• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Velikonoční tradice a zvyky

úvodní foto
Publikováno 13. 3. 2022

Přišlo jaro a s ním se blíží Velikonoce. Datum tohoto svátku je pohyblivý a každý rok ho slavíme jindy. Kdy budou letos Velikonoce? Určíme to jednoduše, jedná se o neděli po prvním jarním úplňku. Letos připadá Velikonoční pondělí na 18.dubna. A nejen k tomuto dni se vážou velikonoční tradice a zvyky. Koledování, pomlázka, velikonoční vajíčka. Ale víte o tom, že se vajíčka dávala do popela nebo hrachu? A kde se vzal velikonoční zajíček? Odpovědi na tyhle otázky a další zajímavosti Vám přinášíme v našem článku. 

Velikonoční pondělí 

Dynovačka, mrskút, pomihod, v každém koutě naší země se může pomlázka nazývat různě, ale všude slouží ke koledě. Šlehání žen a dívek symbolizovalo předání mladosti, zdraví a ohebnosti z mladého proutku. Děvčata dávala hochům za odměnu velikonoční kraslice, a nebo navázala pentli na pomlázku. Podle barvy se v ní skrývalo tajemství. Červená barva značila lásku, modrá byla znakem naděje, zelená oblíbenost a naopak žlutá znamenala nezájem. 

Velikonoční pomlázka

Velikonoční kraslice

Velikonoční vajíčko

Vejce bylo od pradávna symbolem plodnosti, úrody a života. Není tedy divu, že patří i k oslavě vzkříšení Ježíše Krista. Dle lidové tradice děvčata barvila vejce různými způsoby. Mezi ty tradiční patří zdobení voskem, slámou nebo vyškrabáváním. Tohle unikátní lidové umění zabralo i několik hodin práce a proto se vajíčka nerozdávala každému. Hoch si darované kraslice velmi vážil.

Aby se vykoledovaná vajíčka nezkazila, potírala se lněným olejem nebo se ukládala do popela či hrachu. 

Zdobení kraslic - technika vyškrabávání

Zdobení kraslic - vosková technika

 

Velikonoční kuřátko, slepička, ale co ten zajíc? 

Velikonoční kuřátko nebo slepička jsou dalšími symboly Velikonoc. Slepička snáší vajíčka, kuřátko je život, který se z vejce vylíhne. Ale kde se vzal ten velikonoční zajíček? Tahle tradice k nám připutovala z Německa. Zajícům se přisuzovalo tajné roznášení velikonočních vajíček, protože na jaře býval vídán poblíž lidských obydlí, kde hledal potravu, přestože jinak je velmi plachý. 

U nás v západních Čechách snášel vejce kohout a ve středních Čechách dokonce liška. Takže proč by to nemohl být i ten zajíček, když je tak roztomilý?

Velikonoční kuřátko

Velikonoční zajíček

 

Velikonoce slavili chudí i bohatí. Jaké tradice a zvyky dodržovala šlechta o velikonočních svátcích se dozvíte třeba na prohlídce zámku Lemberk nedaleko Jablonného v Podještědí. I mnohé další hrady a zámky si připravily speciální velikonoční prohlídky. Například na hradu Sovinec, kde chystají i bohatý doprovodný program. A na zámku Opočno je k vidění výstava se symboly Velikonoc, konkrétně přes 2500 kraslic. 

 

Kam vyrazit na Velikonoce?
Velikonoční akce a chaty k pronájmu v blízkosti najdete v našem článku zde.

 

úvodní foto

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje