• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

České středohoří a Žatecko

úvodní foto
Publikováno 28. 11. 2019

Každý z nás by měl alespoň jednou za život vystoupat na památnou horu Říp a připomenout si, že podle pověstí se právě tady usídlili první Slované. V Českém středohoří ale najdeme i řadu dalších, velmi přitažlivých turistických cílů. Pohoří je sopečného původu a říká se mu také Kosmické hory. Nečekejte ostré štíty, ale zaoblené, kuželovité kopce, a také spoustu hradů, technických památek a malebných, pozapomenutých přírodních koutů.

Bídníci v Žatci, biskupské Litoměřice a lounská Luna

Vznešené, královské město Žatec proslulo nejkvalitnějším chmelem na světě. Jeho historické centrum vábí filmové štáby z celého světa už čtyři desítky let. Točily se tu například filmy Bídníci, Oliver Twist, Indiana Jones, velkofilm Yentl, ale i Holky z porcelánu nebo kultovní seriál Nemocnice na kraji města. Biskupské sídelní město Litoměřice má nejen bohatou vinařskou tradici, ale pyšní se i překrásnou architekturou ve stylu gotickém, renesančním i barokním, které tvoří městskou památkovou rezervaci.

Město Žatec

Stará radnice na Mírovém náměstí v Litoměřících

Nejhlubší minerální pramen v zemi vyvěrá v Lounech. Jde o alkalickou kyselku Luna s nejvyšší mineralizací v zemi. Město je ale právem hrdé i na nádherný gotický kostel sv. Mikuláše, z jehož věže uvidíte České středohoří jako na dlani.

Pramen Luna v Lounech

Kostel sv. Mikuláše v Lounech

Alchymistická dílna, barokní róby, stohektarový park

Chcete vstoupit do autentické středověké alchymistické dílny? Na hradu Budyně nad Ohří ji uvidíte na vlastní oči. Už v 17. století tu zanícení alchymisté míchali lektvar mládí a vyráběli zlato. Vzácný kov se jim údajně podařilo získat a měl by být ukryt v blízkosti hradu.

Barokní zámek Krásný Dvůr se pyšní dobovými interiéry z 18. a 19. století. Jeho chloubou je přírodně krajinářský park, první svého druhu v naší zemi. Má neuvěřitelných 100 hektarů a zdobí ho řada altánků a dalších menších staveb.

Hrad Budyně nad Ohří

Novogotická stavba v zámeckém parku Krásný Dvůr

Nádhernou šlechtickou rezidencí je zámek v Ploskovicích, letní sídlo našeho posledního českého krále. Na Výstavě barokních kostýmů a masek tu uvidíte dokonalé kopie skvostných rób ze 17. a 18. století. Odpočinek si dopřejte v překrásném zámeckém parku.

V raně barokním zámku Libochovice si uvědomíte, jak se měnil život aristokracie od renesance až do 1. poloviny 20. století. Za pozornost rozhodně stojí cenná sbírka gobelínů a porcelánu. A ještě jedna perlička. Přímo na zámku se narodil významný český vědec a učenec Jan Evangelista Purkyně.

Zámek Libochovice

Lobkowiczký zámek v Roudnici nad Labem není žádný drobek, je v něm dvě stě místností a díky tomu, že leží na vysokém ostrohu, nabízí monumentální vyhlídku.

S rodem Lobkowiczů se pojí i zámek Nelahozeves, který se nachází ve stejnojmenné obci a který Lobkowiczové využívali pro správu svého panství. Tento renesanční zámek se pyšní unikátní uměleckou sbírkou a návštěvníkům nabízí pohled na život urozené šlechty v 19. století.

Hrad Házmburk uhranul slavného básníka Karla Hynka Máchu. Není divu, musel to být krásný palác. Dnes z něj zbyly Černá a Bílá věž, na té druhé je parádní rozhledna.

Lobkowiczký zámek v Roudnici nad Labem

Větrná Milešovka a stovky nádherných syslů

České středohoří, to je úplně jiný svět. Kopce kulovité nebo v podobě kuželů, lesnaté, tajuplné. A také mimořádně zajímavé z historického hlediska.

Hora Říp je jednou provždy spjata s kořeny českého národa. Už malé děti se ve škole učí o praotci Čechovi, který se tu podle pověsti se svou družinou usadil. Říp se stal symbolem národní nezávislosti. A proto byl jeden ze základních kamenů, použitých při stavbě Národního divadla v Praze, dopraven právě odsud. Milešovka platí za naši největrnější horu a je národní přírodní rezervací. Významný cestovatel Alexander Humboldt kdysi řekl, že z Milešovky je třetí nejkrásnější výhled na světě. I proto se sem dlouhých 20 let pravidelně vracel.

Zarsík

Jeden z nejkouzelnějších vrchů Českého středohoří se jmenuje Raná. I když nemá ani 500 metrů, nabízí nádherné výhledy. Zároveň patří k nejcennějším přírodním rezervacím v Čechách. Dokonce tu žije několik set syslů, protože porost tu místy připomíná step, což je určitě mimořádná událost.

Vrchy Českého středohoří - v popředí vrch Srdov, za ním Oblík a vzadu vrch Raná

V Českém středohoří najdete i zajímavý, 12 metrů vysoký Vaňovský vodopád, který figuruje na seznamu přírodních památek. Chcete vědět, kde leží nejsevernější vinice v Evropě? No přeci v místě, kde leží Porta Bohemica neboli Česká brána.

Vaňovský vodopád

Porta Bohemica neboli Česká brána

Řípská rotunda, Muzeum pekelníků, sto dřevěných loutek, výprava do jeskyní, jízda lokálkou

Rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na hoře Říp je mimořádně fotogenická a zajímavá díky své historii, která se datuje od 12. století.

Rozhledna Stradonka na Lounsku sice nepatří k historickým stavbám, ale stojí přesně na místě, kde byl val starověkého hradiště. To tu vzniklo už před 2 a půl tisíci lety. Úctyhodná doba, což si uvědomíte, když na tomto místě pobýváte.

Pokud váháte, jestli se do této oblasti vypravit s dětmi, tak vězte, že jakékoli pochybnosti nejsou vůbec na místě. Vaše ratolesti tu zažijí spoustu krásných, nezapomenutelných chvil a určitě se sem i jako dospělí jednou sami budou vracet.

Pekelníky a satanáše uvidíte v Muzeu čertů v Úštěku. Žádné podobné muzeum ve střední Evropě údajně neexistuje. Jeho prostředí je stylové, tvoří ho spletité podzemní chodby pod bývalým hradem. A co patří ke klasickému pekelnému vybavení? Třeba váha na duše nebo čertova koule, která odhaluje nevěrníky.

Českým středohořím se proplétá historická Švestková lokálka. Jízda tímto malebným vláčkem nadchne malé i velké pasažéry.

Jezuitská hvězdárna v Litoměřicích ukrývá hotový poklad. Na dosah ruky tu vaši caparti budou mít sto nejoblíbenějších, ze dřeva vyřezaných loutek, ať už je to král, princezna, kašpárek a další věrní pohádkoví kamarádi.

Sloup v Čechách leží nedaleko České Lípy a menším dětem se tu bude stoprocentně líbit. Mohou se vydat po stopách princezny Margarety a na trase dlouhé 3,5 km je čeká spousta zajímavých úkolů. Krajina je skvostná, děti uvidí staré skalní malby, největší skalní převis, ale i strom s barevnými skleněnými listy. A ještě něco: Natáčela se tu oblíbená pohádka S čerty nejsou žerty.

Samotný hrad Sloup se vypíná na pískovcové skále. Do jednotlivých komnat vystoupáme po schodech, vytesaných do kamene. Hrad se dá celý obejít a vyhlídka po kraji rozhodně stojí za to.

Vodní hrad Lipý vznikl už ve 13. století , v první polovině 19. století vyhořel a na jeho místě vznikl cukrovar. Stavba chátrala, hrad byl odstřelen a na jeho místě zůstala pouze mohutná hradba. Torzo hradu leží v centru města České Lípy a na jeho nádvoří se v létě koná řada zajímavých kulturních akcí.

Hrad Sloup v Čechách

Hrad Lipý

Pro nebojácné děti s baterkou v batůžku je jako stvořen výlet Velenickým a Tichým údolím. Proč s baterkami? Protože ve skalních chodbách je tma, ale o to je výprava zajímavější a chytne za srdce dobrodruhy všeho věku. Obrovský skalní prostor v této lokalitě je dokonce považován za největší pískovcové podzemí v Evropě. V jeskyni Pekelné doly je dokonce bar s rychlým občerstvením – záchrana pro ty, jimž na cestě vytrávilo. A také mimořádný zážitek i podívaná!

Pevnost Terezín, tajemné katakomby a skleněné otisky rukou slavných

Návrat do hluboké minulosti nám zprostředkuje archeologický Skanzen Březno u Loun. Spatříte tu slovanská a pravěká obydlí a lépe poznáte život našich předků.

Když se řekne Pevnost Terezín, asi každému se automaticky vybaví utrpení spojené s druhou světovou válkou. Právě zde bylo židovské ghetto a věznice gestapa. Tuto tragickou kapitolu světových dějin připomínají tři expozice, a to Malá pevnost, Muzeum ghetta a Magdeburská kasárna. Původně měla být tato pevnost obranným štítem před pruským vpádem, ale k tomu nikdy nedošlo. Dnes je tu památník obětem nacismu.

Další obětí druhé světové války se stala celá obec Lidice, kterou jako odplatu za atentát na Heyndricha nacisté srovnali se zemí. Dnes se na tomto pietním místě nachází památník Lidice s muzeem.

Muzeum chmelařství v Žatci je největší na světě. Dozvíte se tu vše, co chcete vědět o výrobě zlatavého moku od raného středověku až po současnost. Uvidíte tu dobové dokumenty, autentické fotografie, jedny z nejstarších nástrojů a také česací stroj, který se objevil ve filmu Starci na chmelu.

Královské město Litoměřice skrývá pod povrchem země úžasný labyrint chodeb, které vznikly už ve středověku a patří k nejrozsáhlejším v Evropě. Prohlídka katakomb v délce 336 metrů ve vás zanechá silný dojem, jde o mimořádný zážitek.

A ještě jednou Litoměřice. Určitě si udělejte čas na Muzeum Křišťálový dotek. Můžete se tu dotknout dlaní slavných osobností celého světa. Jak? Stačí, když přiložíte ruku na jejich skleněný otisk, třeba dlaně Sira Nicholase Wintona, nebo hudebníků, jako je Ringo Starr, Anastacia, či sportovců Jaromíra Jágra, Vladimíra Treťjaka a dalších.

Nejmenší městskou památkovou rezervaci mají v Úštěku. Zachovalé pozdně gotické měšťanské domy leží ve středu města a oblíbily si je nejrůznější filmové štáby.

Muzeum Křišťálový dotek (dotek Jaromíra Jágra)

Město Úštěk

Výlety pěšky i na koni, skalní pramen v lázních art déco.

Tipů, kam se vydat na pěší výlet nebo na kole, je spousta. Vybírat lze podle náročnosti, toho, co chcete vidět nebo s přihlédnutím k tomu, co vás baví nejvíc. Terén je mírně zvlněný, žádných extrémů se bát nemusíte.

Toužíte po romantické vyjížďce na koni? Pak se vydejte do Třebušína na Litoměřicku, kde je koňská farma Zababeč. Pokud vás láká paragliding, doporučujeme sportovní areál Raná.

V Podřipsku si půjčte koloběžku a prohlédněte si díky tomu více z nádherného okolí hory Říp.

Zatopená pískovna s koupalištěm, to je Píšťanské jezero u Velkých Žernosek.

Více než 75 let staré přírodní lázně ve Mšeně u Mělníka prošly rekonstrukcí a ve stylu art déco patří k architektonickým skvostům. Bazén je napájen ze skalního pramene, takže v tropických dnech je tu vynikající koupání a osvěžení.

Jízda na koni

Městské lázně Mšeno

Rybářům, ale nejen jim, by se mohly líbit rybí sádky, které vznikly už v 16. století. Najdete je v Holanech na Českolipsku. Krásným koupalištěm se mohou pochlubit v Žatci, kryté bazény najdete v České Lípě, v Litoměřicích nebo v Žatci.

Zimní sporty? Hlavně sáňky a běžky!

Kopcovitější terén Českého středohoří se hodí pro sáňkování. Sjezdovku najdete v Kytlici nedaleko České Lípy nebo v Pohoří u Malečova, na cestě mezi Ústím a Litoměřicemi. Leží v nadmořské výšce 550 m n.m. Dnes tu najdete čtyři vleky. Rychlejší a pomalejší pomu, dětský vlek typu EPV a provázkový vlek pro úplně nejmenší lyžaře.

Krajina severně od Litvínova nabízí krásnou běžeckou trasu s nenáročným profilem - Flájský okruh, který vede z větší části zalesněným terénem.

Sáňkování

V zimě na běžky

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje