• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Šumava a Pošumaví

úvodní foto
Publikováno 26. 8. 2018

Šumava je jedním z nejstarších evropských pohoří a říká se jí právem Zelené srdce Evropy. Výletníky lákají hluboké lesy, romantické výhledy, pestrobarevné louky, lidová architektura, stejně jako možnost zasportovat si, vykoupat se v přírodě, navštívit historické památky nebo užít si s dětmi dobrodružství díky nejrůznějším atrakcím.

Celá oblast, včetně Pošumaví, má mnoho tváří. Nachází se tu opuštěný, tajemný prales Boubín, ale i Český Krumlov, který v létě připomíná lidské mraveniště. Přehrada Lipno drží primát, protože jde o největší umělé jezero u nás. Hluboký zážitek ve vás zanechá návštěva kláštera ve Vyšším Brodě, stejně jako desítky kilometrů, které ujedete v malebné krajině s rodinou nebo přáteli na kole. Nechte se zlákat třeba Opatskou stezkou, která začíná právě u zmíněného kláštera a nabízí nenáročnou procházku přírodním parkem Vyšebrodsko.

Jakmile napadne sníh, zimní střediska působí na lyžaře doslova jako magnet. Zadov, Churáňov nebo Železná Ruda patří k nejnavštěvovanějším. Skiareál Lipno láká rodiny s dětmi díky svý mírným svahům ale i stezku v koruných stromů.

Okouzlující Český Krumlov, Popelčin hrad Švihov, mučicí nástroje v Kašperku

Český Krumlov je v hledáčku našich i zahraničních turistů z celého světa. Spleť křivolakých středověkých uliček, romantická zákoutí, a především velkolepý zámek nebo park s otáčivým hledištěm patří k unikátům, stejně jako místní barokní divadlo. Českokrumlovský hrad a zámek byl zapsán jako kulturní památka UNESCO.

Jen 8 km dál, v místě, kde většina vodáků končí svou plavbu po Vltvavě, najdete nezachovalejší gotický klášter v Čechách - Kláštěr cisterciáků Zlatá Koruna.

Na nejkrásnějším vodním hradě Švihov z 15. století, který můžete rovněž navštívit, se natáčela legendární pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Za návštěvu stojí i okresní město Prachatice s historickým jádrem, které je městskou památkovou rezervací. Krásný výhled vám poskytne věž sv. Jakuba na Velkém náměstí. Znalosti můžete nabít v Muzeu Prachatice a nebo se podívat do Muzea české loutky a cirkusu. Rodiny s dětmi ocení městské koupalištěareál lesních her u Lázní sv. Markéty nad městem.

Město Prachatice

 

Rožmberský letohrádek ve stylu italských vil, je ojedinělou manýristickou stabou u nás, Zámek Kratochvíle je obklopen vodním příkopem a precizní renesační zahradou, návštěva tohoto místa ve vás zanechá úchvatný dojem. 

Majestátný hrad Rožmberk je zajímavý díky přehlídce nejrůznějších mučicích středověkých nástrojů, doplněné o poutavý výklad.

V šumavských hvozdech je ukryta i zřícenina hradu Kašperk. Hrad připomíná dobu Karla IV., který byl jeho zakladatelem. Zřícenina posloužila filmařům při natáčení pohádky Anděl Páně.

Romantická a divoká příroda Šumavy

Horský šumavský hřeben měří 120 km. Nádherné smíšené a smrkové lesy jsou asi největším lákadlem, stejně jako voňavé, rozkvetlé louky. Když se řekne Šumava, každému se asi vybaví i nádherná ledovcová jezera, zejména Černé a Čertovo. Bezedné slatě, rašeliniště, ale i panenská příroda rovněž patří k místnímu koloritu. Atraktivními turistickými cíly jsou též pramen Vltavy, který vyvěrá nedaleko Kvildy, a nejvyšší vrchol Šumavy - hora Plechý, ležící přímo na hranici s Rakouskem. Svah Plechého pak zdobí další ze šumavských ledovcových jezer, a tím je Plešné jezero, které v minulosti sloužilo k napájení Schwarzenberského kanálu

Nejpůsobivější výhled široko daleko nabízí rozhledna Poledník. Pokud vystoupáte nahoru, budete mít Šumavu jako na dlani. Za návštěvu stojí také rozhledna Boubín, která se nachází přímo v unikátním prostředí národního přírodního parku Boubínský prales. Tato dřevěná rozhledna je považována za jednu z nejhezčích v Jihočeském kraji.

Asi nejkrásnějším skalním útvarem jižních Čech je Čertova stěna, nacházející se cca 3 km od Vyššího Brodu, nedaleko Lipna. Jedná se o chaotické uskupení žulových balvanů, přičemž nejvyšší z nich měří 30 metrů. Tento balvan je nazýván jako Ďáblova kazatelna a je z něj krásný výhled do okolí a také na řeku Vltavu.

Architektonický unikát v šumavské přírodě na vás čeká v obci Rechle, nedaleko Modravy. Zde objevíte 72 metrů dlouhý dřevěný hradlový most na žulových pilířích, vedoucí přes řeku Vydru. 

Nejen pro romantické duše je pak určena procházka údolím řeky Vydry po naučné stezce Povydří, která vede z Antýglu do Čeňkovy Pily a nabízí krásné přírodní scenérie a výhledy.

Nejvýše položenou zříceninu hradu v Čechách - Vítkův Hrádek, objevíte nedaleko Přední Výtoně. K Hrádku dojdete krásnou procházkou po naučné stezce Svatý Tomáš, vybrat si můžete z několika délkových variant. Romantickou atmosféru místa dokládá i několik uměleckých děl spisovatelů či básníků, kteří se právě na tímto místem nechali u své tvorby inspirovat.

Děti? Baví je bobová dráha, muzeum hraček i voskové figuríny

Bobová dráha Lipno s nadjezdy, podjezdy a tunely, to je adrenalinová záležitost pro malé i velké. Muzeum voskových figurín stojí v Českém Krumlově a dokonalé kulisy vás přenesou do středověkého tržiště, zblízka si také prohlédnete slavné historické osobnosti.

Při nepříznivém počasí najdete příjemný azyl v kašperském Muzeu motocyklů a hraček. Rodiče se také nudit nebudou, v muzeu se mohou pokochat kolekcí 350 nejrůznějších pivních lahví.

K mimořádným zážitkům se řadí i návštěva grafitového dolu pod Českým Krumlovem, kde se těžila tuha. Svezou vás tu důlním vláčkem, abyste získali představu, jaké to je být horníkem a pracovat v hloubce 70 metrů.

Archeopark Prášily vás díky svým historickým replikám přenese do doby, kdy na našem území žili a hospodařili Keltové.

A kdo chce vidět nejkratší mezinárodní železniční trať, měl by vědět, že měří pouhých 105 metrů a vedla z Volar do Pasova. Dnes už cestujícím neslouží, ale turisté se mohou svézt v napodobenině historické parní lokomotivy nebo v drezíně.

Na brusle, ale i do korun stromů

Pokud milujete pohyb a baví vás technické památky, vyjeďte si na kole podél Schwarzenberského plavebního kanálu. Jeho délka je cca 50 km, kdysi sloužil k plavení dříví, dnes patří k unikátům svého druhu.

Vyhledávanou atrakcí je Stezka korunami stromů Lipno, zatím jedna z mála v naší zemi. Pěšky se projdete v úrovni korun stromů a pokocháte se výhledem. Stezka měří 675 metrů, lze sem zajet i s kočárkem. Nedávno tu také vyrostla trať upravená speciálně pro jízdu na koloběžce. Míst, kde si můžete tento jednoduchý dopravní prostředek půjčit a projet se, na Šumavě rychle přibývá.

V Pošumaví najdete i farmy, takže vyjížďka na koni patří k dalším možnostem, jak trávit volný čas.

Rozptýlení a zábavu najdou malí i velcí v Areálu letních sportů Lipno, nabídka aktivit je tu rozmanitá, například moderní paddleboarding na vodě. Kromě kola si přibalte na cestu na Šumavu i in-line brusle, terén je tu ideální. Doporučit můžeme třeba cyklostezku z Lipna do Frymburku, která je díky upravenému asfaltovému povrchu vhodná jak pro cyklisty, tak i pro bruslaře.

Koupání na Lipně, osvěžení v bazénu i aquaparku

Jižní Čechy jsou co do nabídky koupání a vodních sportů štědré. Mekkou sportovců, ale především milovníků vodních radovánek, je Lipno. Lze tu provozovat windsurfing, svézt se v jachtě, kánoi nebo katamaránu, a samozřejmě se také vykoupat a osvěžit se. Aquaworld Lipno i s krytými bazény milují hlavně rodiny s dětmi, protože caparti se tu vyřádí i ve špatném počasí. Nezklamou ani bazény ve Sportovním areálu v Sušici nebo vodní atrakce v Aquaparku v Horažďovicích.

V zimě si zalyžujte nebo pokořte Lipno na bruslích

Zimní střediska nabízejí skvělé zázemí, tedy výborně upravené sjezdovky a vše, co k tomu patří. V Železné Rudě najdete lyžařské svahy o různé obtížnosti, takže se sem sjíždějí jak naprostí začátečníci, tak i velmi zkušení lyžaři, protože každý si tu najde to své.

K oblíbeným místům patří Kramolín s devíti svahy o celkové délce necelých 7,5 km, podobně jako Zadov s osmi svahy nebo Kubova Huť s pěti. Děti získají první zkušenosti na lyžích ve Fox parku a Bambini parku na Lipně, které nabízejí podobné technologické vybavení jako špičková alpská střediska.

Jakmile přehradu Lipno v zimě přikryje silná vrstva ledu, bruslaři slaví, protože mají k dispozici jednu z nejdelších bruslařských tratí na evropském kontinentu. Ledová magistrála měří přes 10 kilometrů. Po zmrzlé hladině se prohánějí i běžkaři. Ti si rovněž oblíbili i Českou Kanadu se 100 km upravených tras nebo oblast Zadov-Churáňov, která je spojena se jménem naší běžecké jedničky Kateřiny Neumannové.

Kdo jednou navštíví Šumavu a Pošumaví a podlehne jejich kouzlu, ten se sem bude pravidelně vracet, aby poznal další nádherné přírodní scenérie, historické památky i méně probádaná, ale o to lákavější místa. Toto pohoří také otevírá náruč milovníkům zimních i letních sportů a nezapomenutelnou dovolenou tu prožijí i rodiny s dětmi.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje