• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

České Švýcarsko a Lužické hory

úvodní foto
Publikováno 2. 2. 2020

První, co vás napadne při pohledu na malebné roubenky a divokou přírodu, kterou si člověk ještě zcela nepodmanil, je pocit harmonie. Přesně tak vypadá České Švýcarsko. Vše tu do sebe zapadá a tvoří neopakovatelný celek: skvostné zámky, drsně vyhlížející zříceniny, monumentální rozhledny, jedinečná skalní města, unikátní kulturní a historické památky. Symbolem národního parku České Švýcarsko se stala bezesporu Pravčická brána. Místo, kam putují i z velkých dálek nadšení výletníci, fotografové a milovníci přírody.

Kopce a skalní útvary, horské potůčky, překvapivé vyhlídky, pozůstatky lidové architektury, to vše najdete v pohoří Lužické hory rozprostírajícím se mezi městy Česká Kamenice, Nový bor a Liberec.

Plavba na pramici soutěskou mezi pískovcovými skalami patří k nezapomenutelným zážitkům, stejně jako dechberoucí výhledy z rozhleden. Pro rodiny s dětmi je tu hotový ráj. Mimořádně rozmanité turistické cíle uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky.

Sportovci tu najdou také dost příležitostí, jak protáhnout tělo. Pokud se věnujete umění, dýchne tu na vás závan inspirace. Kouzlem nevšední oblasti se nechali při své umělecké tvorbě ovlivnit takové slavné osobnosti, jako třeba hudební skladatel Fryderyk Chopin, Antonín Dvořák nebo Richard Wagner.

Jestliže dáváte přednost samotě, prosím, račte vstoupit. České Švýcarsko a Lužické hory nabízí i malebná, tichá, romantická zákoutí.

Pompézní děčínský zámek, skvostná Růžová zahrada, rozmanité hradní rozhledny

V Benešově nad Ploučnicí mají zámky hned dva, Dolní a Horní. Zatímco Dolní je vznešeným šlechtickým sídlem z období saské renesance, Horní zámek neboli Wolfův palác, přitahuje pozornost návštěvníků díky sbírce historických hodin a loveckým salónkům. V obou palácích je k vidění dobový nábytek, nádherný porcelán, historické zbraně, obrazy a grafiky.

Majestátně vyhlížející zámek Děčín se vypíná na ostrohu přímo nad soutokem Labe a Ploučnice. Klidně si na něj vyhraďte jeden den. Jde o nejvýznamnější historickou památku severních Čech, která má rozhodně co nabídnout. Třeba tři klasické prohlídkové okruhy, díky nimž se budete moci kochat krásou šlechtických interiérů. Mezi speciální prohlídky patří ta v doprovodu Tajemné postavy alias samotného Zikmunda z Vartenberka nebo dobrodružná výprava, plná hádanek a zajímavostí, určená dětem.

Zámecká Růžová zahrada je ztělesněním krásy, půvabu a romantiky. Barokní architektura se tu citlivě snoubí s překrásnými kultivary růží všech tvarů a barev. V době, kdy kvetou a omamně voní, je atmosféra nenapodobitelná. Zahrada vznikla v roce 1881 a stala se nejvýznamnější rozarií v habsburské monarchii.

Horní a Dolní zámek Benešov nad Ploučnicí

Zámek Děčín

Ze středověkého hradu v České Kamenici se dochovaly pouze obvodové zdi. Nevadí, z jeho rozhledny se nabízí krásný výhled po okolí, a proto se vyplatí vystoupat až nahoru.

Při vyslovení jména hradu Šaunštejn se nám sice trochu zamotá jazyk, ale nohy se nám při cestě k této zřícenině rozhodně nezauzlí, protože je pohodlná. Ve skalách najdeme vyhloubené otvory, které napovídají, kde byly hradní místnosti. I když možná zbytky hradu, jemuž se také říká Loupeživý, nejsou ničím výjimečné, neplatí to pro výhled, jaký se odsud naskýtá. Uvidíte přilehlé a mnohotvárné Jetřichovické skalní město, ale i vzdálenou krajinu na horizontu.

Zřícenina hradu Česká Kamenice

Výhled z hradu Šaunštejn

Hrad Tolštejn v Jiřetíně pod Jedlovou v Lužických horách mají na svědomí Švédové, kteří ho v 17. století při obléhání zpustošili. Na jeho smutnou historii zapomenete, jakmile vystoupáte na vyhlídkovou plošinu a rozhlédnete se po okolí. Nádhera!

Na první pohled nenápadný, ale o to zajímavější interiéry má renesanční zámek v Jílovém, který vznikl už ve 14. století. Původně šlo o vodní hrad. Prohlédnout si můžete nejen přízemí a 1. patro, ale i nově zrestaurované sklepení.

Nevšední tématické prohlídky vás čekají na barokním zámku Lemberk ve Lvové. Zde si kromě několika základních prohlídkových okruhů můžete vybrat i exkurze na téma Vánoce na zámku či Velikonoce na zámku, při kterých se dozvíte, jak šlechta slavila velikonoční a vánoční svátky ve 20. - 30. letech 20. století.

Zámek Jílové

Uhrane vás Sokolí hnízdo, krásné Hřensko, Dlouhá jízda i rumburská loreta

Výletní zámeček Sokolí hnízdo nedaleko Pravčické brány je pro České Švýcarsko tím, čím je Pražský hrad pro naši metropoli. Ojedinělá a nejnavštěvovanější památka je už na první pohled zcela mimořádná. Zámeček postavili italští dělníci v roce 1881, protože byli nejlevnější, a stihli to za rekordní čas – jeden rok. Původně tu stál jen malý domek s výčepem. Zatímco dříve spoléhali bohatí měšťané při cestě sem na skupinky nosičů nebo vytrvalé mezky, doba pokročila. Cesta k Sokolímu hnízdu je pohodlná a příjemná.

Zajímavým městem, kde najdete spoustu historických památek, je Benešov nad Ploučnicí. Kromě Horního a Dolního zámku tu vznikla i další šlechtická sídla, například známý Konojedský dům. Místní Kostel Narození Panny Marie patří mezi naše kulturní památky. I když gotický kostel prošel mnoha úpravami, jeho historické jádro zůstalo zachováno. K nejcennějšímu vybavení patří kazatelna z přírodního pískovce ze 16. století.

Horní a Dolní zámek v Benešově nad Ploučnicí

Kostel Narození Panny Marie v Benešově nad Ploučnicí

Hřensko patří k místům, která stojí rozhodně za prohlídku. Kdo by kdy tušil, že tam, kde stála v 16. století nuzná krčma pro pocestné, bude jednou místo, které se ocitne v hledáčku našich i zahraničních turistů? Kdo chce tento cíp země poznat lépe, může se vydat třeba na 19 km dlouhý výlet Naučnou stezku Okolím Hřenska. Nádhernými výhledy je doslova prošpikovaná středně náročná trasa z Děčína do Hřenska, ujdete 15 km a po celou dobu se bude na co dívat.

Zarsík

V Děčíně, což je naše nejníže položené město, najdete ojedinělou příjezdovou cestu k zámku. Říká se jí Dlouhá jízda, má téměř 300 metrů a lemují ji vysoké zdi se slepými arkádami. Tento barokní unikát spojoval podzámčí se šlechtickým sídlem, vznikl v 17. století, a kromě zedníků a dlaždičů se tu nejvíce nadřeli lamači kamene, kteří cestu údajně stavěli dlouhých šest let.

Křížová hora je významnou součástí Lužických hor. Ještě předtím, než tu vznikla monumentální Křížová cesta, to bylo významné poutní místo. Podle legendy se tu jednomu ze sedmi těžce zkoušených bratrů zjevil Spasitel na kříži a uzdravil ho. Od té doby sem mířily tisíce věřících. Celý areál, kam kromě zastávek Křížové cesty patří i kamenná kaple a sochy apoštolů, je národní kulturní památkou.

Dlouhá jízda v Děčíně

Chcete navštívit „vzdušné lázně“? Vystoupejte na jednu z nejkrásnějších rozhleden v České republice. Stojí na pískovcové skále, která se jmenuje Děčínský Sněžník. Výhled je monumentální, a navíc uděláte i něco pro své zdraví. Kamenná rozhledna s cimbuřím připomíná staré časy a vypadá pohádkově.

Město Rumburk je právem pyšné na svoji loretánskou kapli. Místo ideální k odpočinku, rozjímání, ale i k prohlídce, neboť jde o mimořádně pěknou barokní památku.

Rozhledna na hoře Děčínský Sněžník

Lužické náměstí města Rumburk

Kouzlo lidových chalup, Muzeum psacích strojů, malebné větrné mlýny, zachovalý akvadukt

Jen málokde se uchovalo tolik unikátních památek lidové architektury jako právě v Českém Švýcarsku. Patří mezi ně zejména podstávkové domy.Podstávkový dům, to je kombinace roubené konstrukce, která je charakteristická pro východoevropskou architekturu, s hrázděním. To je zase typické pro architekturu západoevropskou. V této oblasti je 1 500 podstávkových domů a oblast Vysoká Lípa a Kamenná Stráň byly vyhlášeny vesnickou památkovou zónou.

Belvedér je nejstarší vyhlídkou v Českém Švýcarsku. Z výšky 130 metrů se budete dívat do hlubokého labského kaňonu pod sebou. Když zvednete hlavu, uvidíte krásnou přírodu Saského Švýcarska u našich německých sousedů.

Podstávkový dům ve Vysoké Lípě

Vyhlídka Belvedér

Víte, kde najdete 300 historických psacích strojů a vysloužilých kalkulátorů? V České Kamenici, konkrétně v Muzeu historických strojů. Podařilo se dát dohromady vzácné exponáty z USA, Německa, Velké Británie a dalších evropských zemí.

Nečekaně zachovalé zbytky akvaduktu v Chřibské nedaleko Jetřichovic připomínají 19. století, kdy tu fungoval vodní náhon, který zásoboval vodou nedalekou fabriku.

Nejstarší rozhledna Šluknovska je na Vlčí hoře nedaleko Krásné Lípy. Vyniká jednou zvláštnosti: nahoře je čedič, který obsahuje značné množství magnetovce. Kvůli tomu se tu střelka kompasu vychýlí až o 40 stupňů od správného směru.

Akvadukt Chřibská

Rozhledna na Vlčí hoře

Nádherně zaoblený větrný mlýn holandského typu stojí v Huntířově, zhruba v polovině cesty mezi Děčínem a Českou Skalicí.

Rozhledna Dymník nedaleko Krásné Lípy měří 15 metrů a její vyhlídková část je prosklená. Procházka k ní vede lesem.

Stoličná hora, známá také jako Kvádrberk, se tyčí nad Děčínem, takže si odsud můžeme celé město krásně prohlédnout.

Zarsík

Dětem ukažte Muzeum loutek, Rajské ostrovy, Trpasličí skálu a historické kočáry

ZOO Děčín nepatří mezi největší, ale stojí na krásném místě, a to v lesoparku na temeni Pastýřské stěny. Napočítáte tu 110 druhů zvířat. Některá v žádné jiné naší tuzemské ZOO nespatříte. Největší nával bývá u výběhu medvědů, jezevců a u expozice vodních ptáků. Dětem se tu líbí i průlezový hrad, lanová opičí dráha nebo kamzičí stěna. Ti větší si mohou zahrát „Člověče, nezlob se“ s obrovskými figurami a všichni bez rozdílu věku pookřejí v kontaktním koutku, kde si mohou některá zvířata pohladit a nakrmit je.

Medvěd Grizzly v Děčínské ZOO

Pastýřská stěna v Děčíně

Co takhle Rajské ostrovy? Jde o součást děčínské ZOO, kterou najdete v centru města. Uvidíte tu exotická zvířata, za nimiž byste do jejich domoviny museli cestovat tisíce kilometrů.

Jestliže si vaše děti oblíbily pohádku o Sněhurce a sedmi trpaslících, vezměte je k Trpasličí skále na Jetřichovicku. Uvidí tu barevné reliéfy pohádkových postav, které tu koncem 19. století vytesal místní kronikář.

Akvárium v Expozici Rajské ostrovy v Děčíně

Trpasličí skála na Jetřichovicku

V bývalé děčínské Thunovské zbrojnici vzniklo nedávno Muzeum loutek. Mezi exponáty jsou i loutky, jejichž autorem je známý umělec, performer a hudebník Milan Knížák. Ve stejném městě najdete i Okresní muzeum, které se věnuje historii labské plavby. Takže je tu na jednom místě vše, co se váže k lodní dopravě.

Zručnost našich předků můžete obdivovat na výstavě Historických kočárů a saní na děčínském zámku.

Zarsík

Navštivte Pravčickou bránu, kamenné rozhledny, svezte se pramicí a omrkněte ledopády

K mimořádně oblíbeným fotogenickým skvostům patří bezesporu Pravčická brána. Jde o největší skalní bránu v Evropě, rozpětí oblouku je 26,5 metrů, výška otvoru činí 16 km a na šířku naměříte 7 až 8 metrů.

Slyšeli jste o Zlatém vrchu? Jde o přírodní zajímavost, takzvané kamenné varhany. Jedny znáte z pohádky Pyšná princezna, jmenují se Panská skála a jsou na Českolipsku. Zatímco Panská skála si získala mezinárodní věhlas, monumentální Zlatý vrch v Českém Švýcarsku je tak trochu v ústraní. Přitom sloupy mají úctyhodných 30 metrů na výšku. Vznikly díky tomu, že sopka chrlila lávu, která chladla velice pomalu. Byly odhaleny náhodou, když se tu doloval stavební kámen.

Jetřichovice se mohou pochlubit hned několika přírodními unikáty. Malá Pravčická brána není sice tak velká, jako její sestřička, ale nápadně se jí podobá a je důkazem, jak čas i na této pískovcové skále nádherně zapracoval.

Zlatý vrch v Českém Švýcarsku

Malá pravčická brána

Překrásný výhled se nabízí z Mariiny skály v Jetřichovicích. Opět jde o přírodní skvost, který známe z pohlednic, knih a televizních dokumentů. Tato skalní vyhlídka s altánem sloužila původně jako požární pozorovatelna, ale hrabě Kinský se rozhodl, že ji zpřístupní i ostatním.

Nejen cesta pěšky, ale i plavba na pramici na vás čeká, pokud bude vaším cílem Divoká soutěska. Hned pod ní se nachází známější soutěska Edmundova. Obě mají podobný charakter. Edmundova soutěska (známá též jako Tichá) patří k nejcennějším a nejzajímavějším místům Českého Švýcarska. Říčka Kamenice se tu kdysi dávno zakousla do pískovcových skal a díky jedinečným podmínkám tu žijí nezvyklé druhy zvířat. Při troše štěstí zahlédnete třeba ledňáčka, čápa černého nebo vydru říční. Také flóra je neobvyklá, ale na tyto zajímavosti vás obsluha pramice určitě upozorní.

Mariina skála v Jetřichovicích

Edmundova soutěska

Zalesněný kopec ve tvaru kužele se jmenuje Klíč a tvoří nezaměnitelnou dominantu Lužických hor. Na jihozápadním úbočí najdete skalní stěnu, kde v zimě vznikají úchvatné ledopády.

Pokořte Luž - malebný vrchol Lužických hor, necelých 800 m.n.m. Odměnou za výstup Vám bude krásný rozhled, najdete zde i občerstvení.

Poblíž Hřenska si nenechte ujít Janovskou rozhlednu. Když vystoupáte 162 schodů, budete sice trochu zadýchaní, ale stojí to za to! Před vámi se otevře jeden z nejhezčích výhledů na Lužické hory a okolí.

Zarsík

Ve výšce 150 metrů nad hladinou Labe, naproti děčínskému zámku, přitáhne vaši pozornost impozantní pískovcový útvar pojmenovaný jako Pastýřská stěna. K restauraci postupně přibyla vyhlídková věž a ZOO.

Pokud navštívíte České Švýcarsko v zimě, poznamenejte si do diáře, že se máte podívat na Brtnické ledopády. Vznikají v pískovcových stěnách, když je dost sněhu a zima studená a dlouhá.

Mohutný skalní převis Tetřevna se rozpíná nedaleko Jetřichovic. Název dostal od myslivců, kteří se tu schovávali před deštěm, když měli políčeno na tokající tetřevy.

Až 70 metrů mají na výšku nádherné pískovcové věže ve skalním městě Tisá. Vydat se můžete na Malý nebo Velký okruh.

Výhled z hory Klíč

Skalní město Tisá

Lezte po horách, jezděte na kole a zhoupněte se na obří houpačce!

I když by se na první pohled mohlo zdát, že tato oblast je vzhledem k pískovcovým klenotům a křivolakým údolím vhodná jen pro pěší turistiku, není to zdaleka pravda. Krajina je protkána cyklostezkami o různé délce a obtížnosti. Českým Švýcarskem vede i část Labské stezky, která měří dohromady 1 233 km, z toho 860 leží v sousedním Německu.

Adrenalin park Janská na Českokamenicku je nejvýše položené lanové centrum v Evropě, postavené na dřevěných sloupech. Obří adrenalinová houpačka je vysoká 22 metrů a pokud najdete odvahu a skočíte, údajně se dostaví přetížení až 2 G.

Pískovcové skály lákají horolezce, aby je pokořili a zdokonalili se ve svém umění. Na výběr jsou různá skalní města, vhodná pro začátečníky, ale i velmi zkušené sportovce.

Další obří houpačka, lanové centrum, sjezdové káry, lezecká stěna a downhill nadchnou každého, kdo miluje výzvy všeho druhu a chce si užít neopakovatelnou zábavu. Adenalin park Jedlová se nachází v Jiřetíně pod Jedlovou.

Cyklisticka v Českém Švýcarsku

Horolezci na pískovcové skále

Voda? Aquaparky, koupaliště, rybníky, bazény, lodičky, pramice…

Velmi dobře vybavený Aquapark v Děčíně nezklame. Kdo dává přednost přírodním koupalištím, vybírat může mezi tím, které je v Jílovém, v Rumburku, ve Varnsdorfu, v České Kamenici, ale i v Doubici, v Horním Podluží nebo Jetřichovicích. Rybník ve Staré Olešce nabízí kromě koupání i možnost svézt se na lodičkách. Plavecký bazén hledejte v Rumburku, termální koupaliště v Benešově nad Ploučnicí je jako stvořené pro každého, kdo si rád zaplave v teplejší vodě. Ta tu mívá 26 °C. Nedaleké Německo, přesněji Saské Švýcarsko, je rovněž co do nabídky osvěžení na koupalištích, v bazénech či akvaparcích velmi štědré.

Zimní střediska v Českém Švýcarsku a Lužických horách

Devět sjezdovek a sedm vleků dělá z Telnického ski areálu nejvýznamější zimní středisko v Českém Švýcarsku. Lužické hory cílí hlavně na rodiny s dětmi. V Horním Podluží ale najdou i snowboardisté široké spektrum překážek a skoků o různé obtížnosti. V Jedlové jsou sjezdovky čtyři a kdo nemá vlastní vybavení, může využít služeb místní půjčovny.

Zasněžená hora Luž

Hora Jedlová v zimě

Zarsík

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje