• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Světové památky nejsou jen v zahraničí, najdete je i v Česku

úvodní foto
Publikováno 25. 4. 2020

Nemusíte smutnit, že letos pravděpodobně zahraniční dovolenou vynecháte. Není třeba jezdit do světa, abyste viděli úchvatné věci, které stvořil člověk nebo sama příroda. Pojďme se společně podívat na zahraniční skvosty, jejiž paralelu najdeme i u nás v Česku. A možná ještě lepší, no posuďte sami. 

Columbia river je největší i nejdelší řeka v americkém státě Oregon A na jednom z jejích přítoků – Oneonta Creekse nachází malebná rokle s vodopádem zvaná Oneonta Gorge. Jméno ji dal její prvnífotograf, který pocházel z Oneonty v New Yorku. Fotogenická průrva ve skalách láká mnohé turisty. Stačí ujít 3 km od auta a objeví se Vám takhle nevídaná krása, kterou matka příroda stvořila již před 25 milióny let. Tak staré jsou zdejší čedičové skály. Unikátní je také flóra, která tu roste. Převážně jde o kapradiny, mechy a lišejníky. Některé druhy jinde na světě nenajdete, jde o takzvané endemity.

Vodopády Oneonta Gorge

Nemusíte jezdit na druhý konec světa abyste spatřili podobnou krásu. Na Broumovsku v Adršpašských skalách najdete také skalní vodopád. Zajímavostí tohoto vodopádu, že spatříte více padající vody, pokud pěkně poprosíte (a hodně nahlas). Ne, že by Vás vyslyšela matka příroda, je za tím člověk, který ovládá stavidlo. A navíc se můžete svést v pramici. Z hladiny skalního jezírka jsou okolní skály ještě půvabnější. Navštivte tohle romantické místo - nejdivočejší skalní město ve střední Evropě.

 

Nejnavštěvovanější turistickou památkou v Rumunsku je Hrad Bran. Nachází se v oblasti Transylvánie, což vám už jistě napovědělo, že podle legendy tu přebýval hrabě Dracula. Mohutná pevnost ze 13. století vyvstává z hlubokých lesů. Takže příběh o Draculovi, který saje krev nevinných lidí do tohoto romantického prostředí zapadá. I když ve skutečnosti kníže Vlad III měl sídlo jinde. Přesto je hrad Bran je velmi oblíbeným výletním cílem.

Hrad Bran

V České republice, konkrétně na Moravě najdete podobný gotický hrad s romantickým vzezřením. Jeden z nejkrásnějších hradů u nás inspiroval filmaře k natočení řady pohádek. Asi nejznámější je O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Už jistě víte, že se jedná o hrad Bouzov. Další zajímavosti a čím je hra unikátní se dočtete zde. Vydejte se v létě na hrad s dětmi. Mají tu prohlídku formou hry a s průvodcem v kostýmu. Ubytovat se můžete na chatě Radnice, na hrad odsud dohlédnete.

 

Nejstarší národní park na světě najdete v Americe. Yellowstonský národní park byl založen už v roce 1872. Nespoutaná divočina je plná nádherných přírodních úkazů. Hluboké lesy, úchvatné gejzíry, křišťálová jezera a vodopády nejen na řece Yellownstone, která dala parku jméno. Jedním z nejnavštěvovanějších vodopádů v Yellownstonském národním parku je Mystic Falls na řece Firehole little. Turistická trasa vede také přes nejoblíbenější gejzír Old Faithful.

Mystic Falls v Yellownstone parku

Náš nejstarší národní park byl založen skoro o století později, ale to mu na kráse neubírá. Rozkládá se v našich nejvyšších horách v Krkonoších a nachází se tu i nejvyšší vodopád České republiky nazývaný Pančavský. Jeho jméno odvozeno od cákání a šplíchání vody, která se odráží od kamenů v jednotlicých kaskádách. Naplánujte si dovolenou v nádherné přírodě Krkonoš a udělejte si výlet k Pančavskému vodopádu.

 

Na severu Velké Británie ve městě Gloucester stojí jedna z nejkrásnějších katedrál spojeného království, katedrála sv. Petra a Nejsvětější a nedělitelné Trojice, neboli Gloucesterská katedrála. Její historie sahá do 11. století. Původní normanský sloh přechází v gotiku. Zajímavostí je první dochované znázornění golfu na jednom gotickém vitrážovém okně nebo také fakt, že se stavba objevila hned ve třech filmech Harryho Pottera.

Gloucesterská katedrála

Zámek Lednice

Určitou podobnost s Gloucesterskou katedrálou má jedna z nejkrásnějších staveb u nás a tou je zámek Lednice. Ačkoli se jedná o mnohem mladší stavbu z 16. století, tak její poslední úprava v 19. století byla inspirována právě anglickou gotikou. Výjimečnost této památky dokládá i to, že celý Lednicko-Valtický areál je zapsán na seznamu UNESCO. Tak proč jezdit někam daleko, když i u nás na Moravě máme světové kulturní dědictví. Co všechno můžete v areálu vidět a další zajímavosti najdete v článku zde. Každopádně doporučujeme toto úchvatné místo navštívit. Třeba právě na vaší letošní dovolené. Budete-li mít štěstí, možná na zámku zahlédnete i nevěstu se ženichem při svatbě s kouzlem starých časů.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje