Receptem na skvělé maso na gril je správný výběr masa. Jde o jeho kvalitu a vyzrálost, musíte zkrátka znát jeho původ a dát si záležet na jeho výběru. Ideální je plemeno chované právě pro maso. Z nějaké vydojené krávy prostě výtečný steak nikdy nezískáte. A takové maso koupíte přímo od chovatele, dobrého řezníka nebo třeba na farmářských trzích.
Například na Farmářských trzích Trutnov - Poříčí můžete zakoupit kvalitní hovězí maso ANGUSO. To pochází z plemene Aberdeen angus, z mladých býků, kteří se pasou na podhorských loukách v Krkonoších. Maso má jedinečnou vlastnost mramorování, tedy nitkové ukládání tuku do svaloviny, což zaručuje jeho křehhost a šťavnatost. Na těchto trzích koupíte i další lokální suroviny, jako mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, vejce, med, koření, čerstvé pečivo, ryby a další.
Na přípravu steaku potřebujete hlavně pořádně rozpálený gril, sůl, pepř a to nejlepší maso, co seženete. Nebojte se vyššího řezu a krvavějšího steaku. Plátky masa zprudka opečte z každé strany zhruba dvě minuty.
Jako přílohu můžete zvolit klasické pečivo. Kdybyste si ale chtěli dopřát, můžete vykouzlit rozpečenou bylinkovou bagetu. Má to hned několik výhod: je to velmi jednoduché, zužitkujete i pár dní staré pečivo a nemusíte běžet do obchodu pro čerstvé, získáte i výrazně lepší chuť díky bylinkovému máslu.
Na 4 porce rozpečené bylinkové bagety budete potřebovat:
- 2 bagety nebo jiné pečivo (nemusí být čerstvé)
- 100g másla
- 5 lžiček bylinkové směsi určené na máslo
1. Máslo nechte asi hodinu změknout při pokojové teplotě. Pak vezměte ruční šlehač a 2 minuty jím máslo v menší misce šlehejte, až zesvětlá a bude vypadat nadýchanější. Na závěr zašlehejte také bylinky a sůl.
2. Bagetu z vrchu šikmo nařízněte zhruba po centimetru. Pozor bagetu nerozkrájejte, malé plátky by vám snadno propadávaly grilem a o takovou dobrotu nechceme přijít. Následně do jednotlivých řezů bagety namažte máslo a nešetřete s ním.
3. Bagetu na grilu neopékejte dlouho, zhruba jen 3 minuty, než se máslo rozpustí zpění a vsákne. A ihned podávejte.
A ještě jeden tip od nás. Taková česneková rozpečená bageta je taky výborná. Místo másla a bylinek můžete použít olej a rozdrcený česnek. To třeba v případě, že by nebyl k dispozici šlehač a vy byste ho nechtěli nahradit ruční silou.
Ke grilování patří i dobré pití. Takový pořádný steak, to chce spláchnout pivem, oroseným a právě natočeným. Recept na uvaření piva vynecháme, ale co takhle chata, kde je kromě grilu i vlastní výčep? Například Chalupa Říčky v Orlických horách s vyhřívaným bazénem a sanou, nebo Hájovna Volárna s bazénem a vybavením pro děti nebo Chalupa Jenín s vyhřívaným bazénem a rybníkem.
Nejčerstvější rybu máte, když si ji sami ulovíte. Třeba právě na dovolené, výběr chat pro rybáře najdete zde. Takový čerstvý pstruh je výborný sám o sobě, zaslouží si vyniknout, jen maličko ochutit a nic nepřeplácat. Proto jsme vybrali jednoduchý recept s bylinkami a citronem. Pokud vám ryba pečená na grilu zachutná a budete přemýšlíte nad koupí grilu domů, tak je dobré se nejdříve podívat na nějaký test grilů.
Na 2 porce pstruha na másle budete potřebovat:
- 2 menší pstruhy
- 3 lžíce másla
- 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo půl lžičky sušeného)
- půlku citronu
- sůl
1. Vykuchaného pstruha ještě pečlivě omyjte a lehce zevnitř i zvenku nasolte a nechte ho chvilku odpočívat. Mezitím si rozpalte gril.
2. Citron nakrájejte na měsíčky a dejte je do břišní dutiny každého pstruha, přidejte též tymián a do každého pstruha jednu lžíci másla, tou třetí je pak potírejte zvrchu.
3. Pečte na rozpáleném grilu zhruba 7 minut z každé strany a podávejte s libovolnou přílohou - například grilovanou zeleninou, pečenými bramborami, nebo pečivem. Naším tipem je bylinková bageta, jak na ni, najdete výše.
Máme pro Vás i vegetariánskou a navíc zdravou variantu grilování. Salát s ovocem a rozpečeným kozím sýrem.
Na 2 porce salátu s rozpečeným kozím sýrem budete potřebovat:
- salát, postačí ledový zhruba půlka hlávky
- 1 zralá hruška nebo 1 sladčí jablko
- 1 kozí sýr (nebo ovčí, klidně i hermelín)
- 2 lžíce brusinkové marmelády nebo kompotu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
1. Omyjte a nakrájejte salátové listy. Připravte dresing smícháním brusinek, oleje a citrónové šťávy. Dresink se salátem promíchejte těsně než budete podávat, aby vám listy salátu neovadly.
2.Oloupejte ovoce, odstraňte jadřinec a nakrájejte zhruba na centimetrové kousky. Sýr nakrájejte 2 centimetrové kousky. Do připraveného alobalu vložte nejdříve ovoce a navrh sýr, pořádně zabalte, ať vám nic nevytečete, to by byla věčná škoda.
3. Takto připravené balíčky dejte na gril zhruba na 2 minuty, aby se sýr začal roztékat a ovoce se prohřálo. Až bude hotovo, přidejte k připravenému salátu a podávejte.
Podívejte se i na další chaty s grilem a volným letním termínem zde.
Pokud chcete využít recepty pro grilování i na doma a ještě nemáte svůj gril a přemýšlíte nad koupí, tak je dobré se nejdříve podívat na nějaký test grilů.