• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Střední Morava

úvodní foto
Publikováno 27. 3. 2019

Když se řekne střední Morava, lidem se vybaví úrodný kout země, nezaměnitelné hanácké nářečí, nádherné lidové kroje, architektonické památky či poutní místo Svatý Kopeček. A také folklorní slavnosti, mírně zaoblené Chřibské a Oderské vrchy, jako stvořené k výletům, výborně udržované cyklostezky, tradiční olomoucké tvarůžky nebo nejhlubší sladkovodní jeskyně na světě.

Myslet si, že se tu zastavil čas, by byla obrovská chyba. Tato oblast nabízí spoustu zábavy, odpočinku, kulturního a sportovního vyžití. Proto sem jezdí rodiny s dětmi, party přátel, nadšení cyklisté, milovníci pohybu, stejně jako lidé starší, kteří hledají pohodu a odpočinek.

Nejznámějším městem oblasti je krajské město Olomouc. Jde o druhou největší památkovou městskou rezervaci po Praze, s takřka nekonečným množstvím památek, zejména církevních. Kostely, katedrály, kláštery, kaple, baziliky, paláce – všechny tyto stavby v sobě skrývají zároveň i obrovské umělecké bohatství. Mezi nimi vyniká Arcibiskupský palác v barokním slohu, jehož nteriéry můžete obdivovat na komentovaných prohlídkách.  Další významnou památkou je Olomoucký barokní sloup Nejsvětější trojice, který se zařadil na prestižní seznam UNESCO, ovšem celý střed města dýchá historickou atmosférou. I když se před orlojem netísní tolik turistů jako v Praze, jde v každém případě o velmi zajímavou atrakci. Orloj zdobí budovu radnice. Olomouc je ale navzdory mimořádným památkám současně městem moderním, pulzujícím.

Olomoucký sloup Nejsvětější trojice

Olomoucká radnice s orlojem

Zapomenout nesmíme ani na slavnou mezinárodní zahradnickou výstavu Flora Olomouc. Výstaviště otevírá své brány při této příležitosti 3x do roka, a to na jaře, během pozdního léta a na podzim. První přehlídka květin se tu konala už v roce 1967.

Slavné poutní místo Svatý Kopeček leží cca 5 km od Olomouce a je magické v mnoha ohledech. Kromě tisíců věřících sem proudí i davy zvědavých výletníků. Bazilika Navštívení Panny Marie, to je nepsaná barokní architektonická perla s dechberoucími interiéry. Na Svatý Kopeček zavítal v roce 1995 papež Jan Pavel II. – o 20 let později, na jeho památku, tu byl umístěn relikviář s jeho krví.

Svatý Hostýn je nejvýše položeným mariánským poutním místem na Moravě, bazilika Nanebevzetí Panny Marie tvoří nádhernou dominantu a je vidět už zdáli. První lidé žili v oblasti Hostýnska už v pravěku a podrobnější informace načerpáte ve Svatohostýnském muzeu. V posledních třech staletích se Svatý Hostýn stal mimořádně oblíbeným cílem poutníků i turistů, jeho historie je ale mnohem starší. Ve 13. století vtrhly na Moravu hordy výbojných Tatarů. Místní obyvatelé, kteří žili na místě dnešního Hostýna, se ze strachu z nájezdníků modlili k Panně Marii. Do tábořiště Tatarů najednou udeřil pustošivý blesk, a od té doby se toto místo stalo posvátným.

Zarsík

Rozhledna s kaplí svatého Kříže nabízí překrásný výhled po okolí a bezprostředně v její blízkosti je vodní elektrárna. Za vidění stojí i Vodní kaple ze 17. století, kde vyvěrá údajně zázračný pramen, stejně jako novobarokní, krásně zdobená Sarkandrova kaple. Hojně navštěvovaná je i Jurkovičova křížová cesta z počátku 20. století. Poutní místo Svatý Hostýn je hned po Velehradu tím nejpamátnějším na Moravě.

Kroměřížské světové zahrady, pohádkový Bouzov, mešní vína a umělečtí kováři

Romantický hrad Bouzov, pohroužený v lesích, se může pochlubit vzácnými interiéry, novogotickou kaplí, ale i hlásnou věží a soudní síní. Zatímco dříve ho dobývali udatní rytíři, dnes je v hledáčku filmařů. Ti si pochvalují, jak nádherně zachovalá tato památka je. Točila se tu pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Rumplcimprcampr, seriál Arabela a mnohé další.

Nejdelší hradební zdi v zemi najdete na Helfštýně nedaleko Lipníku nad Bečvou. Tento hrad si oblíbili zejména umělečtí kováři, a proto je tu i stálá expozice, věnovaná tomuto řemeslu.

Pozdně klasicistní zámek v Čechách pod Kosířem uhranul malíře Josefa Mánesa, který tu během dvaceti let namaloval své nejznámější obrazy.

Zámek Náměšť na Hané ve stylu pozdního baroka je unikátní díky geometricky přesné kruhové dispozici areálu. Na prohlídce vás okouzlí honosný dobový interiér z 18. století i unikátní expozice kočárů, ve kterých se vozili olomoučtí biskupové a arcibiskupové.

K nejstarším moravským hradům se řadí Úsov v okrese Šumperk, v jehož zámeckých komnatách je lovecko-lesnické muzeum, jediné svého druhu ve střední Evropě.

zámek v Čechách pod Kosířem

Hrad Úsov

Kdo miluje výhledy, měl by navštívit zámek Tovačov. Když vystoupáte na 96 metrů vysokou Spanilou věž, odměnou vám bude nádherný pohled na blízké i vzdálenější okolí Tovačova.

Krásnou scenérii tvoří v Plumlově místní zámek, ležící na břehu Podhradského rybníka. Panství kdysi patřilo bohatému rodu Lichtenštejnů, nicméně nebylo nikdy zcela dokončeno. Na zámku vás však čeká několik zajímavých prohlídkových okruhů a v letních měsících též plno kulturních akcí. 

Zarsík

Na město Kroměříž si vyhraďte celý jeden den, stojí to za to. Vaše první kroky by měly vést na zámek a do jeho okolí. Tam, kde se kdysi rozkládaly zatuchlé bažiny a mokřady, dokázaly šikovné ruce italských architektů zbudovat už v 17. století překrásné zámecké zahrady. Jsou tak úchvatné, že se dostaly na Seznam světových kulturních a přírodních památek UNESCO. Pozdně renesanční Květná zahrada je ojedinělým zahradním dílem v celosvětovém měřítku. Také barokní Podzámecká zahrada se řadí mezi skvosty svého druhu. Prohlédněte si také kroměřížské arcibiskupské vinné sklepy, kde se vyrábějí a uchovávají nejkvalitnější mešní vína. Milovníci umění ocení mezinárodně proslavenou Zámeckou galerii, která se nejen pyšní vzácnými malířskými plátny, ale kde se také natáčel slavný film Miloše Formana Amadeus

Na moderním výstavišti v Kroměříži se třikrát ročně koná největší zahradnická výstava FLORIA Kroměříž. Nakoupíte tu všechno pro zahradničení a navíc budete okouzlení množstvím nádherných květin a jejich aranžmá všude kolem. Pro dětí tu mají celý svět s vnitřními i venkovními atrakcemi.

Zámek Tovačov se Spanilou veží

Květná zahrada v Kroměříži

A když už jsme u těch zajímavostí a zvláštností, máme pro vás ještě několik tipů. Žádné jiné lázně v zemi kromě Lázní Skalka u Prostějova nemohou nabídnout léčivý pramen, který je obohacen sylvinem. Jde o velmi vzácný, hojivý minerál. Nejbližší podobný pramen byste našli až v Rakousku nebo Itálii.

Nejstarší moravské lázně vznikly už v 16. století ve Slatinicích a jejich minerální přírodní voda díky vysokému obsahu síry dělá dobře hlavně pacientům s nemocným pohybovým aparátem. Za zmínku rozhodně stojí i lázně v Teplicích nad Bečvou, kde se zaměřili zejména na kardiorehabilitaci. Cestu do těchto lázní si našly mnohé známé osobnosti, které tu načerpaly sílu a věnovaly se relaxaci. Namátkou jmenujme například cestovatele Miroslava Zikmunda, režiséra Jana Hřebejka, světoznámého módního návrháře Osmana Laffitu nebo vynálezce horského kola, Američana Garyho Fishera.

Lázně Slatinice

Lázně v Teplicích nad Bečvou

Lanová centra, Tvarůžková cukrárna, zrcadlové bludiště i baribalové

Chcete zjistit, jaké to je, být aspoň na chvíli výpravčím? V Kroměříži, přesněji řečeno v Železničním muzeu KMD, vám toto přání splní. I když si to vyzkoušíte jen „nanečisto“, v každém případě je to zajímavá zkušenost.

Jumping Park Haná v Olomouci láká na vzduchové trampolíny, takže tu zažijete nejenom zábavu a legraci, ale uděláte i něco pro své zdraví.

Obrovské „Člověče, nezlob se“, čtrnáctimetrová dřevěná replika trojského koně, středověké zbraně a další překvapení na vás čekají v Areálu historické zábavy v Bouzově.

ZOO Olomouc - Safari euroasie

Báječnou divočinu zažijete v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku v Olomouci. Asi největší chloubou je obrovské žraločí akvárium nebo obří voliéry. K obdivovaným a divácky nejvděčnějším zvířatům patří medvědi baribalové, drápkaté opice, žirafy nebo mravenečníci. Děti nespustí oči z hravých makaků červenolících, kteří se předvádějí v prostorném venkovním výběhu. V olomoucké ZOO se podařilo shromáždit celkem 350 druhů zvířat. Díky pohledu z vyhlídkové věže, umístěné přímo v zahradě, se v celém areálu dobře zorientujete a dohlédnete dokonce až na baziliku na Svatém Kopečku.

Hlahol a bujaré nadšení se ozývá ze Zrcadlového bludiště v Kroměříži. Různě pokřivené postavy a obličeje, které jsou zdeformované díky speciálním zrcadlům, vám přinesou zcela nový pohled na sebe a vaše nejbližší.

Odpočinek, relaxaci, zábavu a adrenalin snoubí Heipark Tošovice. Překonejte sami sebe v lanovém centru, sklouzněte se po 12-ti metrové skluzavce, zaskotačte si na trampolínách a nevynechejte skoro kilometrovou bobovou dráhu. A když bude vedro vykoupejte se ve vodní nádrži v areálu.

Lanové centrum Heipark Tošovice

Do Park sportu Hrubá Voda na Olomoucku dojedete na kole, autem nebo vlakem. Kromě bobové dráhy, trampolín, terénních koloběžek a vodního hřiště tu najdete další příležitosti, jak být v pohybu.

Proplétali jste se někdy v korunách stromů, kde by lanové centrum bylo zároveň bludištěm? Pokud ne, máte skvělou příležitost vypravit se do Outdoor centra Helfštýn, kde je 41 překážek na trase dlouhé 250 metrů. Až se této zábavy nabažíte, zkuste Big swing, což je zhoupnutí na laně z výšky 11 metrů. Rozhodně si nenechte ujít rozlohou největší moravský hrad Helfštýn jehož zakladatelem byl Friduš či Helfrid z Linavy, sloužil tomuto loupeživému rytíři jako pevnost, odkud přepadával projíždějící kupce.

Noční pozorování oblohy na vás čeká v Lidové hvězdárně v Prostějově, kde díky skvělému technickému vybavení můžete sledovat vzdálené galaxie, mlhoviny a hvězdokupy.

Pokud budou děti hodné, vezměte je do cukrárny. Do Tvarůžkové cukrárny v Lošticích – ano, tušíte správně, pochutnat si tu můžete na hanácké specialitě, která se podává na mnoho nejrůznějších způsobů.

Park sport Hrubá Voda

Lidová hvězdárna v Prostějově

Zlaté kočáry, mučicí nástroje, muzeum olomouckých tvarůžků

Přerovse stal vůbec prvním městem na světě, kde vzniklo muzeum věnované J. A. Komenskému. Tento věhlasný pedagog studoval a později také vyučoval v přerovské latinské škole, která vznikla díky obci českobratrské.

Přerov

Muzeum J.A. Komenského

Nedaleké Předmostí se proslavilo svými vzácnými archeologickými nálezy. Toto světoznámé naleziště si můžete prohlédnout a projít ho díky naučné stezce, počítejte zhruba se 3 hodinami. A berou to tu pěkně od podlahy, přesněji řečeno od pravěku, takže tu mimo jiné narazíte i na Památník lovcům mamutů.

Hasičské muzeum, které patří k největším, najdete v Čechách pod Kosířem. Od téměř primitivních nástrojů až po naleštěné hasičské stříkačky se v bývalé rakouskouherské továrně z roku 1820 předvádí téměř vše, co hasiči ke své práci potřebovali.

Ve stejném městě je i Muzeum kočárů, kde se seznámíte s nejrozsáhlejší expozicí kočárů, která čítá bezmála čtyři desítky kusů. Pokocháte se pohledem na arcibiskupský kočár, který se objevil i ve filmu o císařovně Sissi. K vidění tu jsou i historické kočáry smuteční a cestovní, a to z Čech i ze zahraničí.

Hasičské muzeum v Čechách pod Kosířem

Muzeum historických kočárů Čechy pod Kosířem

Další unikátní sbírku kočárů soustředil i zámek v Náměšti nad Oslavou. Ty nejhonosnější kousky zapůjčilo olomoucké arcibiskupství, k největším raritám patří kočáry vykládané zlatem.

Pokud vám nevadí lehce ponurá atmosféra, zamiřte do Šatlavy – muzea vězeňství v Uničově nedaleko Olomouce. Nelehký osud tu vězni prožívali už od 16. století. Kromě mučicích nástrojů vás nejspíš zaujmou i autentické dobové nápisy a malby na zdech cel.

Muzeum vězeňství v Uničově

Téměř tisícovku dobových exponátů se podařilo shromáždit v hanáckém muzeu v Cholině, které je ve dvoře místního obecního úřadu. Původně tu stál rozlehlý grunt. A na co se můžete těšit? Třeba na část sbírky světoznámého cestovatele Emila Holuba, ale i dobové bible, čítanky a prastaré smlouvy. Díky dalším vystaveným předmětům získáte lepší představu o tom, jak žili naši předkové před více než sto lety.

Gurmáni jistě vědí, že v Lošticích vyrostlo Muzeum olomouckých tvarůžků. Tato naše národní specialita nás proslavila i v zahraničí. V muzeu přijdete na kloub tomu, jak třeba před 120 lety dokázali mistři sýraři vyrobit díky speciálním formám až 9 000 kusů této aromatické lahůdky za den.

Zarsík

Jedinečná památka zvaná Hanácké skanzen Příkazy v okrese Olomouc zve na hodně zajímavou podívanou: najdete tu původní hliněnou lidovou architekturu z 19. století, charakteristickou právě pro tuto oblast.

Věhlasné muzeum s nablýskanými historickými automobily Veteran Arena v Olomouci je silným lákadlem pro všechny milovníky vůně benzínu.

Muzeum Kroměřížska věnuje patřičný prostor významnému malíři a kroměřížskému rodákovi Maxi Švabinskému. Ideální tip na výlet pro znalce výtvarného umění.

Muzeum Olomoukých tvarůžků v Olomouci

Veteran Arena v Olomouci

Nejhlubší propast světa, unikátní jeskyně, malebná příroda

Nejhlubší sladkovodní zatopenou propast světa hledejte v Hranicích na Moravě. Už při pomyšlení na její hloubku 70 metrů asi každému naskakuje husí kůže. K tomu si připočtěte dalších čtyři sta metrů – tak hluboké je jezírko na jejím dně. A rekord je na světě!

Nedaleko od Hranic na Moravě jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně. Byly objeveny v roce 1912, ročně je navštíví asi 60 000 návštěvníků a kromě toho, že podobné v naší zemi nenajdete, se chlubí i jedním zajímavým prvenstvím – jsou totiž nejteplejším jeskynním komplexem u nás, a to s teplotou okolo 14 °C .

Propast Hranice na Moravě

Zbrašovské aragonitové jeskyně

Pověst nejkrásnějších jeskyní se připisuje Javoříčským jeskyním nedaleko Slavětína u Litovle. Teplota se tu po celý rok drží okolo 8 °C, takže tomu přizpůsobte oblečení.

Mladečské jeskyně u Litovle jsou pozoruhodné nejenom svojí krápníkovou výzdobou, ale i tím, že tu byly nalezeny kostry pravěkých zvířat. A také ostatky našich předků, kteří tu žili už ve starší době kamenné.

Doslova nekonečné možnosti nabízí brouzdání nádhernými, klidnými lesy Chřibské pahorkatiny. Mírně zvlněné Oderské vrchy jsou zase vyhlášeným houbařským rájem. Celá střední Morava je ideální pro pěší turistiku, ale i výlety na kole. K nejznámějším cyklostezkám patří Moravská a Jantarová. Příjemné trasy s nádhernými výhledy po krajině se vinou i Drahanskou vrchovinou.

Pravou vodáckou romantiku zažijete na řece Moravě. Pokud zatoužíte po raftech, nabízí se Olomouc, ale i Litovelské Pomoraví.

Drahanská vrchovina

Řeka Morava

Akvaparky, zatopené lomy, přírodní koupaliště

Zábavu a relax nabízí letní aquavapark Prostějov se svými bazény a atrakcemi, mezi nimiž nechybí ani trojskluzavka, parádní chrliče nebo 100metrový tobogán.

Na nafukovacích duších můžete svištět po 123 metrů dlouhém tobogánu v olomouckém Aquaparku, kde je celoroční provoz. Tento areál není žádný drobek, atrakce a bazény se rozkládají na ploše dvou hektarů.

Výborné podmínky pro vodní sporty a koupání skrývá Plumlovská přehrada u Prostějova. Kdo preferuje přírodní koupaliště, tomu by se mohlo líbit na Velké Laguně v Přerově. Osvěžení najdete i v Jezeře Poděbrady nedaleko Olomouce, kde si odpočinete na písečných a travnatých plážích.

Aquapark Prostějov

Plumlovská přehrada u Prostějova

Pozvolný vstup do vody v zatopeném lomu vás příjemně překvapí v Nové Vsi u Litovle. Zkuste také koupání v Jadranu. Nemusíte opouštět naši republiku, přírodní koupaliště s tímto názvem leží nedaleko Přerova. Krásná průzračná voda vás čeká i v zatopeném břidlicovém lomu Olšovec, nedaleko Hranic.

Lom Nová Ves u Litovle

Přírodní koupaliště Velká Laguna v Přerově

Na běžkách krajem křížem krážem, sjezdovky hledejte ve ski areálech

Dobře udržované a prošlápnuté běžecké trasy si vychutnáte na Drahanské vrchovině, dobře si ale zajezdíte i v chřibské oblasti. Výborně se protáhnete i při jízdě na běžkách podél řeky Odry. Oderské vrchy nabízí rozmanité sjezdovky, ke známým střediskům patří například Potštát, Slatina nebo Tošovice. Ski areál Troják, který najdete v Hostýnských vrších, rovněž uspokojí lyžaře i snowboardisty, a to jak začátečníky, tak i ty zkušené. Pět sjezdovek tvoří Ski areál Tesák v kroměřížském okrese. Ski areál Rusava je vhodný zejména pro rodiny s dětmi a mírně pokročilé lyžaře, rozkládá se v oblasti Hostýnských vrchů.

Hledáte dovolenou v zimě blízko lyžování? Tady je máte všechny pěkně pohromadě: Chaty u sjezdovky.
Stačí si jen vybrat!

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje