• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Broumovsko a Náchodsko

úvodní foto
Publikováno 8. 10. 2018

Kladské pomezí nadchne svojí rozmanitostí. Tato členitá oblast Broumovska a Náchodska nabízí nádherné výhledy, procházky v romantických údolích řek, světoznámá skalní města, ale i impozantní hrady a zámky či zajímavá muzea. Nádhernou krajinou se můžete toulat i pěšky nebo na kolech, terén je k tomu jako stvořený. Náchodsko nabízí v létě skvělé odreagování díky vodní nádrži Rozkoš, ale ani milovníci zimních sportů nebudou strádat. Poslouží jim zejména upravené běžecké stopy.

Babiččino údolí, zámek Ratibořice, lázně Velichovky, Adršpašsko-teplické skály, hospitál Kuks, stejně jako muzeum Waldemara Matušky, válečné bunkry či Naučná ovocná stezka, to vše tvoří jen malý díl jedinečně namíchaného turistického koktejlu. Pojďme se na něj podívat blíže.

Náchodský zámek, Lapidárium v Kuksu, zámek kněžny Zaháňské a klášter v Broumově

Kdo by neznal zámek Ratibořice? Kdysi tu žila kněžna K. V. Zaháňská, jedna z postav románu Babička, který napsala Božena Němcová. Původně barokní a dnes empírový zámek leží nedaleko České Skalice a za života kněžny Zaháňské si tu podávaly ruku nejvýznamnější osobnosti celé Evropy. Na zámek volně navazuje malebné Ratibořické údolí, jako stvořené pro romantické vycházky v každém ročním období. Právě Babiččino údolí na vás dýchne nostalgií starých časů. Toto místo se objevuje už v roce 1921 v prvním filmovém zpracování slavného románu Boženy Němcové.

Zámek Ratibořice

Babiččino údolí - Sousoší Babička s dětmi

Jako mnoho dalších, i zámek v Náchodě prošel různými proměnami. Původně gotický hrad dostal renesanční a později barokní podobu. Každý ze tří prohlídkových okruhů je něčím zajímavý. Za zmínku stojí zejména mimořádně vzácná sbírka tapisérií ze 17. století, stejně jako nádherné barokní obrazy. Zámecká bibliotéka s více než 26 tisíci svazky se řadí k největším v zemi. K vidění je i hladomorna a gotické sklepy. Kdo má rád výšky, může vystoupat na zámeckou věž a rozhlédnout se po okolí.

Zarsík

Hospitál Kuks patří k ojedinělým historickým památkám. Tato barokní architektonická perla je spjata především se jménem vynikajícího sochaře M. B. Brauna. Původně tu stál zámek a lázeňské budovy, které těžily z toho, že tu vyvěral léčivý pramen. V dobách hojnosti ze zámeckých kašen prýštilo víno a pořádaly se tu velkolepé oslavy. Svého času se sem sjížděli šlechtici, učenci a umělci z celé Evropy.

V kukském lapidáriu se spolehlivě najde každý. Přesněji řečeno, jsou zde sochy M. B. Brauna, které ztělesňují nejznámější lidské Ctnosti a Neřesti v alegorickém pojetí. A nikdo není bez chyb, stejně jako v každém je něco dobrého.

Komu je blízká secese a art deco, ten bude při prohlídce zámku v Novém Městě nad Metují ve svém živlu. Překrásné komnaty nabízejí úchvatnou podívanou, stejně jako procházka mimořádně pěstěnou, rozlehlou zahradou. Tu zdobí barokní sochy mistra Matyáše Brauna. Na zámeckém nádvoří můžete sobě i jiným zahrát pro radost na piáno, které je tu od jara do podzimu.

Zámek Nové Městě nad Metují

Sochy mistra Matyáše Brauna

Benediktinský klášter v Broumově patří k významným barokním památkám. V jeho sklepeních je uloženo 34 mumií. Ty sem byly převezeny z Vamberka a v drtivé většině šlo o bohaté měšťany z 18. století. V roce 1999 byla v klášteře nalezena mimořádně věrná kopie tzv. Turínského plátna. Ačkoli jich je po světě zhruba 40, tato patří k nejzdařilejším ve střední Evropě. V historické knihovně se knihomolům podlomí kolena. Aby ne, když je tu 17 000 vzácných svazků! V areálu kláštera žil krátkou dobu v roce 1950 spisovatel Josef Škvorecký, který své zážitky zachytil v povídce Zákony džungle. V klášteře se také natáčely některé scény z filmu F. L. Věk, kde hlavní roli ztvárnil vynikající herec Radoslav Brzobohatý.

Barokní zámek Adršpach je mimořádný tím, že je v něm vůbec první horolezecké muzeum v České republice. Část expozice je speciálně věnována lezení po pískovcových skalách.

Hrad Vízmburk patřil svého času mezi nejmohutnější ve východních Čechách. A protože představoval hrozbu, koupili ho sousedé ze Slezska a Lužice a nechali ho zbořit. Jeho ruiny se ale dochovaly ve výborném stavu a v létě se tu konají různé kulturní akce.

Nejstarší dřevěná památka na našem území stojí v Broumově a jde o hřbitovní kostel Panny Marie. Ten sice v 15. století málem celý lehl popelem, ale podařilo se ho zachránit. Je výjimečný nejen svým stářím, ale i tím, jak ho naši předci stavěli. Od roku 2008 patří mezi národní kulturní památky. V roce 2010 tu několik scén natočili filmaři pro svůj film Bastardi, stejně jako pro další český film Ďáblova lest nebo Řád.

Hřbitovní kostel Panny Marie v Broumově

Nejstarší dřevěná památka

Zkuste Muzeum věnované Matuškovi, Jiráskovi, pivu nebo textilu

Kdo by neznal legendární písně Waldemara Matušky? Tento mimořádný talent žil v naší zemi i v Americe. Na světě však existuje jedno jediné muzeum, věnované tomuto zpěvákovi, a to v Jaroměři. Uvidíte tu například jeho kytaru nebo vojenskou lodičku, kterou měl na hlavě ve slavném filmu Kdyby tisíc klarinetů. Zrovna tak je tu i jeho oblečení, piáno, na které hrál, a řada osobních věcí.

V Broumově by vaší pozornosti nemělo uniknout Muzeum pivovarnictví, kde se dozvíte vše důležité o výrobě tohoto lahodného nápoje.

Kde jinde hledat muzeum, věnované Aloisi Jiráskovi, když ne v jeho rodném městě Hronov? Dozvíte se tu podrobnosti nejenom z jeho života, ale i něco málo o jeho tvorbě.

Uměleckoprůmyslové muzeum v České Skalici je jediným muzeem, které mapuje historii textilní výroby u nás. Tady uvidíte, jak se dříve látky vyráběly a zdobily, a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Jedinečná kolekce starých textilií se perfektně snoubí s vybavením, které se kdysi dávno při jejich výrobě používalo.

Vojenský hřbitov v Jaroměři je jeden z prvních v Čechách, který vznikl mimo město. Je zde pochováno přes 2 000 vojáků a zajatců rakousko-uherské armády z doby první světové války.

Uměleckoprůmyslové muzeum v České Skalici

Vojenský hřbitov v Josefově u Jaroměře

Výlety? Zkuste lázně, rozhledny, bunkry nebo naučné stezky

Do vyhlášených lázní Velichovky jezdí už celé generace pacientů, kteří mají potíže s pohybovým aparátem. Tyto lázně jsou mimořádné i tím, že mají zásoby vynikající, léčivé rašeliny na dalších 150 až 200 let. Příjemnou a nenapodobitelnou atmosféru lázní umocňuje i nádherná, čistá podkrkonošská příroda a řada zajímavých míst v blízkém okolí, které lze navštívit.

Broumovské hory, Orlické hory, ale i Krkonoše uvidíte z dřevěné rozhledny Na Signálu nedaleko Červeného Kostelce. Když zdoláte 125 ocelových schodů, nádherná podívaná po okolí, kterou byste nečekali, vám vyrazí dech. Nedaleko rozhledny se nacházejí válečné bunkry, které si můžete zblízka prohlédnout.

Baví vás zavařování ovoce a domácí výroba marmelád? Pokud ano, pak doporučujeme nenáročnou, a přitom velmi inspirativní vycházku po Naučné ovocné stezce nedaleko Nového Města nad Metují. Na informačních panelech během cesty dlouhé 4 km najdete nejen zajímavosti o ovocných stromech a keřích, ale především to, jak lahodné ovoce zavařit, zamrazit, usušit nebo z něj vyrobit povidla.

Malebné Malé Svatoňovice, rodiště Karla Čapka, patří rovněž k oblíbeným výletním a poutním místům. Vyvěrá tu pramen, který údajně zázračně uzdravil těžce nemocného chromého epileptika. Kromě této Mariánské studánky lidé navštěvují i Poutní kostel sedmi radostí Panny Marie

Lázně Velichovky

Kostel Malé Svatoňovice

Modely z papíru, starožitné kočárky, Muzeum magie, ale i živé lamy a velbloudi

Papír je mimořádně zajímavý materiál. Až navštívíte Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují, kde shromáždili na tisíc skvostných, ručně lepených papírových exponátů, nebudete o tom už vůbec pochybovat. Jde o jediné muzeum svého druhu ve střední Evropě. Precizní modely autíček, letadel, kosmických raket, domů, hradů a zámků jsou dovedeny k naprosté dokonalosti, a to včetně nejmenších detailů.

Vzpomínky na dětství si můžete osvěžit díky úchvatným starožitným kočárkům a panenkám z celého světa. Jejich ucelenou kolekci najdete v náchodském Muzeu kočárků. Tato největší evropská sbírka zachycuje jejich vývoj od roku 1760 až do roku 1970.

Nadpřirozeno, kouzla a iluze – to vše prožijete, byť zprostředkovaně, v Muzeu magie v Jaroměři. Můžete si tu zblízka prohlédnout kouzelnické „nádobíčko“, nechat se unášet tajemnem, toulat se bludištěm nebo zazvonit na kouzelný zvon, který splní vaše přání. Hodně však záleží na tom, co si budete přát.

Boučkovo loutkové divadlo v Jaroměři vítá s otevřenou náručí malé i velké návštěvníky. Na loutkové představení se tu můžete podívat nebo si vzít loutku do ruky a sami si zahrát.

Dalším velkým lákadlem pro děti je farma Wenet. Ta stojí v Broumově, nedaleko polských hranic. S nadsázkou řečeno tu vedle sebe žijí zvířata exotická, hlavně lamy, velbloudi nebo pštrosi, ale i zvířata hospodářská, jako třeba králíci, ovce, husy či kachny.

Farma Wenet

Boučkovo loutkové divadlo v Jaroměři

Modely z papíru, starožitné kočárky, Muzeum magie, ale i živé lamy a velbloudi

Víte, kde najdete nejromantičtější, ale také nejdivočejší skalní město ve střední Evropě? Jsou to Adršpašsko-teplické skály v severní části východních Čech. Jedná se v podstatě o dvě skalní města - Adršpašské skály a Teplické skály, která jsou od sebe oddělena Vlčí roklí. Nad jejich rozmanitostí můžete žasnout celé dny. Nádherné pískovcové skály dostaly přiléhavá jména, jako například Milenci, Krakonošův zub, Starosta a Starostová či Sloní náměstí. Vysoko položené skalní jezírko se v této scenérii vyloupne jako nádherný diamant. Pískovcové věže, rozeklané rozsedliny, dramatické průrvy a malebné přírodní kulisy sem lákají zvědavce už od 18. století. A také filmaře, kteří tu točili některé scény pro pohádku Třetí princ nebo Letopisy Narnie.

Zarsík

I když Adršpach lahodí oku už při letmém pohledu, jen málokdo ví, že je tu největší podzemní labyrint v Evropě. Pískovcové jeskyně, propasti a soutěsky tvoří 27 kilometrů dlouhý systém, který nese jméno Poseidon. Některé z propastí jsou až 70 metrů hluboké, a podzemní voda, která vyvěrá na povrch, je mimořádně kvalitní.

V jižním cípu Adršpašsko-teplických skal najdete oblast Jiráskovy skály, pojmenovanou na počest Aloise Jiráska. Zde si můžete udělat krásnou procházku po naučné stezce Skály - Bischofstein, kolem Černého jezírka až ke zřícenině hradu Skály. Místo bylo též inspirací pro Jiráskův román Skály, jenž je zasazen do prvního desetiletí třicetileté války.

Téměř panensky nedotčenou přírodu najdete v oblasti Broumovských stěn. Tato pohádková krajina v podobě 12 kilometrů dlouhého zalesněného hřebene vás vezme u srdce. Pyšní se nádhernými vyhlídkami, hlubokými roklemi a tichými, klidnými zákoutími.

Obranná bunkrová linie v Jestřebích horách bývá v hledáčku milovníků historie. Tyto bunkry z druhé světové války vedou po celé délce hor a některé z nich si můžete prohlédnout i zevnitř.

Broumovské stěny

Bunkrová linie v Jestřebích horách

Dřevěná socha orla vévodí dvaadvacet metrů vysoké rozhledně Slavětín na Markoušovickém hřebeni, odkud je mimořádně pěkný výhled.

Přírodní rezervace Dubno nedaleko České Skalice, to je rybník obklopený mokřady, tůňkami a loukami. V roce 1866 se tu vedly líté a kruté boje v rámci prusko-rakouské války, ovšem dnes je to ideální místo pro romantickou vycházku.

Babiččino údolí, to je unikátní národní přírodní rezervace o rozloze 333 hektarů. Postava Babičky ze slavného románu Boženy Němcové se v této oblasti nesmazatelně zapsala a řada památek přímo či nepřímo toto dílo připomíná. Naučná stezka, která vede údolím, měří 7 km a lemuje ji 24 informačních panelů. Začíná v České Skalici, vede přes Ratibořice a končí u rýzmburského altánu.

Romantické údolí Peklo spojuje Nové Město nad Metují s Náchodem. Starý mlýn, zvaný Pekelec, se změnil ve stylovou výletní restauraci, která sem i díky prvkům lidové architektury skvěle zapadá. V Pekle se protíná několik významných cyklotras a turistických stezek.

Dubno - pomník bitvy

Romantické údolí Peklo

Koupání? V nádrži Rozkoš, v rybnících i ve vyhřívaném koupališti

Vodní nádrž Rozkoš patří k nejvyhledávanějším místům, pokud jde o koupání, opalování a vodní sporty. Leží přímo v srdci Kladského pomezí, nedaleko České Skalice. Její průměrná hloubka činí 10 metrů a jde o osmou největší přehradu u nás. Můžete si tu půjčit šlapadla, vodní skútry, loďky a surfy. Ideální dovolená nejen pro sportovně založené jedince a party přátel, ale i pro rodiny s dětmi. Každý si tu najde to své.

Zarsík

Vyhřívaná voda o teplotě cca 24 °C na vás čeká v plaveckém areálu v Jaroměři. Koupání, ale i rybaření si můžete dopřát v rybníku Brodský. Pláž je nádherně travnatá a dno rybníku písčité. Mezi turisty i cykloturisty získal na oblibě i rybník Špinka, kde lze v horkých letních dnech báječně lenošit, ale také najít osvěžení.

V přírodním koupališti v Teplici nad Metují se o čistotu vody starají vzorně, nepoužívají bazénovou chemii, ale spoléhají na pískové filtry. V Meziměstí, které leží obklopeno nádhernou přírodou Javořích hor, vznikl moderní letní areál. Ten nabízí vykoupání, relaxaci, sport a volnočasové aktivity.

Dobré zázemí nabízí koupaliště v Náchodě, v případě špatného počasí tu navštivte krytý bazén. Další je v Novém Městě nad Metují.

Vodní nádrž Rozkoš

Běžkaři si na 300 kilometrech dají příjemně do těla

Běžkaři najdou v Kladském pomezí řadu míst, kde se mohou prohánět v udržované stopě. Jen pozvolné převýšení, dlouhé a mírné dojezdy ocení zejména začátečníci. Běžecké stopy se v Kladském pomezí upravují v délce cca 300 kilometrů. Mnohé se napojují na trasy v sousedním Polsku, takže i toho lze využít. Nádherné výhledy se nabízejí například při běžkování nedaleko Broumovských stěn, v podhůří Javořích hor nebo nedaleko Nového Města nad Metují.

Zarsík

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje