Rodinný minipivovar Syrovar
Jídlo a gastronomie , okres Hodonín
I když je jižní Morava především rájem vinařů, ani pivaři zde nepřijdou zkrátka. Ti se mohou vydat na obhlídku rodinného pivovaru Syrovar, který se nachází v obci Syrovín, nedaleko Kyjova.
Historie pivovaru sahá až k roku 1938, kdy s vařením piva začal Jan Kolaja. V té době se místo sladu používala cukrová řepa a místo chmele dubová kůra, případně bylinky. Pivo se zde vařilo pouze několikrát v roce a jen pro potřeby rodiny. Pivo se vyrábělo světlé, jelikož v Syrovíně nebyly dostupné žádné slady (světlé ani tmavé). Postupně se však pivo přestalo vařit úplně. Po dlouhé pauze, v roce 2007, se u rodiny Kolajových opět s vařením piva začalo. Zkoušelo se vařit z různých surovin, nakonec však zvítězily ty klasické - žatecký chmel, ječmenný slad, pitná voda a pivovarské kvasnice.
V červenci roku 2012 bylo Kolajům vydáno oficiální povolení k vaření piva, které nese název Syrovar.
V pivovaru si můžete nakoupit domácí piva několika druhů, například tradiční ležák, vyprahlý kaktus, ovocný rádler, ginger ale a spoustu dalšího. Výrobky mohou posloužit i jako originální dárky. Navíc, po domluvě s majitelem, je možná i ukázka toho, jak se pivo vyrábí.
Další turistické cíle v oblasti Slovácko a Bílé Karpaty (40) nebo okresu Hodonín (16).