• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Východní Slovensko

úvodní foto
Publikováno 18. 4. 2020

Východní Slovensko proslulo svými nádhernými historickými památkami, překrásnou přírodou, skvělým koupáním a výbornou gastronomií. Lze mu připsat mnohá „nej“, ať už v rámci Slovenské republiky, střední Evropy nebo dokonce celého světa. Některé pamětihodnosti se zapsaly na seznam Světového dědictví UNESCO. Tato oblast je také velmi přátelská a pohostinná. Co víc si může turista přát?

Oblast Spiše: úchvatný hrad, chrámy, zoologická zahrada

K nejzajímavějším patří oblast Spiše, které dominuje úchvatný Spišský hrad. S plochou větší než 4 hektary jde o největší hradní rozvalinu ve střední Evropě. Jeho silueta vypadá impozantně v každém ročním období. Hrad si zamilovali nejen návštěvníci, ale i archeologové, protože stále tu mají co objevovat. Během prohlídek se dozvíte to nejzajímavější.

Spišský hrad vznikl ve 13. století a probojoval se na seznam Světového dědictví UNESCO, stejně jako nedaleká Spišská kapitula. V tomto církevním městečku od 18. století sídlilo spišské biskupství. Město není velké, jádro tvoří 30 budov, které daly vzniknout městské památkové rezervaci. Spišská kapitula se stala jedním z významných center církevního školství. Pozdně románská katedrála sv. Martina z 13. století brzy shromáždila mimořádné bohatství, zejména vzácné gotické oltáře, sochy, kalichy a další památky. Za pozornost stojí i renesanční biskupský palác nebo hodinová věž z 18. století.

Spišský hrad

Spišská kapitula

Město Spišská Nová Ves se pyšní jedinečným náměstím, které připomíná hodně protáhlé, obrovské lidské oko. Je nejdelší svého druhu v Evropě a místní věří, že i nejkrásnější na Slovensku. Náměstí sdružuje lidi, kteří milují kulturu, zábavu a rozptýlení, protože se tu během roku koná řada zajímavých akcí. Ve městě také uvidíte nejstarší zvon Slovenska z přelomu 14. a 15. století.

Obdivovatelům byzantského slohu zaplesá srdce při pohledu na řeckokatolický Chrám Přeměny pána, nejmladší sakrální památku na Spiši. Chrám jako jediný na Slovensku v sobě ukrývá překrásnou mozaikovou výzdobu.

Dětem se bude líbit v Zoologické zahradě, kde chovají 70 živočišných druhů ve 250 exemplářích. Součástí je i arboretum se třemi desítkami dřevin.

V blízkosti Spišské Nové Vsi leží Markušovce. Místní zámek funguje jako muzeum, k jehož specialitám patří expozice klávesových hudebních nástrojů nebo výstava nábytku. Procházka v zámeckém francouzském parku se třemi odstupňovanými terasami vás osvěží.

Spišská Nová Ves - náměstí

Zámek Markušovce

Ojedinělý skalní útvar, zvaný Markušovský hřib, najdete na svahu nad řekou Hornád, ve vzdálenosti zhruba 6 kilometrů od Spišské Nové Vsi.

Naši slovenští sousedé dostali vynikající nápad. Spojili významná místa do jedné pomyslné kulturně-poznávací cesty, a Gotická stezka byla na světě. Celý okruh měří 276 metrů a je rozdělen do čtyř menších celků. Dva zasahují i do oblasti Spiše.

Levoča, Košice, Poprad: vzácné památky, skvělá gastronomie

Levoča s více než 30 tisíci obyvateli se také dostala na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO. Významné historické centrum tvoří náměstí Mistra Pavla, po jehož obvodu se můžete kochat pohledem na průčelí renesančních domů. Na náměstí stojí evangelický kostel ve tvaru kříže s velkou kopulí, dále renesanční radnice a Chrám sv. Jakuba. Interiér Chrámu svatého Jakuba je velkolepý sám o sobě, ale pozornost na sebe strhává i nejobdivovanější památka, a to impozantní dřevěný oltář, údajně největší na světě. Na výšku měří 18,5 metru a byl vyřezán z lipového dřeva.

Levoča - centrum města s radnicí

Levoča - Chrám sv. Jakuba

Na kraji Levoče se vypíná Mariánská hora s kostelem Navštívení Panny Marie na svém vršku. Pohnutkou, proč ho ve 13. století místní obyvatelé postavili, byla vděčnost za záchranu před Tatary. Vedle kostela je dřevěná řeckokatolická kaple Neposkvrněného početíz roku 1842.

Kostel Navštívení Panny Marie

Dóm sv. Alžběty a Kostel sv. Michala v Košicích

Centrum Košic tvoří největší památkovou zónu na Slovensku. Za dominantu metropole lže považovat Dóm sv. Alžběty. Nejvíce historických památek se soustředilo v Hlavní ulici. Kaple sv. Michala je přímo ukázkovou gotickou stavbou. Když vystoupáte na téměř šedesátimetrovou Zikmundova věž, budete mít toto nádherné město z výšky na dosah ruky. Vedle Dómu sv. Alžběty stojí Urbanova věž se sbírkou voskových figurín. Bílý Kalvínský kostel a Miklušova věznice, dnes upravená jako muzeum, patří k dalším místním zajímavostem. Krásný je také novogotický Jakabův palác stojící naproti městskému parku, kde si můžete v klidu odpočinout. Košice jsou turisticky velmi přívětivé, kromě spousty pamětihodností tu narazíte na příjemné hospůdky, kavárny a cukrárny. Je to město plné zábavy, života i gastronomie a žije zde téměř 240 tisíc lidí.

Výhled na město Košice ze Zikmundovy věže

Jakabův palác

Poprad je na turisty dobře připraven po všech stránkách. Gotický kostel svatého Jiljí spolu s nedalekou renesanční zvonicí, kostelem svaté Trojice a morovým sloupem patří k nejvýznamnějším pamětihodnostem.

Kostel svatého Jiljí se zvonicí a morovým sloupem

Kostel svatého Egídia na náměstí v Popradu

Skvostná příroda, tajemné jeskyně, kaňony, rokliny a vodopády

Příroda ve Slovenském ráji zůstala místy téměř nedotčená. Jde o přírodní skvost plný kaňonů, roklin, vodopádů, romantických zákoutí, ale i žebříků, díky nimž je tato překrásná divočina přístupná každému, kdo má rád pohyb. Pohoří zabírá plochu 197 kilometrů čtverečních, nejvyšší hora Ondrejisko měří 1 271 metry. Největší jeskynní komplex nese jméno Stratenská jeskyně, její chodby jsou dlouhé přes 21 kilometrů.

Hora Havraní skála ve Slovenském ráji

Dobšinská ledová jeskyně patří mezi nejkrásnější a co do množství ledové výzdoby také nejbohatší ledové jeskyně na světě. K nejoblíbenějším místům Slovenského ráje se připojila i roklina Suchá Belá, kdy se během dvouhodinové náročnější túry projdete zajímavě modelovaným říčním korytem.

Zhruba 20 kilometrů od Spišské Nové Vsi najdete tak trochu opomíjenou krasovou plošinu Galmus. Trasy jsou tu zajímavé, cesty zpevněné a turistické chodníky dobře značené. Kamennou dolinou dojdete k Šikľavé skále s desetimetrovým vodopádem. Z Vysokého vrchu s výškou 873 metrů se před vámi otevře panoramatický výhled na Vysoké Tatry, Spišský hrad, Spišskou Novou Ves a Poprad.

Roklina Suchá Belá

Šikľavá skála se zamrzlým vodopádem

Pohoří Spišská Magura je mimořádně členité. Krásná jezera, říčky a potoky mu propůjčují zvláštní půvab. Spišská Magura leží mezi Tatrami a Pieninami a zatím uniká pozornosti turistů. Nejvyšším vrcholem je hora Repisko s výškou 1259 metrů.

Nejpozoruhodnějším národním parkem ve střední Evropě je Slovenský kras, který se stal rovněž součástí Světového přírodního bohatství UNESCO. Nadmořská výška kolísá mezi 600 a 800 metry, husté lesy a pusté stepní louky vytvářejí svébytný kolorit. Planiny bývají v létě vyprahlé, ale v podzemních jeskyních Slovenského krasu to skutečně žije, a navíc se tu během prohlídky ochladíte. Zajímavé zážitky nabízí tři kilometry dlouhý krasový kaňon Zádielská dolina se svou naučnou okružní stezkou.

Pohoří Spišská Magura s nejvyšší horou Repisko

Domica - největší jeskyně Slovenského krasu

Fantastický akvapark, termální koupaliště, báječná Zemplínska Šírava

Akvapark v Popradu je naprostá senzace! Třináct bazénů, teplá termální voda, 350 nejrůznějších vodních atrakcí, luxusní bazény nebo sauna či wellness, to je přeci úžasná příležitost, jak nabrat síly!

O vodě v termálním koupališti ve Vrbově se říká, že je nejléčivější ve střední Evropě a zabírá na 12 chorob. Osm bazénů s příjemně teplou vodou máte k dispozici po celý rok.

Zemplínska Šírava získala přízvisko Východoslovenské moře a díky teplé vodě nabízí skvělé koupání i na podzim. Jde o druhou největší vodní plochu na Slovensku, kde lidé odpočívají, věnují se rybolovu, koupají se, jezdí na windsurfingu, vodním skútru nebo loďce. Půjčovny člunů, vodních kol a vodních lyží jsou na turisty dobře připraveny. K velmi oblíbeným činnostem patří na této největší přehradě i rybaření, místa je tu dost.

Aquacity Poprad

Zemplínská Šírava

Rozmanitou zábavu najdete v moderním Thermalparku Šírava. Vodní svět se skládá ze tří vnitřních bazénů, a to vlnového a plaveckého, relaxačního a masážního. Jak z názvu plyne, v prvním jmenovaném se podařilo dokonale nasimulovat mořské vlny. Pod širým nebem byly postaveny bazény tři, jeden z nich je sedací, s termální vodou. Součástí Thermalparku je i wellness centrum.

Východoslovenské zimní radovánky

Zhruba 20 kilometrů od Popradu se nachází lyžařské středisko Ski Vernár Studničky, vhodné pro začátečníky, ale i pokročilé.

Výborné zázemí lyžařům nabízí i oblast Slovenského ráje. Nejznámějším je areál Ski Mlýnky, který sdružuje tři zimní střediska, a to Gugeľ, Dedinku a Bielu Vodu. Celkem tu najdete 9 sjezdovek, 7 vleků, 1 lanovku a 35 km běžeckých tratí.

Lyžování ve východním Slovensku

Běžkařské trasy ve východním Slovensku

Ve Slovenském ráji si lyžaři pochvalují i oblast Rittenberg – Spišská Nová Ves, které proslulo středně obtížnými sjezdovkami. Sezóna začíná v prosinci a končí v březnu.

Relax Center Plejsy v okrese Krompach se již 9x v historii stalo dějištěm Evropského poháru v lyžování. Sedm sjezdovek různé obtížnosti, 5 vleků a trasy pro běžkaře o délce 11 km jsou důvodem, proč se sem lyžaři tak rádi sjíždějí. Sezóna tu v průměru trvá 123 dní. Velkou výhodou je velkokapacitní parkoviště zdarma.

V Levočských vrších vzniklo Ski centrum Levoča. Čtyři dospělé a jedna dětská sjezdovka tvoří jádro tohoto zimního střediska, k němu přiléhá i 10 km běžeckých tras. Parkování opět zdarma.

Sportovně – rekreační středisko Kavečany leží 6 km od Košic, v nabídce je 5 sjezdovek a 9 vleků. Svahy jsou uměle zasněžované a denně upravované. Čtyři běžecké okruhy měří dohromady 14 km.

Pro rodiny s dětmi je ideální Ski centrum Jahodná, v létě tu využijete multifunkční hřiště, zatímco v zimě si skvělé zážitky dopřejete díky 3 sjezdovkám, o pohodlí se stará 7 vleků. To vše 15 km od Košic. V dojezdové vzdálenosti 25 km od metropole, přesněji ve Slovenském Rudohoří, láká začátečníky, pokročilé lyžaře i snowboardisty Skipark Erika Kojšovská hoľa. V okolí si užijetei pěkné běžecké trasy.

Je libo skleničku Tokajského vína?

Hornaté okolí Zemplínské Šíravy je poseté vinicemi. I na jihovýchodě Slovenska se vyrábí slavné Tokajské víno. Traduje se o něm, že jeho pravidelná konzumace prospívá lidskému zdraví. Bývá také nazýván elixírem mládí. Skutečnou velmocí, pokud jde o Tokajské víno, je Maďarsko.

 

 

Odborné studie potvrdily, že tento alkoholický nápoj skutečně obsahuje důležité vitamíny, minerály a enzymy. A nejen to, nádherně voní a chutná lehce po vanilce, jemně po broskvi nebo květovém medu, některé odrůdy zase připomínají nasládlé rozinky, malinko „říznuté“ čokoládou. A leckomu voní po chlebu… Stačí sklenička a vnímáte ho všemi smysly. Obsah alkoholu činí 12,5 %.

Tento elixír si oblíbili ruští carové, stejně jako britští aristokrati nebo Marie Terezie. Svoji vynikající pověst získalo už ve středověku. Víno pracuje i po letech, uvolňuje aromatické látky a jeho chuť získává na intenzitě. Není divu, že se stalo zajímavým sběratelským artiklem. O tom, že mezi znalci je o víno z Tokajské oblasti mimořádný zájem, svědčí i to, že se vyskytuje v prestižních světových vinných antikvariátech a jeho cena rozhodně není zanedbatelná. Přijeďte – a ochutnejte!

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje