• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Vysočina

úvodní foto
Publikováno 10. 10. 2018

Vysočina, někdy drsná, jindy zjihle romantická, je plná kontrastů. Oblast, kde je údajně nejčistší vzduch v zemi, nádherné starobylé zámky, romantická přírodní zákoutí. Ale také nejmodernější turistické atrakce a luxusní sportoviště.

Světový unikát? Kostel na Zelené hoře. A spousta nádherných zámků a hradů

Monumentální hrady, zámky, vzácné církevní památky a řada ojedinělých architektonických skvostů – tak přesně takovou tvář ukáže Vysočina všem, kdo sem přijedou poprvé.

Silueta barokního zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou nenechá nikoho na pochybách, že jde o nejmohutnější zámeckou stavbu z 1. poloviny 18. století nejen u nás, ale i v Evropě. Toto šlechtické sídlo proslulo hudebními i divadelními produkcemi. Na výběr je z několika prohlídkových okruhů. Zámek s vůní benzinu vás přenese do doby, kdy si urozená šlechta pořizovala první automobily. Tedy v době, kdy neexistovaly pořádné dopravní předpisy ani benzínové pumpy, jak je známe dnes. Pokud jdete na zámek s dětmi, určitě jim ukažte starožitné hračky. Plyšoví medvědi, starožitné panenky a vláčky je na výstavě Hračky z půdy okouzlí.

Zámek ve Žďáru nad Sázavou patří ke světovým unikátům. Bývalý cisterciácký klášter s přilehlým okolím tvoří ojedinělý urbanistický celek. Panství, kam patří zejména rybníky a lesy, spravuje nyní rodina Kinských.

Zámek Žďár nad Sázavou

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře vznikl ve 20. letech 18. století a stal se památkou UNESCO. Jde o unikátní architektonické dílo, tzv. barokní gotiku, která se už v době vzniku vymykala zažitým konvencím. Jeho půdorys tvoří pěticípá hvězda. Kostel vznikl jako památka na českého mučedníka a světce Jana Nepomuckého. Nezapomenutelný pohled se nabízí na letecký snímek tohoto kostela. Přilehlý hřbitov je ohraničen arkádami ve tvaru deseticípé hvězdy.

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Zarsík

Zaposlouchejte se do ozvěn dávných časů na zámku v Třebíči. Z bývalého benediktinského kláštera vznikl renesanční zámek, který slouží jako muzeum. Třebíčská románsko-gotická Bazilika sv. Prokopa byla rovněž zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Zámek Budišov proslul mimořádně velkou sbírkou vycpaných zvířat. Jde o nejstarší vycpané a vypreparované ptáky, savce, ryby a obojživelníky, žijící na několika kontinentech.

Hrad v Ledči nad Sázavou se objevil v mnoha filmech a pohádkách. Kouzlu jednoho z nejstarších šlechtických sídel podlehly i zahraniční filmové štáby. Natáčel se tu i velkofilm Bídníci s Johnem Malkovichem a G. Depardieu.

Hudebního skladatele Antonia Salieriho známe díky filmu Mozart režiséra Miloše Formana. Právě kontroverzní postava filmu, klavírista Salieri, jezdil na zámek v Náměšti nad Oslavou, kde komponoval své skladby. V osmnáctém století se tu scházela hudební smetánka z celé střední Evropy. Možná vás překvapí, že tu velice rád pobýval prezident Eduard Beneš. Když se od zámku vydáte na peší výlet skrze Kralickou oboru s daňky, tak po necelých 4 km dojdete do Kralic nad Oslavou, kde se nachází Památník Bible Kralické. Dozvíte se tu nejen o historii naší nejslavnější bible, ale také o biskupovi jednoty bratrské, která bibli tiskla. Byl jím samotný Jan Amos Komenský.

Hrad v Ledči nad Sázavou

Zámek Červená Řečice je dokladem toho, jak lze středověké sídlo přebudovat s citem a vkusem na reprezentativní renesanční sídlo.

Chcete-li ukázat dětem, s čím si hrály vaše babičky a prababičky, vezměte je na zámek Kamenice nad Lipou. Uvidí tu nádherné hračky pro holčičky i pro kluky. V zámeckém parku roste několikasetletá lípa. Srostla z několika stromů, takže její výška, koruna i kmen jsou úctyhodné. Patří mezi chráněné stromy a dala jméno celé obci.

Zámek Červená Řečice

Zámek Kamenice nad Lipou

Prohlídka středověkého hradu Lipnice si vás podmaní autentickou atmosférou. Jedinečné hradní sklepení zaujme návštěvníky stejně jako vyhlídka z věže Samson. Jedna z legend praví, že je zde uložen vzácný poklad. Jeďte se sem podívat! Co kdyby náhodou?

Romantický hrad Kámen stojí na skále. Jeho decentní vzhled je v kontrastu s desítkami nablýskaných, nádherných muzejních motocyklů, které najdete uvnitř a které tvoří jednu z nejzajímavějších expozic.

Hrad Lipnice

Na zámku Žirovnice nedaleko Pelhřimova se vkusně snoubí gotika s renesancí. Aristokratické komnaty ocení každý, kdo si potrpí na neokázalý luxus. V původní hradní kapli se dochovaly nádherné fresky z 15. století a jde o jejich nejrozsáhlejší kolekci v naší zemi. V bývalém zámeckém pivovaru se podařilo vytvořit jedinečnou expozici, věnovanou knoflíkům a perleti. Budete žasnout, jaké nádherné knoflíčky dokázaly šikovné ruce místních lidí vyrobit. Zajímavou sondou do minulosti je i místní sbírka historických šicích strojů.

Zámek ve Světlé nad Sázavou je ideálním místem pro celou rodinu. Jsou zde nabízeny okruhy jak pro dospělé (Prvorepublikové pokoje, Expozice historických hodin, obrazů a soch; Expozice historického evropského skla apod.), tak i pro ty nejmenší (Dětské království; Na Sázavě). Jedním z neopakovatelných zážitků je pak určitě ubytování v jednom ze zámeckých apartmánů.

Zámek Žirovnice a Hutní rybník

Příroda? Zelené srdce, malebná zákoutí, čisté lesy i evropská rozvodnice

Půvabná, příjemně zvlněná krajina Vysočiny má své nepopiratelné kouzlo. Parky národní, ale i ty zámecké nabízejí příležitost odpočinout si a srovnat myšlenky v hlavě. Zrovna tak je terén jako stvořený pro výlety a vycházky v romantické, místy i divoké přírodě. Kdo vyhledává samotu, najde ji tu. Zrovna jako turisticky přitažlivé, vyhledávané cíle.

Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy si ve svém nejhlubším nitru uchovala téměř nedotčený, panenský ráz. Louky, pole, lesy, pastviny a rybníky tu tvoří pestrobarevný kaleidoskop. To ale neznamená, že by sem nevstoupila lidská noha. Naopak. Celá oblast Žďárských vrchů je protkána turistickými trasami a cyklostezkami.

Jedna z novějších cyklostezek, spojující Žďár nad Sázavou s Polničkou, vede i kolem vodní nádrže Pilská. Zde můžete dobít energii a osvěžit se v moderním rekreačním areálu se spoustou sportovního a relaxačního vyžití.

Žďárské vrchy

Bílá skála - Žďárské vrchy

Chcete vědět, kudy vede hranice mezi řekami, které se vlévají do Severního a které do Černého moře? Navštivte železniční stanici v Nové Bukové na Pelhřimovsku. Střecha železničního domku je přesně tím místem, které vodní toky rozděluje. Říká se mu také hlavní evropská rozvodnice.

A když už jsme u toho, je dobré vědět, že v obci Čihošť nedaleko Havlíčkova Brodu stojí pomník, který symbolizuje geografický střed České republiky. Podle výpočtů je právě tady pomyslný střed naší země, bráno od severu, jihu, východu i západu.

Duši i tělo zharmonizujete poblíž města Počátky, v panenské přírodě Vysočiny, v Resortu Svatá Kateřina. V resortu najdete nespočet wellness procedur, například ojedinělé ajurvédské procedury přímo od indických terapeutů, dále můžete vyzkoušet různé masáže, zábaly, koupele, saunování atd. Resort stojí na místě bývalých lázní, není tedy divu, že zde vyvěrá několik léčivých pramenů, mimo jiné i pramen Svatá Kateřina, který dal místu i resortu jméno.

Zarsík

Muzeum rekordů, skvostná Telč, tajemné fosforeskující podzemí a Hliníkárium

Nejmenší, nejtěžší, největší, prostě nej… Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově je jediné ve střední Evropě. Soustředit na jedno místo stovky mimořádně zajímavých exponátů a rekordů, to je vážně silné pokušení, protože tu strávíte spoustu času, ale litovat nebudete. Všechny rekordy a unikáty jsou neopakovatelné.

Ve Velkém Meziříčí se pyšní největšími osvětlenými hodinami v Česku. Najdete je na 64 metrů vysoké vyhlídkové věži, která patří ke kostelu sv. Mikuláše.

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově

>Kostel Velké Meziříčí - největší osvětlené hodiny v Česku

Víte, kde se natáčela jedna z našich nejkrásnějších pohádek, Pyšná princezna? Na renesančním zámku v Telči. Tato skvostná architektonická památka připomíná slavné časy bohaté šlechty. Impozantním interiérům vévodí velkolepý Zlatý sál. K zámku přiléhá zahrada ze 16. století. Odborníci ji považují za jednu z nejstarších architektonických zahrad u nás.

Historické náměstí v Telči ve tvaru trojúhelníku je výjimečné. Lemují ho překrásné gotické a renesanční měšťanské domy s bohatě zdobenými štíty a malebnými podloubími. Cukrárny, kavárničky a další přátelská místa zvou k posezení, abyste si tuto jedinečnou atmosféru vychutnali. Telčské náměstí právem figuruje na prestižním Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Hned po Jeruzalému jsou třebíčské židovské památky jedinými, které byly zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tuto židovskou čtvrť tvoří cca 120 obytných domů a bývalý chudobinec, rabinát, radnice a škola.

Zámecká zahrada Telč

Pivovar Dalešice na Třebíčsku se proslavil v roce 1980, protože právě sem zasadil režisér Jiří Menzel děj slavného filmu Postřižiny. První pivo se tu ale vařilo už v 17. století.

Hliník se odstěhoval do Humpolce – tuhle větu z filmu Marečku, podejte mi pero, zná snad každý. Bylo jen otázkou času, kdy vznikne recesistické muzeum na toto téma. Hliníkárium, zasvěcené stále nepřítomnému studentovi, ale i této výtečné komedii jako takové, najdete v humpoleckém infocentru.

Podzemí, kde zdi za tmy záhadně fosforeskují, mají v Jihlavě. Toto Jihlavské podzemí má na délku celkem 25 km a je druhé nejdelší u nás. A i když se vyrojila spousta teorií, proč zdi světélkují, s jistotou to nikdo nemůže říci.

Pivovar Dalešice

Jihlavské podzemí

Hurá do ZOO, westernového městečka nebo strašidelného bludiště!

V jihlavské zoologické zahradě pochopíte, jak je příroda rozmanitá. V pavilonech a výbězích uvidíte téměř 200 druhů exotických zvířat. K jihlavským „nej“ patří například chov největšího vačnatce (klokan rudý), největšího hlodavce (kapybara), nejmenšího medvěda (medvěd malajský) nebo nejmenšího primáta (maki trpasličí). Své „nej“ si tu ale určitě najde každý sám.

Zarsík

Deset tisíc autíček pohromadě. To se vám nepoštěstí jen tak vidět na vlastní oči. Pokud ale navštívíte zámek Příseka, kde sídlí slavné Muzeum autíček, vaše srdce zaplesá nad neskutečným množstvím pozapomenutých, nádherných plechových modelů aut, které se vyráběly už od 60. let 20. století.

Pokud sestoupíte do gotického sklepení Telčského domu na náměstí stejnojmenného města, ocitnete se ve společenství víl, skřítků a dalších bájných bytůstek. Pokud to máte blízko do Jihlavy, zastavte se ve Strašidelném bludišti. I tady vládne vše, co je nadpřirozené.

ZOO Jihlava - žirafy v Africké expozici

Zámek Příseka - Muzeum autíček

Alternátor – ekotechnické centrum v Třebíči je jediné science centrum na Vysočině. V třípodlažní budově uvidíte historické přístroje z 19. století, ale i důmyslné mašiny, které místní ševci kdysi používali, když šili boty doslova pro celý svět.

Srdcem oblíbeného areálu Šiklův mlýn je westernové městečko. Připomeňte si bouřlivou dobu osidlování divokého západu, jak ji znáte z kovbojek. Indiánská vesnice, stylové restaurace, westernová představení 3x denně, jízda na koni, lukostřelba či jízda vláčkem Union Pacific, to vše k tomuto koloritu patří. V areálu zkuste i adrenalinovou jízdu na čtyřkolkách a projížďku v pěchotním vozidle. Letiště, pastviny, výběhy pro zvířata a další obhlédnete z rozhledny v military zóně. V Šiklově mlýně lze i rybařit, užít si zábavu při paintballu nebo se kousek od městečka vykoupat v přírodním samočisticím koupališti s tobogánem.

Pro toho, kdo se rád bojí, bude Muzeum strašidel v Pelhřimově skvělým zážitkem. Za strašidelných zvuků a děsivého světla se ocitnete tváří v tvář hejkalovi, bludičce, meluzíně a dalším voskovým figurínám.

Videomaping na ekotechnické muzeum v Třebíči

Westernové show v Šiklově mlýně

V Modelovém království Vysočiny ve Žďáru nad Sázavou zažijí euforii tatínkové i jejich synkové. V suterénu Domu kultury je ukryto jedno z největších kolejišť s vláčky v republice. Aby iluze byla dokonalá, maličké železniční soupravy jezdí krajinou, která věrně kopíruje reliéf Vysočiny.

Vysočina? Skvělé zázemí pro biatlonisty, běžkaře i inline bruslaře

Největší biatlonový a lyžařský areál v zemi najdete v Novém Městě na Moravě. V zimě tu vládnou biatlonisté a běžkaři, v létě tu panují skvělé podmínky pro inline bruslaře a lyžaře na kolečkových lyžích. Perfektně připravené singltracky, což jsou jednosměrné trasy pro horská kola, uspokojí i nejnáročnější fajnšmekry.

Vysočina vám, pokud jste sportovci, nedá spát. Kromě klasických pěších a cyklistických výletů si tu můžete vyzkoušet řadu specialitek. Třeba takovýHARAKITI kite kurz zní hodně zajímavě! Zažijete adrenalinové chvíle, které vám rozproudí krev v těle. Buggykiting a landkiting každopádně stojí za vykoušení. Při obou sportech potřebujete tažného draka. Toho pohání vítr. A zatímco u landkitingu jedete po speciálním prknu, které je podobné skateboardu, při buggykitingu usednete do pohodlné tříkolky a ujíždíte krajinou, opět díky tažné síle draka.

Singletrack>

Letní verze běžeckých lyží

Skvělé osvěžení v přehradě, jihlavském vodním ráji, rybnících a přírodním koupališti

Největší rybník na Vysočině, Velké Dářko, v létě pravidelně ožívá. Písčité i travnaté pláže, obklopené krásnými lesy, lákají milovníky koupání a vodních sportů. Rybník vznikl ve 14. století, aby bylo dost vody pro místní mlýny a pily. Dnes je vše jinak a tuto velkou vodní plochu vyhledávají vyznavači jachtingu a windsurfingu. Sinic tu bývá málo, voda je relativně mělká, a proto je to vynikající místo i pro rodiny s dětmi.

Zarsík

Dalešická přehrada láká každého, kdo hledá příjemné osvěžení, chce si dopřát romantickou plavbu parníkem, holduje vodním sportům nebo propadl kouzlu rybaření. Zajímavá je určitě i prohlídka přečerpávací vodní elektrárny, která se na přehradě nachází.

Pokud by někoho elektrárny zajímaly o něco více, pouhých 6 kilometrů od té Dalešické najdete Dukovany, první zprovozněnou jadernou elektrárnu u nás. 

Parník na Dalešické přehradě

Příjemné osvěžení v nádherné přírodě nabízí rybník Medlov. Písečné dno a travnaté pláže patří k letní klasice, která nezklame. Rybník Sykovec je nejvýše položeným rybníkem na Vysočině a nabízí ideální podmínky pro koupání rodin s malými caparty. Nové přírodní koupaliště vzniklo v Třešti na Jihlavsku. Žádná bazénová chemie, ale čištění vody tím, že protéká pískem a speciálními rostlinami, je velmi dobrou alternativou. Vodní ráj Jihlava nabízí koupání venku, ale i v krytém bazénu, samozřejmostí je spousta atrakcí pro děti i dospělé.

Vysočina je přátelská i k vodákům. Hlavně řeka Sázava si podmanila již několik generací vyznavačů tohoto sportu. K těm oblíbeným patří i Jihlava a Svratka.

Rybník Medlov

Vodáci na řece Sázavě

Lyžujte ve fenomenálním Novém Městě na Moravě!

Vysočina je ideální zejména pro běžkaře. Fantastický terén je pro jízdu v bílé stopě jako stvořený. Zejména Nové Město na Moravě se stalo hotovým fenoménem. Pokud ve Vysočině Aréně zrovna neprobíhají závody biatlonistů nebo tu netrénují profesionálové, jsou perfektně upravené trati k dispozici všem návštěvníkům.

Ale ani milovníci sjezdovek si nemusejí nic odpírat. Po třech sjezdovkách najdou v lyžařském centru v Hlinsku, stejně jako v Jalovci, Olešnici, Nedvědici nebo ve středisku Klínek. Také lyžařský areál Čeřínek na Jihlavsku patří k oblíbeným. Sjezdovky, ale i běžecké trasy mají ve Ski areálu Šacberk, rovněž v okrese Jihlava.

Ledová stěna Vír je uměle vytvořený ledopád, najdete ho v obci Vír a pokud vám něco z vybavení chybí, lze si to tu vypůjčit.

Vysočina Aréna v Novém Měste na Moravě

Nedvědice

Zarsík

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje