• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Morava a Slezsko

úvodní foto
Publikováno 27. 4. 2019

Moravskoslezská oblast proslula kdysi těžbou uhlí a výrobou oceli. To ale ani zdaleka není to jediné, co ji proslavilo a co z ní dnes činí mimořádně atraktivní kout země. Jedinečné industriální památky, prastaré dřevěné kostelíky, impozantní hrady, hornická muzea, vzácné historické artefakty: takový mix zajímavých turistických cílů umí návštěvníci jaksepatří ocenit, a proto se sem rádi vracejí.

Příroda se tu před několika desetiletími znovu pořádně nadechla a dnes nabízí krásnou podívanou, přitažlivé turistické cíle, příjemné zážitky, romantické scenérie.

Po staletí se tu formovala i svébytná kultura, která vycházela z přítomnosti české, slovenské a polské národnosti. Tomu odpovídá i místní nezaměnitelný folklór. Nejrůznější slavnosti se konají hlavně proto, aby lidé mohli být pospolu a vychutnat dary, které jim tu život nabízí.

Přírodu poznáte nejlépe díky pěším túrám a cyklovýletům, v létě tu není nouze o dobré koupání nebo provozování vodních sportů. V zimě si protáhnete tělo na sjezdovkách nebo běžkách. A nejspíš při odjezdu s lítostí zjistíte, že jste ani zdaleka nestihli vidět vše, co Moravské Slezsko nabízí.

Ostrava, Český Těšín, Karviná, Opava nebo mladinký Havířov, to jsou nejdůležitější města této oblasti, které si ve stručnosti představíme.

Ostravsko: Muzeum hornictví, slezskoostravský hrad, ZOO i funpark pro mrňata

Ostrava je v mnoha ohledech výjimečná metropole. Třetí největší v republice, na dosah ruky od Polské a Slovenské republiky, s nenapodobitelnou industriální atmosférou a především památkami. Kdo si tohle město „uhlí a ocele“ zamiluje, pro toho je to láska na celý život. Střed města tvoří památkovou zónu, největší v Moravskoslezském kraji. Spousta památek tu připomíná nejen dobu dávno minulou, ale i tu nedávnou, kdy město proslulo průmyslovou výrobou. I když největším magnetem jsou technické památky, Ostrava drží krok s dobou a nabízí spoustu dalších možností, jak se pobavit a skvěle strávit volný čas.

Když zůstaneme u technických zajímavostí, tak za návštěvu určitě stojí Hornické muzeum na úpatí vrchu Landek. Podzemní část muzea je v areálu dolu Anselm, jehož dominantou je čtyřicetimetrová věž. Alespoň na chvíli si můžete vyzkoušet, jaké to je sfárat do podzemních štol. Jde o největší podnikové muzeum v České republice, které se rozkládá na 10 hektarech. A aby rekordů nebylo málo, expozice důlního záchranářství je největší svého druhu na světě. Skutečnou raritou jsou například původní dýchací přístroje z roku 1884, které můžete porovnat s těmi nejmodernějšími, co se dnes používají a které jsou tu rovněž vystavené.

Hornické muzeum v Ostravě - razící stroj

Hornické muzeum v Ostravě - chodba v dole

Vysoké pece nebo areál koksovny Vítkovických železáren, to je nezaměnitelná optická dominanta města, na niž jsou místní právem pyšní. Ano, není to atraktivní kráska jako třeba pražská svatovítská katedrála nebo hrad Karlštejn, ale přesto má toto mimořádně fotogenické místo své uhrančivé kouzlo. Není náhoda, že právě průmyslový areál Dolu Hlubina byl jako vůbec první památka v naší zemi zapsán na seznam Evropského kulturního dědictví. Prohlídky areálu trvají zhruba 100 minut a zanechají i v tom největším laikovi nesmazatelný a hluboký dojem.

Vychutnáte si okruh, který vás zavede až na 80 metrů vysokou vyhlídkovou věž nebo až do nitra vysoké pece. Krůček po krůčku se dozvíte vše o výrobě surového železa. Další prohlídková trasa prochází dolem Hlubina, kde se podrobně seznámíte s těžbou uhlí. K největším historickým raritám patří dobové koupelny z roku 1899, kde se kdysi unavení horníci po šichtě zbavovali potu a špíny. Dnes tyto prostory slouží jako různé kluby, kavárny či společenská centra.

Vítkovické železárny s Dolem Hlubina patří mimo jiné také do seznamu 12 památek tzv. Techno trasy, která propojuje objekty technického rázu. Mezi další památky této trasy patří například i Muzeum Tatra v Kopřivnici či Vodní mlýn Wesselsky v Loučce.

V autentickém kamenouhelném dolu Michal na vlastní kůži zažijete, jaké to je, být horníkem. Projdete si trasu od šatny až k samotné těžní kleci. Jde o národní kulturní památku mimořádného významu. Během exkurze uvidíte známkovnu, řetízkovou šatnu a koupelnu mužstva. Na to navazuje prohlídka administrativní budovy, kde zjistíte, jak byly kdysi vybaveny kanceláře měřičů a geologů, prohlédnete si, jak vypadalo vybavení první pomoci nebo jak byla zařízena výdejna prádla nebo svačin. Vaši pozornost jistě upoutá i dispečink, cechovna a lampovna. Z té vede spojovací most přímo do těžní budovy, do strojovny a do kotelny. Uhlí se v tomto těžebním areálu dolovalo od poloviny 19. století, v roce 1993 však těžební věže definitivně utichly.

Řetízková šatna v Dole Michal

Masarykovo náměstí s budovou Staré radnice lze považovat za pomyslné tepající srdce Ostravy. Ve Staré radnici vzniklo Ostravské muzeum, které čítá okolo milionu exponátů značné historické hodnoty.

Nejstarší místní kostel svatého Václava pochází ze 13. století. Katedrála Božského Spasitele je druhým největším chrámem v moravskoslezské oblasti a už na první pohled poznáte, že jde o významnou stavbu v neorenesančním stylu.

Za nejznámější budovu Ostravy je považována prvorepubliková Nová radnice s krásnou prosklenou vyhlídkovou věží. Při pěkném počasí uvidíte z výšky 73 metrů nejen samotné město, ale také panorama beskydských vrchů, oblast Poodří a nakouknete i k polským sousedům. Při mimořádně dobré viditelnosti dokonce zahlédnete i Praděd v Jeseníkách. Nahoru vás vyveze výtah.

Masarykovo náměstí se starou radnicí a ostravským muzeem

Nová radnice s prosklenou vyhlídkovou věží

Víte, kde hledat Kuří rynek? Tak říkají Ostraváci Jiráskovu náměstí s překrásnými průčelími secesních domů.

Byla by ale škoda zůstat v centru a nepodívat se do příměstských částí, které jsou v mnoha ohledech výjimečné. V 19. století tu vyrostly celé dělnické kolonie. Nečekejte načančané budovy, ale strohé, neomítnuté domy s hrubým, režným zdivem, které však také mají něco do sebe, a hlavně věrně vypovídají o tom, jaký život tu kdysi byl. Pokud si potrpíte na honosnější architekturu, zajděte se podívat třeba do Ostravy – Přívozu. Jde o městskou památkovou zónu a mimo jiné se tu nachází zajímavé Hasičské muzeum.

Kuří Rynek - Jiráskovo náměstí

Archiv města Ostrava

Robustní Slezskoostravský hrad ze 13. století byl původně hraniční pevností a je to nejstarší dochovaná památska světského charakteru ve městě. Hrad zažil několikeré rabování, drancování a těžba uhlí v okolí jeho chátrání urychlila. Naštěstí se ale tuto mimořádnou památku podařilo zachránit, takže se tu pravidelně konají takové věhlasné akce, jako je Colours of Ostrava, Letní shakespearovské slavnosti nebo Slezskoostravský Rock-Fest. Za tu dobu, co stojí, se kvůli důlní činnosti propadl o úctyhodných šestnáct metrů. I když už není tak vysoký, rozhodně si ho všimnete. V jeho hradním podzemí vzniklo Muzeum záhad, kam se podařilo umístit nejrůznější záhadné exponáty, které vás pobaví, ale také se díky nim leccos zajímavého dozvíte.

Na Haldě Ema bují po celý rok tráva, i když v okolí leží studený sníh. Jak je to možné? Haldu Ema tvoří miliony tun vytěžené hlušiny, a uvnitř tohoto obrovského masivu stále dochází k různým chemickým procesům. Povrch se zahřívá, a to je důvod, proč tu najdeme kromě trávy i vzácné stepní rostliny. V tomto místě panuje naprosto výjimečně subtropické klima, čemuž odpovídá flora i fauna.

Slezskoostravský hrad

Kouřící Halda Ema

Ostravská zoologická zahrada je druhá největší v zemi. Erbovním zvířetem jsou hroši, ti tu žijí od roku 1967. Zároveň je tato ZOO jediná v republice, která se specializuje na chov vzácných druhů lemurů. Sloni, tygři, medvědi, žirafy a šimpanzi patří k nejobdivovanějším zvířatům. Zoologická zahrada nově nabízí od roku 2014 Safari. Projet se tu můžete od 10 do 18 hodin místním expresem. Safari zahrnuje tři tématické výběhy, a to Asii, Persii a Indii.

Zoologická zahrada vznikla v lesoparku Stromovka, lesy tu zabírají 10 hektarů plochy a celé prostředí je uzpůsobeno tak, aby tu lidé mohli posedět a odpočinout si. V Botanickém parku můžete obdivovat krásné rybníky, tůně, mokřady, ale i bohatě kvetoucí rododendrony. Místy se lesem vinou pohodlné podvalové chodníky a dřevěné lávky, aby usnadnily chůzi.

A nyní se přesuňme do Vítkovic. K jejich významnému oživení došlo v roce 2014, kdy tu otevřeli populárně naučné centrum Velký svět techniky. Centrum seznamuje malé i velké návštěvníky s mnoha taji vědy a techniky. Návštěvníci tu mohou objevovat, bádat, hrát si, učit se, relaxovat.

Funpark Žirafa vaše ratolesti okouzlí. Pyšní se obrovskou dětskou prolézačkou a se svými 2 000 metry krychlovými je současně největší v Evropě. Pětipatrová atrakce je protkána řadou chodbiček, průduchů, skluzavek, bazénků, prolézacích stěn a sítí. V jednom místě se caparti dokonce ocitnou pod něžnou palbou pěnových míčků, které vystřeluje do vzduchu dělo poháněné vzduchem. Salvy smíchu a zábava tu neberou konce. Ve Funparku Žirafa najdete celkem 90 atrakcí pro děti i dospělé, vybere si každý.

Děti vezměte i do Muzea hraček, kde si prohlédnou exponáty z více než 60 zemí. Uvidí, s čím si hráli kluci a holčičky už v polovině 19. století. Pozornost zasluhuje bezesporu sekce zvaná Disneyana. Jde o nejrozsáhlejší kolekci Disneyho předmětů v Evropě. Hollywoodský mág Walt Disney se proslavil především svými kreslenými filmy pro děti. Pod pojmem Disneyana se rozumí sběratelský obor, který se zabývá vším možným na téma Disney. A právě ostravská Disneyana je jednou z největších ucelených kolekcí na evropském kontinentu.

Pro muzikálně založené turisty bude návštěva Citerária bezesporu velmi zajímavou podívanou. Nalézá se na Masarykově náměstí a ve střední Evropě žádné podobné co do zaměření a rozsahu nenajdete. Sto dvacet citer, spousta literatury a notového materiálu potěší každého, kdo má k hudbě blízko.

Už sám název Muzeum Mlejn napovídá, co najdete v jedné z budov v centru Ostravy. Dozvíte se tu podrobnosti o historii osmi významných místních mlýnů, prohlédnete si fantastické litinové mlýnky, ruční šrotovníky, mlýnky na obilí a další kuchyňské pomocníky, založené na tomto principu.

Naučné centrum Velký svět techniky

Muzeum Mlejn v Ostravě

Chcete proniknout do tajů, spojených s výrobou piva? V Ostravě vám vyhoví, speciálně v Pivovarnickém muzeu Ostravar. Dozvíte se tu spoustu zajímavostí a uvidíte i 60 let starý, nádherný výčepní pult, který patří v muzeu mezi nejvzácnější vybavení.

Výstaviště Černá louka v centru města láká na nejrůznější výstavy a akce. Některé se odehrávají pod širým nebem, jiné v jednotlivých sálech. Podzemí sto padesát let starého pivovaru, který je součástí výstaviště, ovládla strašidla, a to v rámci expozice Pohádkový sklep strašidel. Namátkou jmenujme Pavoučí místnost, Síň plnou skřítků a strašidel nebo Pirátský ostrov.

Sedm divů světa na jednom místě, a ještě k tomu v podobě miniatur: i to je k vidění v této severomoravské metropoli. Muzeum MINIUNI soustředil na malé ploše krásný minisvět. Čtyřiatřicet světových staveb ve zmenšeném měřítku je k nerozeznání od svých originálů. Výstavní areál křižuje i zmenšená železniční trať se zahradními vláčky.

Pivovar Ostravar

Muzeum MINIUNI

Pokud vám název rozhledny Bolt Tower připadá povědomý, je to tím, že místní moderní stavbu pojmenovali po fenomenálním jamajském sprinterovi Usainu Boltovi, který ji také krátce po uvedení do provozu v roce 2015 navštívil. Rozhledna je v oblasti Dolních Vítkovic. Vyhlídková plošina ve výšce 71 metrů vám dovolí porozhlédnout se nejen po Ostravě, ale při dobré viditelnosti se pokocháte i pohledem na půvabné beskydské panorama.

Ve slezské metropoli si mistrně poradili s tím, jak přeměnit staré, dosloužilé architektonické památky v muzea nebo nejrůznější kulturní centra. Například původní obrovský plynojem Gong se stal moderní víceúčelovou halou s uměleckou galerií.

Rozhledna Bolt Tower

Plynojem Gong

V Dinoparku Ostrava, vzdáleném 13 kilometrů od centra, naaranžovali 70 druhohorních ještěrů v životní velikosti do 30 různých scén, aby vyhynulá zvířata vypadala co nejvěrohodněji. Dinopark má rozlohu 35 hektarů.

Jodobromová solanka s vynikajícími léčebnými účinky vyvěrá v Sanatoriu Klimkovice. Tato třetihorní mořská voda s dvojnásobným objemem soli se používá při léčbě neurologických poruch, nemocí pohybového ústrojí, oběhového systému nebo gynekologických potíží. Léčí se tu dospělí i děti. Lázně prosluly tím, že jako první v Evropě zavedly unikátní léčebnou metodu, zvanou KlimTherapy. Ta pomáhá pacientům, kteří se zotavují po cévní mozkové příhodě. Moderní lázeňský areál s velkoryse pojatou kolonádou je citlivě zasazen do romantické lesnaté krajiny.

V Klimkovicích, v tomto malém slezském městečku ležícím v Ostravské pánvi, můžete zajít do zajímavého muzea, kde jsou mimo jiné sbírky původní bednářské a ševcovské dílny.

Dinopark Ostrava

Sanatorium Klimkovice

Hravou formou se dozvíte spoustu zajímavostí o přírodně-fyzikálních jevech v Experimentáriu Porubského planetária. Zjistíte, jaké to je řídit lunární vozítko na Marsu, jak vypadáme v infračerveném světle nebo jaké to je, když si povyskočíte ne na zemském, ale na měsíčním povrchu. Za pěkného počasí lze z planetária díky špičkovému vybavení pozorovat noční hvězdnou oblohu.

Unikátní dřevěný kostelík sv. Michaela Archanděla se podařilo dochovat v Řepišti nedaleko Paskova. Byl postaven v gotickém slohu v 15. století a je celý ze dřeva, pouze podlahy jsou kamenné nebo cihlové. Další velmi hezký dřevěný kostel vznikl přibližně ve stejném období v dnešní městské části Ostrava – Hrabová, nicméně v roce 2002 lehl popelem. Na jeho místě je jeho věrná kopie z modřínového dřeva. Pojmenován je po svaté Kateřině.

Experimentárium v Porubském planetáriu

Kostelík sv. Michaela Archanděla v Řepišti

Zkoušeli jste někdy laser game neboli laser tag? Ne? Pak vězte, že jde o hru, která se podobá paintballu nebo airsoftu. S tím rozdílem, že zásahy nebolí, netvoří se barevné skvrny a ani vám nezůstanou na památku modřiny. Zahrát si můžete v Laser Aréně Ostrava, kde na ploše 420 metrů čtverečních najdete spoustu překážek, zákoutí, rohů a úkrytů, pro větší atraktivitu označených UV barvou. Tak trochu futuristickou atmosféru ještě podtrhuje akční hudba, která zrychlí vaše herní tempo. Jde o zábavu pro celou rodinu, kde jsou děti starší 6 let, doporučený počet hráčů je 4 až 10.

Opavské Slezsko: pompézní zámky, skanzen, větrné mlýny, Muzeum břidlice

Bohatý turistický koktejl, namíchaný z nejrůznějších přísad, aby uspokojil každého, nabízí region Opavské Slezsko. Nádherná příroda, krásné zámky, mimořádně zachovalé historické památky, bohatá síť cyklostezek a turistických tras, stejně jako golfová hřiště, koupaliště a zimní střediska činí z Opavska atraktivní lokalitu.

Město Opava se rozkládá nad soutokem řek Opavy a Moravice a má za sebou bohatou, zajímavou historii. První lidé zde žili už v době kamenné. Mnohem více památek se zachovalo z pozdějšího období. Mohutná gotická katedrála Nanebevzetí Panny Marie ze 14. století se stala národní kulturní památkou a jde o největší církevní pamětihodnost města. Také dominikánský klášter s kostelem sv. Václava patří na seznam kulturních památek. Dobře si je můžete prohlédnout, když vystoupáte na 60 metrů vysokou věž Hlásku, které se také říká Hodinářská věž. V ní jsou dva zvony, starší je ze 17. století, mladší z 19. století. Při výstupu nahoru budete míjet zajímavé expozice: třeba sbírku mincí, které byly nalezeny při rekonstrukci věže.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě

Kostel Sv. Václava v Opavě

Klášter minoritů s kostelem sv. Ducha je přirozenou barokní dominantou historického jádra města. V podzemí kostela jsou uloženy ostatky významných přemyslovských knížat, kteří v této oblasti žili. V hlavním traktu kláštera byla svého času například nemocnice, zemský soud, úřady a škola.

Chcete mít plastickou představu o tom, jak vypadá naše sluneční soustava? Pak jste v Opavě správně! Tedy, mají tady sice „pouze“ její model, ale určitě stojí za podívanou. Jednotlivé součásti sluneční soustavy tu rozmístili po městě a okolí přesně tak, jak tato nebeská tělesa leží na obloze. Planetární stezka začíná Sluncem, které je v kašně na Horním náměstí před věží Hláska. K nejvzdálenějšímu Plutu musíte ujít devět kilometrů, ale bude vás to bavit. Jednotlivé planety jsou v blízkosti zajímavých památek, takže se seznámíte i s historií města a okolí.

A ještě jedna zajímavost: Opavě se také říká Bílá perla Slezska, bílou barvu má jak věž Hláska, tak také jedna z věží kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Klášter minoritů s kostelem sv. Ducha

Slunce z planetární stezky na Horním náměstí

Bohatá sbírka vzácných stromů z pěti světadílů tvoří jádro Arboreta Nový Dvůr. Obdivovat můžete celkem na 7 000 dřevin, keřů a bylin ze všech možných koutů světa. Vzácné rostliny z Himálaje, stromy a keře z Číny a Japonska nebo mohutné americké sekvoje potěší každého, kdo si potrpí na přírodu. Subtropické a tropické byliny jsou ukryté ve skleníku. Rozsáhlý park se přimyká k zámečku a vznikl na začátku 20. století, zhruba 9 kilometrů od Opavy. Jeho zakladatel, botanik Quido Riedel, se nechal inspirovat nádhernými, udržovanými zahradami a parky ve Vídni. Rostliny si nechal dovézt prakticky ze všech zahradnictví celého světa. Pergoly a altány nabízejí stín a příjemný odpočinek.

Slezské zemské muzeum se pyšní jedním primátem: jdo o nejstarší veřejné muzeum v naší zemi. A díky bohaté kolekci, která čítá 2 400 vystavených předmětů, je zároveň třetím největším muzeem v České republice. Má několik poboček. Jedna z nich je v opavském barokním Blücherově paláci ze 16. století, tou další je Památník Petra Bezruče. Stojí v místě, kde se tento velký slezský básník narodil.

Skleníková Expozice v Arboretu Nový Dvůr

Slezské zemské muzeum

Zámecký komplex v Hradci nad Moravicí plně uspokojí vaši touhu po historických památkách. Bílý zámek nabízí dva návštěvnické okruhy, pozornost poutá i novogotický Červený zámek a Bílá věž. Obě vzácné architektonické památky leží rovněž v zámeckém areálu. Přepychové šlechtické komnaty Bílého zámku vás nenechají na pochybách, že si aristokracie uměla užívat rozmařilého života. Luxusně vybavené zámecké prostory přilákaly v minulosti i věhlasné světové hudebníky a skladatele. K nim patřil například Ludvig van Beethoven, F. Liszt, J. Mánes. Zámecké panstvo udržovalo také velmi přátelské vztahy s umělci, kam patřil i W. A. Mozart, V. Hugo nebo P. Picasso.

Lovecká stezka Lichnovských zvaná také Bukový chodník patří k nejvýznamnějším cestám v zámeckém komplexu. Trasa vede nádhernými bukovými lesy podél řeky a nechybí tu romantická zákoutí ani malebné vyhlídky. V zimních měsících Bukový chodník turisté opouštějí, ale na jejich místo nastupují běžkaři, takže Lovecká stezka je oblíbená po celý rok. Připomeňme, že nedaleko odsud, v Háji se Slezsku, se narodil známý spisovatel Vladislav Vančura.

Také na zámek Kravaře navazuje velkorysý lesopark o rozloze 19 hektarů, který dnes zčásti slouží jako golfové hřiště. Zámecká budova je významnou barokní památkou. Pohromou se stal rok 1937, kdy zámek vyhořel, o 8 let později byl vybombardován. Naštěstí získal díky opravám zpět svoji důstojnou podobu a nyní v něm sídlí Muzeum revolučních bojů a osvobození.

Procházkou do historie pro vás bude výlet na zříceninu hradu Vikštejn, která se nachází cca 16 km od Hradce nad Moravicí, mezi městy Radkov a Vítkov. Hrad Vikštejn patří mezi největší a nejhezčí zříceniny ve Slezsku.

Zámek Raduň, to je rozlehlé panství, kam patří i lesopark, čtyři rybníky, hospodářský dvůr a pivovar. Tomu odpovídá i počet prohlídkových okruhů, můžete vybírat ze šesti nabízených. Původně tu stála zemanská tvrz, ale díky citlivé přestavbě se z ní stalo krásné renesanční sídlo. Velkolepé aristokratické pokoje a sály vás uvedou do života šlechty v 19. století. V létě si nezapomeňte prohlédnout nedalekou oranžérii s okrasnou zahradou, která prošla v roce 2004 rozsáhlou rekonstrukcí.

Zámek Kravaře

Zámek Raduň

Významným poutním místem v této části Slezska je římskokatolická farnost v Hrabyni, původně to byl dřevěný kostelík. O tomto kostelu Nanebevzetí Panny Marie se také mluví jako o slezských Lurdách. Obec Hrabyně má za sebou velmi těžký osud. Ne náhodou je tu Národní památník druhé světové války. Nelehké historické peripetie z válečného období mapuje expozice Doba zmaru a naděje.

To, jak se měnil život na vsi v 19. a 20. století, spatříte ve Skanzenu lidových tradic a řemesel v Bolaticích. Stará kuchyně, ložnice, místnost pro služky, prádelna, stáj pro koně, chlév nebo špýchar ilustrují, jak rychlým tempem jde technický a společenský pokrok kupředu.

Když se vydáte do Choltic na Opavsku, abyste si prohlédli dřevěný mlýn, můžete směle říci, že jste viděli ten největší svého druhu v naší zemi. Průměr mlýnského kola je úctyhodných 17,3 metru a jde o vzácnou technickou památku.

Zarsík

Raabův větrný mlýn v Hlavnici je také ze dřeva, pochází z roku 1810 a rozhodně není osamocený. V jeho blízkosti jsou tři historické špýchary, které připomínají, jak vypadala lidová architektura v předminulém století. Původně tu byla dvě stavení se dvěma mlýny, ale ten Grossův vyhořel v roce 1960. Zachoval se tu tedy pouze jeden, který se stal kulturní památkou a dnes tvoří jádro malého skanzenu.

Budišov nad Budišovkou láká do Břidlicového muzea. Jiné podobné u nás nenajdete. Podle názvu lze odvodit, že v bývalém vodním mlýnu se seznámíte se vznikem břidlice, její těžbou, zpracováním a využitím. Obdivovat můžete břidlicové hodiny, tabulky a pisátka. Budišovská břidlice zdobí dokonce střechy svatovítské katedrály a Národního divadla v Praze, používala se při výrobě gramofonových desek a elektrických spínačů. K muzejním exponátům patří i fosilie, tedy dochované zbytky zkamenělých rostlin a zvířat z hlubin dávnověku. Kdo chce, může si z kousku břidlice vyštípat na památku malé srdce.

Jestliže vás břidlice zaujala, vydejte se na výlet po břidlicové stezce. Měří 33 kilometrů a svezete se vlakem. Během túry uvidíte staré doly, vytěžené lomy, břidlicové štoly a z rozhledny Staré Těchanovice uvidíte i Jeseníky či nedalekou vodní nádrž Kružberk.

Bývalý břidlicový důl ve Starých Oldřůvkách se dočkal v roce 2015 opravy. V současnosti jde o jediný otevřený hlubinný důl. Břidlice se v něm těžila už ve 30. letech minulého století.

Ukázka těžení břidlice v břidlicovém muzeu

Hrádek Závada, to je zachovalé, mohutné opevnění, které kdysi chránilo středověký hrad. Ten se nepodařilo zachránit. K nejzajímavějším nálezům patří lebka psa a úlomky keramických nádob z období 14. a 15. století.

Areál čs. opevnění Hlučín – Darkovičky je významnou vojensko-technickou památkou, která spadá pod Slezské zemské muzeum. Tvoří ho dva pěchotní sruby, jeden řopík a jeden tvrzový pěchotní srub, zvaný Alej, který patří k nejlépe zrekonstruovaným objektům u nás. Nejcennějším exponátem je podle odborníků původní protitankový kanon, vz. 36.

Areál čs. opevnění Hlučín – Darkovičky

Areál čs. opevnění Hlučín – Darkovičky

Těšínské Slezsko: dřevěné chaloupky, „česká Pisa“, unikátní lázně, archeopark v Chotěbuzi

Hustě osídlené pohraniční Těšínské Slezsko je charakteristické tím, že se zde snoubí zvyky několika národností. Stále se tu dodržují nejrůznější tradice a zvyky, které jsou mimořádně atraktivní pro každého, kdo přichází zvenčí. Krásná příroda vybízí k výletům pěšky nebo na kole. Historické a industriální památky vezmou u srdce každého, komu není lhostejná historie a kdo má cit pro krásu a umění. Mezi významná centra patří Český Těšín, Havířov, Bruntál, Třinec nebo Karviná. V tomto cípu republiky najdete pohádková údolí, opečovávanou lidovou architekturu, stopy po starých řemeslech, charakteristický folklór i charakteristické nářečí.

Havířov se řadí mezi naše nejmladší města, vznikl až po druhé světové válce, a to prakticky „na zelené louce“. Za nejzajímavější odborníci považují střed města, který se stal v roce 1992 chráněnou památkovou zónou. Architektura tu má ojedinělý charakter, jde o takzvaný socialistický realismus a odtud také pochází pojmenování této zóny jako Sorela. K unikátním místům, kde se zastavil čas, patří havířovské nádraží. To odkazuje na takzvaný bruselský styl, který se prosadil v 60. letech 20. století.

Dům Lučina v Havířově

Kulturní Dům Petra Bezruče v Havířově

Město Havířov může poděkovat za svůj vznik rozmachu průmyslové výroby a těžbě uhlí v sousedním Ostravsku. Jako houby po dešti tu v 50. letech minulého století vznikala velká sídliště. Nápad, aby v dosahu oceláren a dolů vzniklo nové město, se objevil už v roce 1946.

Stavělo se tu ale už mnohem dříve. Například dřevěná roubenka, zvaná Kotulova dřevěnka pochází z roku 1781. Můžete ji navštívit a uvidíte na vlastní oči, jak se žilo na venkově na přelomu 19. a 20. století. Pikantní je, že ji najdete v centru Havířova, protože další zástavba vznikala okolo ní. Patří mezi nejstarší dřevěnice na severní Moravě.

V havířovském Společenském domě Reneta se díky expozici s názvem Historie psaná uhlím dozvíte víc o životě horníků i o této fyzicky náročné práci. Součástí kolekce jsou mapy, fotografie, letecké mapy a další písemnosti a doklady.

V blízkosti havířovského empírového zámku, který vznikl v 15. století a je obklopen krásným parkem, najdete moderní akvapark.

Kotulova dřevěnka

Havířovský zámek

Na jihozápadě Havířova místní i turisté vyhledávají oblast Meandry Lučiny. Koryto nespoutané řeky s peřejemi a tůněmi se zakouslo do pevniny nepravidelně, a vytvořilo tak jedinečné meandry. V jejich blízkosti najdete i tajemné mokřiny.

Také oblast Karviné má něco do sebe. Kostel Povýšení svatého Kříže je nejstarší památkou v oblasti Karviné a Těšínska a patří ke kulturním památkám. Základní kámen byl položen už ve 14. století, ale až do 15. století byl kostel bez věže. Ta stála opodál, jako samostatná stavba, a byla ze dřeva. Když požár zpustošil kostel, bylo nutné ho opravit – a v té době se také dočkal svojí věže. Původně byl vystavěn v gotickém slohu, ale rekonstrukce mu vtiskly renesanční a později i barokní podobu.

Spojíte dvě anténní věže lávkou a získáte ojedinělou rozhlednu. Přesně to si řekli v Albrechticích na Karvinsku, a tak také udělali. Schody vedou pouze na jednu ze dvou věží, po můstku můžete nahoře přejít na druhou, abyste mohli porovnat, odkud je lepší výhled. Kromě Jeseníků je vidět i do Polska. A když už tu budete, určitě se podívejte i na krásný dřevěný barokní kostelík sv. Petra a Pavla, protože reprezentuje typickou beskydskou stavbu. V kostelíku se nyní rozezvučí tři zvony, původně byly čtyři. Ten nejtěžší váží 855 kilogramů.

Kostel Povýšení svatého Kříže v Karviné

Rozhledna hraniční vrch v Albrechticích

I v ryze industriálním prostředí, které je pro Slezskou Moravu charakteristické, lze najít empírový klenot v podobě zámek Fryštát v Karviné. Zámecký Park Boženy Němcové o rozloze 36 hektarů si můžete nejenom pohodlně projít, ale také se na slepém rameni Olše projet ve vypůjčené lodičce. Ještě ve 20. století tu byly celkem tři zámky, dnes už stojí pouze ten ve Fryštátu.

Kostel sv. Petra z Alkantary názorně vypovídá o tom, co vše muselo ustoupit těžbě černého uhlí a těžkému průmyslu. Přezdívá se mu „česká Pisa“ a něco podobného u nás nenajdete. Už na první pohled si všimnete, že stojí celý nakřivo. Aby ne, když doly vznikaly v jeho bezprostřední blízkosti. Měření z roku 2011 prokázalo, že kostel klesl o 37 metrů. V České knize kuriozit a rekordů figuruje jako nejšikmější kostel v České republice.

O prázdninách si můžete v Karviné dopřát romantické vyjížďky koňským spřežením. Klapot koňských kopyt bude při vašem poznávacím výletu městem tvořit pěknou zvukovou kulisu.

Kostel sv. Petra z Alkantary

Tam, kde se dříve mezi městy Karviná a Darkov těžilo uhlí a lidé zažívali těžkou dřinu, dnes vyrostlo špičkové golfové hřiště Golf Resort Lipiny. Se svou délkou 3 567 metrů patří mezi nejdelší v Evropě.

Udělejte si čas i na Chotěbuz, ležící na česko-polské hranici. Mají tu archeopark, který lze bez nadsázky považovat za nejvýznamnější a také nejlépe prozkoumanou archeologickou lokalitu. Dokonalá napodobenina středověkého hradiště nabízí odpovědi na otázky, jak žili naši předci v této oblasti v období mezi 8. až 11. stoletím. Ukázky ze života starých Slovanů bývají velmi příjemným zpestřením, které organizátoři čas od času v podobě doprovodných akcí zařazují. Nutno však počítat s tím, že pohyb bez průvodce není v archeoparku možný, neboť tu stále probíhá archeologický průzkum.

V tomto malém městečku, které bylo na několik let připojeno k Českému Těšínu, ale nyní je už zase samostatné, leží náš největší hraniční přechod s Polskem. A také se tu dobře daří rybám. Když už tady budete, běžte se podívat na pět obřích rybích akvárií v Rybím domě. Ta mají kapacitu 300 000 litrů a ve vodě se prohánějí sladkovodní ryby, například kapr, štika, sumec, lín, cejn nebo karas. V menších akváriích uvidíte akvarijní rybky, a to i méně známé druhy.

Celosvětově známé Lázně Darkov se specializují na oběhové choroby, kožní nemoci a gynekologické potíže. Léčba vychází z vynikající jodobromové solanky, což je přírodní léčivá voda s vysokým obsahem jódu. Ta vznikla v období třetihor z přírodní mořské vody, a protože má slanou chuť, dostala jméno solanka. Pramen je obohacen i o další vzácné minerály. Na místě, kde původně ve studánce vyvěrala léčivá voda, vznikly lázně v roce 1866. Už ve 13. století se sem lidé chodili zbavovat nemocí, solanka si získala mezi lidmi velkou popularitu.

Archeopark Chotěbuz

Společenský dům v lázních Darkov

Městečko Bohumín v okrese Karviná se pyšní Kostelem Narození Panny Marie, původem z doby gotické. Dva původní zvony z roku 1620 během druhé světové války zmizely, ale podařilo se je vypátrat a v roce 2015 se vrátily zpět na své místo. Zvon zvaný svatý Adam váží 1 200 kilogramů, druhý, svatý Josef, má 650 kilogramů.

Mohutný rozmach Orlové je spojován s 19. stoletím, kdy tu byla odhalena bohatá ložiska černého uhlí. Z nenápadné obce vzniklo město. Správní budova dolu Václav se stala národní kulturní památkou. V nádherném zámeckém přírodně-krajinářském parku v Orlové rostou mohutné obří jasany, jejich stáří se odhaduje až na 335 let.

Správní budova dolu Václav v Orlové

Kostel Božského srdce páně v Bohumíně

Pomalu se nechce ani věřit tomu, že lidé na Karvinsku se původně živili zemědělskou výrobou a pastevectvím. Mimochodem, právě vlna ovcí, které se tu na loukách pásly, měla špičkovou kvalitu a majitelům panství přinášela po staletí nezanedbatelné zisky.

Rázovitou oblast Těšínského Slezska si nemůžete s jinou splést. V této části republiky se během staletí smísila kultura, tradice a zvyklosti tří oblastí, a to české, slovenské a polské. Samotné Těšínsko je rozděleno prakticky na dvě poloviny, protože 56 % jeho bývalého území leží v České republice, zbývajících 44 % patří Polsku. Výjimečný je místní folklór, řemeslný um, ale i těšínské nářečí, které je oproti jiným v naší zemi hodně rozšířené a používané. A proč se právě zde tak dlouho udržely při životě lidové zvyky a gastronomické lahůdky? Lidé tu odjakživa těžce pracovali, a právě příležitost zpříjemnit si volné chvíle, pobýt s přáteli, zazpívat si lidové písničky a dát si nějakou tu dobrotu pro ně byla téměř až životně důležitá. Strava tu bývala prostá, střídmá, a odjakživa platilo, že „polívka je grunt“. Nejoblíbenější je sytá a výživná kapušnice, tedy zelňačka s kouskem slaniny. Brambory a zelí uměly hospodyně připravit snad na tisíc způsobů, byly to nejdůležitější součásti místního jídelníčku.

Nejenom my, ale i naši polští sousedé mají svůj Těšín. Českou a polskou část tohoto města spojuje Most Družby. V Těšíně, který byl založen v roce 1920, a v jeho okolí se vyskytuje řada památek, které upomínají na život Židů v této oblasti. Jedná se hlavně o hřbitovy. Bývalá židovská synagoga Schomre-Schabos vám ve městě padne nejspíš hned do oka, jde o třípatrový dům postavený a zdobený v eklekticko-mauretánském slohu. V tomto domě byly rituální lázně, modlitebna a galerie pro ženy.

Štíhlý, důstojný kostel Božského Srdce Páně byl postaven v pseudogotickém stylu s románskými prvky a leží v parkové části města Těšín.

Na historii těšínského odboje během druhé světové války upomíná památník v Životicích. Není to náhoda, že vznikl zrovna zde, protože 6.8.1944 tu nacisté připravili o život 36 místních mužů, což měla být odplata za partyzánskou akci.

Radnice v Českém Těšíně

Památník v Životicích

Dalším hornickým městem ve Slezské Moravě je Petřvald, v jehož centru je Technické muzeum. Sídlí v budově bývalé fary u římskokatolického kostela sv. Jindřicha a najdete tu expozice, které se věnují historii hornictví nebo odhalují kouzlo cinkajícího světa tramvají. Ženy, jimž se líbí uniformy, si zblízka prohlédnou dobový oděv průvodčího tramvaje. Muži zase mohou přemýšlet o prastarém hornickém rituálu, což byl takzvaný skok přes kůži. Tento rituál vznikl v 19. století a spočívá ve skoku přes nataženou kůži, kterou drží v rukou dva čestní hosté. Adept na členství v hornickém cechu stál na malém prázdném soudku od piva, a odsud skákal.

Kostela sv. Jindřicha v Petřvaldě

Technické muzem v Petřvalde

Vůbec první hutnické muzeum v republice vzniklo v roce 1969 v průmyslovém Třinci. Toto podnikové Muzeum Třineckých železáren mapuje historii závodu od roku 1839, ale poodhaluje i zajímavosti samotného města. Součástí expozice je maketa železáren. Větší exponáty, které sloužily k výrobě železa, jsou umístěny venku, v areálu zahrady.

Ikonický dřevěný kostelík Božího Těla v obci Guty na Třinecku začátkem srpna roku 2017 vyhořel. Místní lidé ale věří, že opět povstane jako Fénix z popela. Tato významná regionální památka prošla kompletní obnovou už jednou, a to v roce 2011. Kostelík postavili v roce 1563 evangelíci.

Dřevěný kostel Povýšení sv. Kříže v Bystřici pochází z roku 1897 a podle místních znalců patří k nejmalebnějším v oblasti severní Moravy a Slezska. Zda to tak je, můžete posoudit sami.

Místní patrioti věří tomu, že až bude v této krajině lidem nejhůř, tak z útrob bájné hory Velká Čantoryje vyjde hrdinné vojsko a zachrání ohrožený lid. Kolem hory, kde je ocelová rozhledna, vede Rytířská naučná stezka, dlouhá 10,5 kilometru. Hora Velká Čantoryje je se svými 995 metry nejvyšší horou Slezských Beskyd a patří v této oblasti k nejnavštěvovanějším.

Kostel Povýšení sv. Kříže v Bystřici

Rozhledna na hoře Velká Čantoryje

I když Třinec reprezentuje především průmysl a vše s tím spojené, okolní příroda si ponechala svůj půvabný ráz a nabízí návštěvníkům řadu příležitostí k vycházkám a cyklovýletům. K oblíbeným turistickým cílům patří Javorový vrch, odkud je překrásný výhled nejen na Beskydy, ale také můžete při troše štěstí vidět Jeseníky nebo dokonce Tatry. Nahoru vás vyveze sedačková lanovka, v provozu je celý rok.

Krásný výhled do kraje rovnou tří států se vám naskytne v nejvýchodnějším bodě České republiky na Trojmezí Hrčava, kde se setkávají hranice České republiky, Slovenska a Polska.

Zarsík

V zimě se na Javorový vrch a do jeho okolí sjíždějí lyžaři a běžkaři. Terén je tu výborný a sněhové podmínky dobré. V létě máte na výběr, nabízejí se báječné pěší túry, cyklovýlety, příležitost vyzkoušet paragliding nebo se vyřádit v lanovém centru. V nadmořské výšce 950 metrů je tím nejvýše položeným „lanáčem“ v Beskydech. Adrenalin se začne vyplavovat snadno, čeká na vás řada překážek ve výšce od 5 do 10 metrů, základní okruh měří 280 metrů.

Vápenné pece z počátku 19. století hýčkají v obci Vendryně. Kdysi sloužily k pálení vápna, a to z vápence, který se těžil ve třech nedalekých lomech. Jde o natolik zajímavé stavby, že po ukončení své činnosti v roce 1965 byly zakonzervovány, aby posloužily i dalším generacím jako atraktivní technická památka.

Pokud se zatouláte až na horu Ropici, možná vás tu překvapí dřevěná socha, která je zasvěcena slovanskému bohu Perunovi. Ten kraluje bouřím, bleskům a hromům.

Hora Ropice

Koupejte se, rybařte, potápějte se, svezte se lodí

Nedaleko Darkova se rozkládá Těrlická přehrada. Vznikla na řece Stonávce hlavně proto, aby mohla zásobovat nedaleké doly a železárny vodou. Dnes slouží k rekreaci, kromě tří pláží tu najdete i loděnici. Maximální hloubka vody činí 24 metrů. Lidé se sem chodí koupat, rybařit nebo projet na loďce. Největší atrakcí je vlek pro vodní lyžování, jediný svého druhu na Moravě a ve Slezsku. Těšínská pahorkatina<(/strong>, která přehradu obklopuje, láká k nenáročným vycházkám a výletům.

Také Žermanická přehrada sází na vodní lyžování a sportovní potápění, v těchto dvou sportovních disciplínách se tu dokonce pořádají pravidelné mezinárodní závody. Když utichne ruch, jsou tu skvělé podmínky pro rybaření.

Obě přehrady leží blízko sebe a nabízejí výborné turistické zázemí v podobě penzionů, tábořišť, autokempinků a půjčoven loděk.

Hlučínské jezero Štěrkovna patří k místům, kde se nejen krásně vykoupete, ale budete mít jistotu, že tato voda patří na Moravě k nejčistším. Původně šlo o štěrkový lom, takže i pláže jsou, kromě těch travnatých, z jemného štěrku. Čas tu ubíhá rychle, vyzkoušet můžete i rybaření, windsurfing nebo vodní lyžování. Půjčovny nabízejí loďky i vodní kola. Pro děti je tu brouzdaliště, osvěžení nabízejí i dva bazény. Poblíž Areálu vodních sportů Hlučín vznikl Dětský ranč, kde chovají koně a nabízejí hipoterapii. Okolí je protkáno cyklosezkami.

Wakeboarding v areálu vodních sportů Hlučín

Rybaření na Hlučínském jezeře

Letní koupaliště Poruba je největší ve střední Evropě. Zábavu si užijete na obřích tobogánech, ve vířivých bazénech a na dalších atrakcích. Stometrový tobogán, 55metrové skluzavky, strmá skluzavka kamikadze, skokanské můstky a nafukovací skákadla vám dají zapomenout na starosti všedních dní i na to, kolik je vám let, a zažijete tu ničím nezkalenou zábavu a radost. Strach z toho, že na pláži nebude volné místo, je zbytečný. Koupaliště pojme až 15 000 návštěvníků a každý si tu najde, co ho bude bavit.

Namátkou jmenujme třeba tenisové kurty s umělým povrchem, fotbal, badminton, volejbal, plážový volejbal, nohejbal, malý fotbal, stolní tenis, ruské kuželky, areál minigolfu a hřiště pro streetball. Hladovět nebudete, stánky s občerstvením, bufety, restaurace, a dokonce i tropico bar se o vás postarají. Parkoviště pojme až 600 aut, je tu i úschovna kol, úschovna cenností a další služby.

Zarsík

Vzhůru na sjezdovky a běžecké stopy, obujte brusle, přibalte snowboard

Ve Ski areálu Řeka nedaleko Třince v zimě udržují v dobrém stavu sjezdovky i běžecké tratě. Středisko leží na konci obce Řeka. Kousek od parkoviště vede až na hřeben vlek, který vyveze nahoru také běžkaře.

Lyžařské středisko Javorový vrch leží 10 km od Třince. Lyžaři a snowboardisté mohou využít tři sjezdovky různé obtížnosti. Nahoru vás vyveze pohodlná sedačková lanovka. Přibližně ve stejné vzdálenosti se nachází i Sportovní areál Hrádek, sjezdovky tu měří celkem 1 300 metrů. Areál Kempaland Bukovec je nejvýchodněji položeným lyžařským centrem, kromě klasické sjezdovky je tu i jedna dětská. Také tu lze provozovat snowtubing. Ski areál Mosty u Jablunkova v sobě ukrývá dvoukilometrovou běžeckou trasu a čtyři sjezdovky.

Skalka, to je známé zimní středisko v Ostravě. Sice prakticky v centru města, ale obklopeno lesy, takže budete sportovat na čerstvém, zdravém vzduchu. Dvě sjezdovky a snowpark se denně udržuje v perfektním stavu. Kdo nemá vlastní vybavení, může zajít do půjčovny pro sjezdovky nebo snowboard. Nejmenší caparty ve ski areálu Skalka využijí dětský sněžný koutek. Celkem jsou tu čtyři sjezdovky o celkové délce 2090 metrů. Lesem vedou i udržované běžecké stopy.

Lyžování v Beskydech

Běžkování v Beskydech

Skiareál Armaturka disponuje 9 sjezdovkami a čtyřmi vleky, lyžovat můžete také večer díky umělému osvětlení. Svůj prostor pro skoky tu mají i snowboardisté. Sjezdovky měří celkem 5 710 metrů. Pokud je málo sněhu, svahy se pomocí sněhových děl upravují. Požitek z pohybu na lyžích umocňuje dobré zázemí, kam patří parkoviště, půjčovna lyží, odborný servis, lyžařská škola a dětská školička.

Oblíbený je i lyžařský areál Horní Lomná – Přelač, který se rozkládá v těšínské části Beskyd. Sjezdovky jsou vhodné jak pro začátečníky, tak i velmi pokročilé lyžaře. Čtyři sjezdovky a vleky nabízí Ski areál Severka ve Velkém Polomu v Dolní Lomné.

Bruslaři mohou brázdit Těrlickou přehradu, pokud její hladina dostatečně zamrzne.

Užijte si dovolenou v atraktivním koutu naší země!! Vyberte si ubytování v oblasti Moravy a Slezka.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje