• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Jižní Morava - Pálava a Lednicko-valtický areál

úvodní foto
Publikováno 25. 9. 2018

Dechberoucí oblast Pálavy s Lednicko-valtickým areálem, který se pyšní nádhernými historickými stavbami, má také svůj nenapodobitelný ráz.

Velkolepé interiéry zámku Lednice na každého udělají hluboký dojem. Tento romantický novogotický palác svou pompézností konkuroval v minulosti vyhlášeným evropským šlechtickým sídlům. Sjížděli se sem aristokraté z celého kontinentu a mnohé sály a komnaty zažily mimořádná setkání historických celebrit. Zámek se zároveň pyšní anglickým parkem, který je největší v Evropě. Proto vás nepřekvapí, že tu najdete i rybník a 16 ostrovů. Kdo chce, může si dopřát plavbu po zámecké části řeky Dyje. V parku je i 100 metrů dlouhý skleník z 19. století a minaret neboli Turecká věž. Se svými necelými 60 metry patří lednický minaret mezi nejvyšší na evropském kontinentu. Janův hrad v Lednici vypadá velice působivě a malebně. Jde o lovecký zámeček, kde se už od 19. století stoly prohýbaly pod výbornými pokrmy, připravenými z ulovené zvěře. Až tu budete, všimněte si tří točitých dřevěných schodišť. Díky nim lze obdivovat um našich předků.

Lednický palác spolu se zámkem ve Valticích (okres Břeclav) tvoří ojedinělý Lednicko-valtický areál, známý též jako Zahrada Evropy. Díky své výjimečnosti upoutal i pozornost odborníků a figuruje na prestižním Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Samotný valtický zámek je významnou barokní památkou.

Jako mávnutím kouzelného proutku se před vámi najednou vyloupne překrásné město, obklopené vinicemi. Ano, je to Mikulov, který proslul nejen svým barokním zámkem, ale i řadou dalších nádherných staveb.

Mikulovský zámek stojí rozhodně za prohlídku, a to z mnoha důvodů. Nádherné komnaty, zámecká knihovna, sál předků, ale i obří vinný sud potěší vaše smysly. V minulosti tu pobývala řada slavných osobností, jako například velký vojevůdce Napoleon. Zámecká zahrada je terasovitá a patří k největším hradním zahradám v České republice.

Nepřehlédnutelnou siluetu tvoří mikulovský Svatý Kopeček. Jde o slavné poutní místo, které se rozkládá na jednom z Pavlovských vrchů. Poutníci tu obdivují kromě impozantního pohledu na Mikulov a okolí především kostel svatého Šebestiána, Boží hrob, zvonici a křížovou cestu.

Pálava, to je okouzlující příroda a místo s velmi zvláštní, romantickou atmosférou a géniem loci. Tato chráněná krajinná oblast se zařadila na seznam UNESCO jako biosférická rezervace. Jde o jednu z nejteplejších a nejsušších oblastí u nás. A také o mimořádně úrodný kout země, posetý vinicemi a jako stvořený pro výlety na kole. Historie života tu sahá hodně hluboko.

S Pálavou, nebo přesněji řečeno s obcí Dolní Věstonice, je spojena i Věstonická Venuše. Tato světoznámá soška z pálené hlíny měří sice pouhopouhých 11 centimetrů, ale archeology a milovníky umění nepřestává fascinovat. Je považována za nejstarší keramický artefakt na světě. Obdivovanou pálavskou dominantou jsou trosky gotického hradu Děvín, které skýtají dechberoucí výhled po okolí.

Pokud chcete vědět víc o lovcích mamutů, kteří žili v době paleolitické, zastavte se v archeoparku v Pavlově pod Pálavou. Právě v oblasti vymezené Pavlovem a Dolními Věstonicemi měli archeologové hotové žně, a to díky obrovskému množství historických nálezů z pravěku.

Břeclav leží na okraji Lednicko-valtického areálu. I když je tato oblast protkána řadou honosných šlechtických památek, lovecký empírový zámeček Pohansko si rozhodně nenechte ujít. Patří mezi památky UNESCO a v jeho blízkosti vzniká zajímavý archeoskanzen, který doplňuje zámeckou expozici. Ta je věnována životu starých Slovanů na tomto území.

Vodní dílo Nové Mlýny leží na rozhraní břeclavského a brněnského okresu a jde o kaskádu tří přehrad nedaleko Pálavy. S výjimkou prostřední, která byla vyhlášena za přírodní rezervaci a kde na umělých ostrůvcích hnízdí vzácní ptáci, slouží zbývající dvě i k rekreaci a vodním sportům. Rybolov, windsurfing, koupání a další vodní hrátky zpestří váš letní pobyt zde. Víceméně rovinatý terén v okolí je ideální nejen pro nenáročné vycházky a výlety, ale i pro projížďky na kole.

Kdo zatouží po aquaparku, nechť zamíří do Aqualandu Moravia v Pasohlávkách. Dvacet tobogánů a dvanáct venkovních i vnitřních bazénů plus spousta atrakcí uspokojí i ty nejnáročnější milovníky vodní zábavy.

Během zimních měsíců se s šálkem výborného svařáku v ruce můžete toulat starobylým Mikulovem. V doprovodu průvodců se během jedné hodiny dozvíte spoustu zajímavostí z historie tohoto města, sestoupíte do zámeckého sklepení, kde je obří sud, a zajdete se podívat i do židovské čtvrti. Hodinovou prohlídku zimním Mikulovem organizuje místní turistické a informační centrum.

Pálava nabízí i v zimě prohlídky vinných sklípků, stejně jako lednický zámek počítá s návštěvami dychtivých a zvědavých turistů.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje