• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Vysoké a Nízké Tatry

úvodní foto
Publikováno 31. 3. 2020

Tatranská příroda sází na svoji jedinečnou přitažlivost. Strmé štíty, prudké srázy, pestrobarevné, okouzlující louky, dechberoucí vodopády, ledová, průzračná jezera, známá jako plesa – to nikdy neomrzí. Stejně jako blahodárný, ostrý, vysokohorský vzduch, který nám ve městech chybí.

Špičková zimní střediska alpského typu s dokonale upravenými sjezdovkami v Nízkých i Vysokých Tatrách se staly vyhlášenými. V létě zase najdete v podhůří spoustu možností, kde po náročné túře či výletu báječně relaxovat. Moderní akvaparky a koupaliště lákají na termální prameny, ale i oblíbené vodní atrakce. Lidové tradice a zvyky si připomenete v jedinečných, malebných skanzenech. Milovníci folklóru tu také najdou dost příležitostí, jak se vrátit do minulosti, ať už díky muzeím nebo nejrůznějším kulturním akcím.

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry nabízejí úchvatnou podívanou, báječný odpočinek, ale i skvělou příležitost, jak si dát do těla. Příkré vrcholy se střídají s horskými sedly a kouzelnými údolími. Více než dvacítka horských vrcholů dosahuje výšky přes 2 500 metrů. Nejvyšší je Gerlachovský štít s 2 655 metry.

Vzhůru na vrcholy aneb nejvyšší klenoty Tater

Pokud budete chtít zdolat nejvyšší Gerlachovský štít, nic nepodceňujte a domluvte se se zkušeným horským vůdcem. Ten doprovází běžně na vrchol maximálně tříčlennou skupinku. Jsou ale i jiné, méně náročné způsoby, díky nimž ochutnáte krásu výjimečného pohoří.

Na druhou nejvyší horu, Lomnický štít, vás vyveze lanovka ze Skalnatého plesa. Jízda trvá 9 minut a na Lomnickém štítu můžete pobýt 50 minut. Pak vás čeká návrat dolů.

Gerlachovský štít

Lomnický štít

K nejpopulárnějším aktivitám patří výstup na 2 503 metrů vysoké Rysy. I když túra patří mezi náročné, velký kus cesty je relativně pohodlný. Nicméně počítejte s tím, že místy se musíte přidržovat řetězů. Vrchol leží na slovensko-polské hranici.

Štrbské pleso: horské chaty, lanový park, bungee jumping

Štrbské pleso se už kdysi dávno stalo významným turistickým a sportovním centrem. Stejné jméno nese i nádherné jezero, které dokonce usilovalo o zařazení mezi sedm divů světa.

V okolí jezera se nacházejí turistické trasy nejrůznější obtížnosti. Dobře dostupný je odsud vrchol Krivaň, symbol svobody Slováků. K méně obtížným patří výlet k 25 metrů vysokému vodopádu Skok, který je nádherný v každém ročním období. Síly načerpáte v oblíbené chatě Popradské pleso, ze Štrbského plesa trvá cesta sem zhruba hodinu.

Dvojnásobek času zabere výstup k chatě Solisko ve výšce 1840 metrů, kde se rovněž můžete občerstvit. Jestliže zůstanete na Štrbském plese, můžete zkusit „člnkovanie“, které má 130 let starou tradici a ve svém prvopočátku šlo o lidovou zábavu. K dispozici je tu řada krásných pramiček, na kterých se můžete svézt. Jezero má na délku 640 metrů a na šířku 600 metrů. Procházku okolo něj zvládnou rodiny s dětmi, ale i starší lidé.

Štrbské pleso

Popradské pleso

V horském středisku Štrbské pleso si protáhněte tělo ve Veverčím lanovém parku nebo vyzkoušejte bungee jumping přímo ze skokanského můstku. Skvělá příležitost, jak si zvednout hladinu adrenalinu v krvi.

Symbolický Hřbitov obětí Tater u Popradského plesa je vzpomínkou na všechny, kteří se stali během desetiletí oběťmi hor. Pohřben tu nikdo není, jen desky se jmény připomínají jednotlivé lidské tragédie.

Okolí Štrbského plesa: osady, strmé štíty, muzea i horská plesa

Ve zhruba patnáctikilometrové vzdálenosti od Štrbského plesa máte z čeho vybírat. Najdete tu horská střediska zvučných jmen, nádhernou přírodu, zajímavé stavby, muzea i galerii. V této oblasti lze využít úžasnou „tatranskou „horskou električku“, která činí řadu míst dostupnými a zrychlí váš pohyb po horách.

Starý Smokovec je nejstarší tatranskou osadou. V roce 2008 ho navštívila dokonce anglická královna Alžběta II. a šlo o vůbec její první návštěvu horského střediska na světě. Vznešený Grandhotel Starý Smokovec evokuje nádherné období secese. Jde o impozantní stavební dílo, v jehož blízkosti je stanice lanovky na vrchol Hrebienok. Hrebienok stojí za to navštívit, protože se odsud dají podniknout výstupy na Slavkovský štít nebo se vydat do Velké či Malé Studené doliny.

Secesní dům v osadě Starý Smokovec

Hrebienok

Ve Starém Smokovci navštivte TrickLandii. Díky této unikátní galerii se stanete virtuálním cestovatelem. Obrazy čerpají z předloh známých obcí a zámků, ovšem díky optickým iluzím a vizuálním trikům uvidíte vše v jiné perspektivě. V zrcadlovém království zase najdete zrcadla o celkové ploše 200 metrů čtverečních. Celkový počet čtyřiadvaceti atrakcí je dost na to, aby si tu vybral každý, co ho zaujme.

Nejvýše položená horská Téryho chata byla postavena v roce 1899. Od roku 1936, jako první ve Vysokých Tatrách, nabízí celoroční provoz. Dodejme ještě, že leží v nadmořské výšce 2 015 metrů nad mořem.

Poblíž Starého Smokovce ještě chvíli zůstaneme. Vysokohorská krasová Belianská jeskyně patří mezi největší svého druhu v Tatranském národním parku a na rozdíl od ostatních je zpřístupněná. Mimochodem, žije zde 8 druhů netopýrů, což není tak úplně běžné. Prohlídka jeskyně trvá 70 minut a zdoláte během ní převýšení 115 metrů. Jde o národní přírodní památku, která se nachází v okrese Poprad.

Téryho chata

Belianská jeskyně

Tatranská osada Nový Smokovec leží v nadmořské výšce 1 010 metrů na úbočí Slavkovského štítu. Díky nádherné přírodě a uzdravujícímu horskému vzduchu tu na konci 19. století vzniklo první tatranské sanatorium, určené k léčbě tuberkulózy.

Sanatorium v Novém Smokovci

Slavkovský štít

Tatranská Lomnica skrývá až překvapivě pestrou paletu možností, jak trávit volný čas. SKI museum vás přenese díky exponátům do doby, kdy lyžování bylo teprve v plenkách. Lyže, oblečení a další doplňky dnes už vzbuzují shovívavý úsměv, ale rozhodně není od věci si to připomenout. Nedaleko odsud je Muzeum TaNaP, které vás seznámí s tím nejzajímavějším, co ve Vysokých Tatrách existuje. Vycpaná zvířata a tatranská květena tvoří základ expozice. Nádhernou přehlídku vysokohorských rostlin představuje svým návštěvníkům Botanická zahrada na okraji Tatranské Lomnice. Půlkilometrová bobová dráha je v provozu po celý rok a děti tu mohou samy jezdit už od 10 let. I tu najdete v Tatranské Lomnici.

Kdyby se vám zastesklo po golfu, tak stačí zajet do Velké Lomnice, v areálu Black Stork mají tři devítijamková golfová hřiště. Dětem se bude líbit ve Wild Park Resortu. Tento jedinečný zoopark sdružuje zvířata, rostliny a ukázky divoké přírody snad ze všech koutů světa.

Dinosaurus Coelurosaurichnus v Muzeu TaNaP

Golfový areál Black Stork

V dalším známém horském středisku Štrba najdete impozantní evangelický kostel, ale také kostelík katolický. Prochází tudy významné rozvodí mezi Baltským a Černým mořem. Nedaleko obce se nacházejí zaniknuté středověké osady Šoldov, Hrachovisko a Hasnova.

Místo zaniklá středověká osady Šoldov

Panorama obce Štrba s oběma kostely

Několik vysokotatranských „nej“

Ve Vysokých Tatrách je také nejdelší slovenský vodopád, a to vodopád Kmeťov, který na zem dopadá z výšky 80 metrů.

Víte, jak se jmenuje největší a nejhlubší slovenské jezero? Jde o ledovcové Velké Hincovo pleso v Mengusovské dolině s úctyhodnou hloubkou 53 metrů. Lze k němu dojít pěšky, ale pouze v letním období.

Největší a nejhlubší Slovenské jezero - Velké Hincovo pleso

Nejdelší slovenský vodopád Kmeťov

Nejvýše položené pleso je Modré pleso ve výšce 2 192 metrů. Nejnižší průměrnou teplotu naměřili na Lomnickém Štítu, a činí mínus 3,7 °C. Nejvýše položeným sídlem je Štrbské pleso.

Nejvýše položenou uměleckou galerií ve střední Evropě je jedinečná Galerie Encián na Skalnatém plese. Vznikla z bývalé horní stanice visuté lanovky.

Nízké Tatry

Druhým nejnavštěvovanějším slovenským pohořím jsou Nízké Tatry. Mezi nejčastěji skloňovaná atraktivní místa patří třetí nejvyšší hora Nízkých Tater Chopok a Demänovská dolina. Ale i na červeně značené hřebenovce bývá živo, zatímco některé části hor jsou prakticky vylidněné. Nádherné, skalnaté srázy Nízkých Tater vděčí za svoji podobu činnosti ledovců. Nejvyšším vrcholem je Ďumbier s 2 043 metry a z jeho vrcholu se pokocháte úžasným pohledem na ostatní pohoří. Při troše štěstí možná zahlédnete v této oblasti i kamzíky nebo sviště.

Vrbické pleso v Demänovské dolině

Nízké Tatry - cesta na Ďumbier

Legendární Demänovská dolina nedaleko Liptovského Mikuláše proslula i ve světovém měřítku svými nádhernými jeskyněmi v celkové délce asi 25 kilometrů. Nejbohatší krápníkovou výzdobu v sobě skrývá Demänovská jeskyně svobody. Na Slovensku patří k nejnavštěvovanějším. Vnitřek je hodně členitý, teplota se pohybuje okolo 6 °C, a kromě načervenalých a nažloutlých krápníků tu můžete obdivovat i čtyři krásná jezírka. Toto místo je výchozím bodem pro výstup na Krakovu hoľu. Ta se stala rájem turistů, milovníků přírody a také speleologů, kteří tu odhalili spletité podzemní chodby. Jde o středně těžkou túru s krásnými výhledy, která vede divokou, nespoustanou přírodou. Pod zemským povrchem se ukrývá 250 jeskyní o délce téměř 70 kilometrů.

Demänovská jeskyně svobody

Krakova hoľa

Jeskyně mrtvých netopýrů v Ďumbierském vysokohorském krasu nabízí čtyři vyhlídkové okruhy. Zatímco na nejlehčí trasu A se můžete vydat i s dětmi, trasa B patří naopak ve střední Evropě k nejobtížnějším. Potřebovat budete kvalitní horskou obuv a dobrou fyzickou kondici.

V Badínském pralese v okrese Banská Bystrica rostou až 400 let staré bílé jedle, ty nejvyšší měří skoro 50 metrů. Tato národní přírodní rezervace je sice veřejnosti nepřístupná, nicméně kousek nad ní je Badínský vodopád, kam se můžete jít podívat.

Lanový park Tarzania vyrostl v obci Vlčkovce nedaleko Trnavy. Překážky jsou ve výšce 4 – 8 metrů, trasa pro dospělé měří něco přes 200 metrů, ta dětská má 80 metrů.

Bájný hrad Ľupča ze 13. století má za sebou divokou minulost. Původně lovecké sídlo sloužilo jako věznice, sirotčinec i klášter. Díky citlivé rekonstrukci získal hrad zpět svoji přitažlivou tvář. Najdete ho zhruba 10 kilometrů od Banské Bystrice.

Badínský prales

Hrad Ľupča

Vzhůru za tatranským folklórem!

Zvyky a tradice zapustily v podtatranské oblasti napevno své kořeny. Lidé tu vedli těžký život, pracovali na poli nebo je živilo řemeslo. I když řada z nich už zanikla, tak třeba dřevořezba, výroba valašek, krojovaných panenek nebo velikonočních vajíček se dochovala do dneška. Lidové nářečí, nádherná hudba, krajové gastronomické speciality, folklórní písně a skvostně zdobené kroje přitahují stále obrovskou pozornost.

Patříte-li k milovníkům historie a architektury, nenechte si ujít pohádkovou dřevěnou osadu Vlkolínec v okrese Ružomberok. Tato unikátní památková rezervace se připojila v roce 1993 na Světový seznam památek UNESCO. Dominantou je tu nádherná dřevěná zvonice. Zatímco některé ze 45 chaloupek mají stálé obyvatele, jiné si můžete prohlédnout a zjistit, jak žili původní majitelé. Až do poloviny 20. století nebyla v osadě elektřina a vedly sem pouze polní cesty. Díky tomu podařilo zachovat unikátní místní genius loci.

Osada Vlkolínec - památková rezervace UNESCO

Dřevěná zvonice v osadě Vlkolínec

Muzeum oravské dědiny v Zuberci – Brestové se rozkládá v překrásné přírodě roháčského podhůří. Pět desítek staveb nádherně ilustruje, jak vypadala lidová kultura i architektura.

Nejznámější a nejnavštěvovanější slovenský skanzen najdete v Pribylině nedaleko Liptovské Mary, který je v mnoha ohledech skutečně mimořádný. Řada autentických staveb totiž pochází z dědin, které jsou dnes už zatopené. Stály v místě, kde je nyní vodní nádrž Liptovská Mara.

Vodní nádrž Liptovská Mara

Život v 19. století a v první polovině 20. století perfektně mapuje skanzen v Martině. Expozici na ploše 15, 5 hektarů tvoří celkem 150 půvabných lidových staveb. Prohlédnout si můžete více než dvě desítky z nich. Zatímco do některých můžete vstoupit sami, do jiných smíte jen s průvodcem. V roce 1985 se v tomto největším slovenském muzeu v přírodě točila oblíbená pohádka Perinbaba.

V chráněné krajinné oblasti Kysuce, v lůně nádherné přírody, láká na prohlídku lidové architektury skanzen Vychylovka. Navštívit ho můžete od května do října, kdy se tu zároveň konají i různé kulturní a společenské akce, podobně jako v ostatních skanzenech.

Skanzen Martin - Muzeum slovenské dědiny

Skanzen Vychylovka

Goralské tradice lépe poznáte díky skanzenu ve Ždiaru mezi Belianskými Tatrami a Spišskou Magurou. Jde o významnou klenotnici lidové architektury, podařilo se tu soustředit více než 180 památek tradičního stavitelství. Jedinečné dřevěné chaloupky mají zvenčí charakteristickou výzdobu v barvě červené a modré, kterou oživují bílé folklorní ornamenty.

Goralské kroje

Muzeum ve Ždiaru

Koupání v Nízkých Tatrách

Ani v oblasti Nízkých Tater si nemusíte odpírat blahodárné účinky termální vody, pokud navštívíte koupaliště Kováčová.

Další blahodárné prameny vyvěrají v Liptovském Jánu, kde rovněž postavili termání koupaliště. Voda v bazénech příjemně nadnáší a vzhledem k malebné přírodě v okolí je to vynikající tip na výlet.

Přírodní koupaliště Tále najdete u hotelu Partizán v Nízkých Tatrách. Koupání je bezplatné a na vlastní nebezpečí.

Aquapark Tatralandia by byl doslova hřích minout. Mají tu 14 bazénů (z toho 10 s celoročním provozem) s vodou slanou, minerální a čirou, která působí blahodárně při dýchacích a pohybových obtížích. 26 tobogánů a skluzavek, z toho 6 celoročních, si vás zcela podmaní. Nejdelší raftovací tobogan s vodním vírem v Evropě, zvaný Tornádo, to je skutečně divoká jízda! Free fall tobogan je nejstrmější na Slovensku. Atraktivní Tropický ráj zase dokonale napodobuje karibskou oblast. Vrak dřevěné plachetnice, pohled na živé palmy a repliky afrických koloniálních staveb, ale především fantastické koupání v bazénech vás nadchnou bez ohledu na váš ročník narození.

Termání koupaliště v Liptovském Jánu

Aquapark Tatralandia

Horské jezero Krpáčovo s průzračnou, čistou vodou najdete v oblasti Horehroní. Ve stejnojmenném turistickém středisku je také umělá vodní nádrž, která v létě slouží ke koupání.

Přečerpávací vodní elektrárna na Čiernom Váhu na Liptově je největší na Slovensku a mnozí ji považují za technický zázrak. Skládá se ze dvou obrovských nádrží. Z té horní se otevírá nádherný výhled na oblast horního Liptova, ale také na Vysoké Tatry.

Horské jezero Krpáčovo

Čierný Váh

Koupání ve Vysokých Tatrách

Moderní, po celý rok otevřený aquapark Bešeňová leží uprostřed nádherného Liptova. Dohněda zbarvená termální voda dělá dobře lidem s nemocnými klouby a dalšími pohybovými potížemi, zabírá i na urologické a ženské potíže. Především pak nabízí úžasnou relaxaci a zábavu všem, kdo sem přijdou.

Přehrada Liptovská Mara vznikla v nádherné kotlině, obklopené Západními a Nízkými Tatrami. Kromě koupání je tato vodní hladina ideální i pro vodní sporty, takže skútry, windsurfingy, vodní kola nebo vyhlídkové lodě, kam se vejde až 80 lidí, nejsou rozhodně ničím výjimečným.

Aquapark Bešeňová

AkvaCity Poprad

V AkvaCity Poprad nebudete vědět, kam dřív! Na výběr máte z třinácti bazénů a 350 rozmanitých vodních atrakcí. Nechybí ani luxusní bazény, sauna či wellness. Příjemně teplá voda umocní vaše báječné zážitky.

Koupaliště Aqua Spa Gánovce je 5 km jižně od Popradu, a kromě klasického a dětského bazénu můžete využít i výhod sedacího bazénu s mineralizovanou vodou.

Zimní sporty Nízké Tatry

Chopok je druhá nejvyšší hora Nízkých Tater a lyžuje se na severních i jižních svazích. Sjezdovky dohromady měří 36 kilometrů. Výchozím bodem na severní straně je osada Jasná, která je známá v celém světě, protože se tu konaly některé prestižní mezinárodní závody v lyžování. Lyžařské středisko Jasná – Chopok nabízí kromě perfektně upravených sjezdovek i běžecké tratě, areál věnovaný skialpinismu nebo takové zimní sportovní lahůdky, jako je skifox, snowscoot, snowbike nebo kitewing. Celkem je v areálu Jasná – Chopok 41 sjezdovek.

Lyžařské středisko Jasná - Chopok

Snowbike

Park Snow Donovaly se 17 sjezdovkami vyjde vstříc naprosto každému. Ke vzrušujícím zážitkům patří noční lyžování, na své si tu přijdou i vyznavači freeridu a freestylu, snowboardisté rovněž nedají na toto lyžařské centrum dopustit. Dá se tu i sáňkovat, bruslit nebo dopřát si jízdu psím či koňským spřežením. Běžkaři tu najdou více než 18 km upravených tratí. Dominantou této lyžařské lokality je kombinovaná 6sedačková lanovka a 8místná kabinová lanovka. Další velkou výhodou je bezplatné parkování v místě.

Sjezdovky ve sportovním středisku Ski Tále leží v nadmořské výšce 660 – 870 metrů a jsou určeny začátečníkům, pokročilým i zkušeným lyžařům, stejně jako snowboardistům. Tam, kde se v létě hraje golf, v zimě pečlivě upravují běžecké stopy, okruh měří 6,5 kilometrů. Uměle zasněžované sjezdovky mají v součtu necelé tři kilometry. Snowtubing potěší každého, kdo chce vyzkoušet jízdu na sněhu na gumovém kole. Šest vleků u sjezdovek odbaví za hodinu 4 110 osob.

Park Snow Donovaly

Snowtubing

Zimní středisko Liptovská Teplička leží na severovýchodní straně Nízkých Tater nedaleko Popradu. Mírný terén spolu s nádherným horským okolím a výhledem na vrcholy Vysokých Tater si získává stále více fanoušků. V okolí se dá jezdit také na běžkách. Trasy se tu neupravují.

Hrebienok proslul mimo jiné i řadou zimních atrakcí, zkusit můžete třeba jízdu na sněžném bicyklu s minilyžemi místo kol nebo snowtubing, tedy divokou jízdu sněžným korytem. Nahoře také začíná sáňkařská dráha, která končí ve Starém Smokovci.

Zimní sporty Vysoké Tatry

Nejkrásnější lyžování zažijete ve Vysokých Tatrách. Impozantní horské štíty alpského typu, nádherná příroda a špičkové vybavení řadí toto pohoří k velmi oblíbeným a vyhledávaným, pokud jde o zimní sporty a radovánky.

Ski areál Starý Smokovec na jižních svazích pod Slavkovským štítem uspokojí všechny kategorie lyžařů, od začátečníků až po ty nejnáročnější. V tomto špičkovém zimním středisku se konaly i prestižní finálové závody Světového poháru FIS ve slalomu.

Také do Štrbského plesa se v zimě sjíždějí milovníci zimních sportů. Devět kilometrů perfektně upravených sjezdovek, od těch nejlehčích až po ty středně obtížné, ocení začátečníci, i rodiny s dětmi, stejně jako pokročilí lyžaři. Terén je upraven i pro slalomáře a snowboardisty. Jízda na běžkách v tomto nejvýše položeném slovenském zimním středisku patří k nezapomenutelným zážitkům. Běžecké trasy tu měří téměř 30 km.

Lyžování ve Vysokých Tatrách

Skalnaté pleso

Špičkové zimní středisko v Tatranské Lomnici nabízí parádní lyžovačku i těm nejvybíravějším a nejnáročnějším lyžařům. Nejvyšší a nejstrmější sjezdovka začíná v nadmořské výšce 2 190 metrů, převýšení při dojezdu dělá úžasných 1 300 metrů. Sníh pokrývá areál 5 měsíců v roce, ke komfortu přispívá pohodlná moderní sedačková i kabinková lanovka.

Lanovky

Pohyb v Tatrách usnadňují lanovky, které ušetří čas, ale především vaše fyzické síly. Navíc nabízejí jedinečné panoramatické výhledy na nejvyšší horské vrcholy.

K oblíbeným patří pozemní lanovka Starý Smokovec – Hrebienok. Jízda trvá pět minut a během téměř dvoukilometrové trasy zdoláte převýšení 247 metrů.

Postavit lanovku ze Skalnatého plesa na Lomnický štít byl vynikají nápad. Je to prakticky jediný způsob, jak se dostat na vrchol. Další možností je využít služeb horského průvodce, který vás doprovodí na Lomnický štít z Lomnického sedla. Tato túra je ale fyzicky náročná a nehodí se pro každého. Pokud cestujete na Lomnický štít už z Tatranské Lomnice, čtyřmístná kabinka vás vyveze na mezistanici Štart, kde přesednete do gondoly pro patnáct cestujících. Přichází poslední, nejkrásnější etapa, kdy vás nádherná červená kabinka během necelých 9 minut vynese až na samotný vrchol Lomnického štítu.

Pozemní lanovka na Hrebienok

Lanovka na vrchol Solisko

Ve Skalnatém plese máte na vybranou. Pokud nechcete na Lomnický štít, ale láká vás Lomnické sedlo, které proslulo svými úchvatnými výhledy, použijte sedačkovou lanovku, která vyjíždí právě ze Skalnatého Plesa. Lanovka je v provozu pouze během letní sezóny.

Doporučit můžeme i zajímavý výlet ze Štrbského plesa na vrchol Solisko s výškou 2 093 metrů. Jízda čtyřsedačkovou lanovkou nabízí nádherné výhledy a trvá necelých 7 minut.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje