• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Západní Slovensko

úvodní foto
Publikováno 18. 2. 2020

Západní Slovensko, to je báječná dovolená na dosah ruky. Divoká příroda, scenérie jako z výpravných filmů, ale především obrovské kulturní bohatství jen kousek za našimi státními hranicemi. To vše dělá tuto oblast mimořádně atraktivní. Lidé tu odnepaměti žili v úzkém sepětí s přírodou, v úctě a pokoře vůči předkům a tradicím. Západní Slovensko je země mnoha tváří. Je považována za nepsanou hradní velmoc, ale pyšní se i nenapodobitelnou lidovou architekturou, úžasné pro tělo i mysl jsou zdejší léčivé termální prameny.

Bájné hrady, nejstarší slovenská ZOO, hornický skanzen

Hrad Čachtice patří k proslulým dominantám západního Slovenska. Natáčel se tu film Tajemství hradu v Karpatech. Především ale proslul díky legendě o čachtické paní, která se údajně koupala v krvi mladých panen, aby si uchovala nesmrtelnou krásu. Tento hrad ze 13. století v okrese Nové Mesto nad Váhom sloužil především jako nedobytná královská pevnost.

Při pohledu na zámek Bojnice v okrese Prievidza se vám vybaví pompézní, skvostné paláce postavené na francouzské řece Loiře. Původně středověký hrad měnil často své majitele a teprve na sklonku 19. století získal svoji vytříbenou zámeckou podobu. Až ho navštívíte, pochopíte, jak rozmařile žila uherská šlechta. Bojnický zámek se zapsal i do dějin kinematografie, točila se tu pohádka Šíleně smutná princezna nebo Pán a hvězdář.

Hrad Čachtice

Nedaleko vyvěrají z hloubky až 1 500 metrů termální prameny, které slouží k léčbě revmatických a nervových chorob. V těsné blízkosti bojnického zámeckého parku vzniklo termální koupaliště Čajka s téměř šedesátimetrovou skluzavkou. Naproti zámku je vstup do Zoologické zahrady Bojnice, která je nejstarší na Slovensku a co do délky prohlídkové trasy patří k nejdelším v zemi. Bojnice toho nabízí mnohem více, například Hornonitrianský banský skanzen. Tady si uvědomíte, jak těžkou práci kdysi horníci zastávali. Jízda důlním vláčkem v délce 2 312 metrů se líbí hlavně dětem. Nádherná je také vyhlídka na Bojnice a okolí z Čajky v oblacích.

Kočkodan v ZOO Bojnice

Čajka v oblacích

Trenčianský hrad z 11. století proslul takzvanou studnou lásky. Ta vychází z legendy o Fatimě a Omarovi. Podle ní trenčianský hradní pán zajal krásnou tureckou princeznu Fatimu, kterou miloval turecký princ Omar. Aby Fatimu získal zpět a mohli spolu hrad opustit, musel Omar vyhloubit studnu s vodou. Práce trvala dlouhé čtyři roky a 80 metrů hlubokou studnu návštěvníci dodnes jako symbol lásky obdivují. Hrad se právem stal národní kulturní památkou. Samotnému městu Trenčín se říká Perla Pováží a k zajímavým stavbám patří například židovská synagoga na náměstí Ľudovíta Štúra, barokní morový sloup nebo kostel Narození Panny Marie, který lehl několikrát popelem.

Pohled na město Trenčín s Židovskou synagogou

Blahodárné lázně, ochočení tygři, Pohádkový domeček

Některé zázraky vznikají nečekaně. To se takhle zatoulá ovečka, kterou chromý pastýř najde poblíž malého jezírka s divným sirným zápachem. Smočí se v něm a neduhy jsou pryč. Tak podle legendy vznikly lázně v Trenčianských Teplicích, spojené s objevem termálních léčivých pramenů.

A ještě doporučíme návštěvu obce Smrdáky, kde tryskají na povrch unikátní sirovodíkové prameny. Charakteristické aroma vtisklo obci svůj název. Léčivá voda a sirné bahno dělají dobře pacientům s kožními chorobami a s nemocemi pohybového aparátu.

Za vůbec první rezervaci lidové architektury na světě je považována okouzlující dědina Čičmany, jejíž dřevěné, malované sruby vypadají doslova jako perníkové chaloupky. Najdete ji v oblasti Horního Pováží.

Chcete navštívit tygří ráj a šelmy si pohladit? Pak se vydejte do Oázy sibiřského tygra, která se nachází nedaleko obce Kostolná v trenčínském okrese. Vstup je zdarma a důvodem, proč tento projekt vznikl, byla ušlechtilá myšlenka zachránit tato vzácná zvířata a věnovat jim maximální péči.

Dědina Čičmany

Oáza sibiřského tygra

Pohádkový domeček. Ano, i takový skvost, který se proslavil ve světě, najdete kousek od našich hranic. Rozprávkový domček v Myjavských kopaniciach leží v západní části trenčínského kraje a pohodlně k němu dojedete autem. Tato architektonická lahůdka je zajímavá třeba už jen tím, že ji autor postavil jen s pomocí polévkové lžíce! Fantaskní domeček zdobí spousta okének, každé je jiné. Takže jde o naprostý unikát každým coulem.

Zřícenina hradu Beckov se vypíná na strmé, 60 metrů vysoké vápencové skále a patří k nejkrásnějším slovenským kulturním památkám. Zejména ale nabízí impozantní výhled na Povážskou oblast a okolí.

Na úpatí Malých Karpat, nad obcí Smolenice, byl v roce 1953 dostavěn Smolenický zámek, svého času nejmladší v historii Československa. Původně tu stál středověký hrad, který prošel mnoha proměnami. Díky své současné romantické podobě se Smolenický zámek objevil v řadě filmů a pohádek. Dnes tu sídlí Slovenská akademie věd, a tak je návštěvníkům zpřístupněna pouze jeho část.

Hrad Beckov

Zámek Smolenice

Fotogenická krajina, in-line bruslení, miniaturní hrady a zámky

Sedmé největší slovenské město Trnava je nabité pamětihodnostmi snad ze všech historických epoch. Jmenujme například evangelický kostel, Baziliku sv. Mikuláše, Arcibiskupský palác, katedrálu sv. Jana Křtitele, jezuitský kostel Nejsvětější trojice, Kostel sv. Anny, kostel sv. Jozefa, městskou věž nebo městské opevnění.

Katedrála sv. Jana Křtitele v Trnavě

Městské opevnění Trnava

Nejvýše položený hrad v Malých Karpatech nedaleko Trnavy se jmenuje Ostrý Kámen. Jak už název napovídá, stoupání je strmější, ale odměnou vám bude nádherný výhled kolem dokola.

Pokud nedáte fotoaparát z ruky, rozhodně se vydejte do západní části Malých Karpat, a to k vodní nádrži Kuchyňa a dále k Bobří hrázi. Nádherná vycházka podél přehrady vás stoprocentně nadchne ve chvíli, kdy se před vámi objeví unikátní, 300 metrů dlouhý a mimořádně fotogenický dřevěný most přes vodu. Přehrada Kuchyňa je vynikajícím výchozím bodem i pro toulky rovinatou, příjemnou krajinou na západ od Trnavy.

Bobria hradza na vodní nádrži Kuchyňa

Hrad Ostrý Kámen

Lázeňské město Piešťany proslulo v léčbě revmatických chorob, a to díky blahodárným pramenům a sirnému bahnu. Okolí nedalekého jezera Sĺňava je protkáno cyklostezkami a trasami pro in-line bruslení. Na dosah ruky je i téměř nedotčená příroda, která láká k vycházkám a relaxaci. Plavba výletní lodí po Váhu je oblíbenou turistickou atrakcí.

Lázně Piešťany

Jezero Sĺňava

Koho bolí nohy, a přesto chce vidět to nejlepší ze západního Slovenska, ten by měl zavítat do Parku miniatur – Matoušova království v Podolí. Obec Podolí najdete mezi městy Piešťany a Nové Mesto nad Váhom. Nejatraktivnější na těchto miniaturních modelech hradů, zámků a dalších pamětihodností je, že uvidíte, jak vypadaly v době své největší slávy a rozkvětu.

Súľovské skály svádějí ke středně náročným pěším túrám. Milovníci výhledů do okolí nebudou litovat, pokud vystoupají až k ruinám stejnojmenného hradu. Súľovské skály sice zasahují už do Horního Pováží, ale výlet sem se rozhodně vyplatí.

Súľovské skály

Zřícenina hradu Súlov

Lyžování pro náročné, parkoviště zdarma

Zajeďte se podívat do Ski areálu Čertov v okrese Púchov, jen kousek od našich státních hranic. Osm sjezdovek, 7 vleků, velmi dobré podmínky pro začátečníky i zkušené lyžaře a parkování zdarma jsou tím největším lákadlem. V areálu Pezinská Baba nedaleko města Pezinok se nachází 7 sjezdovek i tratě upravené pro běžkaře. Modré a červené sjezdovky jsou tu zastoupeny půl na půl. Lyžařský areál Kasárna, to jsou sjezdovky v celkové délce 650 metrů s různým skonem, takže potěšení tu najdou začátečníci, ale i pokročilí lyžaři.

Ski areál Pezinská baba

Západní Slovensko je skvělé i na běžky

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje