• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Vánoční tradice a zvyky

úvodní foto
Publikováno 21. 12. 2021

Vánoce jsou už za pár dní a kouzelná atmosféra na nás dýchá na každém rohu. Svátky klidu a pohody jsou spojené s mnoha zvyky a tradicemi, které doma děláváme tradičně každý rok a bez kterých si Vánoce neumíme ani představit. A stejně tak to dělávaly i generace před námi. I když některé zvyky se v průběhu časů změnily. Věděli jste například, že než se k nám v 19. století dostal Ježíšek, nosíval dárky svatý Mikuláš 5. prosince a na Moravě zase Štědron? Podíváme se společně na české vánoční tradice a zvyky a zajímavosti, které se k nim váží.

Vánoční přípravy a výzdoba

Nic nenavodí vánoční atmosféru víc než vůně z pečení cukroví. Vyzkoušejte náš osvědčený recept na výborné perníčky. Tahle vánoční tradice je ideální pro děti. Vykrajování perníčků, jejich zdobení, a hlavně ujídání milují děti ze všeho nejvíc.

Snad každý má doma krabici s nápisem Vánoce, která ukrývá nejrůznější vánoční dekorace, svícny a světýlka, jimiž si v době adventu vyzdobíme náš domov. Co by vám ve vánoční výzdobě chybět nemělo je jmelí. A to nejen kvůli zvyku s polibkem. Ale víte, že čím více bílých bobulí jmelí má, tím větší štěstí domácnost čeká? A podle lidové pověry nosí jmelí štěstí jen tomu, kdo je jím obdarován, nikoli tomu, kdo si jej koupí sám. A tak je jmelí náš tip na dárek při předvánočních návštěvách.

Jmelí - tip na dárek při návštěvách

Vyrobte si s dětmi betlém

Betlém patří mezi tradiční výzdobu a dříve býval v každé domácnosti. Jestli ho ještě nemáte, vyrobte si ho s dětmi sami. Postačí vám papír, pastelky a vlastní fantazie. V minulosti lidé betlémy vyráběli ze dřeva, keramiky a také papíru. Jako hlavní symbol staročeských Vánoc byl betlém až do 19. století, kdy jej začal vytlačovat vánoční stromeček. 

Rodinné tradice a zvyky

Každá rodina má jiné zvyky, které každoročně dodržuje a které prostě nesmí chybět. Někdo zdobí ovocem a oříšky stromeček v lese, aby si i zvířátka přišla na své. A někdo jiný zas jezdí v době vánočních svátků na dovolenou. Má to velkou výhodu - žádný předvánoční úklid se nekoná. Pronajměte si chatu na Vánoce a užijte si sváteční čas v klidu a míru v rodinném kruhu. 

 

Koledy jsou hudbou Vánoc

Co možná nevíte, že slovo koleda pochází z latinského slova Calendae (kalendy) označující první lednové dny, kdy se slavil slunovrat. Koledy oslavují zrození Ježíška a právě koleda "Narodil se Kristus pán" je jednou z našich nejstarších již ze 13. století. Zazpívejte si s dětmi koledy, ať už ty staročeské nebo moderní, všechny s sebou přinesou kouzelnou vánoční náladu

 

Vánoční zvyky na Štědrý den

Dříve lidé věřili, že Štědrý den má kouzelnou moc. Zlaté prasátko se zjeví tomu, kdo odolá všem lákadlům a dodrží celý den půst. V některých krajích bývalo zlaté telátko, které se zjevovalo mezi obláčky na obloze. Velká síla tohoto byla využívána k předpovídání budoucnosti a k tomu se váže hned několik zvyků. Věštění z rozkrojeného jablíčka, kdy hvězda znamená zdraví a štěstí. Věštění z lití olova už chce manuál na jednotlivé tvary. Velmi oblíbeným vánočním zvykem je pouštění skořápkových lodiček. Když se lodičky navzájem dotýkají, znamená to lásku, přátelství a toleranci, které potrvá i další rok.

Ať už dodržujete jakékoli vánoční zvyky, tím nejkrásnějším zvykem je, když se sejde celá rodina a společně vychutná vánoční čas.

Štědrovečerní večeře

Tradice pouštění lodiček ze skořápek

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje