• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Český les a Plzeňsko

úvodní foto
Publikováno 16. 8. 2018

Oblast Českého lesa a Plzeňska tvoří originální kaleidoskop kulturních památek, téměř liduprázdných přírodních koutů, ale i míst, kde neustále kypí život a kde si podává ruku osobitá minulost s přítomností. Turisté tu najdou malebnou krajinu, rozmanité cyklostezky, zajímavá muzea, rozhledny, koupaliště, hrady a zámky. A také řeky, kde jsou vodáci ve svém živlu nebo osamělá, zádumčivá přírodní zákoutí. V létě se tu můžete vykoupat nebo svézt parníkem. V zimě tato oblast ožívá díky upraveným běžeckým stopám a sjezdovkám.

Svébytný duch Chodska se tu udržel dodnes, ať už jde o architekturu, nádherné kroje, nářečí či vynikající koláče s tvarohem, mákem a povidly. Chodské slavnosti, v ČR nejstarší a největší svého druhu, se konají v srpnu a hostí až 6 stovek účinkujících. Jejich kouzlo ocení každý, kdo fandí folklóru a všemu, co k tomu patří.

Naopak zcela jiný, a přesto nenapodobitelný charakter, mají Brdy. Kdysi patřily armádě, dnes slouží cyklistům, turistům a houbařům.

Když se řekne Plzeň, může to znamenat buď naše čtvrté největší město nebo vynikající pivo. Obojí k sobě patří, a proto v Plzni najdete Pivovarské muzeum. Dýchne tu na vás atmosféra středověku. Prohlédnete si dobovou sladovnu, unikátní laboratoř a sklepy a poodhalíte tajemství výroby zlatavého moku ve středověku.

Po stopách Černých baronů, vzpomínka na Lomikara, rozhledny i pozorování oblohy

Zámek Zelená Hora u Nepomuku zná snad každý. Stačí, když připomeneme slavný film Černí baroni. Nejen že se tu natáčel, ale pomocné technické prapory (PTP) tu také kdysi sloužily. Na zámku, který není veřejně přístupný, točili svá díla i francouzští filmaři.

Naopak s náručí otevřenou dokořán vás uvítají v zámku Nečtiny. Můžete tu přespat, vyprat si oblečení, provést drobné úpravy na jízdním kole. Je tu i jedno ze tří nejlepších míst k pozorování noční oblohy, spatřit lze až 3 000 hvězd. V Evropě je těchto lokalit celkem 9.

Národní kulturní památka zámek Horšovský Týn patří k renesančním perlám. Původně šlo o biskupský hrad, který vyhořel, ale pak dostal tuto novou podobu.

Lovecký zámek Kozel možná překvapí jistou strohostí, patří ale k nejnavštěvovanějším na Plzeňsku. O to víc vás nadchne jeho nádherný 40hektarový park v schönbrunnském stylu.

Autentické aristokratické salóny z 18. a 19. století si můžete prohlédnout v barokním zámku Nebílovy.

Barokní styl a výzdobu nabízí i zámek Manětín. Pro návštěvníky je zde připravena expozice o životě manětínské šlechty z období 17. - 20. století.

Nádherný výhled si užijete z věže hradu Radyně, který vznikl za vlády Karla IV. Jde o bytelnou stavbu nedaleko Plzně. Zeď má místy úctyhodnou tloušťku až 2,45 m.

Hrad Přimda je druhý nejstarší kamenný hrad po Pražském hradu. Na zámku Trhanov na Domažlicku zemřel v 17. století legendární Lomikar. Ano, byl to sok Jana Koziny, který se proslavil větou: „Lomikare, Lomikare, do roka a do dne ...“

Za pozornost stojí i monumentální kladrubský Klášter benediktinů, kde umučili Jana Nepomuckého. Tento kostel se pyšní skvělou akustikou a knihovnou s 30 000 svazky. Klášterní pivní sklepy se staly zimovištěm netopýrů, dle odhadů jich zde přechodně žije i více než 1 000.

Dnes atraktivní klášter Plasy má za sebou mimořádně pohnutou minulost. Vznikl už ve 12. století, ale za husitského hnutí lehl popelem.

Vodní hamr, nablýskaní veteráni, Mlýn na báby

Roubené chaloupky, ale především vodní hamr patří k největším lákadlům obce Dobřív. Už od 15. století se tu kulo železo, a právě z té doby se dochoval i hamr, který byl vyhlášen národní kulturní památkou.

Dvě desítky nablýskaných veteránů najdete v Nepomuku, konkrétně v domě Zelenohorská pošta. Tato expozice udělá radost všem, kteří milují prvorepublikové vozy a motocykly.

Kdo se pozorně zadívá na Bílou věž v Domažlicích, neujde mu, že je šikmá. Její odklon od svislé osy činí 70 cm.

Věděli jste, že v obci Koloveč existuje unikátní „Mlýn na báby“? Slavný „mlýn“ vznikl v roce 1863 a princip byl jednoduchý. „Stroj“ semlel staré „báby“ a místo nich spatřily světlo světa ženy mladé, a to v poměru 7:1. Bylo tedy zapotřebí 7 sešlých žen, aby vznikla mladice. Tato recesistická památka je v Muzeu řemesel a živností.

Nádherný, bytelný most ze 13. století se klene přes zlatonosnou Otavu v Písku.

Prohlídky plzeňského podzemí patří k mimořádným zážitkům. Zjistíte, jak to vypadá v hloubce 9 až 12 metrů přímo pod historickým městským centrem a uvidíte zde i mlýnské kolo. Okruh určený návštěvníkům je dlouhý asi 800 metrů. Celkem však chodby měří téměř 14 km a patří k největším historickým podzemním systémům ve střední Evropě.

Děti vezměte k miniaturám vláčků, do westernového království nebo navštivte Kardinálův klobouk

V muzeu Blovice se děti nenudí. Třeba expozice „Jak si kdo ustele“ ukazuje kompletní ložnici z druhé poloviny 19. století a jde o nábytkářský skvost. Také přehlídka spodního prádla a zajímavosti okolo jsou unikátní. Návštěvníci se například dozví, že první kalhotky nosily jeptišky, prostitutky a baletky. Expozice „Staré časy malých dětí“ názorně ukáže, s čím si kdysi caparti hráli.

Pokud budete u Kdyně a zdálky uvidíte zvláštní stavbu, jděte blíž. Výletní altánek Klobouk kardinála Cesariniho by byla škoda minout. Stavba je památkou na kardinála, který ztratil klobouk, když prchal po prohrané bitvě u Domažlic, a proto má tvar klobouku.

Sklářská naučná stezka Lesná na Tachovsku odhaluje taje místních skláren, brusíren a leštíren. Stezka navíc navazuje na bobří stezku Vodní svět, kde můžete z pozorovatelny spatřit rodinku bobrů ve vodním hradu, která se zde zabydlela již v roce 2005.

Muzeum Chodska v Domažlicích sídlí v prostorách stejnojmenného hradu. K vidění je například ševcovská dílna, dozvíte se, jak vypadala chodská svatba a lidové zvyky v této oblasti. Pokocháte se pohledem na světoznámou chodskou keramiku a lidový či měšťanský nábytek. Třešinkou na dortu je vyhlídka z hradní věže.

Za unikát lze považovat Modelovou železnici Domažlice v Máchovicích. Desítky modelů slavných vláčků včetně Orient Expressu se prohánějí po trati, která je v garáži na ploše 100 metrů čtverečních. Vše je jako ve skutečnosti, včetně klasických zvuků, efektů a dokonce i páry. Ta vzniká za pomoci injekční stříkačky. Venku se děti mohou svézt na parní mašince Lízince.

Pravou indiánskou atmosféru zažijete v našem největším indiánském muzeu. Westernová pevnost Fort Hary na Písecku věrně přiblíží dobu padouchů a hrdinů. Uvidíte tu krásné kožešiny, srub lovce, nejrůznější teepee. Vyzkoušet si můžete střelbu z luku, pušky, koltu, ale i hod tomahawkem nebo lasem.

Alpy můžete za hezkého počasí zahlédnout z kovové rozhledny Na Skále. Je vysoká 41 metrů, vede na ni 137 schodů a leží v okrese Plzeň.

Památník Jana Žižky z Trocnova se tyčí nedaleko Sudoměře. Socha připomíná jeho vítězství nad „železnými pány“ v roce 1420.

Na kole po Plzni, ale i tajemnými brdskými lesy

Spoustu zajímavých míst můžete navštívit nejen pěšky, ale i na kole. Kdo nemá vlastní, může si ho vypůjčit, stejně jako koloběžku. Kvalitní cyklostezky vedou často rovinatou oblastí, což je ideální pro začátečníky. Zatím stále neprobádané Brdy jsou pro kolaře hotovým rájem. Na kole si můžete projet i naše čtvrté největší město Plzeň. S cyklisty tu počítají, vybudovali pro ně cyklostezky.

Ráj pro vodáky, koupání v přehradě i bazénech

Přehrada Hracholusky láká ke koupání, vodním sportům i jízdě na parníku. Vodáci si oblíbili Berounku, Mži, Radbuzu, Úslavu i Úhlavu. Centrum vodní zábavy v Kdyni je skvělou volbou zejména pro rodiny s dětmi. Výborné osvěžení skýtá i zatopený lom Okrouhlák nedaleko Konstantinových Lázní. Koupání je zde na vlastní nebezpečí. Dobrou volbou může být i Kumpolecká přehrada u Tachova.Plavecký bazén v Plzni vás díky atrakcím zabaví na celý den.

Vyrazte na sjezdovky, užijte si na běžkách, vyzkoušejte snowtubing

Pokud jde o Český les, většinu sjezdovek najdete v pohraničí nebo za hranicemi. Známé jsou zejména Capartice, kde se dá jezdit na běžkách i na sjezdovkách. Tratě se upravují také na Přimdě, která nabízí i vyžití pro lyžaře na sjezdovkách. Snowtubing můžete vyzkoušet na vlastní kůži například ve Skiareálu Belveder nebo v již zmíněné Přimdě.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje