• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Český ráj

úvodní foto
Publikováno 9. 10. 2018

Nádherná příroda, půvabné vesničky, pískovcová skalní města. O kus dál nádherný zámek, malebné rybníky, úhledné návsi, lesy plné malin a hub. A také hluboké jeskyně, strže, zříceniny hradů a historické památky mimořádného významu. Tuto báječnou všehochuť najdete v překrásném Českém ráji. Díky skvěle značeným turistickým trasám a cyklostezkám můžete během dovolené získat skvělou fyzickou kondici. Terén je ale ideální i pro rodiče s malými caparty, manželské páry či seniory. Každý si tu najde to své. Oblast je svým způsobem natolik mimořádná, že patří mezi prestižní geoparky UNESCO.

Ráj šlechty: úchvatný Sychrov, pohádkový Vranov, tajuplné Trosky, gotická Kost

Nepsaným symbolem Českého ráje jsou zříceniny hradu Trosky. Jde o národní přírodní památku. Gotický hrad vznikl na sklonku 14. století a byl prakticky nedobytný. Dnes jsou zdálky vidět dvě věže Panna a Baba. Původně tu stály i obytné a hospodářské budovy, ale Trosky brzy vyhořely. Pak se hrad vzchopil, ale ničivý požár ze 17. století ho znovu zdecimoval. Z Trosek zbyly trosky. Přesto výborně posloužily při natáčení pohádky Princ a Večernice.

Zámek Hrubý Rohozec vznikl ve 13. století a patří mezi nejstarší památky Turnovska. Honosné zámecké místnosti skvěle ilustrují, jak vypadal život rozmařilé šlechty. Vybírat můžete mezi dvěma základními prohlídkovými okruhy, dále jedním kombinovaným a čtvrtým, zkráceným, který je určen dětem.

Richard Müller v jedné své písni zpívá o srdci knížete Rohana. A právě tomuto významnému šlechtickému rodu Rohanů patřil novogotický zámek Sychrov nedaleko Turnova. Jeho interiéry se objevily v pohádkách Zlatovláska nebo Nesmrtelná teta. Je to jediný zámek v České republice, kde můžete vidět klasické královské apartmá, určené těm nejvzácnějším hostům. Velkolepý anglický park patří k nejbohatším botanickým sbírkám a láká k vycházkám a posezení na lavičce. Jeho rozloha je 26 hektarů.

Jeden z nejzachovalejších gotických hradů Kost se vypíná na mohutné pískovcové skále. V jeho okolí je živo, výletníci toto místo milují a není se čemu divit. Nádherná, nedotčená a bujná příroda vybízí k vycházkám a výletům. Hrad Kost se objevuje v řadě tuzemských i zahraničních filmů s historickou tématikou.

Jako muzeum, galerie a rozhledna slouží barokní lovecký zámeček Humprecht nedaleko Sobotky. Za pěkného počasí se můžete z dřevěného ochozu rozhlédnout po okolí. Jeho zvláštní tvar upoutá už zdáli, půdorys je elipsovitý. Až budete uvnitř, připravte se na jedinečný zážitek. Je tu sál, který má díky své výšce 16 metrů naprosto dokonalou akustiku, a to s několikanásobnou ozvěnou v délce trvání 6 – 8 vteřin. Zcela mimořádné místo z mnoha důvodů!

Zarsík

Jako vypůjčený z pohádky vypadá hrad Vranov, který se tyčí na monumentálním pískovcovém útesu. Říká se mu také Pantheon a najdete ho v obci Malá Skála. Tou se meandrovitě vine řeka Jizera, která se v létě hemží spokojenými, nadšenými vodáky. Maloskalsko je neodmyslitelně spjato s tvorbou Josefa Jíry, významného malíře, jehož ilustrace zdobily slavné knihy Bohumila Hrabala. Malíř Josef Jíra zachránil Boučkův statek, místo, které má snad ve všech turistických průvodcích a mapách své místo. Dnes je tu muzeum a galerie.

Lovecký zámeček Humprecht

Hrad Vranov

Až se před vámi zničehonic objeví obrovská věž v podobě válce, vězte, že jde o zříceninu skalního hradu Frýdštejn. Věž je se svými 9 metry v průměru nepřehlédnutelná. Hrad na nepřístupných skalách byl obléhán husity a od 16. století už v něm nikdo nežil. Kdo viděl pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci, měl by vědět, že právě zde měly čarodějnice své doupě.

Věděli jste, že na zámku v Mnichově Hradišti jsou knihy, které prošly rukama neodolatelného svůdníka Giacomo Casanovy? Ten kdysi pracoval v knihovně v Duchcově, a právě odsud sem bylo 22 tisíc svazků přivezeno. V kostele svaté Anny jsou uloženy ostatky vynikajícího vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Právě slavným Valdštejnům tento renesanční zámek patřil. Nenechte si ujít ani unikátní zámeckou obrazárnu, kde je 111 obrazů slavných barokních malířů. Útroby rozsáhlého zámku také skrývají sbírku historických zbraní a expozici divadelních kostýmů.

Zřícenina hradu Frýdštejn

Zámek Mnichovo Hradiště

Bronzový poklad si můžete prohlédnout na zámku Svijany. Kultovní umělecké předměty tvoří základ bronzového pokladu a byly vytvořeny v 9. a 10. století před naším letopočtem.

Hrad Valdštejn je druhou nejstarší památkou u nás, která byla zpřístupněna veřejnosti. Pobývali tu Valdštejnové, ale historie hradu nebyla idylická. Měli o něj zájem husité, pak ho drancovaly loupeživé tlupy, poté se stal oblíbeným cílem poutníků. V kapli je údajně jediný dochovaný portrét básníka K. H. Máchy.

Netypické prohlídky pro celou rodinu vás čekají na zámku v Dětenicích, kde si kromě klasického okruhu můžete vybrat i prohlídky s čarodějnicí, oživlou hraběnkou či princeznou. Na zámku se nachází též pivovar, který má za sebou již dlouholetou historii. Uvidíte například výrobu dětenického piva z 18. století dle původního receptu a z tradičních surovin. Po prohlídce zámku doporučujeme návštěvu Středověké krčmy, kde vás pokrmy i zábavný program přenesou zpět do středověku.

Zámek Svijany

Muzea? Uvidíte světové motocykly, naleštěné automobilové veterány i panenky „šklebíky“

V Motomuzeu Borek pod Troskami na vás čeká osm desítek naleštěných veteránů. Jde o motocykly věhlasných značek z celého světa.

Mimořádně přitažlivé je Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi. Unikátní sbírka značek Laurin & Klement a Škoda milovníky starých vozidel nadchne. Uvidíte tu dokonce i historicky první vůz, který tu byl v roce 1905 vyroben. Ano, šlo o slavný a obdivovaný Voiturette. Mimochodem, mladoboleslavská automobilka patří mezi nejstarší značky na světě.

Mladoboleslavské letecké muzeum Metoděje Vlacha ukazuje, na jakých strojích se dříve létalo. Sbírka obsahuje 25 historických, ale i stále používaných letadel.

Kolekce španělských panenek, které se vyráběly v 90. letech v limitované sérii, našla své místo v turnovském muzeu přímo na náměstí. Panenkám se říká „šklebíci“, protože vyjadřují nejrůznější emoce. Jejich turnovská expozice je největší v České republice. Prohlédnete si tu i panenky porcelánové a kočárky. Dohromady sbírka čítá 1 000 exponátů.

Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi

Replika letadla Metoděje Vlacha

Zvony srdcem vzhůru, lidové baroko, skvostné roubenky a větrné mlýny

K technickým raritám patří Podsemínský most v těsné blízkosti Trosek. Znáte ho z komedie Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny, protože po něm filmoví rodiče Tomáše Holého jedou několikrát na kole. Na první pohled nenápadný most se objevil i ve slavném filmu Kletba bratří Grimmů. V hlavních rolích se představili hollywoodští herci Matt Damon a Heath Ledger.

Nádherná dřevěná čtyřboká zvonice v Rovensku pod Troskami drží nejspíš světový rekord. Uvnitř jsou tři zvony, obrácené srdcem vzhůru. Původně to byly zvony klasické, ale protože svolávaly prostý lid k rebeliím, vrchnost rozhodla, že se musí obrátit.

Podsemínský most

Zvonice v Rovensku pod Troskami

Jeden z nejkrásnějších větrných mlýnů u nás je dominantou obce Vrátno nedaleko Mladé Boleslavi.

V podhradí zříceniny hradu Frýdštejn stojí za pozornost malá pískovcová kaplička, postavená ve stylu lidového baroka, které nebývá tak časté.

Za památku lidové architektury byl prohlášen i Kopicův statek nedaleko obce Kacanovy. Jde o nádhernou roubenku, skvost pojizerské lidové architektury. Nedaleko od ní můžete obdivovat ojedinělé skalní reliéfy. Ty vytesal v první polovině 20. století starousedlík Vojtěch Kopic. Soustředil se hlavně na významné osobnosti českých dějin.

Větrný mlýn Vrátno

Kopicův statek

Stará vodárenská věž v Mladé Boleslavi také stojí za pozornost. Jde o nejstarší vodárenskou památku na našem území, jejíž základy byly položeny už v 1. polovině 18. století.

A u vody ještě zůstaneme. Milovníkům historických památek doporučujeme vodní elektrárnu ve Spálově na Železnobrodsku. Tento architektonický klenot leží na turisticky vyhledávané Riegerově stezce. Elektrárna nejen že po generálce slouží svému účelu, ale v překrásné přírodě mimořádně dobře vypadá.

Noční, ale i denní pozorování oblohy si můžete dopřát v jičínské hvězdárně.

Vodní elektrárna Spálov

Riegrova stezka

Přírodní bohatství? Pískovec, kam se podíváš!

Prachovské skály si svoji skvělou pověst získaly zcela právem. Malebné, půvabné místo plné roklí, strží, kouzelných zákoutí, nečekaných výhledů, úžlabin a štíhlých pískovcových skal. Některé měří až 40 metrů. Kouzelný ráj pro horolezce i turisty. Prachovské skály už mnohokrát posloužily i filmovým štábům. Připomeňme, že klíčová scéna vynikající komedie Jak dostat tatínka do polepšovny, kdy herec František Němec s Tomášem Holým zdolali pískovcovou skálu a kochali se výhledem po okolí, se točila právě zde.

Přírodní rezervace Klokočské skály na Maloskalsku připomíná pískovcovou hradbu. Uvnitř je skryta jeskyně Postojna, nazývaná též Amerika. Jde o největší pseudokrasovou jeskyni u nás, vstup do ní je na vlastní nebezpečí. Chodby měří celkem75 metrů.

Prachovské skály

Klokočské skály

K ikonický místům Českého ráje patří Hruboskalsko. Kdysi středověký hrad se změnil na renesanční zámek a ten dnes slouží jako hotel. Prohlídky možné nejsou, přesto jde o zajímavou architektonickou dominantu. Pískovcové monumenty tohoto skalního města tvoří charakteristickou kulisu s překrásnými výhledy.

Suché skály, přezdívané jako české Dolomity, se rozkládají naproti maloskalskému skalnímu hradu Pantheon. Souvislý, v horní části rozeklaný skalní blok tvoří nezaměnitelnou siluetu.

Příhrazské skály plné dramatických soutěsek leží na Mnichovohradišťsku. Jejich nejnavštěvovanějším místem jsou Drábské světničky. Tato bývalá skalní pevnost se vám po výstupu odmění neskutečně krásným výhledem po Českém ráji a Pojizeří.

Příhrazské skály

Dětem ukažte Řáholec, Muzeum panenek a medvídků a Šťastnou zemi v Radvánovicích!

Pohádkový loupežník Rumcajs, Manka a Cipísek prožívali své okouzlující příběhy v lese Řáholec u Jičína. Proto se Jičínu říká město pohádek a byl také vyhlášen městskou památkovou rezervací. Po stopách slavného loupežníka se vydáte díky Rumcajsově stezce, ta vede z Jičína do Mladějova. Dominantou náměstí je krásný zámek sloužící jako muzeum. Na cestě vás čekají překrásné výhledy na Mladějov a střední část Českého ráje. Rumcajsova stezka vede po zelené turistické značce mezi skalkami na několik vyhlídek. Kromě Rumcajsovy cesty se můžete vydat i na Cipískův okruh, který je vhodný pro rodiny s malými dětmi, kteří nechtějí absolvovat celou pohádkovou trasu. Pro výlety s nejmenšími dětmi využijte raději nosítko nebo krosničku, s kočárkem v této oblasti, plné skalek a úžlabin, moc nepochodíte.

Zarsík

Muzeum panenek a medvídků v Troskovicích pod Troskami je unikát mezi unikáty. Na ploše 300 metrů čtverečních najdete 2 000 exponátů, a ne ledajakých. Od nejstarších slaměných medvědů až po panenky, které byly dovezené jako talismany ze všech kontinentů. K mimořádně ceněným kouskům patří současné panenky od světoznámých umělkyň. Některé jsou doslova k nerozeznání od skutečných novorozenců. Najdete tu i věrnou kopii malého prince George. Třešinkou na dortu jsou panenky hrůzostrašné a hororové.

Jičínské náměstí

Muzeum panenek a medvídků

Do světa čarovné pohádky vstoupíte na hradu a zámku Staré Hrady jižně od Jičína. Nejvyšší autoritou je tu Čaroděj Archibald, ale průvodkyní vám bude krásná princezna, rozpustilá vodnice, tajemná čarodějnice nebo neposedná čertice. Pohádkových postav je tu 350 a všechny jsou dokonalé. Dospělí mohou absolvovat samostatný prohlídkový okruh s názvem „Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I“, kdy nahlédnou do časů našich prababiček. V rámci této expozice mimo jiné uvidíte koloniál, obchůdek s kávou a kupecké krámky tak, jak kdysi vypadaly.

Vynikající místo plné her a smíchu, to je přírodní zábavní park Šťastná zem v Radvánovicích nedaleko Turnova. Najdete tu trpasličí vesničku, prolézačky, trampolíny a další atrakce. Největší senzací je dřevěná replika hradu Trosky, doplněná o cimbuří, ochoz a další zajímavé prvky. Mimořádný zájem bývá o vodní skluzavku v délce 30 metrů. V areálu je i malá ZOO, která se však pomalu rozrůstá.

Výletní areál Pěnčín by byla škoda minout, protože jen málokde najdete tolik hospodářských zvířat pohromadě. Děti bývají nadšené při pohledu na stovky koz, kůzlat a ovcí. Součástí této kozí farmy je i malá ZOO a brusírna skleněných perlí.

Každému, kdo se touží lépe seznámit s Českým rájem a nechce toho moc nachodit, poslouží Dům přírody Český ráj v Dolánkách u Turnova. Výstava pro děti a dospělé je interaktivní.

Hrad a Zámek Staré Hrady

Park Šťastná zem v Radvánovicích

Sjeďte řeku, potápějte se, roztáhněte křídla, napněte tětivu

Český ráj vítá milovníky sportu a pohybu s otevřenou náručí. Je to vynikající oblast pro pěší výlety, náročnější výšlapy, cykloturistiku. Vodáci si zamilovali místní řeky a pro horolezce se skalní města stala druhým domovem. Na atraktivní místa vás v letních měsících zavezou speciální turistické autobusy nastoupit do nich mohou i cyklisté s koly.

Sportovně založení turisté se v létě nejvíce stahují do oblasti Maloskalska. Žlutá plovárna, to je místo, kde půjčují lodě, rafty, koloběžky a in-line brusle. Také tu najdete lanové centrum. Podobné zázemí nabízí i agentura Aquasport v Jenišovicích. I s jejich loděmi, rafty a kánoemi můžete sjet řeku Jizeru. Lodě a rafty půjčují i v Klokočí nebo v Turnově.

Sportovně-rekreační areál Srbsko nedaleko Komárovského rybníka se specializuje na lukostřelbu. Vlastní vybavení nepotřebujete, vše vám tu půjčí.

Potápění s instruktorem – i to je sportovní lahůdka, kterou si můžete na vlastní kůži vyzkoušet. Třeba v Jesenném, na potápěčské základně, je zatopený vápencový lom ve tvaru srdce a s maximální hloubkou 13,5 metru. Ani Jičín nezůstává pozadu, technické i rekreační potápění nabízejí v bývalém kamenolomu Rumchalpa.

Paragliding si vyzkoušejte na vrchu Kozákov. Úžasné místo s parádním výhledem po okolí!v

Kdo ani o dovolené nedokáže být bez golfu, může si ho zahrát na Jičínsku, v Košťálově, v Kosmonosích na Mladoboleslavsku nebo v Semilech.

Golfové hřiště

Paragliding

Koupání? Romantické rybníky, ale i vybavená aquacentra

Přímo v srdci Českého ráje je jeden z jeho nejkouzelnějších rybníků, rybník Věžický, zvaný také Věžák. Některé pískovcové věže tu vystupují z vody a s okolním prostředím tvoří dechberoucí scenérii.

Jičínské koupaliště Kníže uspokojí i náročné klienty. Ti mohou využít tři venkovní bazény, skluzavky, tobogán a další moderní vymoženosti. Vynikající relaxace po náročném výletu!

Koupaliště v Turnově se jmenuje Maškova zahrada a jeho skluzavky a tobogany už zdálky hýří optimistickými barvami.

Ani v Mladé Boleslavi nebudou milovníci koupání strádat. Voda ve vyhřívaném koupališti má zhruba 26 °C, děti i dospělí tu najdou spoustu atrakcí, nechybí ani dětské hřiště.

Příjemný rybník s písečnou pláží najdete v Sedmihorkách. Zrovna tak Jinolické rybníky patří k vyhledávaným, pokud jde o letní osvěžení pod širým nebem. Rodinám s dětmi se líbí u Komárovského rybníka, známého jako Branžež. Najdete ho zhruba 6 kilometrů od Mnichova Hradiště.

Věžický rybník

Lyžovat lze i v nedalekých Jizerských horách

Český ráj sice nenabízí velkokapacitní lyžařská střediska, ale zimní sporty také nebývají tím, co tu návštěvníci hledají. Přesto i v zimě se tu dá prožít báječná dovolená. Relativně blízko odsud, v Jizerských horách, najdete skvěle vybavená zimní střediska. A pokud zůstaneme v České ráji, doporučujeme Mladou Boleslav. Zde vznikla vůbec první osvětlená běžecká trasa u nás. Sjezdařům poslouží ski areál pod vrcholem Kozákova na Semilsku. Menší, komornější atmosféru nabízí Ski areál Struhy.

Zarsík

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje