• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Českomoravské pomezí a Pardubicko

úvodní foto
Publikováno 25. 8. 2019

Perníkové srdce Čech, to je Pardubický kraj, jehož středem je město Pardubice, proslulé nejen tradičním perníkem, ale také Velkou Pardubickou. V tomto kraji hrají koně prim, kdo by neznal Kladrubský hřebčín, pyšnící se ochrannou známkou UNESCO. Oblast mnohých rybníků, luk a hájů s jedinými lázněmi v kraji ve městě Lázně Bohdaneč.

Na pomezí Čech a Moravy najdeme kraj vymezený krásnými starobylými městy, jako jsou Moravská Třebová, Vysoké Mýto, Svitavy, Polička a skvostná Litomyšl s renesančním zámkem. Oblast je protkána turistickými a cyklistickými trasami, zdejší mírně zvlněná krajina je ideální pro výlety na kolech. Kopce se zvedají až v oblasti Železných hor, kde protékající řeka Chrudimka vytvořila hluboká údolí a člověk vytvořil vodní nádrž Seč. 

Oblast krásných zámků, starých mohutných hradů a tajemných zřícenin

Českomoravské pomezí je krásná oblast. To už věděli i naši předci, a tak zde stavěli svá sídla, která můžeme obdivovat dodnes. V Moravské Třebové na místě původního hradu ze 13. století, dnes stojí jedna z nejvýznamnějších renesančních památek ve střední Evropě. Úchvatný zámek Moravská Třebová. Při Vaší návštěvě zámku se projděte i samotným městem s architektonickými klenoty, díky nimž je centrum města památkovou rezervací. Mezi ně patří měšťanské renesanční domy se sklípkovými klenbami a celé náměstí s dominantou morového sloupu a renesanční radnicí se sgrafitovou výzdobou a freskou Šalamounův soud ze 16. století. Zajímavé je muzeum egyptské princezny aneb cesta kolem světa s multimediálními prvky, kde uvidíte mumii Hereret v dvojité rakvi.

Zámek Moravská Třebová

Morový sloup na náměstí v Moravské Třebové

Zarsík

Za nejznámější a nejkrásnější renesanční stavbou ve střední Evropě je právem považován Zámek Litomyšl s ikonickými psaníčkovými sgrafity. Není divu, že je zapsán na seznam UNESCO. Historické město Litomyšl je zároveň velmi moderní. Důkazem jsou výjimečně povedené rekonstrukce zámeckého návrší, kde se historie snoubí s moderním pojetím i citem pro funkčnost. Kromě zámku a jeho zahrad, tu najdete regionální muzeum, chrám nalezení Sv. Kříže s piaristickou kolejí a knihovnou s přilehlými klášterními zahradami. A v neposlední řadě rodný byt Bedřicha Smetany, zakladatele české národní hudby, jehož jméno nese i známý hudební festival Smetanova Litomyšl.

Chrám Sv. Kříže a klášterní zahrady

Neméně krásný je renesanční zámek Pardubice s nejstaršími renesančními nástěnnými malbami v Čechách. Mezi další krásné renesanční zámky na Pardubicku patří také zámek Jevíčko a zámek Nasavrky s typickou sgrafitovou fasádou a zajímavou expozicí - Po stopách keltů.

Zámek Nasavrky

Nemusíte jezdit do Francie abyste navštívili Versailles. Navštivte ty české – Zámek Nové hrady, postavený ve stylu rokoka v 18. století. V areálu je francouzský park s přírodním amfiteátrem, ale i anglický park, kde najdete pozůstatky gotického hradu. A nevynechejte ani První České muzeum cyklistiky s desítkami exponátů s jízdními koly, od nejstarších velocipédů po současné silniční speciály.

Barokní zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou nese název podle jeho půdorysu. Děti ocení pohádkové prohlídkové okruhy, jeden s vílami a druhý se strašidly. V barokním slohu je postaven také Zámek Choltice s jednou z nejkrásnějších barokních kaplí u nás. Přilehlá obora patří mezi přírodní památky. A nejen pro děti tu mají muzeum vodníků.

Hrádek u Nechanic je nejmladší novogotický zámek, postaven byl teprve na konci 19. století, ale v interiéru skrývá cenné zlacené kožešiny ze 17. století. Další stavbou v novogotickém stylu je kostel sv. Martina ve Slatiňanech, který je propojen krytou chodbou s taktéž novogotickým zámkem Slatiňany. Ten si nesmí nechat ujít hlavně milovníci koní. Mají tu totiž hipologické muzeum s jednou z největších sbírek o koních na světě. Zároveň tu navštivte také národní Hřebčín Slatiňany, kde chovají starokladrubské vraníky. Jedná se totiž o odnož národního hřebčína Kladruby nad Labem, patřící nově na seznam UNESCO.

Zarsík

Hrad Svojanov byl postaven ve 13. století na ochranu obchodní cesty vedoucí z Litomyšle. Dnes se tu mísí několik slohů od gotiky, přes renesanci až k empíru. Hrad s největším drakem u nás je Kunětická hora, který znáte z Arabely, sídlil tu totiž Rumburak. K tomuto hradu můžete přijet i na kolečkových bruslích po in-line stezce z Pardubic. Při jízdě se můžete kochat krásnými výhledy na Kunětickou horu.

Zříceninu hradu Košumberk ze 13. století můžete navštívit zdarma. Kdo má zájem o výklad průvodce, může si zaplatit prohlídku muzea. Je tu také krásná vyhlídka, ale jen na vlastní nebezpečí.

V minulosti byl hrad Lichnice dominantou Železných hor. Dnes z něj zbyli jen obvodové zdi, ale výhled je odsud krásný. Další zříceninou v Železných horách je Tvrz Svojšice. Uvidíte zbytky mohutné patrové věže a gotický vchod do podzemí, kde byla chodba vedoucí až k zámku Choltice.

Zřícenina hradu Košumberk

Zřícenina hradu Lichnice

Železné hory – přírodní rezervace, prales, natura park i archeopark

Chráněná krajinná oblast Železných hor je ráj pro turisty a cyklisty. Trasy jsou tu husté a dobře značené a protkané zajímavými místy. Najdete tu přes 80 geologicky významných lokalit. Nejznámější jsou Toulcovy maštale. Zdejší pískovcové skály tvoří skalní městečko se spoustou chodeb a rozmanitých zákoutí. Krásný výhled je nejen z vrcholek skal, ale i z blízké Toulcovy rozhledny.

CHKO Železné hory

Toulcovy maštale

Krásná příroda, skály, louky lesy a dvě řeky, které vyhloubily krásná údolí. Chrudimka vytvořila hluboké údolí – přírodní památku Strádovské peklo. Řeka Doubrava protéká Chitussiho údolím, taktéž přírodním parkem. Turisty oblíbené jsou Lovětínská a Hedvíkovská rokle v přírodní rezervaci Kaňkovy hory.

Lovětínská rokle

Kaňkovy hory

Člověkem netknuté území s jedlemi starými přes 200 let, kde můžete večer vidět světlušky i světélkující žížaly podhorské, najdete v pralese Polom. Už v 19. století se Auerspergové rozhodli ponechat tuto část lesa žít svým životem a nalézat v něm romantiku, potěšit své oko a nazvali ho příznačně Krasoles.

Zarsík

Železné hory pamatují osídlení kelty, což dokumentuje archeopark Nasavrky, kde uvidíte keltská obydlí v reálné velikosti. Vyzkoušejte si jejich řemesla a seznamte se s keltskými zvyky. S dětmi a se sportovnějším kočárkem můžete projít keltskou naučnou stezku o délce 9 km, která vede od zámku Nasavrky a končí právě v archeoparku. Cesta vede přírodní rezervací Krkanka, uvidíte vodopád a nádherný výhled z rozhledny Boika.

Prales polom

Přírodní rezervace Krkanka

Nedaleko Nasavrk navštivte také národní muzeum v přírodě – Skanzen Veselý kopec. Je to tu jak z pohádky a není to jen zdání. Natáčela se tu třeba Nesmrtelná teta nebo Lotrando a Zubejda. Krásné roubenky s dobovým vybavením odráží jak se žilo na vesnici na počátku 19. století.

Rozhledna Boika

Muzeum Afriky, loutek, praček, karosářství a techniky

Nemusíte až do Afriky, abyste se ocitli u Viktoriiných vodopádů. Multimediální výstava v Africkém muzeu Dr. Emila Holuba v Holicích vás tam dostane. Expozice je interaktivní a bude se líbit i dětem. Uvidíte i vycpaného lva Prince.

Vyzkoušejte si hraní loutkového divadla v muzeu loutkářských kultur v Chrudimi. Uvidíte nespočet loutek v průběhu dějin loutkářství. Samozřejmě nesmí chybět Spejbl a Hurvínek nebo loutky Jiřího Trnky, zakladatele animovaného filmu u nás. Zahraniční exponáty jsou například Indonéské loutky pro stínové divadlo nebo vodní loutky z Vietnamu.

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi

Jak prali naše prababičky a jak náročné bylo praní v minulosti? Pračky a prací technika má svou expozici v městském muzeu ve Svitavách, kde vám přiblíží historii praní se 150 typy pracích strojů.

Vysoké Mýto patří automobilům a hlavně karosériím. Zasadil se o to pan Sodomka. Vyráběl ty nejkrásnější auta v celém Československu ve své firmě Carrosserie Sodomka, které je věnována velká část expozice v Muzeu českého karosářství. Krásný český design 30. let byl špičkou v Evropě. Ve Vysokém Mýtě navštivte i zdejší autodrom a užijte si rychlou jízdu v motokárách na trati dlouhé 1,5 km.

Další výlet do technické historie je muzeum Mladějov s expozicí o silniční i železniční dopravě a zemědělské a stavební technice. Skvělým zážitkem je jízda po 11-ti kilometrové úzkokolejce s rozchodem 60 cm. Vlaky táhnou původní parní lokomotivy staré přes 100 let.

Muzeum českého karosářství

Muzeum v Mladějově

Perníková chaloupka, klub kouzel a magie, zookoutek

Pardubický perník je vyhlášený, ale víte, kde se nachází perníková chaloupka? V původně loveckém zámečku pod hradem Kunětická hora. V muzeu perníku se zábavnou formou dozvíte všechno o pardubickém perníku. Uvidíte tisíc perníků a v dílně Ježibaby i jeden ochutnáte.

Nejrozsáhlejší sbírku kouzelnických rekvizit v ČR mají v Pardubickém muzeu kouzel a magie. Uvidíte magické exponáty od roku 1820 až po současnost.

Muzeum perníku

Muzeum kouzel a magie

S dětmi i s kočárky je pěkný výlet po naučné stezce Viselce. Začátek je u Muzea Dr. Emila Holuba v Holicích. Cesta vede arboretem se dvěma sty druhy stromů a keřů. Po 6 km Vás na konci ve Vysokém Chvojně čeká Zookoutek s jeleny, muflony, srnkami a daňky.

Zarsík

Parádní den lze s dětmi strávit u Rabštejnské Lhoty. Na hoře Podhůra čeká několik druhů zábavy. Lanový park Podhůra má několik obtížností, pro malé děti od 3 let s 10-ti metrovou lanovkou až po trasy v korunách stromů ve výšce přes 10 metrů. Zdejší lezecká stěna byla původně špička rozhledny Báry I., která byla poničena tornádem. Nyní se do kraje rozhlédnete z Báry II. Atypickou rozhlednu navrhoval architekt Martin Rajniš. Na vrcholu hory nechybí občerstvení a dětské hřiště. Další adrenalin zažijete na singltreku – úzké stezce pro horská kola nebo na pumptracku. Vyzkoušet si tu můžete také orientační běh. U rozhledny nebo v restauraci si vyzvedněte zdarma mapu, která má jinak nezvyklé měřítko 1:10 000, takže je velmi detailní a zkuste podle ni najít 23 kontrol.

Zookoutek Vysoké Chvojno

Lanový park Podhůra

Koupání na přehradě, v lázních a v rybníku, rybaření i paddleboard

V Pardubickém kraji je spousta možností ke koupání. Začněme oblíbenou přehradou Seč v chráněné krajinné oblasti Železných hor. Krásná příroda i turistické zázemí zajistí skvělé zážitky. Znáte třeba vodní trampolíny? I rybáři si tu přijdou na své.

Aquapark Moravská Třebová je pěkné letní koupaliště s 50-ti metrovým bazénem, tobogánem, skluzavkou, a dalšími vodními atrakcemi. Další městské letní koupaliště najdete v Litomyšli, Chrudimi, v Choceni a rovnou dvě v Pardubicích.

Lázně Bohdaneč

Jediné lázně v Pardubickém kraji jsou slatinné lázně ve stejnojmenném městě Lázně Bohdaneč. Wellness, masáže, léčebné procedury, sauna, vířivka. To vše v krásných funkcionalistických stavbách od předního architekta Josefa Gočára. Severně od města se rozprostírají Bohdanečské rybníky, ty ale nejsou ke koupání je to národní přírodní rezervace s ornitologickým stanovištěm, kde se však můžete projít po naučné stezce. Na kraji města si v areálu pily Lázně vyzkoušejte rybaření, nemusíte mít pruty ani znalosti, vše potřebné vám půjčí a vysvětlí. Je tu také dětské hřiště a restaurace.

Bohdanečský rybník - Řeplický rybník

Rybaření v areálu pily Lázně

A konečně to slíbené koupání jezera Hrádek – Oplatil patří mezi nejlepší místa ke koupání v Pardubickém kraji. Čekají Vás krásné písčité břehy, čistá voda i nudistická pláž.

Další pěkná pískovna je u Opatovic nebo u hned dvě u Mělic – Malý a Velký písník jsou oblíbené a na březích je zázemí s občerstvením.

Sjíždět řeku na lodi jako vodáci, to zná každý. Relativní novinkou je ale sjíždění vodní hladiny na paddleboardu, větším a stabilnějším „surfovém“ prkně na kterém stojíte a pádlujete, čímž zapojujete svaly téměř celého těla. Vybavení si půjčíte v Němčicích nebo Kuněticích, sjeďte si řeku Labe a vraťte ho v Pardubicích. Pro méně odvážné si Labe užijete i z parníku na okružní vyhlídkové plavbě.

Pískovna Opatovice

Sjíždění řeky na Paddleboardu

s

Super podmínky pro lyžování s malými dětmi

Ač byste se v zimě na lyže pravděpodobně do Pardubického kraje nevydali. Sjezdovky tu mají a jsou ideální pro rodiny s malými dětmi. Vyhledávaný je skiareál Hlinsko, mají tu tři sjezdovky – modrou, červenou i černou a pro děti malý svah na učení s dětským lanovým vlekem.

Příjemné lyžování pro rodiče s dětmi nabízí Skiareál Hluboká, mají tu modrou sjezdovku s pomou a dětský lanový vlek. Další malý ale dobře hodnocený lyžařský areál je v Přívratu u České Třebové. Kotva a poma Vás vyveze nahoru a dolů máte na výběr ze dvou modrých a dvou červených tratí. Rodiče ocení snowbar a pro děti je zábava venku na učícím svahu, ale i v zázemí, kde mají dětský koutek.

Skiareál Hlinsko

Skiareál Hluboká

Další sjezdovky najdete také v Chotěboři, v Horním Bradle, v Trhové Kamenici a ve Vápenném Podolu. I běžkaři si přijdou na své. Upravované trasy se nachází v Železných horách s krásnými dalekými výhledy. Zajímavostí je možnost běžkaření na dostihové dráze v Pardubicích.

Zarsík

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje