• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Beskydy a Valašsko

úvodní foto
Publikováno 20. 1. 2019

Nádherné panorama Beskyd, ať se na ně zadíváte odkudkoli. Husté, zdravé lesy, šťavnaté, opojně vonící louky, na nichž se pokojně pasou bílé, chundelaté ovečky. Romantická přírodní zákoutí, zajímavé historické památky, půvabné dědiny, nenapodobitelné zvyky, tradice a obyčeje – přesně to turisté na Valašsku tak milují! Lidé jsou tu velmi šikovní, pracovití, a tak se tato oblast snaží vyjít návštěvníkům maximálně vstříc. Proto tu najdete i moderní aquaparky, kvalitní cyklostezky, lanová centra, v zimě pak výborně udržované sjezdovky a běžecké trasy. Historie si tu podává ruku s přítomností nenásilně, vše tu má svůj řád, ale také zvláštní, křehké kouzlo.

Vítejte v oblasti, která se proslavila kopřivnickými Tatrovkami, vizovickým pečivem, vynikající slivovicí, nádherným skanzenem nebo kvalitními klobouky, které se vyvážejí do celého světa. Vítejte na Valašsku!

Secesní Pustevny, tajemný Radhošť, skalní labyrint Pulčiny.

Atraktivním turistickým cílem, a to za každého počasí, jsou Pustevny. Název je příznačný: kdysi tu v dřevěné poustevně žil poustevník, kterého postupně vystřídali další. Mezitím místní lidé přišli na to, že toto nádherné místo by byla škoda nechat si pro sebe. A tak tu postupně vznikly svérázné dřevěné sruby, inspirované lidovou secesí z oblasti Kysuce. Autorem je známý a talentovaný architekt Dušan Jurkovič. Pojmem se staly zejména útulny Libušín, která bohužel v roce 2014 vyhořela, a také slavná Maměnka.

Zarsík

Turistický areál na Pustevnách se stal národní kulturní památkou. Když si dopřejete příjemnou hřebenovou túru kolem sochy pohanského boha Radegasta, dojdete až k 1129 metrů vysoké hoře Radhošť. Nezapomeňte ani na naučnou stezku Čertův mlýn. Trasa měří 8 kilometrů a díky informačním cedulím se dozvíte spoustu zajímavostí o přírodě i historii místa. Stejně tak naučná stezka Radegast, která vede od sedla Pusteven až ke kapli sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti, vás bude bavit. Čtyřkilometrová trasa je ideální i pro turisty – začátečníky.

Socha pohanského boha Radegasta

Kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti

Tajemná hora Radhošť je opředena nejrůznějšími pověstmi a zkazkami. Co je ale jasné, je to, že měří 1129 metrů a leží nedaleko Pusteven v Moravskoslezských Beskydech. Ne každý ví, že tato prastará hora je protkána podzemními tunely a štolami. Podle některých legend je v nich ukryt poklad, který tu po dlouhou dobu pilně shromažďovali zbojníci, podle jiných teorií to byli pohanští kněží. Zmínka o kněžích není náhodná, hora Radhošť byla odjakživa zasvěcena pohanskému bohu Radegastovi.

I když asi na žádnou truhlu se zlatem nenarazíte, přesto se z výletu na Radhošť vrátíte obohaceni. Odměnou za výstup vám bude majestátní výhled nejen na Beskydy, ale i Jeseníky, Vsetínské vrchy a když vítr rozfouká mraky a mlhu, zahlédnete slovenská pohoří Malou Fatru a ZápadníTatry.

Krásný výhled na beskydskou přírodu nabízí také poměrně nedávno otevřená (2019) Stezka v oblacích Valaška. Ta se nachází cca 400 metrů od konečné stanice lanovky. Na trase dlouhé 610 metrů a vysoké až 15 metrů nad zemí objevíte unikátní lanový chodník či skleněnou vyhlídku, díky níž si budete připadat, jako byste se vznášeli. Součástí stezky je i 22 metrů vysoká rozhledna.

Lysá hora, kterou místní titulují jako Královnu Moravskoslezských Beskyd, nepatří sice s nadmořskou výškou 1323 metrů k extrémně vysokým horským vrcholům, přesto však skýtá mimořádně krásný výhled do okolí. Na vrcholu je meteorologická stanice a televizní vysílač. Tato nejvyšší hora Beskyd se stala nepsaným symbolem beskydské turistiky. Podle pověsti je Lysá hora plná vody, která se vylije a vše zatopí, až hříchy lidí dosáhnou svého vrcholu a přijde soudný den. Jiná legenda hovoří o vzácném pokladu, který v lůně hory střeží obrovský had. Pravda je, že na Lysou horu se dostanete pěšky, autem, autobusem, na kole nebo vlakem. Necelých 7 kilometrů odsud, směrem na Hradovou, se tyčí kamenná mohyla Ivančena. Pomník vznikl jako upomínka na smrt odvážných skautů, které ke konci druhé světové války popravili fašisté.

Pohled z Lysé hory

Vrchol Lysé hory

Při pohledu na Čertovy skály v Lidečku vám nedá moc práce odhalit, proč dostaly právě tento název. Kolmé pískovcové skály jsou jako stvořené pro lezce, kteří je s chutí zdolávají. Asi 3 kilometry odsud se v hlubokých beskydských lesích skrývá i největší skalní masiv na Moravě. Toto skalní město dostalo jméno Pulčínské skály, zvané Pulčiny. I když nemohou svou velikostí konkurovat těm v Čechách, přesto jsou mezi turisty vyhledávané. Jako útočiště sloužily našim předkům už tisíc let před naším letopočtem. Skalní labyrint nabízí různé trasy dle náročnosti, na své si přijdou jak rodiče s malými dětmi, tak i ti, co rádi polykají kilometry a nebojí se fyzické zátěže. Nedaleko odsud leží nejvýše položená valašská dědina Pulčín. Zejména na podzim, kdy se lesy odívají do barev, si nenechte ujít výhled do kraje právě z tohoto místa.

Čertovy skály

Pulčín

Dřevěná rozhledna Velký Javorník na stejnojmenném kopci je postavena v duchu valašských lidových staveb. Turistická chata, která tu je, patří k nejnavštěvovanějším místům Beskyd. A kdo chce, tomu tu obrazně mohou narůst křídla, protože je tu také rampa určená k závěsnému létání.

Věděli jste, že archeologové našli v oblasti Beskyd vzácnou čelist neandertálského dítěte? Říká se jí Šipecká čelist. Pojmenovaná je podle jeskyně Šipka, která toto tajemství dlouho ukrývala. Jeskyně Šipka leží na hoře Kotouč, kam vede jedna z nejdelších Křížových cest u nás. Měří 8,5 kilometru a stvořili ji jezuité v 17. století. Neochutnat proslulé štramberské uši by byl rozhodně velký hřích. Jde o cukrářskou specialitku, kterou dostávali věrní poutníci. Ti se vydávali na horu Kotouč pravidelně už od roku 1660, aby si připomněli vítězství místních křesťanů nad mongolskými vojsky z roku 1241. Jak vidíte, štramberské uši mají rozhodně zajímavou historii.

Ačkoli se jedná o zříceninu, přesto působí majestátně. Hrad ve Starém Jičíně tvoří přirozenou dominantu, a protože se vypíná na Starojickém kopci, nabízí se odsud překrásný výhled na všechny strany. K tomu slouží především vyhlídková věž. Areál je celoročně návštěvníkům k dispozici.

Rušnou minulost má za sebou i hrad Lukov. Dnes můžete obdivovat jeho velkorysé předhradí, bytelný most vedoucí přes hluboký příkop, zbytky hradeb a věží, stejně jako samotný hrad. Ten byl postaven v románsko-gotickém stylu a prošel částečnou rekonstrukcí. I díky tomu se tu nachází zajímavé expozice, které si můžete prohlédnout.

Hrad Starý Jičín

Naleštěné tatrovky, vizovická slivovice, skvostné zámky, rozhledna jako DNA

Když se řekne Kopřivnice, každému se vybaví slavná automobilka Tatra. Jde o třetí nejstarší továrnu na výrobu aut na světě, která nemusela nikdy přerušit svoji výrobu. Vynikající vozy značky Tatra pravidelně startují na věhlasných závodech Paříž – Dakar, které v oblasti automobilových závodů patří k prestižním akcím.

Kopřivnice je současně jedním z našich nejmladších měst. Technické muzeum soustředilo ve svých prostorách na šest desítek osobních i nákladních aut této fenomenální značky Tatra. A nejen to, jsou tu i dobové fotografie, vítězné trofeje a nejrůznější rarity, které se k tomuto tématu váží.

Expozice Emila a Dany Zátopkových vzdává hold těmto dvěma vynikajícím sportovcům. Strhující výkon olympionika Emila Zátopka proslavil naši zemi po celém světě. Legendární běžec se svou ženou, oštěpařkou Danou, patří k našim největším atletickým legendám. Dodejme ještě, že se narodil jako sedmé dítě do rodiny stolaře právě v Kopřivnici. Tuto výstavu najdete v Technickém muzeu.

Ženám se zrychlí dech během návštěvy Lašského muzea v Šustalově vile. Tolik překrásných keramických džbánků, bucláků, kachlí pohromadě se jen tak nevidí. Nemluvě o nádherných, bohatě zdobených majolikových kamnech, které jsou skvělým důkazem, jak šikovní lidé tu žili a pracovali. Kromě slavné automobilky tuto oblast proslavila i továrna na hliněné zboží.

Zarsík

Ojedinělá rozhledna ve tvaru spirály, která připomíná životadárnou DNA, leží na Bílé hoře nedaleko Kopřivnice a Štramberka. Rozhledna má 43 metrů a když zdoláte 161 schodů, odměnou vám bude krásný výhled na Beskydy, Jeseníky a za dobrého počasí i na Ostravsko.

Krásnou dřevěnou vyhlídku najdete i v menší obci Závišice, která se u Kopřivnice nachází. Hyvnarova vyhlídka nese jméno po JUDr. Václavu Hyvnarovi, závišickém rodákovi s pestrou historií.

Dominantou Vizovic je nádherný barokní zámek z poloviny 18. století, který ve svých přepychových komnatách ukazuje, jak se měnil životní styl a vkus v období baroka, rokoka, empíru a biedermeieru. Velký zájem budí i vzácná sbírka obrazů nizozemských mistrů. Anglický park a francouzská zahrada se vzrostlou alejí, oranžerií a jezírky jsou ideálním místem pro procházky i posezení.

Další barokní perlou na severní Moravě je zámek Kunín, který kdysi sloužil jako škola. Vzdělával ase tu významná osobnost pro český národ. Víte, kdo to byl? Přečtete si více o zámku Kunín zde.

Rozhledna na Bílé hoře

Vizovice prosluly především svojí slivovicí. Tuto světově proslulou pálenku přivedli Valaši během několika století k naprosté dokonalosti. Tradice nejznámější palírny, kterou známe pod jménem Rudolfa Jelínka, se datuje už od roku 1585. Příroda tu byla odjakživa velmi štědrá, předci houževnatí, a tak se naučili přeměnit vynikající úrodu ovoce v brilantní destilát.

Kdo by rád věděl víc, tomu doporučujeme vizovické Muzeum palírenství, kde si lze vybrat z několika druhů prohlídek – jedna dokonce zahrnuje možnost získat certifikát degustátora.

Zrovna tak vizovické pečivo je legendární. Hladká mouka se smíchá s vodou a z hotového těsta se dají donekonečna modelovat nejrůznější postavičky, betlémské figurky, všemožná zvířátka, přírodní výjevy a ozdoby. Chce to jen mít čas, trpělivost a bujnou fantazii.

V barokním slohu je postaven také zámek v Holešově, který kromě prohlídky krásných interiérů nabízí i exkurzi do Zemanovy kovárny či do Synagogy.

Zajímá vás, jak se proťal život známé travičky Maryši s historií renesančního zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí? Podle legendy právě tady vsadili Maryšu za její zločin do vězení. Kdysi tu byla jediná ženská káznice široko daleko, která se později změnila ve vojenský lazaret. Toto šlechtické sídlo bylo zbudováno v 16. století a později prošlo barokní úpravou. Dnes je na zámku krásný divadelní sál, kavárna, kde si můžete dát bez obav Maryšino kafe a také se tu pravidelně koná Mezinárodní festival cimbálu.

Ozdoby z Vizovického těsta

Muzeum regionu Valašsko – Valašské Meziříčí vzniklo v empírovém zámku a nabízí dvě expozice. První se specializuje na osvětlovací sklo a gobelíny. Druhá, pojmenovaná „Jak se žilo na zámku“, dává nahlédnout do dobových zámeckých pokojů.

Další zajímavé muzeum najdete v zámku Studénka, kde se ve městě v podniku s příznačným názvem Vagonka vyráběli vagóny. Navštivte jediné vagonářské muzeum v České republice.

A když už se budete ve Studénce či poblíž nacházet, určitě nevynechejte výlet i do nedalekého města Bílovec, kde se nachází krásný stejnojmenný zámek v barokním slohu.

Město Bílov zase nabízí krásný výhled z místní rozhledny Kanihůra, ze které se pokocháte vyhlídkou do všech světových stran.

Sbírka bankovek, muzeum bičů i světoznámé skoky na lyžích

Nejstarší historickou budovou Vsetína je zámek ze 17. století, který nechala postavit druhá manželka Albrechta z Valdštejna na kopci nad řekou Bečvou. Později vyhořel a zbyly z něj holé zdi. Nicméně vstal jak bájný Fénix z popela, získal klasicistní podobu a dnes své brány otevírá zvědavým návštěvníkům. K nejatraktivnějším expozicím patří sbírka bankovek z celého světa, ale i výstava věnovaná životu na Valašsku s názvem „Od jara do zimy, od kolébky po rakev“. Vsetínská hvězdárna vám díky skvělému technickému vybavení přiblíží hvězdnou oblohu prakticky na dosah ruky.

Nedaleko Vsetína se nachází i krásná přírodní rezervace Dubcová, známá především pro své květnaté louky. V Dubcové najdete také okolo 190 druhů rozličných hub, pestrou flóru i faunu. Rezervace se nachází poblíž malé obce Kateřinice, která se pyšní výrobou hokejových puků, oficiálně užívaných na MS i OH.

Kopřivnický rodák, malíř, grafik a ilustrátor Zdeněk Burian se proslavil především svými úchvatnými plátny, kde se to hemží pravěkými veleještěry a dalšími prehistorickými zvířaty. Převážnou část života však strávil ve Štramberku, a proto tu otevřeli Muzeum Zdeňka Buriana. Je tu i takzvaná Štramberská Trúba, tedy gotická věž s rozhlednou. Má tvar válce o průměru 9 metrů a měří 40 metrů. Městská památková rezervace vznikla v místě, kde jsou půvabné domy z 18. a 19. století. Jde o takzvané domy beskydského typu.

Zámek Vsetín

Hvězdárna ve Vsetíně

Nový Jičín dobyl svět. Věhlas firmy Tonak, která vyrábí klobouky už více než 200 let, překročil dávno hranice našeho kontinentu. Pokrývky hlavy putují i dnes za zákazníky do celého světa. Kloboukům je věnována expozice s přiléhavým názvem „Nechte na hlavě“, a to na novojičínském zámku. Tento noblesní zámek s nádechem francouzské renesanční elegance najdete v centru města. Na jednom z měšťanských domů je pamětní deska. Ta připomíná, že v Novém Jičíně zemřel jeden z nejschopnějších rakouských vojevůdců, známý generál Laudon, celým jménem Gideon Ernst Laudon.

Novojičínští jsou právem hrdí i na své úhledné, krásné čtvercové náměstí s malebnými podloubími a renesanční budovou Staré pošty.

Náměstí s podloubím v Novém Jičíně

Severně od Nového Jičína na okraji CHKO Poodří v nevelké obci Bartošovice, spatříte jeden z největších žijícíh organismů v ČR. Najdete ho u zámku Bartošovice, konkrétně v krajinářském zámeckém parku.

Pokud zavítáte do nedalekých Metylovic, udělejte si čas na Muzeum bičařství. Kdysi tu šikovné ruce místních lidí dokázaly vykouzlit z kůže překrásné, kvalitní výrobky. Proslulým se stal metylovický bič, který v době největšího rozkvětu dobýval země celé Evropy.

Rodný dům Františka Palackého leží v Hodslavicích nedaleko Nového Jičína a stal se národní kulturní památkou. Přízemní, skromný domek z roku 1797 dnes slouží jako muzeum, věnované životu a literární tvorbě tohoto významného historika, literáta, politika a autora slavného díla Dějiny národa českého v Čechách a na Moravě.

V dolině Moravskoslezských Beskyd se skrývá Frenštát pod Radhoštěm. Právě zde se narodil a žil olympijský vítěz ve skoku na lyžích Jiří Raška, který patří k našim slavným sportovním ikonám a v roce 2003 byl dokonce v pražském Karolinu vyhlášen českým lyžařem století. Fanoušci této lyžařské disciplíny na moderní areál se čtyřmi můstky nedají dopustit. Ve skokanském areálu Jiřího Rašky se konají prestižní skokanské závody s mezinárodní účastí. Ačkoli jsou nejúspěšnější zimní disciplínou skoky na lyžích, tradici má v této části i sjezdové lyžování a slalom. Je tu také sáňkařská dráha a terén vhodný na běžky. Nejznámějším běžeckým závodem, který se koná v této oblasti, je od roku 1949 >Memoriál Jana Šrubaře. Ani v létě nebudete zahálet, místní aquapark nabízí pestrou paletu možností, jak být v pohybu, relaxovat a užít si s přáteli a rodinou zábavu.

Rodný dům Fratiška Palackého v Hodslavicích

Areál Horečky(Jiřího Rašky) ve Frenštátě pod Radhoštěm

Když se zajdete podívat do Pohankového mlýna Šmajstrla nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm, uvidíte, jak tu loupou pohanku mimořádně šetrným způsobem, aby vitamíny nepřišly vniveč. I když se svět mění, v tomto mlýně pracují už od roku 1861.

Pár kilometrů od Frenštátu se nachází menší obec Tichá, kam si můžete zajít na příjemnou procházku lesem, zhlédnout unikátní Travertinovou kaskádu a poté se třeba i napít ze zdravého přírodního pramene, plného minerálů, který zde vyvěrá.

Vzácný prales, unikátní skanzen, pivní lázně a lanové parky

Jablunkov, nejvýchodnější region České republiky, je obklopen Slezskými a Moravskoslezskými Beskydami. Jeho vynikající poloha uprostřed malebné přírody je doslova předurčena k pěším túrám i cyklovýletům, zatímco v zimě se to tu hemží náruživými běžkaři i vyznavači sjezdového lyžování. Na Jablunkovsku by byla škoda minout Prales Mionší, který patří k největším svého druhu v zemi, pokud jde o původní výskyt buků a jedlí. Zároveň jde o vůbec nejzachovalejší lesní komplex v moravské části Západních Karpat.

Zarsík

Rožnov pod Radhoštěm si vás podmaní svým historickým kouzlem. Už samotná skutečnost, že je tu největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě, poukazuje na mimořádnou atmosféru tohoto místa. Líbí se tu nejen návštěvníkům, ale i filmovým štábům. Pohádka Dvanáct měsíčků, zbojnická balada Nikola Šuhaj loupežník nebo film Tajemný hrad v Karpatech by nejspíš ztratily na zajímavosti, kdyby se točilo jinde než právě zde. Vzniklo tu také drama Hanele a ze skanzenu se kvůli filmařům stala židovská osada v Podkarpatské Rusi.

Nejrozsáhlejší expozice Valašská dědina ve skanzenu ukazuje, jak syrový a těžký život vedli chudí lidé před více než sto lety. V každé prostinké chaloupce na vás dýchnou nelehké osudy předků. Uvidíte, jakým řemeslům se věnovali, jak hospodařili, jak vypadal jejich obyčejný život. A protože tato expozice demonstruje způsob bydlení na vsi od poloviny 19. století, tak kromě těchto velmi skromně vybavených stavení si prohlédnete i honosnější stavení. Dřevěný kostel sv. Anny patří mezi národní kulturní památky.

Za návštěvu každopádně stojí i expozice Mlýnská dolina, kde na jednom místě organizátoři soustředili úžasné technické stavby, spoléhající převážně na vodní pohon, ale i dopravní prostředky, charakteristické pro jednotlivé druhy řemesel. Trojlístek expozic uzavírá nejstarší a nejnavštěvovanější Dřevěné městečko, které odhaluje, jak vypadal život na malém městě, a také bývá dějištěm nejrůznějších folklorních akcí a festivalů.

Odpočinout si, protáhnout se a napumpovat si do žil adrenalin – to vše slibuje návštěva zábavního parku Gibon, který najdete v rožnovském lesoparku.

Pivní lázně v Rožnově pod Radhoštěm v sobě spojují prvky alternativního léčitelství s běžnými lázeňskými a terapeutickými postupy. Nepostradatelnou ingrediencí je pivo, pivovarské kvasnice a další vzácné látky, potřebné k výrobě zlatavého moku. Zábaly, koupele, ale i aromaterapii a nejrůznější masáže můžete zkombinovat, jak je libo. Kromě klasické koupele, kam vám terapeuti ochotně přidají i bylinky podle vašeho přání, rozhodně vyzkoušejte také relaxaci na lůžku z ovesné slámy, kde si báječně odpočinete a vypotíte z těla škodliviny.

U piva ale ještě chvíli zůstaneme. Právě pivo, jemuž propůjčil jméno slovanský Bůh Radegast, patří v této turistické oblasti k nejznámějším a razí si cestu ke svým konzumentům v celé republice. Pokud navštívíte naučnou stezku Prameny řeky Morávky, jedna z informačních cedulí se věnuje tomu, že voda z Morávky tvoří základ pro výrobu piva Radegast.

Pivovar Radegast, který sídlí v Nošovicích, připravil v podhůří Beskyd zajímavou cyklotrasu Beskydy Radegast Cyklotrack, která vede okolo Žermanic. Měří 53 kilometrů a během jízdy pojedete okolo 40 hospod, kde se můžete osvěžit.

A to není vše. Nošovický pivovar jednou ročně, v září, odměňuje své příznivce akcí s názvem Radegast den. Jde o velkou událost, která rok co rok přiláká desetitisíce lidí. O skvělé zážitky se vždy postarají nejenom legendární hudební kapely, ale i různé soutěže, adrenalinové zážitky a doprovodný program. Vynikající hořký Radegast je tak silným lákadlem, že tato akce patří k nejnavštěvovanějším na severní Moravě.

Nedaleko Rožnova pod Radhoštěm, v okrese Nový Jičín, najdete nádhernou pasekářskou obec Trojanovice. V lůně překrásné přírody, a přitom s turistickými cíli nadosah. Původní sedačková lanová dráha z roku 1940, která vás pohodlně vyveze z Ráztok až na Pustevny, byla první svého druhu na světě. Horský lanový park Tarzanie, kde můžete prověřit svoji fyzičku i odvahu a perfektně se vyřádit, patří k největším v republice. Najdete ho přímo u hotelu Ráztoka.

Původní sedačková lanová dráha na Pustevny

K dalším oblíbeným adrenalinovým centrům patří bezesporu i ten ve Velkých Karlovicích. Lanové překážky v 10 metrech nad zemí, v korunách stromů, prověří, jak jste na tom s odvahou, rovnováhou a koordinací pohybů. Podle různého stupně obtížnosti si tu vyberou to nejlepší pro sebe děti i dospělí. A když už jsme u těch her, připomeňme také zábavní centrum v Mostě u Jablunkova, na úpatí hory Gruň. Najdete tu vše, co moderní střediska tohoto typu nabízejí. Bobovou dráhu, bungee a dětské trampolíny, nafukovací skluzavku, stejně jako lukostřelecký areál a oblíbený aquazorbing.

Zarsík

Muzeum Leoše Janáčka, podzemní štola, mluvící papoušci a Freudova pohovka

Město Frýdek-Místek leží v podhůří malebných Beskyd. K nejvýraznějším stavbám patří zámek ze 14. století, kde dnes najdete Muzeum Beskyd. Díky pečlivě připraveným expozicím poodhalíte tajemství, jak v tomto koutě země žila šlechta a měšťané.

Římskokatolická bazilika Navštívení Panny Marie stojí tam, kde se kdysi těžila hlína. Dělníci tu našli zakopanou Mariinu sošku a z úcty k ní tu vznikla sakrální stavba s překrásně zdobeným oltářem. Kostelík navštěvovalo stále více věřících, ale i poutníků z dalekého okolí. V roce 1999 papež Jan Pavel II. povýšil kostel na baziliku minor.

Pokud rádi mlsáte a chcete přijít na kloub tomu, jak se vyrábí medový dort Marlenka, domluvte si v této frýdeckomístecké firmě exkurzi včetně ochutnávky.

Včelařské muzeum v Chlebovicích nedaleko Frýdku-Místku má své sídlo ve starobylém fojtství, o kterém se v historických dokumentech psalo již ve 14. století. Státem chráněná památka je zasvěcena pilné práci včelařů a všemu, co je s tímto ušlechtilým hobby spjato.

Chcete si prohlédnout podzemní důl? Jeden ukázkový, který věrně kopíruje realitu, vznikl nedaleko Frýdku-Místku. Cvičnou štolu najdete v obci Staříč.

Hudebním znalcům a milovníkům se při vyslovení jména Leoš Janáček vybaví Hukvaldy, kde se světově proslulý skladatel, jehož hudba je stále živá, narodil. Kde jinde bychom hledali Památník Leoše Janáčka, když ne zde? Muzeum vzniklo v domě, kde vynikající hudebník tvořil. Vše zůstalo tak, jako když tu Mistr žil. Uvidíte jeho ložnici, kuchyňku, pracovnu a další místa, která vás okouzlí a překvapí.

Hukvaldský hrad ze 13. století je jedním z největších na území Moravy. K nejzachovalejším patří kaple sv. Ondřeje, která vznikla až v 15. století a která se díky své úžasné akustice stala místem, kde se pořádají nejrůznější koncerty a hudební akce. Ale historie hradu má i své stinné stránky. Kdysi tu bývalo vězení, což potvrzují nálezy řetězů a okovů, jimiž byli trestanci připoutáni k bytelným hradním zdem. Při výstupu na věž se přímo před vámi rozevře kouzelné pásmo Moravskoslezských a Radhošťských Beskyd, protkané půvabnými osadami v údolí.

Zámek Frýdek-Místek

Chcete si poslechnout mluvící papoušky? Pak doporučujeme návštěvu hukvaldského tropického skleníku Tropic Hukvaldy. Kromě papoušků se můžete kochat pohledem na exotickou tropickou vegetaci včetně masožravých rostlin. Kromě tropické flóry tu najdete i zástupce fauny. K hradu patří i rozlehlá obora, v níž můžete spatřit volně pobíhající daňky a muflony.

,,Vysokou" zvěř můžete potkat také v oboře Sovinec ve Fryčovicích, kde chovají vzácného jelence běloocasého. Díky naučné stezce, která oborou vede, se dozvíte i zajímavé informace o chovu jelenců, oboře a místních myslivcích.

Šmířákův Mlýn je unikátní technická památka, která prošla citlivou rekonstrukcí, takže i díky tomu se mlýnské kolo stále točí. Podle dobových záznamů mlýn existoval už v 16. století. Jeho okouzlujícímu géniu loci podlehl i velký hudební skladatel Leoš Janáček. Právě tento mlýn inspiroval Mistra k napsání světoznámé opery Její pastorkyňa.

Co takhle posadit se na pověstnou pohovku, kterou při své práci používal světoznámý psychiatr Sigmund Freud? Město Příbor na svého významného rodáka nezapomnělo a dům, kde žil, změnilo citlivě v zajímavé Muzeum Sigmunda Freuda, které prezentuje slavného lékaře především jako běžného, obyčejného člověka. A právě před jeho rodným domem je tato unikátní měděná psychoterapeutická pohovka. Posezení sice není tak pohodlné jako by nejspíš bylo v lékařově ordinaci, nicméně jde o velmi zdařilou připomínku na počátky analytické psychologie.

Zajímavé zastavení a odpočinek přímo v centru města Příbor nabízí Piaristický klášter se svými nádherně udržovanými zahradami. V horní části, protkané chodníčky a zpevněnými plochami, najdete spoustu rozmanité zeleně a díky vyhlídce budete mít město jako na dlani. Spodní část zahrady tvůrci pojali jako odpočinkový sad, kde můžete posedět, načerpat síly, zklidnit se a pokochat se pohledem na krásnou přírodu.

Vyhlídkové lety, golf, bylinné lázně, ale i medvěd s rysem ostrovidem

K nezapomenutelným zážitkům při pobytu v této oblasti patří vyhlídkové lety. Pořádají je letiště Mošnov na okraji Ostravy a také letiště ve Frýdlantě nad Ostravicí. Během zhruba 40 minut uvidíte Beskydy z ptačí perspektivy. Díky tomu, že se proletíte moderním letadlem Cessna, které má křídla nahoře, vám nic nebude bránit v luxusním pohledu na matičku Zemi.

Milovníci golfu si ani v Beskydech nemusejí nic odpírat. Stačí, když navštíví golfové areály v Čeladné, Ostravici, Ropicích, Velkých Karlovicích nebo v Rožnově pod Radhoštěm.

Také severovýchod Beskyd si zaslouží pozornost. Morávka, jedna z našich největších obcí, leží na obou březích stejnojmenné řeky a díky svým přírodním krásám patří do chráněné krajinné oblasti. I proto si toto místo vybral ke svému životu samotářský medvěd, vlk nebo rys. Morávka je jako stvořená pro výlety, toulky krajinou nebo sběr lesních plodů, ideální nejen pro letní, ale i zimní dovolenou. O Morávce vědí dokonce i ve Vatikánu, v roce 1999 totiž tato beskydská obec darovala Strom pro Vatikán. V roce 2000 dopadl na Morávku meteorit, který dostal po obci své jméno. Dodejme ještě, že místní přehrada je významným zdrojem pitné vody.

Zarsík

Zapomenout nesmíme ani na Visalaje, jednu z nejznámějších a nejoblíbenějších beskydských lokalit. Dříve tudy chodili pašeráci, dnes se sem pohodlně dostanete autem nebo autobusem a jde o vynikající výchozí místo pro pěkné, zajímavé výlety a túry.

Ve frýdeckomísteckém okrese najdete i nádhernou obec Komorní Lhotku, která se mimo jiné pyšní bylinnými lázničkami, finskou saunou nebo roubenými dřevěnými chaloupkami. Ve dvou místních kamenolomech na hoře Godula jsou cvičné skály na lezení.

Pátá nejvyšší hora Beskyd Travný je nepřehlédnutelná. V bezprostřední blízkosti této mohutné hory se rozkládá přírodní rezervace, kde ve stínu vzrostlých buků a jedlí žijí některé vzácné živočišné druhy, například tetřev hlušec, čáp černý, rys ostrovid, běžně se tu pohybují jeleni a srnci.

Přehrada Morávka

Hora Travný - pohled z Lysé

Horská vesnička Řeka vznikla v údolí stejnojmenné řeky v severovýchodním cípu Beskyd. Lidé tu kdysi museli tvrdě pracovat. Dokladem toho jsou kamenolomy, které prosluly takzvaným godulským pískovcem. Turisté si toto místo hodně oblíbili, rázovitá vesnička nabízí ukázky lidové architektury, a navíc se odsud dají podnikat pěší výlety i výlety na kole.

Beskydy: ráj pro milovníky sjezdovek i běžek

Beskydská magistrála slouží v létě cyklistům a v zimě běžkařům. Projet se na lyžích a u toho obdivovat nádherné, dřevěné Jurkovičovy útulny na Pustevnách, stejně jako kochat se pohledem do údolí z lysohorského hřebenu patří k báječným zážitkům. Další oblíbené trasy vedou v okolí Bílé – Starých Hamrů po hraničním hřebeni, kde můžete vybírat z několika okruhů. Stejně tak lyžařská trasa vinoucí se pod Velkým Javorníkem a vedoucí až k Frenštátu pod Radhoštěm je oblíbenou běžeckou tepnou.

A jak je to v Beskydech se sjezdovkami? Podmínky jsou dobré, vybírat můžete hned z několika lyžařských středisek. Namátkou jmenujme například ski areál Bílá, Bílá – Mezivodí, Gruň, Karolínka, Kohútka nebo Mosty u Jablunkova. Sjezdovky najdete i v oblasti Pusteven, na Horní Bečvě – Sachově Studánce či Rališce, a také ve Velkých Karlovicích: tady je to Kyčerka a Razula. Na severovýchodě Beskyd se můžete spolehnout na skiareál Zlatník v obci Pražmo.

Ve Velkých Karlovicích vyzkoušejte snowtubing. Nechte se unášet na gumovém člunu sněžným korytem a vraťte se alespoň na chvíli do časů bezstarostného dětství. Další příležitost ke snowtubingu najdete v areálu Bukovec u Jablunkova.

Kohútka

K létu patří voda…

Baví vás aquaparky? Pokud ano, stavte se v Olešné nedaleko Frýdku-Místku, kde je venkovní a krytý aquapark. Mezi oblíbené atrakce patří relaxační bazény, dětský bazén, velké, barevné tobogány, skluzavky, houpací bazén, masážní trysky, nejrůznější chrliče, ježci a vodní děla. Výborný je i proudový kanál nebo šplhací síť. Součástí areálu je i Saunový svět s finskou saunou, slanou římskou lázní, tureckou parní lázní a dalšími doplňkovými službami.

Krytý bazén a letní koupaliště ve Valašském Meziříčí je v této oblasti báječnou možností, jak se osvěžit, protáhnout tělo a přijít na jiné myšlenky.

Od poloviny května do konce září můžete zajít do aquaparku ve Frenštátě pod Radhoštěm. Vyhřívaná voda, víceúčelový bazén, tobogán, vodní trysky, dvoudráhová skluzavka, chrliče nebo šplhací síť, to je to, proč právě do tohoto aquaparku chodí lidé nejčastěji.

Rožnov pod Radhoštěm se také nemá za co stydět. Kromě moderního venkovního Rožnovského koupaliště nabízí i výborně vybavený krytý bazén. K nejoblíbenějším atrakcím venkovního koupaliště patří houpací bazén, desetimetrová skluzavka, divoká řeka, vodní číše nebo nejrůznější chrliče a masážní trysky.

Pokud to máte blíž do města Příbor nebo do Kopřivnice, ani tady nezůstanete na suchu. Koupaliště Příbor se může pochlubit malým a velkým bazénem s křišťálově čistou vodou a také nejrůznější atrakcemi včetně aquazorbingu. V Kopřivnici mají koupaliště na kraji lesa, takže je citlivě zasazené do krásné krajiny. Velký bazén doplňuje bazén pro neplavce a kruhový bazén pro děti.

Koupání pod širým nebem, stejně jako příležitost pro provozování vodních sportů, nabízí nádrž Bystřička. Plocha o rozloze téměř čtyřiceti hektarů je skutečně velkorysá. Vodní radovánky si užijete i na přehradě Horní Bečva, kde si kromě koupání můžete i zarybařit.

Skvělé přírodní koupání si užijete i na Balatonu, uměle vytvořeném jezeru na hranici měst Karolinka a Nový Hrozenkov. Areál nabízí jak travnaté, tak i písečné pláže.

Koupaliště Příbor

O náruživé milovníky koupele v teplé vodě se královsky postarají ve Velkých Karlovicích – Leskové. Termální bazény jsou součástí wellness centra hotelu Horal a může je navštívit i veřejnost. Celoroční koupání ve slané vodě, která je bohatá na minerální látky, je mimořádně příjemné. Zejména proto, že její teplota se blíží teplotě lidského těla, voda mívá až 36 °C. Bazény jsou plněny velmi kvalitní, léčivou vodou z místního vrtu.

Zarsík

Kam s kočárkem? Aneb na výlet i s malými caparty

Čerstvý horský vzduch působí blahodárně a byla by škoda zříkat se pobytu v Beskydech, pokud máte malé děti. A ani to není nutné! Existuje totiž spousta možností, jak si i s kočárkem užít příjemné zážitky.

S malými caparty si budete připadat jako v ráji, pokud navštívíte Bílanskou promenádu v Bílé v Beskydech. Dvoukilometrový okruh můžete absolvovat i s kočárkem. Při cestě narazíte na řadu roztomilých dětských hřišťátek. Zajděte se podívat i do Bílé – Obůrky: V šesti velkých ohradách uvidíte jeleny, daňky, srnky, muflony nebo divočáky.

Výlety s kočárkem

Daňci

Na Pustevny se dostanete tak, že z Trojanovic, kam dojedete autem nebo autobusem, se na horu necháte i s kočárkem vyvézt lanovkou. K ní dojdete po pohodlné, byť neznačená asfaltové cestě, takzvané Knížecí, kterou nemůžete minout. Kdo má dobrou fyzičku, může vytlačit kočárek až na Pustevny pěšky.

Druhá možnost, jak si usnadnit výstup na Pustevny, je jízda autem nebo autobusem přes Prostřední Bečvu. Odtud po příjemné hřebenovce dorazíte až na vrchol Radhoště přímo ke kapličce.

Pokud vás lákají Vsetínské vrchy, přesněji řečeno Soláň a okolí, použijte auto, které vás vyveze až do vysoko položených míst. Buď lze dojet vozem nebo autobusem na zastávku u hotelu Čarták a odsud okolo zvonice a po hřebeni dojdete k ateliéru U Hofmanů a dál pokračujete po hřebeni až k cíli. Nebo můžete jít okolo zvonice, hotelu Soláň až k chatě Soláň, tedy spodní cestou. Obě trasy lze propojit v pomyslný kruh, a to buď po relativně příkré cestě lesem, nebo kousek za penzionem Tabačka, kde není turistické značení.

Na Lysou horu si s kočárkem vyšlápněte po asfaltové cestě z obce Krásné, přesněji řečeno z místa, které se jmenuje Papežov. Do Papežova se dá dojet vozem a zaparkovat. Tuto trasu na Lysou horu využívají i cyklisté a výstup je poměrně náročný. V letní sezóně nasedněte na autobus, jezdí tu pravidelná linka, ale doporučujeme zajistit si jízdenky s předstihem. Hromadné výstupy s kočárkem se organizují každý rok a jsou ideální pro rodiče, kteří uvítají společnost těch ostatních.

I když hora Ondřejník s kapličkou na vrcholu patří spíše k těm nižším, přesto nabízí uchvacující výhled na pásmo beskydských vrcholů. Výstup na něj je nenáročný. Výchozím bodem je Frýdlant nad Ostravicí, kde se vydáte po modře značené trase, ale pak se nechte vést už jen asfaltovou cestou, abyste nemuseli zdolávat strmé lesní převýšení. Autem lze dojet až k chatě Solárka, postavené ještě za Rakouska-Uherska, a tady využít zpevněné cesty k příjemné procházce.

Vsetínské vrchy

Pohled na Metylovice a horu Ondřejník

Také Velký Javorník je dobře dostupný, a to z Frenštátu pod Radhoštěm. Nejdříve půjdete po modře značené cestě, poté po zpevněné lesní cestě, která je označena jako červená.

Turistickou chatu s rozhlednou a dřevěný kostelík z roku 1640 najdete 1 kilometr pod vrcholem kopce Prašivá. Jde zároveň i o známé poutní místo. Podle legendy se každá dívka, která na svátek sv. Antonína vyjde až ke kostelíku pěšky a bosá, do roka provdá. Vy se s kočárkem dostanete na vrchol nejlépe tak, že se vydáte po žlutě značené pevné cestě z Vyšních Lhot.

Gruň je jedním z nejkrásnějších obydlených beskydských hřebenů. Naučná stezka Gruň – Bílý Kříž začíná ve Starých Hamrech a vy odtud můžete autem dojet až na parkoviště u Charbuláka. Odsud pak vede až na Bílý Kříž asfaltová cesta, která se po cca 3 kilometrech změní v lesní cestu.

Ani Pulčín není pro rodiče s dítětem v kočárku nedostupný. Na místo se dostanete autem nebo sem dojdete pěšky po asfaltové cestě z Lidečka, kde je mimo jiné také železniční zastávka. Přímo z pulčínského centra můžete přes obec dojít na vyhlídku, odkud uvidíte skalní masivy. Cesta tam a zpět má necelý kilometr. Kdo chce dojít trochu dál, tomu poslouží zpevněná cesta, po níž se zadem dostane k vyhlídce a odsud pak po cyklostezce až na Francovu Lhotu. Na cyklostezku se napojíte u informačního centra.

Výzvou by pro vás mohla být o něco náročnější trasa s kočárkem na rozhlednu Miloňová poblíž Velkých Karlovic. Trasa začíná u hotelu Lanterna, odkud je to na rozhlednu necelé dva kilometry. Na vrcholu si pak můžete užít zasloužený výhled na Beskydy i Javorníky a odpočinout si v dřevěném přístřešku. 

Do pohádky se s dětmi přenesete v naší nevýchodnější obci Bukovec, kde se pod horou Kempa nachází odpočinkový areál s dřevěnými sochami pohádkových bytostí. Projděte se expozicí ,,Cestujeme po Evropě" a poznejte odkud jednotlivé pohádky pochází. Věděli jste například, že pohádka O Šípkové Růžence je původně z Francie?

Pro Vaší dovolenou v krásné oblasti Beskyd a Valašska Vám můžeme doporučit například chatu Prostřední Bečva a podívejte se i na další chaty a chalupy v Beskydech a na Valašsku

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje