• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Západočeské lázně

úvodní foto
Publikováno 27. 7. 2018

Každý lékař potvrdí, že nejenom pohyb, ale i odpočinek je zdravý a potřebný. V lázeňských městech v západních Čechách dobře vědí, jak na to a turistům vycházejí maximálně vstříc. Slavné kolonády, vynikající léčivá vřídla, rozlehlé parky a nádherné historické budovy tvoří nezapomenutelný kolorit, který proslavil naše lázeňství ve světě už před stovkami let. 

Mučení i středověká hostina na hradech a zámcích, hvězdárna a retro

Při návštěvě gotického hradu Loket se tají dech, když si uvědomíte, jak je starý a kolik významných šlechticů tu žilo. Kromě sbírky porcelánu si prohlédnete i středověkou mučírnu s nervy drásajícími ukázkami na pohyblivých figurínách. Chcete vidět poklad? Zajeďte na gotický hrad a barokní zámek v Bečově nad Teplou. Právě na zámku byl nedávno nalezen mimořádně vzácný relikviář svatého Maura. Jde o nejvýznamnější památku svého druhu, přesněji řečeno o klenoty z doby románské. Sbírka tu byla ukryta za druhé světové války a její hodnota je nevyčíslitelná. Víte, na čem si pochutnávali bohatí vladaři? A toužíte hodovat jako oni? Na hradě Vildštejn vám snesou modré z nebe. Opečené selátko, holoubata a křepelky, nadívané kachničky nebo bažanti nadchnou i nejnáročnějšího labužníka. Děti na jídlo moc nejsou, tak je vezměte do hasičského muzea, je součástí hradu.

Na zámku Chyše pracoval v roce 1917 jako vychovatel spisovatel Karel Čapek. Kdo si potrpí na retro, ten by neměl minout chebské Retromuseum, kde může zavzpomínat na své dětství a dospívání. Expozice mapuje životní styl 60. až 80. letech 20. století. Hvězdárna Františka Krejčího poodkryje taje hvězdné oblohy, kterou lze pozorovat díky skvělému technickému vybavení.

Becherovod, unikáty ze skla i pravoslavný kostel

Jan Becher postavil v roce 1867 továrnu na výrobu bylinného likéru. Tehdy vůbec netušil, že ho proslaví na celém světě. V karlovarském Muzeu Jana Bechera se pokocháte pohledem na původní, prastaré sudy, historické baňky, ale uvidíte i originální skleněný Becherovod, kudy lahodný nápoj proudil. Nenechte si ujít ani skvosty v muzeu sklárny Moser.

Ve stříbrském Hornickém skanzenu se přenesete do minulosti a zároveň pod zem, kde si prohlédnete 700 metrů dlouhou štolu Prokop. Drahé kovy tu už nenajdete, ale získáte představu, jak se tu kdysi pracovalo. Nádherné vnitřní vybavení a téměř exotická architektura, to je pravoslavný kostel sv. Vladimíra v Mariánských Lázních.

Poblíž Mariánských Lázní najdete i jeden z mála premonstrátských Klášterů, a to Klášter Teplá. Při návštěvě tohoto rozsáhlého komplexu klášterních budov z 12. století se budete mít možnost seznámit s životem premonstrátské komunity v barokním období.

Fantastické parky, rašeliniště, pravá sopka i minigejzíry

Překrásné, rozsáhlé parky, kde se můžete procházet nebo odpočívat, patří kromě kolonád a vřídel k největším chloubám lázeňských měst. Ovšem výlety do okolní přírody jsou rovněž nezapomenutelné. Unikátní rašeliniště se ukrývá v přírodní rezervaci Smraďoch. Vyvěrají tu minerální vody, bublají malé gejzíry a uvolňuje se zapáchající sirovodík – odsud dostala lokalita své jméno. Také výprava k nejmladší sopce v zemi stojí za to. Jmenuje se Komorní Hůrka, chrlila lávu před miliony let a leží v chebské pánvi.

Naučná stezka Kladská je jedna z nejstarších u nás. Dřevěné chodníčky kolem Kladského rybníka a skrze přírodní rezervaci Kladské rašeliny byly vystavěny v roce 1977. Již sto let předtím tu stála osada Kladská, krásné historické dřevěné stavby horského typu můžete obdivovat ještě dnes. Mezi evropskou raritu se počítá i přírodní rezervace SOOS s bahenními sopkami u Františkových Lázní. Naučná stezka tu vede po dně vyschlého jezera a okolí připomíná měsíční krajinu. Místy téměř nedotčená příroda Slavkovského lesa láká k výletům, ale proslavila se i nalezišti minerálů a polodrahokamů.

Slavkovský les ukrývá také jednu z nejunikátnějších rozhleden v České republice. Na Krásenském vrchu se nachází Rozhledna Krásno, svým spirálovitým tvarem připomínající Velkou mešitu v írácké Samaře, která byla pro stavbu inspirací.

Světoznámá lázeňská střediska, kam se podíváš

Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a lázně v Kynžvartu poskytují vynikající léčebné a rehabilitační zázemí. V minulosti si je zamilovaly takové osobnosti, jako např. Karel IV., Albrecht z Valdštejna, František Josef I., J. W. Goethe, T. G. Masaryk, B. Němcová, K. Čapek, F. Chopin a další. V Karlových Varech si dopřejte monumentální výhled z rozhledny Diany, velmi oblíbená je i vyhlídka Jelení skok.

V Mariánských Lázních si nenechte ujít Zpívající fontánu, která funguje podobně jako orloj. V určitou hodinu se divákům naskytne úchvatná podívaná, kdy gejzíry vody vytvářejí nádhernou scenérii za doprovodu hudby, večer se k tomu přidává scénické osvětlení. Turistickou dominantou města Lázně Kynžvart je klasicistní zámek s tzv. Kabinetem kuriozit a dalšími vzácnými sbírkami.

Unikátní technickou památku v podobě meteorologického sloupu, osazeného klasickými měřicími přístroji, mají ve Františkových Lázních. Slavným místním „maskotem“ je socha malého Františka. Každá žena, která se dotkne palce jeho levé nohy, do roka otěhotní. Alespoň dle legendy.

Dětem ukažte tropické motýly, makety ještěrů, Vánoční dům a miniatury hradů a zámků

Největší turistická lákadla, která jsou v České republice k vidění, si pohodlně prohlédnete na jednom místě, a to v mariánskolázeňském Parku Boheminium. Věrné kopie unikátních historických památek jsou vyrobené v měřítku 1:25. Jinými slovy, jsou 25krát menší než skutečné budovy a vypadají, jako když si je prohlížíte z letadla. Okouzlující je Motýlí dům Diana v Karlových Varech. Pestrobarevné, obrovské tropické motýly neodděluje sklo, takže létají volně mezi návštěvníky. Pro děti je to nezapomenutelný zážitek.

V hledáčku turistů celého světa je unikátní karlovarský Vánoční dům. Vše je tu naaranžováno tak, jako kdyby měl právě přijít Ježíšek. Zažijete tu nefalšovanou vánoční atmosféru se vším všudy. Vůně cukroví a purpury, nazdobené stromky, betlém a sváteční výzdoba, to vše ve vás vyvolá dokonalou iluzi nejmilejších svátků. Vánoční dům je otevřen po celý rok. V přírodní rezervaci SOOS narazíte na věrné kopie prehistorických veleještěrů v životní velikosti. Za deštivého počasí se s dětmi zastavte v bečovském Muzeu historických motocyklů. Kromě dopravních prostředků se můžete pokochat pohledem na zajímavou sbírku marionet a dřevěných hraček.

V létě se koupejte, potápějte, surfujte nebo si půjčte šlapadlo

Ani v západních Čechách nezůstanete v létě na suchu. K dispozici jsou bazény, aquaparky, koupaliště. Mimořádně čistou vodou proslula vodní nádrž Jesenice nedaleko Chebu. Můžete se tu koupat, potápět, surfovat, věnovat se jachtingu. Ve františkolázeňském aquaparku čas utíká rychle, atrakcí je hodně. Přírodní koupaliště LIDO nedaleko Mariánských Lázní vyhledávají rodiny s dětmi, půjčí vám tu loďku nebo šlapadlo. Dobře vybavené je i koupaliště v Ostrově nedaleko Karlových Varů.

Zimní radovánky

Tři sjezdovky o různé obtížnosti nabízí Skiareál Mariánské Lázně. Milovníci běžek najdou v oblasti tohoto lázeňského města 90 km perfektně upravených tras. K vyhlášeným patří například okruh, který vede rezervací Smraďoch. Během jízdy na lyžích si nejenom protáhnete tělo, ale budete dýchat čerstvý vzduch a obdivovat přírodní zvláštnosti.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje