• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Střední Čechy

úvodní foto
Publikováno 31. 10. 2019

Nádherná, mírně zvlněná krajina ve středních Čechách byla odjakživa mimořádně štědrá. Zatímco ve středověku se tu těžilo zlato a stříbro, dnes nabízí tato část země jiná bohatství. Romantickou přírodu, monumentální hrady a zámky, jako třeba Karlštejn, Křivoklát a Kokořín, ale i naprosto unikátní památky, nad nimiž drží ochrannou ruku UNESCO. Jmenujme třeba kutnohorskou kostnici nebo Průhonický park. K tomu přičtěme malebnou scenérii v okolí Berounky, Vltavy a Sázavy, tedy řek, na které vodáci nedají dopustit.

Střední Čechy jsou jako stvořené pro pěší toulky i cyklovýlety. Najdete tu města plná zajímavých památek se skvělým rodokmenem, spoustu rozmanitých muzeí, ale i sportovní centra, moderní aquaparky a poutavé atrakce pro děti. 

Hrdý Karlštejn, kutnohorská kostnice, lovecké trofeje na Konopišti

Kutná Hora se pyšní jedinečným historickým centrem, jemuž dominuje nádherný gotický Chrám sv. Barbory. Pompézní stavba je jasným důkazem, jak bohaté a blahobytné město to díky těžbě stříbra ve středověku bylo. Chrám je zasvěcen svaté Barboře, patronce horníků.

Další překrásnou kutnohorskou památkou v gotickém duchu je Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, která rovněž figuruje na seznamu památek UNESCO. Nenapodobitelnou atmosféru má i slavná kutnohorská kostnice, která si vydobyla mezinárodní prestiž. Ve 13. století tu byla údajně rozprášena posvátná půda z Jeruzaléma. I když hřbitov s deseti tisíci hroby, kde byly pochovány oběti morové epidemie a husitských válek, později zanikl, díky exhumaci asi 40 tisíc ostatků se podařilo zachránit to nejdůležitější. Ostatky byly uloženy v kostnici v podobě pyramid a celá kosterní výzdoba se nese v barokním duchu.

Chrám sv. Barbory v Kutné hoře

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele

Kutná Hora nabízí mimořádně zajímavých kulturních a historických památek mnohem víc, které nejen u tuzemských, ale i u zahraničních turistů zanechávají nesmazatelné vzpomínky.

Zámek Kačina v okrese Kutná Hora patří k nejvýznamnějším památkám v empírovém duchu. Knihomoly potěší návštěva knihovny, která čítá více než 40 tisíc svazků od 16. do 19. století. Zámek Zruč nad Sázavou láká kromě prohlídky zámku na procházku upraveným zámeckým parkem, kde najdete naučnou stezku o délce 2 km. Stezka je vhodná i pro nejmenší, nacházejí se zde informační tabule, dobové snímky, popisy vzácných stromů a vše je doplněno herními prvky pro děti.

Kostnice v Kutné hoře

Základní kámen gotického hradu Karlštejn, ležícího nedaleko od Prahy směrem na Beroun, byl položen už ve 14. století za vlády Karla IV., který osobně dohlížel na jeho stavbu. Dnes je tu uložena kopie české Svatováclavské koruny. Kromě běžných prohlídkových okruhů tu na vás čeká i exkluzivní prohlídka Kaple sv. Kříže, kde je ukryt světový unikát v podobě 129 deskových obrazů. Pozor jen, že kapacita návštěvníků bývá omezená. Zámek leží v okrese Beroun.

Zarsík

Tajuplný hrad Kokořín se vypíná na pískovcových skalách, asi 10 km od Mělníka. Okolí je malebné, až pohádkové, takže láká k výletům. Usazeniny štěrků, písků a jílů zpevněné a vytvarované do prapodivných skalních útvarů, jeskyní a struktur bývaly útočištěm loupeživých zlotřilců i českých bratří pronásledovaných po bitvě na Bílé hoře. Inspiraci zde čerpala i řada umělců.

Jako letní sídlo, odkud šlechta podnikala lovecké výpravy, sloužil hrad Křivoklát nedaleko Rakovníka. Proslul tím, že několikrát málem lehl popelem, mohutné požáry se tu objevovaly zhruba vždy po 200 letech. Za vlády Habsburků tu byla obávaná věznice.

Nedaleko Prahy se nachází známý hrad Okoř. Tato opěvovaná romantická zřícenina leží ve stejnojmenné obci a díky skvělé dostupnosti je ideálním místem na výlet i pro rodiny s malými dětmi. Pod hradem najdeme rozlehlou louku, kde si můžete odpočinout nebo třeba udělat piknik.

Zámek Konopiště nedaleko města Benešov, 40 km jihovýchodně od Prahy, se zapsal do historie jako poslední sídlo následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este. Kromě nádherných renesančních komnat se dozvíte víc i o rodině tohoto šlechtice. V komnatách je vše naaranžováno tak, jako kdyby tu aristokraté stále žili. A protože byl Ferdinand d´Este náruživým lovcem, najdete na zámku sbírku více než 800 loveckých trofejí. Za pozornost stojí i Estenská zbrojnice, jedna z nejcennějších ve střední Evropě.

Romantický zámek Žleby ležící kousek od Čáslavi je obklopen anglickým parkem, v přilehlé oboře se prohánějí daňci, mufloni a bílí jeleni.

Zámek Konopiště

Komu je bližší spíše hravé období rokoka, tomu se bude líbit na zámku v Dobříši, který najdete kousek pod Prahou. V dobříšském zámku často probíhá natáčení filmů, natáčela se zde i oblíbená pohádka Princezna ze mlejna.

Příznivce renesanční architektury naláká zámek Březnice, půdorys stavby prozrazuje, že se jedná o unikátní přestavbu z původní Tvrze.

Barokní styl reprezentuje zámek Hořovice a jeho okázalé barokní stropní fresky v reprezentačních sálech. Obdivuhodné jsou také barokní sochy na sluneční bráně od proslulého sochaře Matyáše Brauna.

Elegance první republiky na vás dýchne na zámku v Mníšku pod Brdy. V jeho okolí se odehrávají příběhy z knihy Kája Mařík, o kterém se můžete něco dozvědět i na naučné stezce, vedoucí z centra Mníšku, kolem zámku až k poutnímu místu Skalka.  

Jestli zatoužíte po cukrárnách, kavárnách, kolonádách a lázeňské atmosféře jako takové, Poděbrady ležící v okrese Nymburk vaše představy dokonale zhmotní. Toto lázeňské město včetně okolí si v minulosti oblíbila řada slavných osobností.

Zámek v Lánech na Rakovnicku slouží jako letní sídlo prezidenta. Na lánském hřbitově jsou ostatky našeho prvního českého prezidenta T. G. Masaryka. A kdo má slabost pro nadupaná závodní auta, ten v lánském Muzeu sportovních vozů zapomene, jak plyne čas. Aby ne, když je tu víc než 100 exponátů!

Nejstarší poutní místo, Muzeum zlata, skanzeny i zvony vzhůru nohama

Brandýs nad Labem – Stará Boleslav je souměstí, které drží primát co do délky svého názvu. Jen málokdo ví, že právě ve Staré Boleslavi je nejstarší poutní místo u nás: knížete a světce Václava tu zavraždil jeho krutý bratr Boleslav. Renesanční zámek v Brandýse nad Labem milovali především Habsburkové. Rudolf II. si nenechal ujít jedinou příležitost trávit tu s pážaty bezstarostné chvíle při lovu zvěře. Stejně tak král Karel IV. se tu cítil velmi dobře.

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi

Hrad Červený Újezd důkladně mapuje historii českého venkova, najdete tu více než 4 000 ojedinělých exponátů. Zahradu se skanzenem můžete navštívit po celý rok a najdete je v okrese Benešov.

Pokud vás baví retro a autobusy k tomu, určitě zajděte do Muzea historické dopravní techniky v Kladně.

Červený újezd

Muzeum historické dopravní techniky v Kladně

Na nejširší středověkou studnu, schovanou v hlubokém podzemí, narazíte při prohlídce podzemí v Mělníku. Zápis o ní se dostal i do slavné Guinessovy knihy rekordů. Stejně tak patří k raritám i kostnice v místním kostele sv. Petra a Pavla. Impozantní zámecké sklepení ze 14. století zabírá tři podlaží a pro zájemce je tu připravena degustace vynikajících místních i mezinárodních vín.

Ale i na zemském povrchu je v Mělníku spousta zajímavostí, třeba městské hradby nebo zámecké terasy, odkud je nádherný výhled po okolí. Samotný mělnický zámek v sobě ukrývá jedinečnou sbírku map všech evropských měst 17. století.

Kostel sv. Petra a Pavla v Mělníku

Zámek Mělník

Největší hornické muzeum v republice vzniklo v Příbrami, kde se těžilo stříbro. Můžete zfárat důlním výtahem, svézt se v podzemí hornickým vláčkem nebo sjet do dolu po skluzavce. Kdo dává přednost zlatu, tomu doporučíme návštěvu nedalekého městečka Nový Knín, kde je Muzeum zlata. Těžbou zlata ve středověku proslulo i Jílové u Prahy, které měli v merku i ambiciózní alchymisté panovníka Rudolfa II.

Hornické muzeum v Příbrami

Muzeum zlata v Novém Kníně

Atmosféra starého, dobrého venkova na vás dýchne ve Skanzenu Vysoký Chlumec, postaveného jen kousek od Příbrami. Pozadu nezůstává ani Přerov nad Labem nedaleko Nymburka. Do posledního detailu je tu vše naaranžováno tak, jako za časů našich babiček a prababiček. Krojované figuríny tento dojem ještě umocňují. Kromě půvabných roubených chaloupek a špýcharů si tu můžete prohlédnout i původní starou školu, kde se kdysi skutečně učilo.

Skanzen Vysoký Chlumec

Skanzen Přerov nad Labem

Díky kostelu sv. Petra a Pavla uvidíte Čáslav už zdálky. V jednom z výklenků kostela byla v roce 1910 nalezena lebka. Traduje se, že by mohla patřit Janu Žižkovi z Trocnova, ale nic není jisté. V tomto středočeském městě najdete Muzeum zemědělské techniky a narodila se tu mistryně světa v běhu na 800 m Jarmila Kratochvílová.

Náměstí v Čáslavi s věží kostela sv. Petra a Pavla

Muzeum zemědělské techniky Čáslav

Zvony vzhůru nohama, které jsou ovládané pedály, ukrývá zvonice v Kouřimi nedaleko Kolína. Městečko je nabité historickými památkami z různých epoch, dochovalo se dokonce i raně gotické opevnění. Zvláštní atmosféra Kouřimi proto přitahuje kumštýře a filmaře. Natáčel se tu třeba seriál Bylo nás pět, film Zvonokosy nebo pohádky Nesmrtelná teta či Rumburak.

Nymburk vás bude zaručeně bavit. Zejména pokud milujete tvorbu spisovatele Bohumila Hrabala. Středověké městské opevnění nelze minout bez povšimnutí, stejně jako secesní vodárenskou věž ve tvaru kalichu. V nymburském pivovaru pracoval tatínek Bohumila Hrabala, který sem umístil děj legendárních Postřižin. Také nedaleké Kersko zůstane navždy spjato s Hrabalovým jménem, a to díky okouzlujícímu filmu Slavnosti sněženek.

Středověké městké opevnění v Nymburku

Pramen sv. Josefa v Kersku

Jedno z nejdůležitějších vědeckých pracovišť svého druhu v Evropě najdete v Ondřejovské hvězdárně, která katastrálně spadá do oblasti Praha – východ. Zatímco špičkoví specialisté tu pracují, návštěvníci si zde mohou prohlédnout Astronomické muzeum V. Šafaříka, jehož součástí je i 150 let starý, ale stále funkční dalekohled.

Ondřejovská hvězdárna

Astronomické muzeum V. Šafaříka

Děti oblékněte do brnění, ukažte jim Ladovy kresby, vezměte je do labyrintu

Rozkošné kočárky pro panenky roztodivných tvarů vám vyrazí dech v muzeu Babiččiny kočárky v Uhlířských Janovicích, ležících zhruba 20 km od Kutné Hory. Mnohé vystavené historické exponáty se objevily i ve filmech a pohádkách.

Skalním fanouškům tvorby Jaroslava Foglara stačí říci Sluneční zátoka, a okamžitě se jim vybaví malebné místo nedaleko Sázavy, kam tento skautský spisovatel zasadil děj většiny svých oblíbených knih. Jen pár kroků od přírodní rezervace se tu dnes rozkládá vodácký kemp a zároveň je to místo, kam se skauti tak rádi vracejí, aby si nostalgicky připomněli staré dobré časy.

Zarsík

Pokud jsme ve vás probudili zájem o život a romány z pera Jaroslava Foglara, doporučujeme navštívit hrad v Ledči nad Sázavou, kde vzniklo muzeum Jaroslava Foglara. Podařilo se shromáždit dostatek nejrůznějších historických fotografií, rozmanité tábornické potřeby, ale i sbírku hlavolamů „ježek v kleci“. Díky tomu i naprostý laik podlehne alespoň na chvíli atmosféře skautských táborů a pochopí, co kluky a holky na skautingu tak fascinovalo. Nechybí ani legendární hrdinové v podobě Mirka Dušína, Jarky Metelky, Rychlonožky, Červenáčka a Jindry Hojera, a to v životní velikosti.

Barokní zámek Loučeň v okrese Nymburk si užije celá rodina. Dospělí se pokochají pohledem na nádherné komnaty během prohlídky šlechtického sídla, děti se pak vyřádí v rozlehlém parku. Zejména labyrint, jehož chodby tvoří živý plot, patří k největší atrakci pod širým nebem. Keře jsou nejen vysoké, ale i mimořádně husté, takže skrz ně není vůbec vidět, zato je odevšad slyšet radostné pokřikování a smích.

A protože život není jen zábava, ale i práce, vezměte děti do zahrad Botanicus v Ostré nedaleko Nymburka. Je tu historická vesnice umění a řemesel, kde se ratolesti dozvědí, jak těžko si na živobytí vydělávali naši předci a kolik řemesel za posledních sto let zaniklo. Ve stejném okrese najdete i menší, avšak přesto atraktivní ZOO v Chlebech. Díky těsnějšímu kontaktu se zvířaty patří tato zoologická zahrada k velmi oblíbeným.

Zámek Loučeň

Iguana v ZOO Chleby

S tvorbou a životem Josefa Lady se seznámíte v Muzeu Josefa Lady v Hrusicích nedaleko Ondřejova.

Milujete mašinky? Pak tedy vzhůru do Železničního muzea v Lužné u Rakovníka, které je největší v naší republice.

A nezapomeňte navštívit renesanční zámek v Benátkách nad Jizerou. Důvodů je hned několik. Kde jinde byste si mohli obléknout to, co nosili Keltové, zatroubit na pravý kravský roh, vyzkoušet rytířské brnění nebo okovat koně? Plus prohlédnout si samotný zámek, kde žil a tvořil slavný Tycho de Brahe.

Železničního muzeum v Lužné u Rakovníka

Nádvoří zámku Benátky nad Jizerou

Krápníky jako kapusta, dvě Ameriky, rezervace zubrů a romantický Průhonický park

Koněpruské jeskyně patří k největším u nás a jsou staré zhruba 400 milionů let. Příroda si tu vyhrála a během tisíců let vytvořila nádherné krápníky. K nejobdivovanějším patří ty nejstarší, které mají podobu růžičkové kapusty, ale odhalíte tu i další pozoruhodné tvary. Jeskyně spadají pod berounský okres.

V Rezervaci zubrů Traviny u Benátek nad Jizerou uvidíte nejenom tyto obrovské sudokopytníky, ale i divoké koně a pratury.

Koněpruské jeskyně

Rezervace zubrů Traviny

Vrch Blaník známe z hodin dějepisu. Pověst praví, že až bude českému národu nejhůř, vystoupí z této hory blaničtí rytíři, aby zachránili zemi. Lesnatý Blaník měří necelých 700 metrů a leží kousek od Vlašimi.

Kdo chce říci, že byl v Americe, ale odmítá nastoupit do letadla, tomu doporučujeme výlet k vápencovým lomům Malá a Velká Amerika. Do lomů je vstup zakázán, nicméně i zdáli můžete obdivovat jejich překrásnou scenérii. Dva obrovské, hluboké lomy s průzračně modrou vodou a bujnou vegetací leží nedaleko Karlštejna a jsou mimořádně fotogenické. Točily se tu filmy Limonádový Joe nebo Akumulátor.

Vrch Blaník

Pohádkovou přírodu najdete v Průhonickém parku, který patří k největším v Evropě. Návštěvníkům nabízí tisíc a jednu tvář, a to díky rozmanitým stromům, keřům a nádherně kvetoucím rostlinám. Jen stromů tu napočítáte více než 1 600 druhů. Neorenesanční skvostný zámek, romantická zákoutí, vodotrysky, jezírka, louky, ale i skaliska a Botič se svými meandry tvoří nenapodobitelný komplex, který je protkán cestami o délce 40 km. Park má rozlohu 240 ha a je součástí světového dědictví UNESCO. Natáčela se tu oblíbená pohádka S čerty nejsou žerty.

Skalní sochy upoutají vaši pozornost nedaleko Liběchova na Mělnicku. Asi devět metrů vysoké Čertovy hlavy jsou vytesány z pískovce a bývají oblíbeným výletním cílem pro rodiny s dětmi.

Průhonický zámek

Čertovy hlavy

Střední Čechy jsou rájem turistů, vodáků, cyklistů a dalších sportovců

Beroun je vstupní branou do malebné oblasti Českého krasu, který přitahuje jak turisty, tak i vodáky. Proslul zejména důlními štolami a jeskyněmi. Nedaleký zatopený lom Alkazar získal prvenství díky tomu, že tu vznikl vůbec první horolezecký park u nás. Pohodlná Labská cyklostezka nadchne jak rekreační, tak i fyzicky zdatné cyklisty. Každý si tu najde trasu, která mu vyhovuje.

Lom Alkazar

Labská cyklostezka

Sázavu neboli Zlatou řeku si zamilovali především vodáci a trampové. Každoročně jsou pro vodáky výzvou Stvořidla, kde Sázava vytváří 5 kilometrové peřeje díky nepravidelně rozesetým balvanům. Řeku Berounku proslavil spisovatel Ota Pavel svým románem Jak jsem chytal ryby. I tento vodní tok v létě ožívá díky nadšeným vodákům, ale i Vltava nebo Jizera patří v tomto ohledu k významným řekám středních Čech.

Mírně zvlněná krajina je protkána řadou golfových hřišť. Koho přitahují spíše koruny stromů, ten může navštívit lanové parky. Výborně se odreagujete například v Týnci nad Sázavou, v lanovém parku Green Valley v Chotýšově nedaleko Benešova nebo v lanovém centru Ořech u Prahy. Tělo si můžete protáhnout i v lanovém centru Kladno, padesát překážek prověří skvěle vaši fyzickou zdatnost.

Vodáci na Vltavě

Lanové centrum

Krásný pohled na řeku Vltavu se vám naskytne na Vyhlídce Máj. Vltava zde protéká v hlubokém kaňonu a stáčením vytváří meandr. Na tuto vyhlídku se dostanete lesní cestičkou z obce Teletín.

Koupání v akvaparcích, na koupalištích, v přírodních jezerech i v zatopené pískovně

Vodním rájem pro dospělé, ale hlavně pro děti, je akvapark v Čestlicích. Zrovna tak Vodní svět Kolín přitahuje rodiny s dětmi jako magnet, a to za každého počasí. Kde jinde byste si mohli sjet úžasnou trojskluzavku? Tobogan zvaný kamikadze v kladenském akvaparku, stejně jako třeba atrakce zvaná spacebowl, vás vytrhne z letargie a zvedne vám hladinu adrenalinu. Další vynikající centrum vodních her, atrakcí a zábavy na vás čeká v Berouně. Možná to budete mít blíže do Slaného nebo do Příbrami – i tady jsou moderní akvaparky, kde si užijete spoustu zábavy, potěšení, ale i relaxace.

Aquapark

Jezero Lhota

Velice pěkné koupaliště včetně atrakcí pro děti najdete v Mělníku, příjemné koupání nabízí i Proboštská jezera poblíž Brandýsa nad Labem, jezero v Sadské nebo zatopená pískovna Ovčáry.Oblíbené je též jezero Lhota, kde je i nudistická část pláže Vyhlídkovou plavbu si užijete na lodi Blanice, která brázdí řeku Labe už od roku 1927.

Nejhezčí přírodní koupání je pak na Slapech, kde si můžete vyzkoušet plno vodních sportů (windsurfing, jachtaření, vodní lyže apod.), nebo si i zarybařit. Přehrada Slapy je součástí tzv. Vltavské kaskády, kde patří dále Orlík, Lipno, Hněvkovice, Kořensko, Kamýk, Štěchovice a Vrané. 

Lyžování v Monínci, výlety na běžkách v krajině Josefa Lady

Sjezdařům poslouží například Ski relax Monínec, který se rozkládá v místě, jemuž se přezdívá Česká Sibiř. Oblíbené je i lyžařské centrum v Chotouni u Prahy. Na Brdské magistrále poměřují síly běžkaři, stejně jako na sněhem zapadané cyklostezce podél Berounky. Milovníci bílé stopy si oblíbili i terén mezi Prahou a řekou Sázavou, kde žil a tvořil malíř Josef Lada.

Mapa skiareálu Monínec

Stopa pro běžky

Zarsík

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje