• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Rozhlédněte se po Česku, z jedné z NEJ.. rozhleden a vyhlídek

úvodní foto
Publikováno 14. 4. 2021

Přišlo jaro a můžeme se volně nadechnout a vyjet do jiného okresu. Ale kam vyrazit na výlet? Většina turistických cílů zůstává stále zavřená, ne však rozhledny! Na území České republiky jich najdete přes 400, v tom nemáme v zahraničí konkurenci. A k tomu si ještě přičtěte vyhlídková místa. Pár těch NEJ..  jsme z nich vybrali a ty Vám představíme i s jejich zajímavostmi. Víte třeba, která rozhledna je nejzatočenější? Rozhlédněte se s námi po Česku, máme se na co dívat, čím kochat, zkrátka je tu krásně. 

Nejzatočenější rozhlednu najdete u jihomoravského městečka Kobylí na stejnojmenném vrchu ve výšce 334 metrů nad mořem. Unikátní je také tím, že nemá žádné schody, točitá rampa, která v kruhu stoupá vzhůrů je bezbariérová. Byla navržena tak, aby splynula s okolními vinohrady a přesto nabídla výhled do okolí. Tyhle všechny vlastnosti ocenila i porota národní architektonické soutěže a udělila stezce nad vinohrady Kobylí první místo v katergorii novostavby za rok 2019.

V našem výběru NEJ rozhleden a vyhlídek určitě nesmí chybět vyhlídka z nejpamátnější české hory Říp, kterou by měl alespoň jednou navštívit každý Čech. Dle pověsti vystoupal na horu praotec Čech, rozhlédl se po krajině plné lesů, luk a řek a rozhodl se v této zemi se svou družinou usadit.

 

Při výstupu na horu Říp se jako první otevírá Pražská vyhlídka, při dobré viditelnosti dohlédnete až do Prahy, další jsou pak vyhlídky na Mělnicko a Neratovicko. Cesta se dá zvládnout i s kočárkem. Na vrcholu Vás čeká občerstvení a románská Rotunda Sv. Jiří z 12. století.

Zpestřením výletu (nejen pro děti) může být v hlavní turistické sezoně i vypůjčení koloběžek v Podřipsku. S nimi si pak projedete okolí a odevzdáte je na jednom ze sběrných míst.

 

V Jizerských horách navštivte nejstarší kovovou rozhlednu v Čechách - Rozhledna Slovanka u Lučan nad Nisou. Zajímavá je její historie. Roku 1887 se německý horský spolek, konkrétně jablonecký, janovský a hornokamenický rozhodl zakoupit rozhlednu z vídeňské výstavy, kde stávala jako exponát rakouských železáren a umístit ji na vrch Slovanka. Při slavnostním otevření se vybralo z dobrovolných příspěvků více peněz, než stál samotný nákup i převoz železné konstrukce. Časem bohužel rozhledna chátrala a o století později musela být pro veřejnost uzavřena. Díky sbírce a nezištné pomoci řady lidí mohla být opravena a slavnostní otevření proběhlo 5.7.2000.

 

 

Rozhledna Slovanka se nachází ve výšce 820 metrů nad mořem, samotná železná konstrukce s litinovým schodištěm má dalších 11 metrů. Z vyhlídkové plošiny je krásný výhled na Jizerské hory, Krkonoše nebo Český ráj. Otevřeno je celoročně a rozhlédnout se z výšky do okolí můžete zcela zdarma.

Malebný výhled na beskydské panorama se vám odkryje z rozhledny Búřov, ležící na stejnojmenném kopečku, jen 2 kilometry od obce Valašská Bystřice.

Nejzajímavější na této rozhledně je to, že to není rozhledna, ale šest metrů vysoký posed. A proč? V této chráněné krajinné oblasti by se jen těžko schánělo povolení na výstavbu rozhledny. Výhled je tu ale krásný, z kopce Búřov uvidíte Veřovické vrchy, západní výběžek Beskyd, Hostýnské vrchy nebo Vsetínské Beskydy.

 

Vyhlídka je volně přístupná po celý rok. Výlet si můžete spojit i s dalšími venkovními aktivitami, kolem vyhlídky se totiž rozprostírá 9-jamkové hřiště na discgolf, kdy se snažíte hodit létající talíř do síťového koše a tím získat body.

 

Nejdelší prosklená vyhlídková plošina, díky níž si připadáte, jako byste se vznášeli ve vzduchu, je součástí stezky v oblacích Valaška. Byla postavena na Pustevnách teprve nedávno, v roce 2019. Její celková délka je 610 metrů, kdyby se po ni plazil šnek, trvalo by mu to dva a půl dne. Vám to zabere určitě kratší čas, ale skvělý zážitek a úchvatný výhled na Beskydy ve vás zůstane ještě na dlouho.

 

Součástí stezky je zavěšený 150 metrů dlouhý lanový chodník s unikátní konstrukcí, a také 22-metrová rozhledna. Na stezce najdete také několik informačních tabulek, ze kterých se dozvíte zajímavosti o beskydské přírodě. Děti nejvíce ocení nejvýše položené trampolínové hřiště v České republice.

 

V oblasti Jeseníků v Rychlebských horách najdete skalní město ze žulového kamene. Krásná vyhlídka Vás čeká na hoře Smolný, na místě zvaném Venušiny misky. Tyto kruhové prohlubně, zvané mísy, vznikají zvětráváním žulového kamene, ta největší má průměr 1,5 m. Tato vyhlídka je nejromantičtější, í díky tomu, že je opředena tajemstvími a kouzelnou mocí. Váže se k ní legenda o Venušiných lidičkách, kteří tu žili před příchodem prvních lidí. Byli to malé bytosti, které žili převážně v podzemí, na zem vylézali, aby zde na slunci usušili své vyprané prádlo. Další pověst se váže k samotným mísám a jejich kouzelné moci - pokud si do některé žena sedne, do roka a do dne se vdá a otěhotní.



Vybíráte si dovolenou podle výletů v okolí? U každé naší chaty máme záložku Tipy v okolí, kde najdete zajímavá místa, která můžete navštívit. Vyberte si chalupu k pronájmu zde a nebo opačně, vyberte si místo, které chcete navštívit: Turistické cíle a zobrazte si chaty, které jsou nedaleko.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje