• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Krkonoše na kole

úvodní foto
Publikováno 22. 5. 2016

Krkonoše nebo i jiné naše krásné hory jsou hlavně v létě ideálním cílem pro cyklisty. Převýšení, kterého by se mohl někdo zaleknout se stává předností, díky nadmořké výšce a stínu lesa se zde schladíte a schováte se před vedrem, které by Vás sužovalo na rozpálených silnicích mezi poli.

Vydejte se do Krkonoš, nejvyššího pohoří nejen České republiky, ale i střední Evropy severně od Alp. Navzdory malé rozloze a nízké nadmořské výšce oplývají mimořádnou pestrostí krajiny, flóry a fauny, která zdaleka přesahuje přírodní rozmanitost okolních evropských středohor. Vděčí za to výjimečné zeměpisné poloze uprostřed Evropy, kde se v dávné i nedávné minulosti odehrály události, formující vývoj středoevropské přírody a krajiny. I proto zde najdeme relativně velké množství endemitů, tedy organimus který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném území a nikde jinde se nevyskytuje. V úvahu se bere pouze přirozený výskyt. Nejbohatší oblastí na endemické organimy v ČR jsou právě Krkonoše. Najdeme zde velké množstí endemické flóry, například dřevinu Jeřáb sudetský (Sorbus sudetica) a také dva zástupce endemické flóry - vřetenovka krkonošská (Cochlodina dubiosa corcontica) a motýl huňatec žlutopásný krkonošský (Psodos quadrifarius ssp. sudeticus).

Nádhernou českou přírodu si můžete vychutnat například právě ze sedla kola. Přinášíme Vám náš typ na středně obtížný cyklovýlet v délce 28,6 km. Startem je krásné lázeňské město Jánské lázně, navštívit zde můžete secesní lázeňskou kolonádu z roku 1893 a pseudogotický kostel Sv. Jana Křtitele z roku 1885. Z města vede lanovka na Černou horu, kterou využijeme pro překonání 500m převýšení a ušetříme tak síly. Vydáme 160Kč za dospělého a 110 za dítě, dobrá zpráva ale je, že přeprava kola již je v ceně.
1. Krkonošská cyklistická naučná stezka je vedena nejzajímavějšími částmi Černé a Světlé hory. Na trase stezky potkáte 9 tématických informačních tabulí. Trasa je vedena v III. zóně Krkonoského národnícho parku a je tedy nutné dodržovat návštěvní řád. Jezdíme pouze po značných trasách, neplašíme zvěř a nepodceňujeme náhlé změny počasí, abychom nedopadli jako Hanče a Vrbata, i v létě se totiž počasí může náhle změnit. Takže doporučujeme s sebou další vrstvu oblečení, která neprofoukne, náhradní duši, pumpičku, malé nářadíčko, svačinku, dostatek pití a pro bězpečnost určitě helmu.

- rozcestí pod Černou boudou - úvodní panel - základní informace o stezce
- Zrcadla - panorama hlavního hřebene Krkonoše s popisem vrcholků
- sedlo pod Kolínskou boudou - historie turistiky v Krkonoších
- manipulák nad Václavákem - vliv odlesnění
- Pěticestí - historie MTB
- Vlašské Boudy - budní hospodářství
- Velké Tipeltovky - architektura krkonošských chalup
- Krausovy Boudy - myslivost
- u Modrých kamenů - geomorfologie

Pro další konkrétní cyklotrasy se můžete podívat například sem.

Ubytování můžeme doporučit v jedné z naších chat a chalup ze sekce Krkonoše a Pokrkonošší.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje