• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Jižní Morava - Moravský kras

úvodní foto
Publikováno 24. 9. 2018

Jižní Morava dala světu Věstonickou Venuši, nejstarší keramickou sošku na světě. A také vynikající víno, které těží z toho, že tato oblast je u nás nejteplejší a nejsušší. Psaly se tu i důležité kapitoly našich dějin. Vznikla zde významná Velkomoravská říše, v 9. století se tu usadili první křesťané.

Nádherné hrady a zámky, fantastické technické a historické památky, stejně jako fotogenická, rozmanitá příroda a úžasné folklorní zvyky, které se dochovaly do dnešních dní, tvoří z jižní Moravy nesmírně atraktivní lokalitu.

Moravský kras se svými spletitými jeskyněmi a nádhernou přírodou.

Moravský kras díky své jedinečnosti a tajemnosti přitahuje pozornost turistů jako magnet. Skrývá v sobě až tisícovku krápníkových jeskyní, podzemní řeky, ostré, hluboké kaňony a propasti. I na zemském povrchu je spousta zajímavostí, které stojí za to vidět. To nejcennější území tvoří od roku 1956 Chráněnou krajinnou oblast Moravský kras.

K nejvyhlášenějším patří Punkevní jeskyně, které leží v pomyslném srdci Moravského krasu. Při jejich prohlídce se dostanete až na dno propasti Macocha a v člunech poplujete po temně zelených vodách řeky Punkvy. Tento přírodní skvost přitahuje turisty z celého světa.

Macocha byla původně také jeskyně, ale po zřícení jejího stropu vznikla propast. Ta měří na hloubku 138,5 metrů a jde o největší propast nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Toto číslo není nejspíš konečné, pod hladinou zeleného jezírka jsou další, zatím ne zcela probádané podzemní prostory. Macocha také propůjčila jako jediná propast na světě své jméno vesmírné planetce. Na jejím okraji jsou dva vyhlídkové můstky.

Nejen lidé, ale i koně a sobi žili před cca 15 000 lety v jeskyni Balcarka. Svědčí o tom vzácné kosterní nálezy. Důvodem, proč patří k nejnavštěvovanějším a nejobdivovanějším, je její nádherná krápníková výzdoba. Největší jeskyně v České republice jsou Sloupsko-šošůvské jeskyně, které se rozkládají v severní části Moravského krasu a v každém případě si zaslouží vaši pozornost. 


Tato oblast láká nejen na krásy přírody, ale také krásu a kulturu, kterou stvořil člověk. Mezi ně patří i zámek Kunštát, který se pyšní nejstaršími nádherně vykládanými dřevěnými parketami ve střední Evropě. V přilehlém zámeckém parku najdete v Evropě nejstarší psí hřbitov. 

Empírovou perlou Moravy je nazýván krásný zámek Boskovice. V Boskovicích vystoupejte na hradský kopec, jehož dominantou je hrad Boskovice ze 13. století se 26 m hlubokou studnou, která je poháněna dřevěným šlapacím kolem - jediné funkční v České republice. Zhruba 8 km na severovýchod od Boskovic se nachází rozhledna Malý Chlum, která nabízí velký výhled do kraje, při dobré viditelnosti spatříte i Praděd.

Tajuplnou kostnici a jednu z největších zvonkoher ve střední Evropě najdete v areálu kostela Jména Panny Marie v malé obci Křtiny, která leží cca 20 km od Brna. Areál je významným poutním místem a od roku 2008 i národní kulturní památkou ČR.

Moravský kras láká nejenom zvědavé turisty a milovníky přírody, ale i sportovce. Mezi obcemi Jedovnice a Křtiny vyrostl nedávno impozantní SingleTrail, tedy jednosměrné trasy pro jezdce na kole, kteří si vychutnají jízdu rozmanitým terénem. Jsou tu tři okruhy v celkové délce 28 kilometrů.

Moravský kras nabízí bezpočet možností ke koupání, oblíbenou lokalitou je rybník Olšovec. Expozici o Moravském krasu nejdete ve vlastivědném muzeu, které sídlí v zámku Blansko. Renesanční zámek Blansko je pro veřejnost přístupný od ledna do října.

Ani v zimě se nebudete v oblasti Moravského krasu nudit nebo zahálet. Labyrint mnoha jeskynních chodeb se před turisty neuzavírá, ale nabízí i v tomto ročním období zajímavé, komentované prohlídky. Vychutnejte si krásu a půvab Punkevních a Sloupsko-šošůvských jeskyní, bez ohledu na to, jaké je datum v kalendáři.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje