni. Zároveň tu ale existují téměř nedotčená, osamocená místa.

Na minikárách si celá rodina zajezdí v Koutech nad Desnou. Zkusit můžete i letní lyžování nebo horské koloběžky.

Více o areálu Kouty dalších letních adrenalinových aktivitách ve skiareálech se dočtete na našem blogu.

Powerfan v Králickém Sněžníku, to je adrenalinový zážitek, na který budete dlouho vzpomínat. Propadnete se do hloubky 13 metrů díky volnému pádu. Žádný padák, žádná bungee guma na nohou, ale chytrá mašinka připoutaná k vašemu tělu, která vás bezpečně pustí dolů a pohlídá, aby se vám nic nestalo.

Nechce se vám chodit po náročných kopcích pěšky? Půjčte si pro sebe a pro dítě starší 12 let v Nových Losinách elektrokoloběžku. Dojezd na jedno nabití je 60 až 100 km.

Kdo nikdy nevyzkoušel jízdu psím spřežením, má jedinečnou možnost. Doporučujeme vyrazit do místa Lipové – Lázně, kde si tuto kratochvíli můžete dopřát. Okolí je nádherné, podívaná každopádně stojí za to. V zimě se zapřahají saně, v létě terénní čtyřkolka.

Adrenalin na kole

Psí spřežení

Léto u vody: užijí si rodiny s dětmi, jachtaři, rybáři i milovníci aquacenter

K přehradě Slezská Harta se sjíždějí ti, co vyhledávají jachting, windsurfing, rybolov a koupání. Dětem tu učarovala vyhlídková plavba v replice historické lodě. A dospělým skutečnost, že se tu točil velkofilm Johanka z Arku. Kolem přehrady vede navíc i cyklostezka, po které se dostanete třeba až k nevídané přírodní památce Lávový proud u Meziny.

Lom Rampa u Jeseníku, to je vynikající koupání, romantika, soukromí, nádherná příroda. Kousek od Šumperka najdete další krásné koupání - vodní nádrž Krásné, kde na cvičném skokanském můstku trénoval olympijský vítěz Aleš Valenta.

přehrada Slezská Harta

Lom Rampa

Jedinečný termální park ve Velkých Losinách v sobě spojuje blahodárné účinky termální vody, relaxaci a odpočinek. Ideální místo, kde si dát do pořádku zdraví a fyzickou kondici.

Aqua centra lze navštívit za každého počasí, vybírat můžete z těchto měst: Česká Ves, Šumperk a Rýmařov. Přírodní koupaliště nabízejí osvěžení v Rudě nad Moravou, v Šumperku, ale i v Jeseníku či Velké Kraši.

Zarsík

Jeseníky hýčkají lyžaře, snowboardisty, běžkaře i fatbikery

Pokud milujete zimní sporty a patříte k nerozhodným lidem, nebudete to mít lehké. Špičkových lyžařských středisek, sjezdovek a běžeckých tras je tu skutečně hodně. V některých zimních střediscích se lyžuje od listopadu do dubna, sněhové podmínky tu bývají skvělé a zázemí výborné. Zrovna tak běžecké trasy se rozbíhají všemi směry, díky rolbám jsou v perfektním stavu a nabízejí nejenom skvělý sportovní zážitek, ale také krásné výhledy.

Za připomenutí rozhodně stojí Acrobat Park, areál adrenalinových sportů, který ve Štítech vybudoval olympijský vítěz Aleš Valenta. Můžete si tu sami vyzkoušet akrobatické skoky nebo být divákem, protože zajímavých závodů a akcí se tu koná bezpočet.

Relax & sport resort Dolní Morava je skutečným rájem pro milovníky zimních sportů. Kromě klasických sjezdovek a dětského ski-parku tu najdete i skvělý prostor pro freestyle, lyžařskou školu a skialpové centrum. Komu je to málo, může se svézt na rolbě nebo si večer zasáňkovat. V tomto resortu jsou přímo skvělé podmínky pro fatbike, což je jízda zasněženou krajinou na speciálním horském kole, zvaném „tlusťoch“.

Fatbike

Skiaréna Karlov pod Pradědem, to je 14 báječných, navzájem propojených sjezdovek o různé obtížnosti a celkové délce 11 km. Toto středisko jako první v Jeseníkách nabízí čtyřsedačku s bublinami.

Přírodní krásy a vynikající sněhové podmínky jsou nejcennějšími devizami lyžařského centra Praděd – Ovčárna. Lyžuje se tu od října do dubna. Terén skvělý pro začátečníky, ale i ostřílené lyžaře a snowboardisty. Upravené běžecké trasy měří od 4 km do 30 km, nejdelší vede z Ovčárny ke Skřítku a zpět.

K vynikajícím zimním střediskům se řadí i Ramzová, jezdí sem rodiny s dětmi, ale i zdatní lyžaři.

K nejznámějším patří také Červenohorské sedlo se sjezdovkami o různé obtížnosti. Perfektně udržované běžecké trasy se odsud rozbíhají na obě strany Hrubého Jeseníku. Výhledy překrásné, ať už se vydáte na Praděd nebo k Vřesové studánce.

Ramzová

Červenohorské sedlo

Ski centrum Sněžník údajně nabízí nejprudší černou sjezdovku v České republice.

Kouty nad Desnou vás v žádném případě nezklamou. Jde o největší sportovní středisko na Moravě. Díky sedačkové lanovce pro 6 lidí je odbavování rychlé a pohodlné. Sjezdovky patří k nejdelším v okolí, horní stanice lanovky je vynikajícím výchozím bodem i pro běžkaře.

Kam dál? Přečtěte si náš článek Nejlepší lyžařská střediska pro rodiny s dětmi
Nebo na pronájem chat a chlalup v Jeseníkách

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje