• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Hájovna Pelec - v kouzelné samotě

úvodní foto
Publikováno 30. 8. 2016

Chcete pít kojeneckou vodu přímo z vodovodního koutku, dýchat čistý vzduch a v noci vidět nebe plné hvězd? Pak jste na správném místě. Právě v této kouzelné pohádkové jihočeské krajině u Kamenice nad Lipou se nachází hájovna Pelec. K pronájmu je část hájenky, úplná samota na louce u lesa bez sousedů, ke které se navíc váže hezká pověst o Kněžském rybníku:

"Před dávnými a dávnými časy žil v hlubokých, tmavě zelených peleckých lesích poustevník. V odloučení, stranou od lidí, se modlil a rozjímal. K životu mu nic moc třeba nebylo. Skromnou obživu mu dával les a tak žil zcela osaměle na odlehlém místě.  Ke spánku uléhal v maličké jeskyni nedaleko rybníka. Jednou však onemocněl a onemocněl až tak, že mu bylo třeba posledního pomazání. I vypravil se za ním koňmo i s povozem kněz z nedaleké častrovské fary. Bylo to prý už navečer a obloha byla jasná zcela bez mráčku. Najednou se však zatáhlo, úplně znenadání obloha zčernala tak, jak tomu bývá ve zdejším kraji dodnes. Kněz s povozem právě sjížděl lesem z kopce k lesnímu rybníku.  Ze zataženého nebe udeřil blesk a ozvala se obrovská hromová rána. Koně se vylekali a splašili. Splašili se tak, že kněz přestal koně ovládat a vjel i s povozem do rybníka, kde se i s koňmi utopil. Od těch dob prý za nocí i v čase velkých bouří bloudí kolem rybníka a v nedalekých bažinách přízrak kněze a rybník dostal podle této události jméno „Kněžský“. Na památku této dávné události nechala majitelka objektu paní Kramářová vyřezat na hrázi rybníka postavu kněze, aby tato pověst nebyla nikdy zapomenuta.

Paní Kramářová byla tak laskavá a odpověděla nám na pár našich zvídavých dotazů, abychom Vám přiblížili toto krásné místo, kde si užijete dovolenou hezky česky.

Paní Kramářová, jak jste se s Vaším partnerem k hájovně vůbec dostali?
Dlouho jsme během našich procházek krajinou chodili kolem. Hájovna byla několik let prázdná a neobydlená, až jsme se rozhodli ji koupit a vdechli jsme tomuto domu a místu nový život.

A proč jste si vybrali právě tento objekt? 
Toto civilizací nedotčené místo je výjimečné především svou naprostou samotou. Je to místo, kde je i tma skutečná a o to víc tu září hvězdy. Když přijde noc padajících hvězd a vidíte meteority, zdá se vám, že jsou skoro na dotek. A když přijde úplňková noc, je vidět na Měsíci nejen jeho rozsáhlý komplex kaňonů a roklí, ale i jeho největší kráter Koperník. Najednou sek Vám dostaví pocit, že máte vesmír v hrsti a vychutnáváte si tu krásu kolem.
 
Komu byste dovolenou u Vás doporučila?
Všem, co hledají klid a pohodu spojenou s ohleduplností k přírodě. Pro cyklisty se zde otevírá ideální možnost projížděk po cyklistických stezkách hlubokými lesy, aniž by potkali živáčka.
 
Zajímavostí je, že je u Vás možné pít kojeneckou vodu přímo z koutku, odkud voda je?
Žádné potrubí k nám díky bohu nevede. Máme vlastní studnu a voda k nám přitéká pramenem z lesů. Rozborem v laboratoři jsme zjistili, že je voda kojenecká.
 
Jaké to je žít v hájence, tak blízko k přírodě, odříznuti od okolního světa?
Ano, jsme zde celoročně, jinak to ani nejde - co v zimě ovečky, kozy, králíci, slepice, kachny a krůty? Kdo by se o ně postaral? Jsme velmi spjati s přírodou, ale trvale od světa odříznuti nejsme. 
 
A jsou u Vás hosté spokojení? 
Máme samé dobré zkušenosti, ale to víte, výjimka potvrzuje pravidlo. Jeden nespokojený klient nám napsal negativní recenzi: "Bohužel rostlo málo hub". To opravdu nemůžeme ovlivnit, ale jinak se snažíme vyjít všem vstříc.
 
 

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje