• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Jizerské hory

úvodní foto
Publikováno 20. 6. 2017

Jizerské hory a okolí patří k oblíbeným turistickým cílům. Nádherná příroda, skvostné kulturní památky, atraktivní turistické trasy a výborné sportovní zázemí je tím, čím se může tato oblast pochlubit. Lze podnikat romantické výlety, kde prakticky nikoho nepotkáte, ale také navštívit vyhledávaná místa, kam se sjíždějí lidé i z jiných měst. Namátkou jmenujme akvapark, Dinopark nebo vyhlášenou Iqlandii, což je vědecko-zábavní centrum, kde si na své přijdou děti i dospělí. Všechny tři atrakce jsou v Liberci.

Jizerka, Obří sud, Ještěd

Když se řekne Jizerské hory, každému se asi vybaví Ještěd s charakteristickým tvarem vysílače a kabinovou lanovkou. Zajímavých turistických cílů je tu však mnohem více. Jizerky se sice nemohou pyšnit vysokými vrcholy, ale zato jsou ideální pro výlety pěší i na kole. Ať už se vydáte k železné rozhledně Slovanka, nejstarší svého druhu v České republice, do malebné horské Jizerka, kterou protéká unikátní Safírový potok, nebo si třeba vyšlápnete ke stylové restauraci Obří sud v lázních Libverda, odkud je krásný výhled po okolí, nebudete zklamáni.

Muzea, ale i historický vláček

Milovníci historie nepřijdou rozhodně zkrátka. Oblast Jizerských hor byla před několika staletími vyhlášenou sklářskou destinací, a tomu se přizpůsobila i architektura a životní styl. Nejucelenější představu získáme, když navštívíme některé z místních muzeí. K nejznámějším patří jablonecké Muzeum skla a bižuterie, které nabízí bezpočet nádherných exponátů, ale i muzeum v proslulé sklářské osadě Kristiánov. Nostalgická jízda vlakem po ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova nebo Harrachova, to je mimořádně silný zážitek. Tuto unikátní „zubačku“ obdivují fanoušci technických památek z celé Evropy. A kdo si potrpí na automobilové veterány, retro bicykly a staré motocykly, ten bude během návštěvy libereckého Technického muzea ve svém živlu.

Bobová dráha a lanové centrum pro děti

Dovolená, to je příležitost, jak si užít zábavu s dětmi. Vynikající odreagování najdete v Janově nad Nisou, kde je po celý rok v provozu bobová dráha o délce 900 metrů s 22 zatáčkami. Tak trochu adrenalinový zážitek se nabízí v lanovém parku Kristýna, kde dva okruhy ve výšce 5 až 8 metrů uspokojí děti i dospělé. Tuto atrakci najdete v rekreačním areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou nedaleko hranic s Německem, který kromě koupání skýtá i možnosti klasického sportovního vyžití.

V zimě na běžky i na sjezdovky

Nejen začátečníci, ale i velmi zdatní lyžaři si pochvalují podmínky v Jizerských horách. K nejznámějším zimním střediskům se řadí zejména tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov, ale i sjezdové tratě na Ještědu nebo nedalekém Javorníku. Běžkařům skvěle poslouží příjemně zvlněný terén, který se proslavil díky legendárnímu závodu Jizerská 50. Trasy lze volit dle náročnosti a délky a různě je kombinovat. Novinkou je čtyřkilometrová sáňkařská dráha. Ta začíná nedaleko rozhledny Černá studnice v Jizerských horách a končí ve Smržovce. Moderní lyžařský areál v libereckém Vesci hostil v roce 2009 sportovce celého světa, a to v rámci Mistrovství světa v klasickém lyžování. V létě se tu dá výborně jezdit na in-line bruslích.

Koupání pod širým nebem

Vodní radovánky k létu neodmyslitelně patří. Města Liberec i Jablonec nad Nisou nabízejí přehrady, kde se můžete vykoupat, občerstvit a opalovat se. K vyhledávaným patří i jezero s čistou přírodní vodou na Kristýně. Kdo dává přednost osvěžení v koupališti, může navštívit Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou, libereckou Vápenku nebo zajet do Tanvaldu nebo do Lučan u Jablonce nad Nisou. Přehrada Fojtka mezi Libercem a Mníškem, to je místo, kam se chodí koupat i vyznavači nudismu.

ZOO, botanická zahrada, hrady a zámky

K evergreenům, které nikdy nezklamou, patří kromě výletu na Ješhttps://zars.cz/turisticke-cile/jestedtěd i návštěva liberecké zoologické zahrady. Vznikla v roce 1919, je nejstarší v republice a může se pochlubit nejenom chovem bílých tygrů, ale i unikátní kolekcí dravých ptáků nebo zajímavým Pavilonem tropů. V sousedství je botanická zahrada, která se pyšní nejpestřejším souborem exotických rostlin v naší zemi.

Pokud milujete hrady a zámky, navštivte středo.věký hrad a renesanční zámek ve Frýdlantě v Čechách, který patří k nejnavštěvovanějším v ČR. Má bohatou historii, a kromě běžných expozic se tu nachází i unikátní sbírka zbraní. Rovněž zámek Sychrov a Hrubý Rohozec patří k oblíbeným a dobře dostupným turistickým cílům.

Možností toulek přírodou je nespočetné množství. V Jizerských horách je cca 115 km zpevněných cest, které slouží turistům, cykloturistům a v zimě i běžkařům. Lyžovat lze i na rozmanitých sjezdovkách, lišících se podle obtížnosti.

Malebných, kouzelných míst je v přírodě Jizerských hor bezpočet, stejně jako příležitostí si zasportovat nebo navštívit zajímavé kulturní a historické památky.


 

Chaty a chalupy pro dovolenou v oblasti Jizerských hor    

 

Podívejte se také na chaty, chalupy a apartmány k pronájmu v okolních oblastech:

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje