• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Tipy na výlety ve středních Čechách za každého počasí - prohlídka pro děti na zámku Mníšek pod Brdy anebo za medvědy Kubou a Matějem do Berouna

úvodní foto
Publikováno 6. 11. 2016

Nastal nám podzim a postupně se vkrádá zima. To nevlídné počasí způsobí, že by byl člověk nejraději doma pěkně v teploučku. Ale ono přeci jen někdy vysvitne sluníčko a zanedlouho Vás to začne ponoukat k nějakému výletu. Vyrazit si za poznáním a za krásou české přírody. A co teprve ten pocit vracet se zpět do vyhřátého domova, to je slast, která by nepřišla, pokud byste ven nevyrazili. Vybrali jsme pro Vás pár míst ve středočeském kraji, kam se můžete vydat za každého počasí.

Víte, že celoročně jsou otevřené některé vybrané hrady a zámky? Například zámek Zbiroh.

Zámek Zbiroh stojí v nádherných křivoklátských lesích v bezprostřední blízkosti Brd. V lokalitě, kam dlouhá léta noha „obyčejného smrtelníka“ nemohla vkročit. Zámek Zbiroh má nejhlubší studnu v Evropě, která je vyhloubena do 163 m a přitom byl hrad na konci 12. století postaven na nejtvrdší jaspisové skále, hloubení study muselo být opravdu náročné. Ve 13. století byla postavena dominantní věž, která je nejstarší samostatně stojící věž v Čechách, její zdi jsou silné až 4 metry a široká je celkem 10 metrů. Celá tato stavba navíc nebyla postavena z vůle krále, ale pouhého šlechtice, a to v době, kdy to rozhodně ještě nebylo zvykem. Zbiroh se tak stal vůbec prvním manským hradem v Čechách. A s těmi "nej" ještě nekončíme. Bylo zde nejtajnější špiónské pracoviště v Československu, největší zámecký krajinářský park na Rokycansku nebo místo, kde Alfons Mucha pobýval po 18 let a tvořil na zámku Slovanskou epopej.

Otevřeno je po celý rok od 10 do 18 hodin, prohlídky probíhají každou hodinu. Projít můžete dva okruhy - klasickou Prohlídku zámku (dospělí 150 Kč, děti 60 Kč) druhý je Okruh Tajemství (dospělí 250 Kč, děti 70 Kč). A pak je tu ještě noční okruh (dospělí 350 Kč, děti 150 Kč). A když navštívíte zámek mimo sezonu nebudete platit parkovné, které je standardně 50 Kč.

Zámek Zbiroh

Dalším zámkem otevřeným i přes zimu je Zámek Mníšek pod Brdy.

Otevřen je celoročně mimo pondělí. Navštívit můžete hned tři okruhy - I. Bydlení drobné šlechty za první republiky. II. Soukromé pokoje posledních majitelů a III. Prohlídky pro děti. Délka okruhu je 40 minut. Na trase se děti stanou detektivy. V každé zámecké místnosti dostanou za úkol hledat skryté indicie a podle nich pohádku, která se tam ukryla. Známých českých pohádek se na zámku schovalo sedm, a pokud děti všechny najdou, určitě je nemine malá odměna. Vstupné pro dospělé je 95 Kč. Děti 1-5 let 10 Kč, děti 5-9 let 35 Kč, děti 10-15 let 55 Kč.

Původně na místě zámku stávala ve středověku tvrz, která sloužila k ochraně a bezpečnosti kupeckých karavan na důležité obchodní trase, Zlaté stezce vedoucí z Bavor do Prahy. Za vlády posledních Přemyslovců byla tvrz přestavěna na lovecký hrádek. V r. 1487 zbudovali na místě hrádku zámeček Vratislavové z Mitrovic. Ten byl zpustošen třicetiletou válkou a nový majitel na ruinách zámečku vystavěl rozsáhlý zámek. K zámku patří také rozsáhlé zahrady, ty vznikli zasypáním původního hradního příkopu, na konci 17. století díky majiteli Serváci Engelovi z Engelflusu. Nebudeme ale zastírat, že zahrady jsou ale nejkrásnější v sezóně, s vůní a barvami nejrůznějších květů.

Mezi celoročně otevřené hrady patří naopak velmi známý Karlštejn anebo Křivoklát.

Státní hrad Křivoklát byl postaven ve 12. století a stavělo a upravovalo se na něm až do 18. století. Hrad patří k nejvýznamnějším a nejstarším královským hradům u nás. Zároveň se řadí mezi nejmalebnější. Tyčí se v lesnaté krajině nad údolím Rakovnického potoka, v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. 

Slyšeli jste o Křivohnátu? Když za třicetileté války přitáhli do Čech Švédové, dostali zálusk i na hrad Křivoklát. Neznalí kraje i řeči ale zabloudili v křivoklátských lesích a když se jedné staré babky zeptali zkomolenou češtinou, kudy vede cesta na Křivohnát, babka popravdě odpověděla, že takové místo široko daleko nezná. A tak Švédové výpravu na Křivoklát vzdali a odtáhli, odkud přišli.

Na Křivoklát se mimo sezónu vydejte pouze o víkendu, zpřístupněna je hlavní prohlídková trasa Gotické paláce v délce 80 minut. Na prohlídce uvidíte hradní nádvoří, Stříbrnici, proslulé Augustovo vězení, další částí vězení a hladomorny, dále nádhernou kapli, malý (Rytířský sáls expozicí gotického malířského a sochařského umění) a velký (Královský) sál, knihovnu s 52 tisíci svazky, obrazárny, místnosti věnované Filipíně Welserové a hradní fürstenberské muzeum. Dospělí zaplatí 150,- Kč, děti od 6 let 110 Kč.

Poblíž hradu Křivoklát se v místních lesích nachází i méně známá dřevěná rozhledna Vysoký vrch. Díky tomu, že ještě není místo tak turisticky vytíženo, můžete si zde krásně odpočinout a chvíli rozjímat. Doporučujeme si též opéct buřtíka na zdejším veřejném ohništi, které se poblíž rozhledny nachází.

Na závěr ještě můžeme doporučit návštěvu našich nejdelších jeskyní, těch Koněpruských, najdete zde krásu v Českém Krasu. Specialitou Koněpruských jeskyní jsou zejména takzvané Koněpruské růžice, celá řada cenných archeologických nálezů a tajná penězokazecká dílna. V části zvané Mincovna byly ve středověku padělány z měděného plechu a amalgámu stříbra „stříbrné“ husitské haléře s emblémem českého lva.

Jeskyně jsou otevřeny ještě do konce listopadu. Prohlídky jsou ve všední dny v 9:00, 11:00, 14:00. Vstupné pro dospělé za 130 Kč, zlevněné za 70 Kč. Pokud chcete fotit nebo natáček připlatíte si 40 Kč. Speciální prohlídka jen s baterkami, tak jak jeskyně byly objevovány jsou každé poslední pondělí v měsíci, letos máte poslední možnost 24.listopadu. 

Cestou z jeskyň můžete navštívit město Beroun. Děti určitě budou chtít vidět medvědy ze známého večerníčku od režiséra Václava Chaloupky. Už to nejsou ty malé hnědé kuličky, ale pořádní medvědi, také se narodili už před 10 lety. Letos v dubnu nás bohužel Vojta opustil, ale Kuba s Matějem se na Vás těší ve 25 arů velkém výběhu. Medvědárium leží kousek od centra zhruba 10 minut od Husova náměstí a 15 minut z vlakového nádraží.

Když sejdete zpátky do centra, pak se můžete zastavit v proslulé burgrárně Blackdog. Jejich heslem je "Život je příliš krátký na to, abychom jedli špatné jídlo." Byli jsme tam a burgery jsou vynikající, můžeme doporučit, navíc mimo sezónu na stůl nemusíte čekat rozhodně tak dlouho. 

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje