• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Speciality na grilu, kterými si zpestříte dovolenou na chatě nebo chalupě

úvodní foto
Publikováno 25. 4. 2021

Ke správné dovolené patří určitě i dobré jídlo. Jistě navštívíte restauraci, necháte se pohostit a ochutnáte jejich speciality. Ale jak se říká, nejlepší to máš, když si to sám uděláš. Převážná většina našich chat má gril nebo ohniště. Posedět s rodinou či přáteli u dobrého jídla a pití, tomu se máloco vyrovná. Vybrali jsme pro Vás pár zajímavých receptů, které můžete na Vaší dovolené vyzkoušet. A navíc přidáváme tip, kde sehnat ty nejlepší suroviny - například domácí sýr, bio hovězí a čerstvou rybu právě vytaženou z vody.

Receptem na skvělé maso na gril je správný výběr masa. Jde o jeho kvalitu a vyzrálost, musíte zkrátka znát jeho původ a dát si záležet na jeho výběru. Ideální je plemeno chované právě pro maso. Z nějaké vydojené krávy prostě výtečný steak nikdy nezískáte. A takové maso koupíte přímo od chovatele, dobrého řezníka nebo třeba na farmářských trzích.

Farmářské trhy

Plemeno Aberdeen angus

Například na Farmářských trzích Trutnov - Poříčí můžete zakoupit kvalitní hovězí maso ANGUSO. To pochází z plemene Aberdeen angus, z mladých býků, kteří se pasou na podhorských loukách v Krkonoších. Maso má jedinečnou vlastnost mramorování, tedy nitkové ukládání tuku do svaloviny, což zaručuje jeho křehhost a šťavnatost. Na těchto trzích koupíte i další lokální suroviny, jako mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, vejce, med, koření, čerstvé pečivo, ryby a další.


Na přípravu steaku potřebujete hlavně pořádně rozpálený gril, sůl, pepř a to nejlepší maso, co seženete. Nebojte se vyššího řezu a krvavějšího steaku. Plátky masa zprudka opečte z každé strany zhruba dvě minuty.

Jako přílohu můžete zvolit klasické pečivo. Kdybyste si ale chtěli dopřát, můžete vykouzlit rozpečenou bylinkovou bagetu. Má to hned několik výhod: je to velmi jednoduché, zužitkujete i pár dní staré pečivo a nemusíte běžet do obchodu pro čerstvé, získáte i výrazně lepší chuť díky bylinkovému máslu.

Steak na grilu

Opečená bageta s bylinkovým máslem

Na 4 porce rozpečené bylinkové bagety budete potřebovat:

  • 2 bagety nebo jiné pečivo (nemusí být čerstvé)
  • 100g másla
  • 5 lžiček bylinkové směsi určené na máslo

1. Máslo nechte asi hodinu změknout při pokojové teplotě. Pak vezměte ruční šlehač a 2 minuty jím máslo v menší misce šlehejte, až zesvětlá a bude vypadat nadýchanější. Na závěr zašlehejte také bylinky a sůl.

2. Bagetu z vrchu šikmo nařízněte zhruba po centimetru. Pozor bagetu nerozkrájejte, malé plátky by vám snadno propadávaly grilem a o takovou dobrotu nechceme přijít. Následně do jednotlivých řezů bagety namažte máslo a nešetřete s ním.

3. Bagetu na grilu neopékejte dlouho, zhruba jen 3 minuty, než se máslo rozpustí zpění a vsákne. A ihned podávejte.

A ještě jeden tip od nás. Taková česneková rozpečená bageta je taky výborná. Místo másla a bylinek můžete použít olej a rozdrcený česnek. To třeba v případě, že by nebyl k dispozici šlehač a vy byste ho nechtěli nahradit ruční silou.


Ke grilování patří i dobré pití. Takový pořádný steak, to chce spláchnout pivem, oroseným a právě natočeným. Recept na uvaření piva vynecháme, ale co takhle chata, kde je kromě grilu i vlastní výčep? Například Chalupa Říčky v Orlických horách s vyhřívaným bazénem a sanou, nebo Hájovna Volárna s bazénem a vybavením pro děti nebo Chalupa Jenín s vyhřívaným bazénem a rybníkem.

Vlastnoručně natočené pivo


Nejčerstvější rybu máte, když si ji sami ulovíte. Třeba právě na dovolené, výběr chat pro rybáře najdete zde. Takový čerstvý pstruh je výborný sám o sobě, zaslouží si vyniknout, jen maličko ochutit a nic nepřeplácat. Proto jsme vybrali jednoduchý recept s bylinkami a citronem. Pokud vám ryba pečená na grilu zachutná a budete přemýšlíte nad koupí grilu domů, tak je dobré se nejdříve podívat na nějaký test grilů.

Na 2 porce pstruha na másle budete potřebovat:

  • 2 menší pstruhy
  • 3 lžíce másla
  • 4 snítky čerstvého tymiánu (nebo půl lžičky sušeného)
  • půlku citronu
  • sůl

1. Vykuchaného pstruha ještě pečlivě omyjte a lehce zevnitř i zvenku nasolte a nechte ho chvilku odpočívat. Mezitím si rozpalte gril.

2. Citron nakrájejte na měsíčky a dejte je do břišní dutiny každého pstruha, přidejte též tymián a do každého pstruha jednu lžíci másla, tou třetí je pak potírejte zvrchu.

3. Pečte na rozpáleném grilu zhruba 7 minut z každé strany a podávejte s libovolnou přílohou - například grilovanou zeleninou, pečenými bramborami, nebo pečivem. Naším tipem je bylinková bageta, jak na ni, najdete výše.

Pstruh s bylinkami na másle

Máme pro Vás i vegetariánskou a navíc zdravou variantu grilování. Salát s ovocem a rozpečeným kozím sýrem.

Na 2 porce salátu s rozpečeným kozím sýrem budete potřebovat:

  • salát, postačí ledový zhruba půlka hlávky
  • 1 zralá hruška nebo 1 sladčí jablko
  • 1 kozí sýr (nebo ovčí, klidně i hermelín)
  • 2 lžíce brusinkové marmelády nebo kompotu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy

1. Omyjte a nakrájejte salátové listy. Připravte dresing smícháním brusinek, oleje a citrónové šťávy. Dresink se salátem promíchejte těsně než budete podávat, aby vám listy salátu neovadly.

2.Oloupejte ovoce, odstraňte jadřinec a nakrájejte zhruba na centimetrové kousky. Sýr nakrájejte 2 centimetrové kousky. Do připraveného alobalu vložte nejdříve ovoce a navrh sýr, pořádně zabalte, ať vám nic nevytečete, to by byla věčná škoda.

3. Takto připravené balíčky dejte na gril zhruba na 2 minuty, aby se sýr začal roztékat a ovoce se prohřálo. Až bude hotovo, přidejte k připravenému salátu a podávejte.


Grilovaný sýr

Grilování s rodinou


Podívejte se i na další chaty s grilem a volným letním termínem zde.

Pokud chcete využít recepty pro grilování i na doma a ještě nemáte svůj gril a přemýšlíte nad koupí, tak je dobré se nejdříve podívat na nějaký test grilů.

 

 

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje