• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Orava a Roháče

úvodní foto
Publikováno 18. 2. 2020

Vysokohorskou turistikou prosluly strmé, nádherné Roháče. Oblast Oravy, to je malebná dědina se skanzeny i okouzlující příroda s horami, lesy i plesy a řekou Oravou, která dala jméno této čarovné části země. Na dovolené Vás čekají rozmanité vycházky a výlety, léčivé termální prameny, vzácné historické monumenty, kostelíky, ale také moderní akvaparky a vybavená lyžařská střediska alpského typu. Vítejte v této mimořádně pohostinné části Slovenska, na niž turisté nedají dopustit.

Roháče: vysokohorská turistika i skialpinismus

Toto skalnaté pohoří vám přiroste k srdci. Roháče jsou jako stvořené k vysokohorské turistice, nabízejí závratné výhledy do údolí a nezklamou vás, ani pokud si potrpíte na romantické, fyzicky méně náročné výlety. Některé značené trasy vedou místy, kde téměř nepotkáte živáčka. Žijí tu kamzíci, svišti a medvědi. Hřeben je dlouhý zhruba 40 kilometrů a k jeho největším ozdobám patří třpytivá plesa s průzračnou ledovou vodou.

Nejvyšší hora Baníkov měří 2 178 metrů. I další významné štíty dosahují výšky okolo 2 000 metrů a několik nejstrmějších výstupů se zdolává za pomoci řetězů. Pokud si na to netroufáte nebo dáváte přednost lehčím trasám, rozhodně nepřijdete zkrátka, v Roháčích je z čeho vybírat i v nadmořské výšce mnohem nižší. V podhůří je navíc tolik zajímavých míst, že nabitý program tu budou mít i rodiny s dětmi.

Baníkov

Ostrý Roháč

K nádherným výletním cílům patří Roháčská dolina s Roháčskými plesy. Výchozím místem je Zuberec, trasa má zhruba 15 kilometrů a cca 750 metrů. Cestou mineme impozantní 18metrový Roháčský vodopád. Plesa jsou celkem čtyři a nemají jména, jsou pouze očíslována. Během túry se postupně odhalují dechberoucí výhledy na strmé roháčské vrcholy. Zuberec lze považovat za výborné strategické místo, lze odsud podniknout i výstup na Ostrý Roháč, Volovec nebo Baníkovo.

V Zuberci nedají dopustit na lidové zvyky. Pravidelně tu během prvního srpnového víkendu pořádají populární Podroháčské třídenní folklorní slavnosti.

K zajímavým zážitkům patří koupel v romantickém jezírku Medokýš Kalameny. Vyvěrá tu termální pramen, hloubka činí jen 0,6 metru a osvěžení je zdarma.

Roháčská dolina

Muzeum oravskej dediny Zuberec

Lyžování: super sjezdovky, snowboarding i skialpinismus

Lyžování ve ski centru Spálená – Roháče si získalo velkou oblibu, kromě 8 sjezdovek tu najdete i dva menší okruhy pro běžkaře. K většímu komfortu lyžařů přispívá i vyhřívaná šestisedačková lanovka. Kdo nemá vlastní vybavení, tomu poslouží půjčovna lyží a snowboardů.

Další lyžařské centrum Zuberec – Janovka vás příjemně překvapí, ze tří čtvrtin jsou tu lehké tratě, zbytek tvoří středně obtížné sjezdovky, parkování zdarma a čtyři vleky přepraví za hodinu až 2 500 osob. Nedaleký Zuberec – Milotín vychází maximálně vstříc malým lyžařům, začátečníků a středně pokročilým. Běžecké tratě najdete v Roháčské dolině.

Výbornou fyzičku získáte také při běžkování nebo jízdě na snowboardu. Roháče nabízejí vynikající podmínky pro skialpinismus, tedy vysokohorské lyžování bez upravených tras a vleků.

Ski centrum Zuberec

Skialpinismus

Orava: malebné chaloupky, mohutné hrady, sjezdovky i termály

Orava byla kdysi chudou oblastí, zato si však zachovala nádhernou přírodu a historické památky.

Okouzlující skanzen v Brestové se líbí dospělým i dětem. Je to jako kdybyste se ocitli ve vesničce staré více než sto let. Malebné chaloupky roztroušené na obou březích Studeného potoka vyvolávají dokonalou iluzi pohody a místa, kde se zastavil čas. Toto Muzeum oravské dědiny v podhůří Roháčů se řadí k nejkrásnějším ve střední Evropě a díky pěti desítkám nádherných stavení a usedlostí se seznámíte s lidovou architekturou v Oravské oblasti.

Pokud si chcete odpočinout od vysokých hor, doporučujeme navštívit co do výšky nenápadnou, ale o to zajímavější oblast Oravské kotliny. Svým tvarem na mapě připomíná rejnoka a díky pestrobarevným loukám a pastvinám láká k toulkám touto romantickou krajinou.

Oravský hrad, mimochodem jeden z nejkrásnějších a nejznámějších na Slovensku, se hrdě vypíná nad stejnojmennou řekou. Patří současně k nejzachovalejším a najdete ho v obci Oravský Podzámok. Vznikl už ve 13. století, ale nejrušnější společenský a vojenský život se tu odehrával ve středověku. Dnes tu můžete vidět tři expozice, a to přírodovědeckou, historickou a etnografickou. Hrad je vysoký 112 metrů a kdo chce vidět i horní část, zvanou Citadelu, musí zdolat poměrně hodně schodů. Prohlídky jsou podle náročnosti rozdělené na malý, střední a velký okruh.

Muzeum oravské dědiny - Brestová

Při plavbě na vorech (slovensky pltě) po meandrovité řece Oravě, která se vine pod hradem, si uvědomíte, jak mimořádně vznešená tato historická památka je. Lákala i filmaře, a proto se na oravském hradu a v jeho okolí natáčela v roce 1922 černobílá verze filmu Dracula. Později pak vznikly další kinematografické projekty, jako například Kráľ drozdia brada, Upír Nosferatu, Princezná a žobrák, Král sokolů, Perinbaba nebo Láska na vlásku.

Mimochodem, film Želary, který proslul nádhernou krajinou, se točil v obci Zázrivá na Oravě.

Slanický ostrov, unikátní architektura a akvaparky

Dalším zcela monumentálním krajinotvorným prvkem se stala Oravská přehrada s průměrnou hloubkou 15 metrů. V létě si tu užijete koupání a rybaření, vyzkoušet lze i jachting, vodní kolo nebo windsurfing. Romantické povahy nebo rodiny s dětmi jistě využijí možnost plavit se na lodi a prohlížet si nádherné okolí. Když se zima vydaří, zamrzlá hladina láká k bruslení.

Stavbě přehrady však muselo ustoupit několik obcí. Jednou z nich byla i obec Slanica, z níž se podařilo uchovat skvostný barokní římskokatolický kostel. Zaplavena byla v roce 1953, ale na Slanický ostrov se dá dojet motorovou lodí. Místní jsou pyšní na to, že jde o jedno z turisticky nejpřitažlivějších míst na Oravě. Prohlédnout si tu můžete lapidárium, k vidění je i expozice tradičního lidového umění. I proto se tomuto unikátnímu místu říká Ostrov umění.

Slanický Ostrov na Oravské přehradě

Zachráněný kostel na Slanickém ostrově

Františkova huť nedaleko obce Podbiel, to je úchvatná technická památka z 19. století. Původně šlo o železárnu, ale dnes tu stojí ruiny továrních zdí v klasicistním slohu a štíhlá, vysoká věž. Toto místo si můžete prohlédnout po celý rok.

Památkovou rezervaci lidové architektury v Podbieli si nenechte ujít, je největším zachovalým komplexem lidové architektury ve střední Evropě. Čtyřiašedesát dřevěnic pochází většinou z období přelomu 19. a 20. století. Nejstarší zachovalá usedlost je už z roku 1833.

Sice je to jen torzo, ale přesto je Oravská lesní železnice Tanečník lákadlem pro děti i dospělé. Svézt se tímto muzejním vláčkem můžete po celý rok. Díky nadšeným fanouškům se podařilo zachovat 3,6 km trati, která vede krásnou krajinou. Původní délka byla 63 kilometrů.

Pokud k vaší představě o ideální dovolené patří koupání, nenechte si ujít Aquarelax Dolný Kubín. Zábavu si užijete zejména ve Vodním světě, který je plný tobogánů a vířivek.

Františkova huť

Oravská lesní železnice Tanečník

Meander Thermal Park Oravice leží zhruba 6 kilometrů od hranic s Polskem. Až z hloubky 1611 se dere na povrch minerální léčivá voda. K největším a nejpříjemnějším atrakcím se se suverénně zařadil bazén s mořskými vlnami. Relaxaci a zábavu tu ale nabízí celkem 9 bazénů, takže nudit se rozhodně nebudete.

Meander Thermal Park Oravice

Lyžování na Slovensku

Vynikající lyžovačka a vzápětí koupel v termálu

Na vodní království Meander Thermal Park Oravice bezprostředně navazuje fantastický Skipark, jehož sjezdovky měří 7 kilometrů, z toho tři čtvrtiny jsou červené. Dosyta si tu užijete zimních radovánek a zlepšíte se ve svém lyžařském umu. A jakmile vyburcujete adrenalin na sjezdovkách na maximum, stačí sundat lyže, převléci se do plavek a relaxovat v hojivé termální vodě. Společných areálů, kde se můžete oddat vodním i zimním radovánkám pohromadě, zatím ve střední Evropě mnoho není.

Ski centrum Kuzmínovo ve městě Dolný Kubín uspokojí i náročné lyžaře, čtyřsedačková lanovka, večerní osvětlení a umělé zasněžování přispívají k většímu komfortu a pohodě.

Ve městečku Nižná se nachází Ski Centrum Uhliská. Jeho nově zrekonstruované sjezdovky v délce 4 kilometrů jsou denně upravovány. Na parkoviště se vejde až 230 aut.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje