• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Krkonoše

úvodní foto
Publikováno 9. 3. 2019

Kdo přijde našemu nejvyššímu pohoří na chuť a zamiluje si ho, zažije lásku na celý život. Nezapomenutelnou dovolenou v Krkonoších a Podkrkonoší prožijí rodiny s dětmi, manželské páry, parta nerozlučných přátel, náruživí cyklisté i nároční lyžaři. 

Kromě kratších výšlapů i celodenních výletů nabízí tato oblast mnohem víc. Najdete tu hrady a zámky, jeskyně, rozhledny, muzea, lanová centra, bobové dráhy, ale také mimořádně zajímavé technické památky i skvěle vybavená relaxační centra a moderní sportovní střediska.

Do Krkonoš jezdí dvě skupiny návštěvníků. Ti první v létě křižují hory sem a tam. Užívají si horské turistiky, čerstvého vzduchu, místních specialit. Ti druzí s prvními sněhovými vločkami vyrážejí do vyhlášených sportovních středisek s lyžemi a snowboardy.  

Krkonoše jsou hory zaoblené, přátelské, ale přesto není dobré je podceňovat. Počasí se tu mění hodně rychle. Najdeme tu nejvyšší horu České republiky Sněžku, která měří 1603 metrů. Toto pohoří pokračuje i na polské straně. Ačkoli až do středověku byly Krkonoše neosídlené, dnes jsou velice oblíbenou turistickou oblastí.

Pecka a tajemný mnich, parádní výhledy, unikátní Metelkův betlém

Pokud chcete vědět, jak vypadaly prvopočátky horského lyžování, zavítejte do Krkonošského muzea v jilemnickém zámku. Uvidíte tu i sbírku zbraní a loveckých trofejí. Jedinečné sbírce betlémů dominuje ozvučený Metelkův betlém z let 1883 až 1913.

Hrad Pecka je obestřen legendami. Podle jedné z nich se tu zjevuje duch tajemného mnicha. Hrad leží na Novopacku a nabízí úchvatný výhled. Při prohlídce hradu uvidíte mučírnu, sklepení a obytné místnosti. Během druhého prohlídkového okruhu vás průvodce vezme do sklepení. Tady se dozvíte, jak se na hradě řešila hygiena, co se vařilo a jak vypadala kuchyně.

Jilemnický zámek

Hrad Pecka

Ve Vrchlabí jsou pyšní nejen na výstavní zámek, ale i dokonale udržovaný park. I když v zámku si můžete prohlédnout pouze halu, park s cizokrajnými stromy a jezírky rozhodně stojí za návštěvu.

Kamenná rozhledna na kopci Žalý uspokojí každého, kdo si potrpí na parádní výhledy. Pohled na Krkonoše je odsud nezapomenutelný.

Rozhledna Žalý

Nádherný výhled, poznání i zábavu zažijete při výletě na stezku korunami stromů v Krkonoších. Děti se rádi sklouznou po 80 m dlouhém tobogánu

. V podzemí pak nahlédnete do spletitého kořenového systému.

Viděli jste někdy unikátní skleněný desetikilogramový zvon? Ne? Pak se vypravte do harrachovské kaple sv. Alžběty, která je hned vedle známé sklárny Novosad. Zvon je použitelný a ve zdejší sklárně ho nechal v roce 1916 odlít Julius Klinger.

Milovníky umění nadchne barokní františkánský klášter v Hostinném. Kdysi to býval špitál pro chudé. Dnes je tu sbírka unikátní antické plastiky a podle znalců jde o nejlepší kolekci sochařských děl z této doby.

Harrachovská sklárna Novosad

Antické plastiky v klášteře Hostinné

Malebný kostelík, který býval centrem duchovního života ve Špindlerově Mlýně, najdete ve Svatém Petru. Možná se při výstupu trochu zadýcháte, ale výhled na pohádkové horské hřebeny stojí za to.

Lidová architektura, hornické muzeum, byzantská hrobka

Krkonošská a podkrkonošská oblast je bohatá na technické a historické památky. V hornickém muzeu v Harrachově si projděte zhruba kilometrovou trasu, kde uvidíte rozmanité důlní stroje, přístroje a pomůcky, které se kdysi používaly.

Pokud vás práce horníků zaujala, nenechte si ujít hornickou stezku. Vede z Černého Dolu k Peci pod Sněžkou a lemují ji naučné cedule.

Díky Muzeu krkonošských řemesel v Poniklé získáte ucelenou představu, jak se kdysi žilo lidem v této drsné oblasti a jaká řemesla tu vzkvétala.

Chcete si vyzkoušet práci středověkého havíře? V historickém dole Kovárna u Pece pod Sněžkou máte jedinečnou šanci to zažít na vlastní kůži. Prohlédnete si i dobové těžební stroje a projdete štolu, dlouhou asi 250 metrů. Ta vede až do útrob samotné Sněžky.

Hornické muzeum v Harrachově

Důl Kovárna pod Sněžkou

Kdo obdivuje lidovou architekturu, měl by navštívit Zvědavou uličku v Jilemnici. Většina skvostných roubenek vznikla koncem 18. století a jsou postavené tak, že ulička se zužuje a stáčí. Ze všech oken všech chaloupek je tedy dobře vidět, co se venku zrovna děje. Proto Zvědavá ulička.

Kostel sv. Mikuláše v Horní Branné je památka chráněná státem. Původně tu stál dřevěný kostelík, svého času nejstarší v Podkrkonoší. V jeho dnešní podobě se citlivě snoubí gotická a barokní architektura.

Jen málokdo by čekal v Horní Branné orientální exotiku. A přesto to tak je. Harrachovská hrobka sv. Kříže je postavena v byzantském a renesančním slohu a jde o zcela mimořádnou stavbu.

Zvědavá ulička v Jilemnici

Kostel sv. Mikuláše v Horní Branné

Dětem ukažte Muzeum kostek, botovník a exotické safari

Muzeum kostek ve Špindlerově Mlýně – tak tady zapomenete, jak plyne čas. Tisícovka modelů z populárních kostek je fascinující podívanou. Mezi exponáty nechybí například metrová Eiffelova věž nebo londýnský Tower Bridge. Na jeho stavbu bylo zapotřebí 4 284 kostiček.

Malé caparty vezměte na Pohádkovou stezku v malebné Malé Úpě. Putování za krkonošskými pohádkami Marie Kubátové je bude bavit.

Velké dřevěné sochy si můžete prohlédnout nedaleko Rokytnice nad Jizerou, a to díky stezce Dřevosochání. V nedalekém muzeum se pokocháte interiérem stylové chalupy, prohlédnete si starou hasičskou techniku a zemědělské stroje plus další dobové exponáty.

Zarsík

Strom zvaný botovník najdete nedaleko harrachovské bobové dráhy. Ne, nejde o nově objevený druh jehličnanu, ale o strom, kam lidé věší své staré, prošoupané boty. Tento původně recesistický počin se stal vyhledávanou turistickou atrakcí.

Zoologická zahrada Dvůr Králové patří k naprosté špičce. Při projížďce po africkém safari můžete z pohodlí vozu pozorovat zblízka dvě stovky divokých zvířat, která znáte jen z filmů. Kdo nemá auto, sveze se safari busem. Lví safari, jediné ve střední Evropě, nás nadchne, pokud milujete tyto nádherné, silné šelmy. Díky rozmanitým pavilonům, expozicím a výběhům se seznámíte se spoustou více či méně exotických zvířat. Pro děti jsou tu i prolézačky a nejrůznější atrakce, které je vzpruží. Míst k odpočinku a relaxaci pro celou rodinu je tu celá řada.

Výstup na Sněžku, tisíciletá rašeliniště, nádherné hřebenovky i pohodlné lanovky

Hluboké, mohutné lesy, hustá, neprostupná kleč, stejně jako prudké srázy a strmá údolí, kam nikdy nevstoupila lidská noha. A také romantická ledovcová jezera, tajuplná rašeliniště, nádherně rozkvetlé voňavé louky – minimálně tolik tváří má příroda v Krkonoších a Podkrkonoší.

Sněžka je důstojnou, krásnou dominantou Krkonoš. Lze na ni vyjet lanovkou nebo vystoupat pěšky až na vrchol, kudy prochází česko-polská hranice. Nahoře najdete nejvýše položenou poštovní pobočku u nás, takzvanou Poštovnu, kapli svatého Vavřince a polskou meteorologickou observatoř. Tato budova se skládá ze tří disků, které mají připomínat vesmírné talíře.

Pohled na Sněžku od Luční boudy

Na vrcholu Sněžky - Poštovna, Meteostanice a kaple Sv. Vavřince

Lanovka je oblíbený dopravní prostředek, který vám zkrátí cestu na Černou horu u Janských Lázní, na Čertovu horu v Harrachově a ve špindlerovském areálu vás vyveze na Medvědín a do areálu Svatý Petr. Mimochodem, právě špindlerovská lanovka figuruje v kultovní české komedii Homolka a Tobolka. Film se natáčel převážně v tomto horském středisku.

Lanovka na Černou horu u Jánských Lázní

Lanovka na Čertovu horu v Harrachově

Věděli jste, že černohorské rašeliniště má místy hloubku až 2,5 metru a rašelina je stará úctyhodných 6 000 let? Tuto výjimečnou lokalitu můžete díky naučné stezce navštívit a prohlédnout zblízka.

V Krkonoších pramení Labe. Na první pohled nenápadná skruž, ze které vyvěrá voda, ale toto místo má své kouzlo a patří k nejnavštěvovanějším. Najdete ho ve výšce 1 386 metrů.

Zarsík

Okolí oblíbeného Zlatého návrší je protkáno turistickými trasami s pěknými výhledy. Mohyla Hanče a Vrbaty připomíná tragédii z roku 1913, kdy zemřel slavný lyžař Bohumil Hanč i jeho přítel Václav Vrbata, který mu spěchal na pomoc.

Černohorské rašeliniště

Mohyla Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší

Tras, kterými se v Krkonoších můžete vydat, je obrovské množství. Liší se délkou, náročností, převýšením. Při toulkách po hřebenech se budete kochat nádhernými výhledy, ale i menší, okružní výlety v nižší nadmořské výšce mají něco do sebe. Zejména když si můžete dopřát vynikající místní dobroty a speciality.

Nádhernou podívanou nabízí impozantní Labský vodopád nedaleko Labské boudy, kaskádovitý Pančavský vodopád poblíž Zlatého návrší, ale i desetimetrový harrachovský Mumlavský vodopád.

Mumlavský vodopád

Vítejte v ráji cyklistů! Jste v Krkonoších!

Krkonoše jsou rájem lyžařů a snowboardistů, ale i v létě mají milovníkům adrenalinu co nabídnout. Lanová centra se nacházejí v Harrachově, Peci pod Sněžkou i Špindlerově Mlýně a můžete tu nejenom překonat strach z výšek, ale užít si spoustu legrace a zábavy.

Bobová dráha ve Špindlerově Mlýně vznikla už v roce 1997 a byla vůbec první. Stejný druh atrakce je i v Harrachově, měří necelý kilometr a rovněž slouží dětem i dospělým.

Perfektní dovolenou tu prožijí cyklisté. Přečtete si článek Krkonoše na kole Kromě běžných cyklotras a cyklostezek jistě ocení i možnost dlouhých sjezdů. Kupříkladu trasa z Hnědého vrchu do Vrchlabí má 21 km, zrovna tak sjezd z Černé hory k Černému Dolu patří k těm zajímavým. Terén je na horách úplně jiný než ve městech, a to přináší i nové zážitky. V Peci pod Sněžkou půjčují elektrokola, ve Špindlerově Mlýně koloběžky. Nemusíte se vzdávat ani in-line bruslení. Na farmách nabízejí svezení na koních.

Sjezd na kole, neboli downhill

Krkonoše na kole

Perfektní sjezdovky, 500 km běžeckých tras, světový mamutí můstek i hravý snowtubing

Krkonošská horská střediska vítají v zimě s otevřenou náručí především lyžaře a snowboardisty. Kdo nemá vlastní výbavu, může využít některou z půjčoven. Jednotlivá lyžařská centra jsou dostupná díky skibusům.

Prestižní SkiResort ČERNÁ HORA-PEC nabízí lyžařům celkem 41 km sjezdovek o různé obtížnosti, konkrétně v Peci pod Sněžkou, v areálu Černé hory, v Černém Dole, Velké Úpě a Svobodě nad Úpou.

Ski areál Černá Hora

Skiregion Rokytnice nad Jizerou nabízí perfektně upravené běžecké trasy a sjezdovky. K vybavení resortu patří tři desítky vleků a dvě lanovky. Běžkaři tu zažijí nádherné chvíle, protože tato lokalita je součástí systému „Krkonoše – lyžařský běžecký ráj“. Ten propojuje všechna horská střediska díky upraveným tratím v celkové délce více než 500 km.

Zarsík

Harrachov leží v západní části Krkonoš, nabízí sjezdovky pro začátečníky i vynikající lyžaře a stejně tak i běžecké trasy. Běžkaři mají k dispozici zhruba 110 km upravené trati, která křižuje nejenom tuto část Krkonoš, ale i Jizerské hory ležící v bezprostřední blízkosti.

Kdo by neznal slavné harrachovské skokanské můstky? Je jich celkem 6, nejstarší vznikl v roce 1920. Mamutí můstek patří k šesti nejvyšším na světě a umožňuje lety na lyžích, dlouhé až úctyhodných 210 metrů. Úžasná podívaná pro každého! V zimě to v Harrachově každopádně žije, protože toto středisko je jedním z lyžařských center Evropy, kde se pořádají světové poháry ve skocích a letech na lyžích.

Špindlerův Mlýn, respektive jeho část zvaná Svatý Petr, je považována za jedno z nejlépe vybavených zimních center v České republice. Svatý Petr včetně nedaleké Hromovky nabízí 11 sjezdovek o celkové délce 12 km. Do špindlerovského snowparku se pravidelně sjíždí světová snowboardová elita na mezinárodní závody ve freestylu.

Bežkař v Krkonoších

Špindlerův Mlýn - Svatý Petr

Jízda na obří gumové nafukovací duši přenese dospělé do hravých dětských let a jejich potomci si také užijí spoustu legrace. Za snowtubingem jeďte do Svatého Petra, Pece pod Sněžkou, na Benecko, do Vysokého nad Jizerou nebo Rokytnice nad Jizerou.

Nejstudenější koupaliště, aquapark i přírodní koupání

I v našich nejvyšších horách se můžete v létě vykoupat. Perfektní relaxaci si dopřejte ve špindlerovském Aquaparku. Tři tobogány, divoká řeka a další vodní atrakce jsou ideální formou odpočinku po náročných horských výstupech. Energii načerpáte i ve wellness centru hotelu Orea Resort Sklář v Harrachově, jehož součástí je i krytý bazén. Ve Sportovním centru v Jilemnici lze využít nejen bazén, ale i saunu.

Na koupališti ve Vysokém nad Jizerou je sice koupání na vlastní nebezpečí, ale v parných letních dnech přijde osvěžení vhod. Pokud podniknete výlet na hrad Pecka, navštivte i místní přírodní koupaliště. Do vody na harrachovském koupališti se odváží jen otužilci. Jde o nejstudenější přírodní koupaliště v republice a jeho teplota se pohybuje okolo 19 °C.

Aquapark ve Špindlerově mlýně

Přírodní koupaliště Vysoké nad Jizerou

Udělejte si dovolenou v nejvyšších horách Česka, pronajměte si chatu nebo chalupu v Krkonoších.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje