• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Hrady a zámky ve Středních Čechách, které stojí za návštěvu

úvodní foto
Publikováno 26. 4. 2022

Všechny české hrady a zámky nelze úplně snadno spočítat, na našem území jich najdeme neobvykle mnoho. Z některých hradů se staly zříceniny, jiné zanikly úplně a nemalá část se dočkala přestavby na zámek. Kolik má tedy Česká republika hradů a zámků? Pokud počítáme i zříceniny a tvrze, přiblížíme se k neuvěřitelnému číslu 500. Ročně tyto památky navštíví přes 5 miliónů návštěvníků. Historie nás Čechy zajímá a rádi vyrazíme na výlet. Přinášíme vám tipy na nejkrásnější hrady a zámky v okolí Prahy a oblasti střrední Čechy, které určitě stojí za Vaši návštěvu.

Hrady a zámky střední Čechy

Hrady a zámky jsou rozeseté po celé České republice, ale nejvíc jich má středočeský kraj. Nejnavštěvovanější a zároveň i největší hrad je Pražský hrad. Hned v závěsu je hrad pojmenovaný po našem nejslavnějším panovníkovi Karlu IV. Hrad Karlštejn stojí za návštěvu už kvůli prohlídce svatováclavské koruny, která je čtvrtá nejstarší v Evropě. Karel IV. si nechal postavit tento hrad mimo jiné na ochranu říšských korunovačních klenotů a relikvií svatých.

Pražský hrad

Mezi další klenoty ve středních Čechách patří i Kutná hora. Přestože se nejedná o hrad nebo zámek, tak chrám svaté Barbory za zmínku a hlavně návštěvu rozhodně stojí. Není to náhoda, že tahle úchvatná stavba z dob pozdní gotiky je zařazená na seznam UNESCO

Křivoklát, Kokořín, Konopiště - to jsou tři hrady na "K" s kulatou věží a všechny se nachází ve středočeském kraji. Taky se Vám pletou? Pomůžeme vám je roztřídit, ale nejlepší bude, když je sami navštívíte. Z hradu Konopiště zbyla právě jen ta kulatá obranná věž, zbytek byl přestavěn na zámek. Dnešní podobu mu dal jeho poslední majitel František Ferdinand d´Este. Hlavním poznávacím znamením zámku Konopiště je medvědárium.

Chrám sv. Barbory v Kutné hoře

Zámek Konopiště

Hrad Kokořín najdete v krásné oblasti lesů a pískovcových skal, na Kokořínsku. Tahle úchvatná příroda s romantickým hradem přilákala našeho největšího romantika Karla Hynka Máchu. Hrad Křivoklát patří mezi nejstarší a nejvýznamnější hrady u nás. Postaven byl ve 12. století a za vlády Jagelonců získal pozdně gotickou podobu. V té době se jednalo o jedno z nejhonosnějších sídel ve střední Evropě.

Většina dnešních zámků jsou přestavěné hrady. Původní sídla, která se stavěla jako nedobytné pevnosti, se postupně přestavovala v honosné a krásné stavby. Není tomu jinak ani u zámku Žleby. Původní hrad ze 13. století se v 16. století proměnil do renesančního slohu. V této době se z obranného sídla stává sídlo reprezentativní. Později se dbá i na úpravu blízkého okolí, kdy v 19. století díky romantickým úpravám zámku přibyl i anglický park, v kterém se můžeme procházet i dnes. 

To v Hořovicích se šlechta s přestavbou původního sídla nenamáhala. A tak v Hořovicích najdete zámky rovnou dva. Počátkem 18. století si nový majitelé panství, páni z Vrbna, nechali postavit zámek zcela nový. Nový barokní Zámek Hořovice se pyšní nádhernou sluneční branou lemovanou sochami proslulého umělce Matyáše Brauna, k jehož nejvýznamnějším dílům patří výzdoba hospitálu Kuks.

Poznali jste zámek z úvodní fotky? Jedná se o zámek Kačina, patří mezi nejkrásnější zámky ve středočeském kraji Do učebnic se zapsal jako významná ukázka empírového architektonického slohu. Jako své reprezentační sídlo nechal zámek na počátku 19. století vybudovat Jan Rudolf Chotek.

Střední Čechy, to nejsou jen hrady a zámky, ale i další krásná místa. Sepsali jsme je v dalším článku, kde jsme pro Vás připravili další tipy na výlety po středních Čechách

Kam vyrazíte na výlet jako první? Podívejte se na hrady a zámky do mapy nebo na naší kategorii turistické cíle, kde najdete nejen hrady a zámky oblasti střední Čechy, ale můžete si vyfiltrovat i další oblasti nebo jiný typ památky a zajímavá místa, která byste rádi navštívili. Navíc se vám ukáže nejbližší ubytování v okolí. Pokud Vás samotné prohlídky nudí, zkuste si vyhledat zajímavé akce na hradech a zámcích pravidelně konají, Váš výlet pak bude o to zajímavější. 

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje