• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Vodňany a okolí nejen pro rybáře

úvodní foto
Publikováno 17. 7. 2016

Královské město Vodňany a jeho okolí je ideálním místem nejen pro vášnivé rybáře, ale také pro cyklisty, zvláště ty rekreační. Oblast jižních Čech je totiž rovinná a tak místo útrpných výšlapů na kopce a hory Vás čekají krásné cyklostezky kolem rybníků, luk a hájů.

Vodňany

Původní název Vodná znamenalo místo, kde bývala voda v každé roční době. Odvozením vzniklo označení Vodňany - obec vybudována obyvateli z Vodné. Kdysi se Vodňanům říkalo také Aquileia Bohemorum, české Benátky. Historie města se datuje do druhé poloviny 13.století. Nejcennější listina je privilegium krále Jana Lucemburského z roku 1335. Vodňany se sice řadily mezi nejmenší a nejméně majetná královská města, ale spolu s Českými Budějovicemi a Pískem tvořily základ královské moci v jižních Čechách.

Vodňany jsou známé především díky rybníkářství v jižnách Čechách velmi rozšířeného. Měšťané založili na přelomu 15. a 16. století až 30 rybníků na ploše větší než 250 hektarů. Hustá rybniční síť byla v roce 1528 dokončena výstavbou největšího rybníka Dřemliny o rozloze 75 hektatů. Vodňanské ryby měly vynikající pověst, dovážely se na trhy až do Pasova, Lince a Salsburku. Nyní si na nich můžete pochutnat také. My doporučujeme restauraci Zlatý Soudek na náměstí. Mají i denní menu a Sumec na hruškách byl vynikající.

Ve městě se nachází také několik historických památek, jako například děkanský kostel Panny Marie z 15. století, který má na 64 metrů vysoké věži 6 zvonů, ten největší Marek byl ulit roku 1725. Při procházce městem narazíte také na starý klenutý most přes mlýnský náhon se sochou Sv. Jana Nepomuckého z 18. století v barokním slohu. Synagoga z roku 180 nyní slouží jako městské muzem. Ve městě se také dochovala ochranná bašta s hradebním systémem.

V městě je 11 mlýnů, nejzajímavější je ten Mostecký, ve kterém se nyní nachází muzeum Mlynářského řemesla. Majitel mlýna Vás provede i s výkladem. Celý objekt i zařízení mlýna je v původním zachovalém stavu. V přízemí budovy se nachází strojovna a šalanda pro krajánky, v prvním patře jsou stroje na mletí obilí, ve druhém poschodí pak čistící zařízení. Z bývalé sýpky se stala národopisná expozice o životě a práci ve mlýně. Jsou zde také vystaveny originální zachované dokumenty - výkresy mlýna a strojů, doklady o cenách prací a materiálu v minulosti. Vstupnné 65,- Kč pro dospělého, děti do 12 let a držitelé ZTP za 35,- Kč.

Protivín

Nedaleko od Vodňan se nachází město Protivín, které určitě stojí za návštěvu. Děti budou nadšení z Krokodýlí ZOO, tatínci zajdou do Pivovaru Platan a maminky na výstavu exotické přírody. Je zde také několik naučných stezek vedoucích krásnou jihočeskou přírodou.

V Krokodýlí ZOO Protivín uvidíte více než 120 krokodýlů z 22 druhů. ZOO je velice úspěšná v odchovech i těch nejvíce vzácných krokodýlů. Jako první v Evropě odchovala krokodýly kubánské, kteří našli uplatnění v záchranných chovech ve Francii a Indii.

O rozmnožení dalších ohrožených druhů krokodýlů zoo usiluje a vytvořila širokou chovnou základnu u gaviálů indických (Gavialis gangeticus) a gaviálů sundských (Tomistoma schlegelii). Případné odchovy budou předávány dalším chovatelům, od nichž se bude očekávat příspěvek právě do tohoto fondu. Hlavním cílem chovatelské práce však bude reintrodukce odchovaných krokodýlů, tj. návrat zpět do přírody. Přijďte navštívit Afroditu - jediného bílého Gaviála Sundského na celém světě a také Golema, čytř a půl mettrového obra - krokodýla mořského. Čambal - Gaviál indický je ještě o chlup větší než Golem.

Otevírací doba ZOO je každý den od 10-17 hodin, vstupné dospělí za 200,- Kč a děti 3-15let za 120,- Kč.

Zřícenina hradu Helfenburg

Z Vodňan se na kole, pěšky nebo autem vydejte do Bavorova a dále pak na gotickou zříceninu hradu Helfenburk, jednu z nějvětších v České republice s rozlohou 1,27 ha. Jen pozor, výlet neplánujte na pondělí jako my. Po výšlapu ke hradu jsme zjistili, že je zavřeno. Když je člověk na dovolené, tak nějak nevnímá čas. Mimo pondělí je tedy otevřeno každý den i včetně svátků a to od 10 do17 hodin. Vstupné - dospělí 45,- Kč, děti 35,- Kč, do 6 let zdarma. Po předchozí dohodě lze i přenocovat, skvělý zážitek nejen pro děti.

Historie hradu sahá až do roku 1355, císař Karel IV. svým podpisem ze dne 21. května povoluje čtyřem bratřím Rožmberského rodu postavit na hoře Malošíně pevný zámek jako odměnu za pomoc při potlačení povstání v italské Pise. Bratři s výstavbou nového hradu dlouho neotáleli a již roku 1357 je jmenován na Helfenburku první purkrabí Jaroslav Měřička z Vitějovic. O čtrnáct let později od data zakládací listiny, další z purkrabích Buzek ze Lhoty, vlastním listem oznamuje vladaři na Krumlov, že je zcela dokončen hradní palác.

Užijte si dovolenou v jižních čechách HEZKY ČESKY. Vybírejte z naší široké nabídky objektů zde.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje