• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Orlické hory a Podorlicko

úvodní foto
Publikováno 5. 2. 2019

Skrytý půvab Orlicka a Podorlicka spočívá v tom, že relativně malé území je doslova protkáno turistickými stezkami, cyklotrasami, historickými památkami a nejrůznějšími přírodními i technickými zajímavostmi. Tato část země je spjata i s mnoha zvučnými jmény. Světoznámý malíř František Kupka, jehož obrazy se draží v prestižních aukčních síních, se narodil v Opočně, kde také žila Miss World z roku 2006 Taťána Kuchařová. Náš současný vynikající sportovec Roman Šebrle pochází z Lanškrouna a v Žamberku přišel na svět vynálezce bleskosvodu Prokop Diviš. Nádherné zámky, hrady a pamětihodnosti nenechají nikoho na pochybách, že toto byla odjakživa významná část naší země a inspirovala mnohé umělce. Ale najdete tu i takové unikáty, jako třeba část prvorepublikového opevnění, která měla chránit naše území před německou invazí. Říká se jí betonová hranice a některé bunkry si můžete prohlédnout.

Unikátní sbírky zbraní, zámecká jelení obora, vzácné obrazy i dřevěný kostelík

Zámek v Opočnu je nabitý cennostmi a zajímavými sbírkami. Zejména kolekce historických zbraní patří ke zcela mimořádným. Na vlastní oči uvidíte gotická kopí, středověké kuše, rozmanité lovecké tesáky, pušky, kolty. V orientální zbrojnici budete mít na dosah ruky exotické zbraně japonských, thajských, tureckých, čínských nebo barmských bojovníků, které jinde neuvidíte. U popravčích mečů, jimiž byly stínány hlavy zločinců, se návštěvníkům tají dech. Jako balzám na duši pak působí překrásné obrazy středověkých mistrů, které zdobí zdi tohoto zámku.

Historie zámku Častolovicích sahá až do 13. století. K největším vzácnostem patří cenná umělecká díla z období renesance, baroka a empíru. Přilehlý anglický park o rozloze 40 hektarů je jako stvořen k odpočinku. Nedaleká obora s jeleny a daňky vám také učaruje, rozhodně to není nic, co běžně vídáme každý den.

Krásný empírový zámek mají v Kostelci nad Orlicí. Výlet můžete spojit se zdějším koupalištěm a procházkou údolím kolem řeky Orlice, v lesoparku jsou 3 naučné stezky, na zelené trase o délce 3 km potkáte borovici, pod kterou sedával Karel Jaromír Erben.

V malebné obci Potštejn najdeme stejnojmenný barokní zámek, který nabízí kromě klasických prohlídek i ty nevšední. Například Bubákov, Pohádkov, noční prohlídky či prohlídky s představením. Je tedy ideálním místem pro návštěvu i s vašimi dětmi. Okolo obce Potštejn se na jednom z kopců tyčí též zřícenina hradu Potštejn. Podle pověstí byl v podzemních chodbách hradu kdysi dávno ukryt pohádkový poklad ze zlata, stříbra a drahokamů. Těch, co se ho pokoušeli najít, byla celá řada. Například hrabě Chamaré prý poklad hledal pětatřicet let. A nenašel.

Renesančně-barokní zámek Doudleby se pyšní překrásnými sgrafiti po celé fasádě. Zrovna tak zdi komnat jsou bohatě zdobené. Pokud si zámek prohlédnete i uvnitř a získáte mlhavý pocit, že tyhle komnaty jste už přeci někdy museli vidět, prozradíme vám, že tu Juraj Jakubisko natáčel film Bathory.

Hrad Potštejn

Zámek Doudleby nad Orlicí

V malebném městečku Dobruška žil světově proslulý malíř František Kupka. Některé jeho prvotiny si můžete prohlédnout v reprezentačních prostorách dobrušské renesanční radnice. Kupkovy obrazy se draží za obrovské částky a každá taková dražba patří k naprostým senzacím.

V bývalém rabínském domě, který dnes slouží jako dobrušské muzeum, se dozvíte mnoho zajímavého o životě Židů. A to není vše. Ve sklepení domu byla kdysi odhalena vzácná mikve, což je vodní nádrž, která sloužila k rituálním koupelím. Těchto mikví se na našem území zachovalo velice málo a tato je jediná, která byla v České republice zpřístupněna veřejnosti.

František Kupka - Dvojbarevná fuga

Mariánský sloup ve městě Dobruška

Skutečnou barokní perlou je zámek v Rychnově nad Kněžnou. Jeho obrazárna skrývá skvosty českého i světového malířství. Stylový nábytek v tomto šlechtickém sídle potěší oko znalce, ale i naprostého laika. Kdo tíhne k historii, určitě najde zalíbení ve sbírce střelných zbraní z 18. století.

Krásný empírový zámek mají v Kostelci nad Orlicí 

Mimořádnou církevní památkou je dřevěný kostelík ve Slavoňově. Od 16. století, kdy vznikl, plnil bez přestávky svoji funkci a sloužil lidem. Na první pohled kostelík skromný, přesto však vyhledávaný, a to nejen našimi, ale i zahraničními turisty.

Chcete vidět nádherné roubené chaloupky, z nichž ta nejstarší byla postavena už před více než 300 lety? Pak se vydejte do půvabné osady Šerlich nedaleko hranice s Polskem. I když je toto místo okouzlující, nebylo tomu tak vždycky. Původní obyvatelé museli tvrdě dřít, aby se uživili, a jejich život nebyl lehký. Pracovali v lese, těžili dřevo, věnovali se pastevectví, byli tkalci nebo se protloukali jako pašeráci.

Zámek Rychnov nad Kněžnou

Kostel Sv. Jana Křtitele ve Slavoňově

Na výlet do parků, lesů, malebných osad i na Velkou Deštnou

Zámecké parky, a především vzácné arboretum, najdete v Žampachu. Jde o státnem chráněnou kulturní památku. Celkem tu napočítáte 500 druhů nejrůznějších dřevin. Příjemné místo k odpočinku, kde můžete načerpat síly před výstupem ke zřícenině hradu Žampach.

Arboretum (sbírka živých dřevin) v Žampachu

Zřícenina hradu Žampach

Přírodní park Orlice je zajímavý tím, že jím protéká stejnojmenná řeka, která si jako jedna z mála uchovala svoje původní koryto ve srovnání s jinými, stejně velkými vodními toky.

Zarsík

Malebná horská osada Luisino údolí vznikla v 19. století a žili tu převážně dřevaři. Dnes je výchozím místem pro celou řadu příjemných, fyzicky nenáročných výletů.

Nedaleko Doudleb, ve Vrbici, vystoupejte na rozhlednu, která je ze dřeva a oceli. Odměnou vám bude krásný výhled po okolí. Týniště nad Orlicí nabízí romantiku lesních rybníků a tichých přírodních zákoutí.

Řeka Orlice

Rozhledna Vrbice

Orlické hory se sice nemohou pyšnit žádnými „nej“, protože nejsou ani největším, ani nejvyšším nebo nejstarším pohořím, ale jejich bohatství spočívá v něčem jiném. Nabízejí velké množství turistických tras a zajímavých přírodních scenérií, které uspokojí i hodně náročné návštěvníky. Nejvyšší vrchol Velká Deštná měří 1 115 metrů a stojí tu Štefanova vyhlídka, odkud je při dobré viditelnosti nádherný výhled po okolí. Další turisticky oblíbený vrchol s nadmořskou výškou 735 m n.m. je Křížová hora s rozhlednou, která je dominantou celé Červené hory.

Poměrně mladá rozhledna Sosnová, otevřená v roce 2018, se nachází též na Anenském vrchu, poblíž stejnojmenné obce. Krásnou přírodu Jeseníků, Beskyd, nebo třeba Praděd či Polskou rovinu uvidíte z 22 metrové výšky.

Orlické hory

Výhled z vrcholu hory Velká Deštná

Děti vezměte do bludiště, pravěké osady a k vycpaným zvířatům

Kdo si hraje, nezlobí. Pokud vezmete děti do Přírodního bludiště v Brandýse nad Orlicí, přesvědčíte se o tom sami. Šikovným ratolestem trvá zhruba dvacet minut, než se dostanou až do samotného centra labyrintu. Bludiště má rozměry 35 x 35 metrů a je ryze přírodní. Jeho chodby tvoří dokonale sestříhaný habr, který měří na výšku dva metry. Cesty se všelijak klikatí a lomí, a protože habrový porost je mimořádně hustý, není skrz něj vidět. Takže děti i dospělí tu bloudí a zažívají při tom spoustu legrace.

Pokud vaše ratolesti milují marionety, zajděte s nimi do Pimprláteria v Častolovicích. Půvabné loutky každého bez ohledu na věk okouzlí, protože všechny pohromadě tvoří ojedinělý pohádkový svět.

Dovolená nemusí být jen ta letní, užít si volné dny, můžete v každé roční době, třeba na podzim, inspraci načerpejte na našem blogu.

Na kraji malebného města Letohradu, v lůně krásné přírody, leží tvrz Orlice. Ta by mohla posloužit jako učebnicová ukázka základních architektonických stylů. Najdeme tu prvky gotiky, renesance, baroka a klasicismu. Děti to asi tolik neocení, ale Sbírku vycpaných zvířat si budou pamatovat hodně dlouho. Exempláře vypadají jako živé, celkem je jich 120 a jsou citlivě zasazeny do kulis, které dokonale napodobují prostředí, v němž žijí.

Výlet do minulosti zažijete, pokud navštívíte pravěkou osadu Křivolík. Jde o experimentální archeologické centrum, kde se odborníci snaží co nejvěrněji napodobit život našich předků. A sáhli hodně hluboko do historie, protože mapují období začínající zhruba 36 000 roků před naším letopočtem a končící rokem 900 našeho letopočtu.

V Muzeu hraček v Rychnově nad Kněžnou pookřeje srdce každého dospělého. Aby ne, každý tu okamžitě pozná hračky, s nimiž si jako dítě hrál a které denně brával před desítkami let do rukou.v

Kačenčina pohádková říše – tak se jmenuje výletní okruh Orlickými horami a Podorlickem, jako stvořený pro děti, které milují pohádky a mají soutěživého ducha. Na jednotlivých zastávkách získají postupně razítka a podle toho, kolik jich bude, se rozhodne i o odměně.

Půvabné, poetické jméno Rozálka patří rozhledně v Žamberku. Její tvar je ojedinělý a výhled z ní velkolepý. Pozornost rozhodně věnujte i takzvané Stříbrné krasavici – tak se říká padesátimetrové kovové rozhledně na Andrlově Chlumu poblíž Ústí nad Orlicí. Její první předchůdkyně kdysi vyhořela a ta druhá zchátrala.

Rozhledna v Žamberku (Rozálka)

Rozhledna na Andrlově Chlumu (Stříbrná krasavice)

Výlet k Divoké Orlici rozproudí dětem krev v žilách. Říčka se krásně vine, je plná velkých balvanů, které vyzývají malé nezbedy, aby je přešli suchou nohou, překakovali je a užívali si bezstarostné letní dobrodružství. Určitě tu navštivte i Ledříčkovu skálu. V její dutině žil v první polovině 19. století zbojník Ledříček. Vynikal mimořádnou odvahou, používal nejrůznější převleky a tato skála byla jeho domovem i útočištěm celých 20 let. Podle historických pramenů tato osoba skutečně existovala.

Zarsík

Vzhůru do Cimrmanovy světničky, hasičského muzea a vojenského bunkru

Muzeum řemesel v Letohradě je největší svého druhu, nabízí 40 expozic a nenajde se snad nikdo, kdo by odcházel zklamaný. V této několikapatrové budově získáte vynikající představu, jak generace před námi žily, hospodařily a pracovaly. Ale je tady toho mnohem více. Uvidíte tu například gynekologickou ordinaci z roku 1924 nebo stařičký chirurgický sál. Mnohé nástroje vzbuzují hrůzu. Stejně jako vybavení zubní ordinace, kde měli vrtačku, poháněnou šlapáním na pedál. I tahle rarita je tu k vidění. Nakouknout můžete i do školní třídy v době našich prababiček, kde je původní vybavení.

Další krásné muzeum a jediné svého druhu je muzeum betlémů v Třebechovicích. Vidět na vlastní oči rozpohybovaný 7 metrový betlém je něco úchvatného. Rezbář Josef Probošt ho vyřezal před více než 100 lety. Ostatně o historii tohoto betlému se dozvíte v samostatné expozici muzea.

Dříve sklad civilní obrany v budově letohradského zámku, dnes Cimrmanova světnička. I když o životě této legendární postavy kolují legendy, co víme o jeho rodičích? Spousta lidí vůbec nic, ale vy díky návštěvě Cimrmanovy světničky získáte obrovský náskok. Právě Cimrmanova světnička ukazuje, jak žili rodiče tohoto génia, a vy můžete říci, že jste byli u toho.

K místům, která rozhodně stojí za to navštívit, patří malebná horská vesnička Velký Uhřínov. Ta v sobě skrývá středověkou kolonizační vesnici ze 13. a 14. století. Přesněji řečeno, jde o archeologický skanzen, který se snaží velice věrně napodobit toto historické období. Nejzajímavější na tom je, že vše, co ve skanzenu stojí či leží, vzniklo výhradně díky nástrojům, které se používaly za středověku.

Letohradský zámek

Archeologický skanzen - Velký Uhřínov

Chaloupka Maxe Švabinského najdete v Kozlově nedaleko České Třebové. Život místních lidí a podmanivá příroda poblíž Kozlova, to vše se promítlo do tvorby Maxe Švabinského, a tak tato krajina zůstala díky mistrovým obrazům nesmrtelná.

Koncem 17. století téměř celý Žamberk kvůli požáru lehl popelem. Místní udělali vše pro to, aby se situace neopakovala, a pořídili si potřebnou hasičskou výbavu. A protože se neustále rozšiřovala, není divu, že právě v tomto městě vzniklo Hasičské muzeum.

Asi k největším raritám Orlických hor patří dělostřelecké opevnění a speciální bunkry, takzvané řopíky. Speciální obranný val měl ochránit naše území před německou agresí a pochází z 30. let minulého století. Bez přehánění lze říci, že toto opevnění je pro danou oblast fenoménem.

Nejznámější jsou dělostřelecké tvrze. Pevnost Boudu si rozhodně nenechte ujít, jde o největší muzeum československého opevnění na území České republiky. Řekněte sami – kdy jindy si můžete prohlédnout bunkr, který má železobetonové zdi a strop, silné 3,5 metru? Když jste uvnitř, tak jde o mimořádný zážitek. Pevnost tvoří pět srubů, navzájem propojených podzemními chodbami a sály. Vše bylo dokonale vymyšlené tak, aby tu nic důležitého nechybělo a aby vojáci v případě napadení byli soběstační a přežili tu i několik týdnů.

Protiatomový kryt s poetickým jménem Hanička leží v okrese Rychnov nad Kněžnou, jen pár kilometrů od polské hranice. Tato tvrz se v roce 2006 stala kulturní památkou. Ale ještě předtím, v roce 1972, se tu točily scény pro film Dny zrady, který režíroval slavný Otakar Vávra. I proto stojí za to Haničku navštívit a prohlédnout si ji.

Chaloupka Maxe Švabinského

Protiatomový kryt Hanička

Lanová centra, jízdárna, cyklostezky i adrenalinová atrakce grassball

Trpíte závratí? Pokud ne, určitě se stavte v Lanovém centru v Deštném v Orlických horách. Je tu několik okruhů, rozdělených podle náročnosti. Kdo teprve začíná, může vyzkoušet 16 překážek, pro ostřílené borce je připravena nejnáročnější trasa s 33 překážkami. Jestliže stojíte nohama pevně na zemi a výšky nejsou nic pro vás, ale bez sportu být nedokážete, zajděte do půjčovny v Lanovém centru. Mají tu horská kola, čtyřkolky, terénní koloběžky, terénní brusle nebo horské tříkolky.

Oblíbenou gravitační lanovku a další atrakce najdete v Lanovém parku Říčky. Celkem je tu 9 okruhů. Sympatické je, že tu počítají i s těmi nejmenšími caparty ve věku od tří let výše. I pro ně se tu najdou přiměřené překážky, které mohou zdolávat. Ideální příležitost, jak vyzkoušet, zda je váš potomek pecivál nebo naopak dítě, které si tento druh pohybu zamiluje.

Zarsík

Nádhernou projížďku na koni nabízejí v jízdárně Adam v Deštném v Orlických horách. Jezdit se dá i za špatného počasí, protože je tu kromě jiného i krytá jízdárna.

Lanové centrum

Jízda na koni

Turisté, kteří chtějí vidět Letohrad i Žamberk, si mohou na nohy obout brusle nebo sednout na bicykl. Mezi městy totiž vede stezka pro in-line bruslaře a cyklisty. Kousek odsud je biatlonový stadion a upravované běžecké trasy, takže tip pro zimní dovolenou.

Horské káry nebo terénní tříkolky typu chopper, stejně jako letní snowtubing patří k velice žádaným adrenalinovým atrakcím ve Sport areálu České Petrovice. Kdo nikdy neslyšel o bumperboats, měl by si zábavu na vodních narážedlech na vlastní kůži vyzkoušet. Šimrání v břiše zažijete i tehdy, až se budete valit v obrovské nafukovací kouli ze svahu dolů. Uvnitř této velké koule je jedna menší a teprve v ní je zájemce upevněn bezpečnostními popruhy tak, aby si neublížil. Tato atrakce nese jméno grassball.

Lyžaři, kteří se toužebně těší na zimu, v Orlických horách ani v létě zahálet nemusí. V Čeňkovicích si mohou vyzkoušet travní lyžování. Vše potřebné vám tu ochotně zapůjčí. Zajezdit si můžete i na svahových minikárách a horských koloběžkách.

V Orlických horách to mají lyžaři, běžkaři i snowboardisté rádi

Ski centrum Říčky patří mezi největší a nejlepší lyžařská střediska v Orlických horách, který prošel v roce 2012 rozsáhlou rekonstrukcí. Podobné je to i ve Skiaerálu Deštné, kde mají i snowpark. Skiareál Šerlišský mlýn leží v nadmořské výšce 900 metrů a kvůli chladné zimě se této lokalitě také říká Český ledovec. Sníh se tu drží až dloho do jara. Poněkud komornější prostředí najdete ve skiareálu Olešnice, sjezdovky jsou široké a mírné, takže ideální místo pro rodiny s dětmi.

Skiareál Olešnice

I když lyžařských center je tu opravdu hodně, připomeňme ještě Ski areál Černou Vodu v Orlickém Záhoří. Kromě sjezdovek tu pro sportovce přichystali i snowpark nebo U-rampu. U našich polských sousedů si jeďte zalyžovat do střediska Czarna Góra Ski Areal – Sienna, najdete tu 12 sjezdovek různé obtížnosti a velmi dobré zázemí.

Ani běžkaři si tu nebudou stýskat, například ve Ski centru Říčky je bezmála 50 km upravených tras, k nejnavštěvovanějším místům patří Hřebenovka a sedlo Šerlichu, které je vynikajícím nástupním místem. Kdo si vybere Deštnou, nebude litovat. I při jízdě na běžkách narazí v této oblasti na spoustu zajímavostí, a to včetně již zmíněných dělostřeleckých bunkrů.

Snowpark

Upravované běžecké tratě

Koupaliště, rybníky, šlapadla i velká koule na hladině

Krásné přírodní koupaliště, kam se vejde až 1 500 lidí, najdete v Dobrušce. Hned vedle je krytý bazén. Ten oceníte hlavně za špatného počasí.

V podhůří Orlických hor patří ke známým a vyhlášeným letním střediskům areál Broumar. Hladina rybníka je tak velká, že snese lodičky a šlapadla. Je tu i bazén, kde si dobře zaplavete, pláže jsou travnaté. K nejoblíbenějším atrakcím se řadí aquazorbing, kdy se odvážlivec pohybuje ve velké, průsvitné kouli po vodní hladině a zkouší, co s ním udělá třeba obyčejná chůze. Natož vítr, který se do této obrovské bubliny opře. Vzrostlé stromy tvoří nádhernou kulisu u přehrady Pastviny nedaleko Žamberka. Kromě koupání je toto místo ideální i pro nejrůznější vodní sporty. Mimořádně kvalitní vodu najdete na koupališti v lesoparku Včelné nedaleko Rychnova nad Kněžnou. Velký bazén, bazén pro neplavce i dětské brouzdaliště se napájí z podzemního vrtu a z vodovodního řadu sem přitéká pitná voda.

Zarsík

Podívejte se i na další chaty a chalupy v Orlických horách.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje