• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Velká a Malá Fatra

úvodní foto
Publikováno 18. 2. 2020

Oblast Velké a Malé Fatry otevírá svou náruč turistům, sportovcům, rodinám s malými dětmi, milovníkům historie i obdivovatelům přírodních skvostů a nabízí tak nepřeberné možnosti, jak trávit volný čas. Malou Fatru proslavil legendární zbojník Juraj Jánošík, vynikající místní delikatesy, lidový folklór, a především překrásná příroda. Pohoří Velká Fatra se zapsalo do povědomí lidí jako perfektní zázemí pro turisty a lyžaře, ale také jako kout země, kde se divoká příroda snoubí s překrásnou lidovou architekturou. 

Malá Fatra: skvostné túry, Jánošík i skvělé lyžování

Pohoří Malá Fatra, čtvrté nejvyšší na Slovensku, si vás okamžitě získá. Tajuplná příroda, hluboké kaňony, zurčící potoky, romantická zákoutí. Kouzelné výhledy na všechny světové strany, ostrý horský vzduch a velké množství túr, to je pro návštěvníky velmi silný magnet. Přírodní bohatství a lidový folklór činí z Malé Fatry zajímavou destinaci, která je navíc z Moravy skvěle dostupná.

Až se budete kochat krásou tohoto pohoří, zakousnout k tomu můžete vynikající ovčí sýr, který patří v této oblasti k vyhlášeným gastronomickým lahůdkám. Vůně bryndzových halušek se line snad z každé koliby, takže nikdo není na pochybách, že v této části země rozhodně hladovět nebude.

Nejdůležitější „Nej“ Malé Fatry

Samotný horský hřeben má na délku zhruba 75 kilometrů a na šířku nepřesahuje 20 kilometrů. Nejvyšší horou je Veľký Kriváň s 1 709 metry, k vyhledávaným patří i hora Chleb (1 645 m), Veľký Rozsutec (1 610 m) a Malý Rozsutec (1 344 m). Nejznámější dolina se jmenuje Vrátna, největší a nejkrásnější Šútovský vodopád padá z výšky 38 metrů. Nepsanou povinností je navštívit alespoň některé z těchto přírodních skvostů, ale je jich tu samozřejmě mnohem více. Není divu, že část pohoří se stala v roce 1988 Národním parkem Malá Fatra.

Šútovský vodopád

Hora Veľký Kriváň

Legendární Jánošík, kam se podíváš

Nejznámějším turistickým centrem je Terchová, rodiště legendárního zbojníka Juraje Jánošíka. Na jeho počest tu stojí památná socha a také muzeum. Terchová leží zhruba 25 kilometrů východně od Žiliny a rozhodně to není bezvýznamná obec. Nabízí v okolí na 280 kilometrů turistických a cyklistických tras. Lanovka vás vyveze až do výšky 1 400 metrů a je na vás, jestli se dolů dostanete na lyžích nebo to v létě sejdete po svých.

Srdce návštěvníků si získala i soustava soutěsek a kaňonů Jánošíkove Diery. Okouzlující, a především mimořádně členitý terén vás nadchne, stejně jako dvě desítky vodopádů. Vašimi pomocníky při výšlapu budou železné lávky, žebříky a pevné řetězy.

Odkaz Juraje Jánošíka je poblíž Terchové stále živý, a to se turistům líbí. Pravidelně se tu konají Jánošíkovy slavnosti, k nimž patří lidové zvyky, nádherné kroje a připomíná se i zbojníkův příběh, podle něhož bohatým bral a chudým dával. V pouhých 25 letech byl popraven, ale nikdy tu na něj nezapomněli. Na jméno legendárního rodáka z Terchové narazíte snad v každé místní restauraci, kde si můžete objednat třeba Jánošíkovu kapsu, Jánošíkovu pochoutku nebo Jánošíkovu omeletu.

Terchová - socha Juraje Jánošíka

Nejhezčí výlety? Horské vrcholy, termální prameny, historické památky

Osmimístná lanovka vás z Vrátne doliny na Chleb vyveze za 6 minut. Přitom překonáte 750metrové převýšení, ale hlavně ušetříte drahocenný čas. Téměř celé Slovensko budete mít jako na dlani, když se ocitnete na vrcholu mohutného, robustního Malého Kriváně s výškou 1671 metrů.

Přitažlivé Rajecké Teplice skýtají ideální místo k relaxaci. Je to nejvýše položené lázeňské městečko na Slovensku a vynikající účinek termálních pramenů okusili naši předci již ve 13. století.

Kdo rád obdivuje řemeslný um, měl by zavítat do Rajecké Lesné, kde uvidí na vlastní oči monumentální Slovenský betlehem (betlém), a to v Domě božího narození. Toto unikátní dílo, které vytvořil řezbář Jozef Pekar, znázorňuje nejen Kristovo zrození, ale i celé dějiny slovenského národa.

Termální lázně Rajecké Teplice

Slovenský betlém v Rajecké Lesné

Komu se zasteskne po velkém městě, tomu doporučujeme Žilinu, která se pyšní bohatou historií, vzácnými architektonickými památkami, ale také šesti zajímavými hrady v okolí.

Hrad Strečno stoprocentně nepřehlédnete, jeho silueta je nezaměnitelná, a navíc se tyčí na vysokém skalním vápencovém výběžku. Jeho historie sahá až do 14. století. Točil se tu americký film Dračí srdce.

Nedaleko Žiliny můžete navštívit termální koupaliště Stráňavy s jedním velkým a jedním dětským bazénem, teplota vody kolísá mezi 24 – 26 °C.

Mariánské náměstí v Žilině

Hrad Strečno

Malá Fatra: ráj lyžařů

Ski centrum Vrátna dolina patří v Malé Fatře k vyhlášeným, kam se sjíždějí začátečníci, pokročilí lyžaři, ale i snowboardisté. Celkem je tu 17 sjezdovek, 12 vleků a 2 lanovky. Středisko najdete 25 kilometrů východně od Žiliny. Začátky lyžařství se v tomto místě pojí k letům 1920 až 1930. Dnes tu najdou vyžití i běžkaři a milovníci snowtubingu a skialpinismu.

Ski areál Terchová – Gavůrky se třemi sjezdovkami je tu hlavně pro rodiny s dětmi, a to díky mírnému sklonu.

I další lyžařské středisko, Snowland ve Valčianske dolině, se díky skvělým podmínkám zařadilo po bok těch oblíbených a vyhledávaných.

I Kysuce patří mezi lyžařské destinace. Mezinárodně známé středisko Snowparadise Veľká Rača Oščadnica patří mezi nejlépe vybavená centra na Slovensku. Největší předností jsou tři navzájem propojené lyžařské lokality, a to Dedovka, Marguška a Lalíky. Více než 14 kilometrů trasí uspokojí všechny kategorie lyžařů, od začátečníků až po naprosté profesionály. Svést se můžete i na bobové dráze, která patří mezi největší lákadla, nebo na ratraku, když se tratě upravují. Nedaleký Makov si oblíbili jak sjezdaři, tak i běžkaři. Výborné podmínky nabízí také zimní střediska ve Vysoké nad Kysucou, Kysuckém Novém Mestě nebo Klokočové.

Město Martin leží na rozhraní Malé a Velké Fatry a vášniví lyžaři zřejmě již slyšeli o zimním středisku Martinské hole. Je známé také jako Winter park Martinky a díky své poloze bývá štědré na přírodní sníh. Nejdelší sjezdovka tu měří 1560 metrů.

Lyžování v pohoří Malá Fatra

Martinské hole a pohled na město Martin

Velká Fatra: divoká příroda, skanzeny a nekonečné sjezdovky

I když pohoří Velká Fatra není svou nadmořskou výškou nijak extrémní, neboť je srovnatelné s Krkonošemi, nabízí téměř nedotčenou a nespoutanou přírodu. Dělí se na dva půvabně modelované hřebeny, a to Turčianský a Liptovský, kde se travnaté louky střídají s vápencovými skalisky.

K největším vzácnostem patří nádherné, neporušené lesy a divoké, mnohdy liduprázdné doliny. V létě je to ideální terén pro pěší túry, v zimě tu s otevřenou náručí vítají náruživé lyžaře. Velká Fatra zabírá plochu 40 371 ha a rozkládá se na území Liptova, Oravy, Turca a Horehroní.

Nejvyšší hora Ostredok měří 1592 metrů, ale nad okolními vrcholy vyčnívá jen nepatrně. O šedesát metrů nižší hora Ploská patří k nejznámějším a nejfotografovanějším vrchům, a právě zde se pohoří dělí na dva hřbety. Vrch Zvolen (1 403 m) je přístupný pouze lanovkou, kdy zdolá převýšení 420 metrů. Z jeho vrcholu se nabízí impozantní kruhový výhled a jde také o důležitou turistickou křižovatku. K nejznámějším dolinám patří Ľubochnianská, Blatnická, Gaderská, Necpalská, Belianska a Žarnovická. Ta prvně jmenovaná, divoká a opuštěná, se stala domovinou medvědů a rysů. Měří úctyhodných 25 kilometrů.

Hora Ploská

Vrch Zvolen

Zimní radovánky ve Velké Fatře

Na severovýchodním úpatí Velké Fatry, nad městem Ružomberok, se rozkládá Skipark Ružomberok – Malino Brdo. Přesněji řečeno, jde o příměstské lyžařské středisko. Vstupní branou do střediska je Hrabovo, odkud vede do areálu kabinová lanovka. Perfektně upravený terén a především široké, pohodlné sjezdovky ocení jak sjezdaři, tak i snowboardisté a vyznavači carvingového lyžování. Celková délka 9 sjezdovek je 10,5 km, z toho 67 % tvoří červené, zbytek jsou černé. Ta nejdelší měří 3,9 kilometru. Zábavu si užijete díky snowtubingu, o pohodlí se v areálu postará 8místná lanovka. Pro skialpinismus jsou tu skutečně výborné podmínky, stejně jako pro Fat bike, tedy jízdu na speciálně upravených jízdních kolech.

Na pomezí Velké Fatry a Nízkých Tater najdeme Donovaly. Menší, leč proslulé lyžařské středisko leží jen 29 kilometrů od Ružomberoku. Celková délka sjezdovek je 11 kilometrů, a ty jsou rozděleny do dvou menších podoblastí: jmenují se Záhradiště a Nová hoľa. V té první vybudovali čtyřsedačkovou lanovku a 12 vleků. V Novej holi čekají na středně zdatné a zkušené lyžaře červené a černé tratě, modrá je poblíž parkoviště. Funguje tu několik půjčoven a lyžařských škol. K velmi oblíbené kratochvíli patří i snowparagliding a jízda psím spřežením. Bezplatné kluziště vzniklo v dolní části lanovky, která vede na Novou holi.

Velkolepá středověká osada, aquazorbing, ranče i hrady

O Velké Fatře už ví i UNESCO: místní turistická perla v podobě osady Vlkolínec totiž figuruje na prestižním seznamu světových památek, protože unikátní malebné chalupy do puntíku splňují představu o dokonalé lidové architektuře. Zatímco některé pohádkové chaloupky mají své obyvatele, jiné jsou uzpůsobené tak, aby si je návštěvníci mohli uvnitř prohlédnout. Dominantou této středověké dědiny, která vznikla už ve 14. století a spadá do okresu Ružomberok, je pohádková dřevěná zvonice.

A ve stejném okrese ještě zůstaneme. Čutkovská dolina bývá pro mnohé překvapením. Jen kousek od parkoviště uvidíte rybník plný pstruhů, salaš s ovečkami nebo Čutkovskou přehradu, zasazenou do krásné, zdravé přírody. Veľký Choč je považován za jeden z nejhezčích a působivých vrchů na Slovensku. Trocha té námahy při stoupání se rozhodně vyplatí, při dobrém počasí je odsud panoramatický výhled po okolí. Jeden z nejvyšších slovenských vodopádů Slovenska najdete právě. Jde o Brankovský vodopád s výškou 55 metrů. Vycházka je poměrně nenáročná a zvládnou ji i rodiny s dětmi.

Osada Vlkolínec

Výhled z hory Velký Choč

Chcete se projít po vodní hladině? Jestliže vám nechybí odvaha, zkuste aquazorbing v místě Ružomberok – Hrabovo. Pod dohledem zkušených instruktorů se v obrovské průhledné kouli budete vznášet na vodě, což patří k nezapomenutelným zážitkům. A jestli toužíte pohybovat se v korunách stromů, navštivte Tarzanii Hrabovo, kde prověříte svoji fyzickou kondici díky různorodým překážkám. Zdolávat je lze nejen v létě, ale i v zimě. Prohlédnout si svět ze sedla koně můžete na Ranči Divočina, osedlají je tu pro začátečníky i zkušené jezdce. Zříceniny Likavského hradu vypadají zajímavě. Toto sídlo bývalo odjakživa velmi skromné a sloužilo dokonce i jako věznice a vojenská ubytovna.

Ve městě Ružomberok si odpočiňte v krytém bazénu. Děti do 12 let si užijí zábavu v Hopilandu, kde je skluzavka, domeček s prolézačkou nebo labyrint plný plastových míčků.

Ružomberok - vodní nádrž Hrabovo

Hrad Likava

Banská Bystrica a okolí: historický vláček, malebné kostelíky, vynikající gastronomie

Banská Bystrica leží v samotném srdci Slovenska. Historické centrum nabízí řadu pamětihodností, ať už jde o stavby církevní či ostatní. Kdysi královské a ve středověku velmi významné město se proslavilo těžbou stříbra a mědi. Pozornost přitahuje i dnes, ať už díky architektuře, přitažlivým uličkám nebo místním specialitám.

V nedalekém Čiernem Balogu vás svezou historickým vláčkem s dřevěnými vagóny na úzkorozchodné železnici, který původně sloužil k transportu dřeva z lesů.

Unikátní lidové kostelíky překvapí každého svou elegancí a jednoduchostí. Jeden takový stojí v obci Hronsek a je celý ze dřeva – při jeho stavbě nebyl použit jediný hřebík ani žádný jiný materiál.

Městský hrad v Banské Bystrici

Čiernohorská úzkorozchodná železnica

Za jednu z nejvzácnějších památek v banskobystrickém okrese je považován překrásný kostel v Čeríně z počátku 14. století. K jeho pýchám patří dřevěná zvonice, ale také středověké nástěnné malby uvnitř kostelíku.

Katolické poutní místo hledejte v obci Staré Hory, které patří současně k nejstarším hornickým místům v okolí Banské Bystrice. Na místě údajného zjevení dnes stojí kaplička s mramorovou sochou Panny Marie.

Harmanecká krápníková jeskyně, jediná přístupná v tomto pohoří, je národní přírodní památkou a spadá pod okres Banská Bystrica. Speleologové prozkoumali jeskyni v délce 1 500 metrů, téměř poloviční trasa slouží k prohlídce. Ta trvá hodinu. Teplota se pohybuje okolo 6 °C.

TIP: Pokud pojedete na dovolenou na Slovensko autem, nechejte si před jízdou raději zkontrolovat auto v servise. Strávit dovolenou čekáním na odtahovou službu není nic příjemného.

Kostel sv. Martina v Čeríně

Harmanecká krápníková jeskyně.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje