• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Jižní Morava - Slovácko a Bílé Karpaty

úvodní foto
Publikováno 25. 9. 2018

Bílé Karpaty, které se rozkládají na moravsko-slovenském pomezí, jsou v mnoha ohledech zcela mimořádné. Roste tu tolik zajímavých rostlin, že se právě zvlněné, voňavé louky v této Chráněné krajinné oblasti spolu s lesy staly předmětem intenzivního světového výzkumu. Zejména nádherným orchideím se tu daří skvěle, a tak se tato lokalita přiřadila k místům, kde jich roste nejvíc. Také se zasloužila o prvenství co do množství druhů orchideí, a to v měřítku celé střední Evropy.

Centrem Slovácka je Hodonín, rodiště prezidenta T. G. Masaryka. I proto je tu stejnojmenné muzeum, zasvěcené Masarykově životu. Velkým i dětem udělá radost Zpívající fontána v centru města, stejně jako příjemný zvuk zvonkohry. Pro fajnšmekry máme jednu lahůdku: právě v Hodoníně je jediné muzeum ropy u nás. Přesněji řečeno, jde o Muzeum naftového dobývání a geologie.

Toto město proslulo svým foklórem, který se udržel do dnešních dní, výbornou cimbálovou muzikou a také vínem. Lidé se v Hodoníně umí bavit, ale také odpočívat. I proto jsou tu věhlasné lázně, které svoji existenci postavily na vodě zvané solanka. Její léčebné účinky jsou přirovnávány k vodě z Mrtvého moře a patří k nejkvalitnějším v Evropě.

Baťův kanál na řece Moravě přitahuje milovníky lodí a života na vodě. Právě zde si můžete prohlédnout zajímavé hausbóty, případně na nich strávit pohodové chvíle. Plavit se můžete od Hodonína až po Kroměříž a užívat si zábavu, poznat místní tradice i ochutnat lahodná vína na jednotlivých zastávkách. Kanál nabízí 20 přístavů, kde můžete svou plavbu začít nebo ji zde přerušit. Jedním z nich je například přístav Petrov, což je ten největší a nejmodernější z nich. Plavbu lze výborně zkombinovat s cyklistikou. Mimochodem, velice zajímavá a moderní cyklotrasa vede od kroměřížské zoologické zahrady až do oblasti zvané Hodonínská Doubrava. Terén je vhodný i pro bruslaře.

Když se řekne Kyjov, asi každému se vybaví nádherné, ručně vyšívané lidové kroje a svébytné tradice a zvyky. Toto malebné městečko je nesmírně fotogenické v každém ročním období. Určitě si tu projděte takzvané sklepní uličky, které se doslova hemží vinnými sklípky, a nasajte do sebe ojedinělou historii i zajímavé, osobité příběhy s místem spojené.

Vaší pozornosti by nemělo uniknout ani kyjovské Vlastivědné muzeum, které sídlí v renesančním zámečku. Vše je v něm prodchnuto láskou k lidovým zvyklostem, k historii v této oblasti a úctou k životu našich předků. Mimořádně cenné jsou zejména nejrůznější kroje, stejně jako ukázky selských jizeb.

Atmosféru tradičního Slovácka zažijete i v areálu Bukovanský mlýn, který se nedaleko Kyjova nachází. Zdejší dominantou je větrný mlýn, ve kterém najdete několik expozic z tradiční slovácké kultury a na vyhlídkové terase se pak pokocháte výhledy do okolních vinic a sadů. Areál nabízí také vyhlášenou restauraci se staročeskou a slováckou kuchyní a s širokým výběrem kvalitních vín, nebo spoustu aktivit pro děti i dospělé, jako například minigolf, jízdu na koních a ponících, lukostřelbu a další.

Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves lahodí nejenom tělu, ale i duši všech, kteří touží po odpočinku, relaxaci a uvolnění. Léčí se tu zejména kožní nemoci, ale odborníci se tu specializují i na léčbu pohybového aparátu. Hlavní léčebnou procedurou jsou sirné koupele.

Pokud chcete vědět, jak vypadá tradiční středověká pevnost, zajeďte se podívat na mohutný královský hrad Buchlov, kde si můžete vybrat z několika prohlídkových okruhů. Pouhé tři kilometry od něj leží honosný zámek Buchlovice. Ten patří mezi nejvýznamnější barokní šlechtická sídla u nás a jeho význam v minulosti přesahoval hranice naší země. Prohlédnout si můžete nejenom zámek, ale i park.

Do Buchlova můžete dohlédnout dokonce z cca 20 km vzdálené rozhledny Floriánka poblíž Polešovic, která své jméno dostala podle vyšlechtěné odrůdy vinné révy. Kromě Buchlova je možné z rozhledny spatřit také Bílé Karpaty, Chřiby či údolí Moravy.

Obec Velehrad v okrese Uherské Hradiště je významným duchovním centrem a poutním místem v této malebné části Slovácka. Klenotem barokní architektury je bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Bohatě zdobené interiéry přirozeně přitahují pozornost všech, kteří sem zavítají. Vždy 5. července každého roku se tu koná Národní pouť, a to jako připomínka svátku svatých, Cyrila a Metoděje. V roce 1990 sem zavítal papež Jan Pavel II.

Město Strážnice poblíž Uherského Hradiště proslulo nádherným skanzenem, známým též jako Muzeum vesnice jihovýchodní Evropy. Návštěvníci tak na relativně malé ploše mohou vidět, jak se stavělo a žilo v různých místech Slovácka. Lidová architektura se tu snoubí i s jedinečnou výstavou, věnovanou vinařství, a to od nejstarších dob až po současnost. Ve Strážnici se pravidelně koná Mezinárodní folklorní festival.

Oblíbené lázně Luhačovice vás nadchnou svojí přátelskou atmosférou, příjemným prostředím a zajímavými stavbami, které vznikly především pod taktovkou slavného architekta Dušana Jurkoviče. Pilíř lázeňské léčby tvoří vzácné minerální prameny, mezi nejznámější se řadí Vincentka. Příroda je tu mimořádně štědrá, každou hodinu vyvěrá na povrch až 15 000 litrů vody, která je díky svému složení považována za jednu z nejúčinnějších v Evropě.

Vesnická památková rezervace Petrovské Plže se zapsala na seznam UNESCO. Překrásné zaoblené vinné sklípky s osobitou malbou, plnou ornamentů, a tradiční modrobílou omítkou, si podmaní vaše srdce. Najdete jich tu bezmála osm desítek a mnohé pocházejí už ze 16. a 17. století. Najdete je poblíž Strážnice, v blízkosti cyklostezek, a jde o historickou památku mimořádného významu. Dojet sem můžete i lodí, a to po Baťově kanálu. První zmínky o těchto sklepích se objevily v souvislosti s válečnými událostmi v 15. století, kdy místní lidé hledali úkryt ve vyhloubených přístřešcích, z nichž později vznikly právě charakteristické vinné sklípky.

Zámek Milotice patří k atraktivním turistickým cílům hned z několika důvodů. Návštěvníkům se líbí nejenom nádherné interiéry, které mapují život majitelů až do roku 1945, ale i kostýmové prohlídky. Oč jde? Na třicet minut si vy a vaši blízcí můžete zapůjčit dobové kostýmy a v nich se projít po zámeckém parku a vyfotografovat se, a to bez průvodce. V kostymérně se pro vás určitě něco najde, je tu celkem 160 kostýmů všech velikostí, a to od batolat až po dospělé.

Světové unikáty se pod jednou střechou soustředily ve Slováckém leteckém muzeum v Kunovicích. Některé totiž jinde vystavené nenajdete. Jde například o prototyp letadla, kterého bylo vyrobeno jen sedm kusů a další už nevznikly. Celkem dvě desítky vojenských, sportovních a dopravních letadel potěší srdce svých fanoušků.

Unikátní je také rozhledna nazvaná Stezka nad vinohrady, vyjímající se na vinicemi osázeném Kobylím vrchu u obce Kobylí. Tato rozhledna má jedinečný tvar nedokončeného kruhu, který symbolizuje životní cyklus přírody. Navíc na její vrcholek vede nakloněná rovina, což umožňuje návštěvu i rodinám s kočárky, vozíčkářům či starším jedincům.

Zajímá vás, jak žili lidé ve Velkomoravské říši? Plastickou představu získáte, pokud navštívíte Archeoskanzen Modrá v okrese Uherské Hradiště. Zjistíte, jak vypadalo sídlo velmože, jak bydleli obyčejní sedláci, jakou podobu měly strážní věže nebo kostelík.

Otisky dávné historie najdete i v Mikulčicích. Zejména Slovanské hradiště perfektně dokumentuje velkomoravskou dobu a životy lidí. Jde o jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť. I naprostý laik tu pocítí prazvláštní, nenapodobitelnou atmosféru a téměř až posvátnou úctu k našim předkům. Vše nasvědčuje tomu, že právě Valy u Mikulčic byly hlavním městem a centrem Velkomoravské říše.

Najdete tu dvě expozice. První se jmenuje Knížecí hrad v údolní nivě řeky Moravy a kromě kovových předmětů tu odborníci našli i dobové dřevěné předměty, třeba čluny. Další nese název Druhý kostel a sakrální architektura knížecího hradu. Kromě jiného se díky ní seznámíte s trojrozměrnými maketami mikulčických kostelů, hrobovými jámami a tím, jak se v této době a v této oblasti přistupovalo k pohřbům. Muzejní expozice si můžete prohlédnout i v zimních měsících. Součástí areálu je i 30 metrů vysoká věž. Když na ni vystoupáte, tak budete mít nejenom celé Slovanské hradiště jako na dlani, ale uvidíte i okolní lesy, řeku Moravu, Hodonín a pohraniční oblast sousedního Slovenska.

Zlín se svou podobou i atmosférou tak trochu vymyká. Město proslavil slavný podnikatel, obuvník Tomáš Baťa. Ve třicátých letech minulého století zažilo největší rozkvět. V době, kdy tu Baťa budoval své mimořádně významné impérium, vznikaly celé obytné čtvrti ve strohém, leč moderním funkcionalistickém stylu. Město, které je prodchnuto tak silně funkcionalismem, o čemž svědčí řada domů, jinde v Evropě nenajdete.

Zlín rozhodně nezapře, že zůstane navždy spojen s výrobou a vývozem obuvi. To potvrzuje i Obuvnické muzeum. Nečekejte tu výhradně výbušné, aktuální módní novinky. Naopak, můžete tu obdivovat boty, prověřené časem a dovezené z exotických končin. K největším raritám patří střevíčky z dob čínského císařství nebo autentické střevíce domorodých asijských nebo australských kmenů. Obdiv rozhodně zaslouží i opánky vyrobené z lidských vlasů nebo z pštrosího peří.

Legendární Jedenadvacítka neboli Baťův mrakodrap patřil svého času se svými 17 podlažími k nejvyšším úřednickým budovám v Evropě. Proslulá Baťova kancelář s umyvadlem a klimatizací vznikla ve výtahu a rozhodně nebyla na ozdobu. Sloužila vysoce postaveným úředníkům, kteří při pochůzkách po mrakodrapu šetřili čas a vyřizovali ve výtahu nutnou administrativu. A proč jedenadvacítka? Protože Baťa se nechal inspirovat tím, jak se číslují budovy v Americe, když je jich v jednom komplexu více pohromadě.

Zoologická zahrada Lešná – Zlín je v zemi jednou z nejnavštěvovanějších. Na bezmála 50 hektarech plochy vám společnost bude dělat přes 200 druhů zvířat. Prohlédnout si je můžete v pavilonech, které reprezentují jednotlivé kontinenty. Zbrusu novým je pavilon Austrálie, kde uvidíte i vzácné ptáky kivi. Ti jsou zatím jen v 7 zahradách v celé Evropě. Ochutnávka asijské fauny v sobě zahrnuje mazlivé pandy červené, tygry ussurijské, což jsou největší kočkovité šelmy, tapíry nebo gibony. Americký pavilon nabízí oblíbené lachtany hřivnaté, mravenečníky nebo kapybary. A k nejatraktivnějším zástupcům africké živočišné říše se řadí sloni, žirafy, zebry, pšrosi, ale i surikaty, nosorožci nebo antilopy. Zátoka rejnoků nemá v Evropě co do velikosti a pojetí zatím konkurenci. Tyto mořské tvory tu můžete dokonce nakrmit, a to díky speciální směsi, která se tu dá koupit.

Zoologická zahrada vznikla nedaleko zlínského zámku Lešná, který návštěvníkům nabízí pohled do impozantně vybavených šlechtických komnat. Procházka parkem, kde uvidíte řadu vzácných dřevin, je velmi příjemnou relaxací a zvládnou ji i rodiny s dětmi.

V oblasti Bílých Karpat na vás čeká unikátní památka - Větrný mlýn Kuželov, nacházející se ve stejnojmenném městě. Mlýn byl prohlášen za národní památku a najdete zde stálou expozici mlynářství a života na Horňácku. Nedaleko Kuželova, poblíž obce Javorník, najdete i dřevěnou rozhlednu Drahy, postavenou v rámci příhraniční spolupráce „Pozrime sa cez hranice z výšky".

Symbol přátelství mezi Čechy a Slováky představuje dřevěná rozhledna Velký Lopeník, umožňující krásný výhled na malebnou krajinu Bílých Karpat na české i slovenské straně. U rozhledny najdete také studánku s pitnou vodou, kde pramen vyvěrá přímo ze skály. Dalším symbolem bratrství Čechů a Slováků je též nejvyšší vrchol Bílých Karpat - Velká Javořina.

Skvělé letní osvěžení vám nabídne koupaliště Květná ve stejnojmenné obci poblíž hranic se Slovenskem. K dispozici je zde plavecký bazén, oddechový bazén s různými vodními atrakcemi, skluzavky a tobogán, dětské brouzdaliště, hřiště na beach volejbal a nechybí ani rychlé občerstvení.

Pojedete do Bílých Karpat v zimě? A chcete si zalyžovat? Pokud ano, můžeme doporučit ski areály Filipov, Mikulčin vrch, Štrbáň, Radějov-Štěpničky nebo Velkou Javořinu.

Ani na Slovácku nebudou lyžaři strádat, stačí, když se vydají do Stupavy, Němčiček, Jasenky, Dešné, nebo Osvětiman, kde najdou sjezdovky různé náročnosti.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje